Schindler’s List (1993) Film İncelemesi

Schindler’in Listesi

Nazi rejimi tarafından gerçekleştirilen ve milyonlarca Yahudi’nin ölümüne ve/veya acı çekmesine neden olan Yahudi Soykırımı, Holywood’da defalarca kez işlendi. Hali hazırda pek çok yapımcısı Yahudi olan Holywood, bu hususta köklerine bağlı kaldı ve tüm dünyayı, bu konunun vehameti hakkında bilinçlendirmek için canla başla çalıştı diyebiliriz.

Steven Spielberg, bu hususta en çok çaba sarfeden isimlerden birisi. Kendisi de bir Yahudi olan ve babası 2. Dünya savaşında çatışan yönetmen, sık sık 2.büyük savaşa ve Yahudilere göndermeler yaptığı filmleri ile tanınmakta. Bu yapıtı ise, tamamen siyah beyaz ve sıradışı bir şekilde Polonya’da ki soykırımı incelemekte.


Oscar Schindler isimli bir Nazi Partisi üyesi Alman, bu filmin baş kahramanı. Kendisi, ilk başta ucuz iş gücü olarak gördüğü Yahudilerden yararlanmak ve para kazanmak için Polonya’ya gelen bir girişimcidir. Ele geçirdiği emaye fabrikası ile Alman ordusuna savaş boyunca pek çok çanak çömlek üretmiş ve büyük paralar kazanmıştır. Zamanla, içinde bulunduğu ortamın acımasızlığı vicdanını ele geçirir ve Yahudilere yardım etmeye karar verir. Nazi partisinin tüm acımasızlığı ile hüküm sürdüğü ve SS liderlerinin yönettiği kamplarda Yahudilere yardım etmek ve onları hayatta tutmak pek kolay olmayacaktır.


——-spoiler———–

Film böyle bir hikaye üzerine kurulu. İlk etapta savaşın acımasızlığı, Yahudilerin Krakow gettosuna yerleşimi ve sıkıntıları ele alınmakta. İkinci bölümde toplama kampları, üçüncü bölümde ise infazları görmekteyiz. Değişmeyen tek şey ise Nazi rejiminin vicdansızlığı ve acımasızlığı.

——-spoiler———–

 

Etkileyici bir film Schindler’in Listesi. 2.Büyük savaş üzerine izlenmesi gereken filmlerden birisi kanımca. Eğer Holywood’un artık sulandırmaya başladığı Holocaust meselesinden bıkmadıysanız ve etkileyici sahneler ile bu dramı Spielberg’in gözünden izlemek isterseniz, kesinlikle etkileyici bir film. Filmin ziyadesiyle uzun olduğunu, rahatsız edici bazı sahneler içerdiğini hemen belirtelim.
8/10

 

IMDB

You may also like...