Sivas’a İkinci Üniversite Neden Gereksiz?

Bilindiği gibi SİVAS, şu sıralar ikinci devlet üniversitesini isteyen bir şehir. Tarım, sanayi, hayvancılık, bir şeyler üretmek, artık bu şehirde unutuldu gitti. “Daha çok öğrenci gelsin, sıcak para girsin” de şehir az canlansın kafasında artık uyuşmuş olan Sivas iş dünyası. Sağa sola posterler asılmış, siyasal iktidardan bir söz koparılmaya çalışılıyor hazır seçim atmosferi hakimken (7 Haziran 2015). Hikayenin arka planı ise şöyle;

Uzun zamandır bir vakıf üniversitesi beklentisi vardı Sivas‘ta. TOBB Üniversitesinin bir kampüs açması bekleniyordu bu bağlamda. Fakat görünen o ki sadece tek bir fakülte açacak TOBB (muhtemelen iibf) ve onun da etkisi sınırlı olacak ve süreç yavaş ilerliyor. Süreç derken, hem fakülte inşaatı, hem de yasal mevzuattan bahsediyorum.

Sivas gibi kendi nüfusunun dahi akın akın terk ettiği, iklimi soğuk, ilçeleri hayalet kasabaları andıran (ilçelerde nüfus ortalama 10000 civarı) ve şehir merkezinde de yaşam tarzına müdahaleci muhafazakar mantık nedeniyle eğlence-kültür-sanat’ın iyice sıfıra yakınsadığı bir şehire özel -pardon vakıf- üniversite açmak da pek akıl karı değil sanırım.

İşte tam da bu nedenle, şehri bu hale getiren ileri gelenler, şimdi de “Sivas’a ikinci devlet üniversitesi şart” kafası ile seçim öncesi yeni bir üniversite sözü alma derdindeler AKP‘den.

Cumhuriyet Üniversitesi henüz tam kapasite çalışmıyor iken, Mimarlık ve Eczacılık fakülteleri ancak açılabilmişken, pek çok bölümde ikinci öğretime öğrenci bulunamadığından kapatılırken, yök’ün her sene artırdığı kontenjanlar dahi doldurulamazken, hukuk fakültesi henüz kurulamamışken, mevcut üniversite içindeki ezelden beridir süren sağ-sol, alevi-sünni kapışmaları bir türlü tükenmemişken, neyin ikinci üniversitesi isteniyor anlamak güç.

Kaldı ki, şu anki kampüsü ile C.Ü. gelişmeye ve genişlemeye son derece müsait. Sehrin akademik ve iktisadi kalkınmasının önündeki engel ikinci üniversitenin eksikliği değil, şehre hakim olan baskıcı, muhafazakar demokrat  sağ kafasıdır.

Sivas’ta ikinci üniversiteye neden gerek yoktur ? Kısaca, basitçe sıralayalım.

*bu şehirde öğrencilerin iyi vakit geçirebileceği, bir şeyler içebileceği, bir oda tiyatrosu izleyebileceği, bir kültür-sanat tartışması yapabileceği platform yok.
*sergiler, fuarlar yok denecek kadar az.
*bi barlar sokağı olsa gençlerin başına yıkar orayı islamo-faşistler. geçtim barlar sokağını şehirde tekel bayisi bulunmaz oldu iki bira alacak.
*devlet tiyatrosu ve muhafazakar piyesler (evet piyes diyorum) oynatan belediye dışında yerleşik tiyatro seçeneği yok.
*şehirdeki iki sinemada da recep ivedik türevi yerli komedi filmleri oynar durur genelde. yabancı film dahi nadiren uğrar oldu sinemalara blockbusterlar dışında.
*kampüs akşam saatlerinde ıssız bir tarlaya dönüşüyor. karanlık ve soğuk. hiç bir kültürel etkinlik yok kampüste.
*kaldı ki, ikinci üniversitenin öğrencileri için şehir de konaklama imkanları da yok. ev kiraları aldı başını gitti. özel ve devlet yurtları yüksek doluluk oranındalar hali hazırda. şehir yeni imar planını hazırlamakta çok geç kaldı ve konut/kira fiyatları aşırı bir artış göstermiş halde.
*yukarıda saydıklarım, bu şehire nitelikli öğretim elemanının gelmesini de engeller nitelikte.
*bu şehrin bir halk kütüphanesi dahi yok. Yıkılan kütüphanenin yeri çayır-çimen ve çay bahçesi haline getirildi. Yenisi ne zaman gelecek bilinmiyor.

Dolayısıyla, durum böyleyken, birbirimizi kandırmanın alemi yok. Bu şehirin ikinci üniversiteye falan ihtiyacı yok. En azından Kayseri’ye yakın bir ticari zekaya, üretime, çalışmaya ve zihinsel bir reforma, bir aydınlanmaya ihtiyacı var. Yıllardır hiç bir şey yapmadan bu şehirden oy toplayan AKP-RP-Fazilet çizgisinden uzaklaşmasına ihtiyaç var. Modernleşmeye, özgür düşünceye, bilime, kültüre, sanata ve çalışmaya ihtiyacı var.

Belki iklim değişir akdeniz olur bu büyük bozkır şehrinde ama o karasal kafalar nasıl değişir bilemem. çok zor.

Not: Ekşi-sözlük’teki benzer yazımın düzenlenmiş ve bloga aktarılmış halidir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.