CentOS Web Panel Kurulumu

Merhabalar,

Bugün, yeni bir sunucu yönetim paneli olan CentOS Web Panel (CWP) kurulumunu anlatmak istiyorum. Bu kurulum için CentOS işletim sistemi ile çalışan bir adet sanal ya da dedicated sunucuya ihtiyacınız olacak. Bu yazıyı okuyorsanız, elinizin altında bir adet zaten vardır. CWP, ücretsiz bir cPanel alternatifi. Sunucu yönetim panelleri, elimizin altındaki sunucunun yönetimini, bakımını, güncellemesini kolaylaştıran, tek tıkla domain, e-mail hesabı, veritabanı vb. eklememize yarayan kullanışlı yazılımlar. Elbette bunlar olmadan da sunucularımızı yönetebiliriz. Fakat pek çok kullanıcı için bu, bir sürü komut ezberlemek ve sunucunuzu terminal üzerinden yönetmek demek. Görsel kolaylık açısından cPanel vb. sunucu yönetim panelleri son derece popülerler. CWP ise, yukarıda da bahsettiğim gibi ücretsiz bir alternatif ve işini hiç de fena yapmıyor. Eğer kurmadan önce denemek isterseniz, şu adresten demoyu kurcalamanızı öneririm.

O halde lafı fazla uzatmadan kurulum adımlarına geçeyim.

Kurulumdan önce bilmeniz gerekenler

  • CWP sadece statik IP desteklemektedir. Yani sunucunuz bir adet statik IP adresi olmalı
  • CWP’yi kurduktan sonra, kaldırmak için bir program yok. Sunucuyu yeniden kurmanız gerekir.
  • CWP’yi, yeni bir CentOS üzerine kurmanız gerekmektedir.

Sistem gereksinimleri

  • CentOS 6, RedHat 6 ya daCloudLinux 6 işletim sistemi. (CentOS 7 henüz desteklenmiyor)
  • 32 bit işletim sistemleri için 512MB, 64 bit işletim sistemleri için en az 1GB RAM.

Hadi yavaş yavaş sunucumuzu kurulum için hazırlayalım. Sunucunuza SSH üzerinden bağlanın.

1)Öncelikle sunucumuzun için bir hostname ayarlayalım. Hostname olarak name.benimsitem.com düşünüyorsanız aşağıdaki komutu girin.

hostname name.benimsitem.com

2)CWP kurulumu için gerekli paketleri indirelim ve hazırlayalım.

yum -y install wget

3)Sunucumuzu güncelleyelim.

yum -y update

4)Sunucumuzu yeniden başlatalım.

reboot

5)Şimdi kuruluma geçelim. Yaklaşık 30 dakika sürebilir. Arkanıza yaslanın ve adımları dikkatlice takip edin.

cd /usr/local/src
wget http://centos-webpanel.com/cwp-latest
sh cwp-latest

6) Şimdi bir kez daha yeniden başlatalım ve kurulum tamamlandı. İşte bu kadar kolay.

reboot

—————————————
CentOS Web Panel’e giriş yapmak için http://sunucuIPadresi:2030 adresine gitmeniz gerekiyor.

Giriş için root kullanıcı adınızı ve şifrenizi kullanmalısınız. Karşınıza şöyle bir ekran gelecek. Soldaki panel üzerinden kullanıcıları, email hesaplarını, nameserver bilgilerini, sistem ayarlarını, web sunucunuzu, sistem bilgilerini vb. ayarları değiştirebilirsiniz. İsterseniz, kullanıcılara belirli disk alanları ve bant genişlikleri sunarak onlara hosting hesapları da sunabilirsiniz. Kurulumdan sonra kurcalaması size kalmış. Biraz ingilizce biliyorsanız gayet kolay bir kullanımı var. Webserver olarak Apache ve nginx destekliyor. Görsel olarak çok beğendiğimi söyleyebilirim CWP’yi. Aktif olarak geliştiriliyor ve açıkları ve eksikleri kapatılıyor. Ücretsiz bir cPanel alternatifi arayanlar için iyi bir çözüm. Fakat biraz RAM’ı fazla tüketiyor. En az 512 MB RAM’iniz yoksa yüklememeniz iyi olacaktır.

CWP Ana Ekranı

Kurulumla ilgili sorun ve sorularınız için yorum bölümünden benden yardım isteyebilir ya da CentOS Web Panel anasayfasını ziyaret edebilirsiniz. Oldukça aktif bir forum kısmı var. Oradan da karşılaştığınız sorunlar ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

You may also like...

1 Response

  1. 3 Şubat 2016

    […] önemli bir bölümü cPanel lisansı için aylık 12-13 doları gözden çıkarmak zorunda değil. Şurada kurulumunu anlattığım CentOS Web Panel (CWP), yine ücretsiz ve güzel bir […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.