Dragos Edgeless GP-C28UHD İncelemesi
Uygun Fiyatlı Bir 4K Monitör Adayı: Dragos Edgeless GP-C28UHD
Herkese merhabalar,
Bugün bir monitör incelemesi ile karşınızdayım. Uygun fiyatlı 4K monitör almak isteyenlerin arayışlarında karşılarına çıkan bir ürünü inceleyeceğim. Atombilişim tarafından muhtemelen Uzakdoğuda ürettirilip, Dragos markası ile satılan monitör, bir gaming monitör olma iddiasında. Ürünün iki versiyonu var. GP-F28UHD ve GP-C28UHD. Tasarım ve ebat olarak iki üründe tamamen aynı olmasına rağmen C28-UHD modelinde sıradışı bir özellik var. Monitör eğer 4K 60HZ modda kullanmak istemezseniz, 2K 144 HZ olarak da çalışabiliyor. Monitörlerde pek göremediğimiz nadir bir özellik ve masaüstü uygulamalarında yüksek çözünürlük, oyuna girdiğinde yüksek HZ ile oyun oynamak isteyenlerin ilgisini çekiyor. Benim incelemesini yapacağım ürün de işte bu GP-C28UHD modeli. Ürünü hepsiburada.com üzerinden yaklaşık 4899 TL gibi bir fiyata aldım. Şimdi monitörün teknik özelliklerine bakalım.
Teknik Özellikler (cimri.com’dan alınmıştır)
Değerlendirme
Görüldüğü gibi, kağıt üzerinde monitörün özellikleri –ortalama 5000 TL’lik fiyatı da göz önünce alınınca– yeterince iyi görünüyor. Ürünün tek satıcısı atombilişim ve farklı internet sitelerinden de alsanız satıcı genellikle kendileri oluyor. Kargo hızı ve korunaklı paketleme konusunda çok iyi iş çıkardıklarını söyleyebilirim. Monitör satın alım sonrası hızlıca kargolandı ve kendi kutusu haricinde kalın bir koruyucu naylon tabakası ile sarılı geldi. Bu oldukça iyi bir gelişme zira büyük monitör ve TV’ler kargoda rahatlıkla hasar alabiliyor. Bana gelen ürün kutusunda C28UHD değil F28UHD yazmaktaydı. Fakat kutudan çıkan ürün C28UHD (hem 2K 144HZ, hem 4K 60 HZ görüntü verebilen model) oldu. Sizde de benzer bir durum olursa monitörü kurup bakmadan iadeye göndermeyin. Yukarıda da belirttiğim gibi C28UHD modelinde 2K 144 Hz modu var. Eğer sizde de bu mod varsa kutuda F28UHD yazsa bile gelen ürün C28UHD’dir. Sanıyorum atombilişim’in elinde F28UHD modelinin kutusundan fazlaca var ve iki monitör de ebat olarak aynı olduğundan C28UHD siparişlerini de aynı kutuyla gönderiyorlar.
Monitörü bağladığınızda Windows IPS2800UHDR olarak tanıyor. Bu kodu panelook gibi sitelerde arattığımda herhangi bir panel bilgisine ulaşamadım. Nvidia Control paneli üretici olarak Stargate Technologies isimli bir firma gösterse de, google üzerinde yaptığım bir kaç aramada bir kaç Japonca web sitesi haricinde böyle bir firmaya da rastlamadım. Görüntü olarak ise, monitör ile ilgili ilk izlenimim olumsuz oldu diyebilirim (yazıyı okumaya devam edin, ilk izlenim değişecek). Atombilişim‘in kendi Youtube kanalında yaptığı incelemeden sonra beklentim fazla yükselmişti sanki. Monitörün görüntüsü karanlık, yazıları bulanık ve kontrastı oldukça kötü geldi. 2K 144 Hz ve 4k 60Hz modlarını Display Port üzerinden aktive edip kullanabilmem mümkün oldu. Ancak genel olarak renk paleti, yazıların netliği ve siyahlığı ve özellikle görsellerin karanlık oluşu ile ilgili pek çok kalibrasyon denememe rağmen bir çözüm üretemedim. Pek çok kez fabrika ayarlarına dönmeme, monitör ve Nvidia control panel üzerinden kalibrasyon denemesi yapmama rağmen renkler ve kontrast ile ilgili bir başarı sağlayamadım.
Bu esnada monitörü bir de Mac Mini M2 bilgisayarıma bağlamaya karar verdim.
Şaşırtıcı bir şekilde Mac Mini M2 ile monitörden çok net, kristal berraklığında, 4K 60 Hz görüntü almam mümkün oldu. Renk paleti, kontrast, yazılardaki siyahların tam olarak verilememesi ve diğer sorunlar da Mac Mini M2 üzerinde görülmedi. MacOS görüntü ayarlarında da ürün ile ilgili renk profili IPS2800UHDR olarak görüntülendi. Belki güncel macbook retina ekranları ya da Apple Studio Display gibi cihazlarla kıyaslamak mümkün olmasa da, Windows ortamındaki performansına kıyasla monitör Mac Mini ile tam bir fiyat/performans canavarına dönüştü. Bu esnada sorunun benim Windows 10 görüntü ayarlarım ile ilgili olabileceğini düşünmeye başladım ancak ürünü Mac Mini ile kullanmaya devam ettim.
Aynı günlerde Windows 10’un azizliğine uğradım. İşletim sisteminin çökmesi sonrasında bunu bir fırsat olarak gördüm ve temiz Windows kurulumunu tekrar Dragos Edgeless C28UHD monitör ile gerçekleştirdim. Temiz Windows kurulumu ve ekran kartı driverları kurulumu sonrasında monitör önceki Windows kurulumuna kıyasla çok daha düzgün bir görüntü verdi. Hem de hiç bir kalibrasyon yapmadan ve fabrika ayarları ile. Bu sefer monitörü DP değil HDMI portu üzerinden kullandığımı belirtmeliyim. Dolayısıyla ilk etapta olumsuz olan izlenimim, cihazın bir fiyat/performans ürünü olabileceği şekline dönüştü. Ancak yinede bu monitörün MacOS’un renk paleti ve yazı tipi ile daha uyumlu olduğunu düşünüyorum.
Monitör üzerindeki dahili hoparlörler bugüne kadar bir monitörde gördüğüm en kötü dahili hoparlörler. Evet, genel olarak monitör dahili hoparlörlerinden pek bir şey beklenmez ancak bu monitörde ses seviyesi düşük, bas sıfır ve neredeyse tamamen tiz sesler geliyor. Neyseki monitör üzerinde ses çıkışı ve USB portu mevcut. Böylelikle kasa arkasındaki ses çıkışına jack takma derdi olmadan ufak bir soundbar ile hoparlör işini çözebilirsiniz.
Monitörün HDR desteği var olarak görülmesine rağmen ben HDR denemelerimde pek iyi bir sonuç elde edemedim. HDR modu açıldığında parlaklık çok ciddi oranda düşüyor, ekran kararıyor ve mouseun tepkileri çok gecikmeli oluyor. Belki de benim HDR ile ilgili sınamalarımda hata vardır ancak ben HDR ile ilgili müspet bir netice elde edemedim.
Monitörün arka kısmındaki ışıklar maalesef kapatılamıyor ve random olarak renk değiştirip duruyorlar. Işıklı fırıldaklı gaming furyasından uzak duranlar ve ofis ortamında kullanacaklar için bu bir sıkıntı olabilir. Monitörün ayakları metal ve 28 inçlik ağır ekranın yere sağlam basmasını sağlıyorlar. Bence ayaklar açısından bir sıkıntı yok diyebilirim. Çerçeve tasarımı ince evet ancak çerçeve içinde ekran olarak kullanılamayan yaklaşık 2mm bir siyah alan olduğunu da hatırlatırım.
IPS ekranlarda yaygın olarak görülen ışık sızması bana gelen monitörde de mevcuttu. Özellikle sol üst köşedeki sızmanın yer yer sarımtırak bir hal alması karanlık ekranlarda ve film vs izlerken hassas gözlere itici gelebilir. Bana gelen üründeki ışık sızmasının ürünün fiyatına kıyasla kabul edilebilir olduğunu söylemeliyim. Üründe ayrıca kullandığım diğer monitörlerde görmediğim bir ısınma problemi var. Özellikle monitör içindeki devre kartına denk gelen kısımda ısınmanın daha fazla hissedildiği söylenebilir. Ancak Eylül 2023’ten beri monitörü kullanan biri olarak deneyimime bir etkisi olmadı. Monitörün kapanması vs olumsuz bir duruma denk gelmedim. Monitörü günde 6-7 saat kullandığım söylenebilir.
SONUÇ
Yukarıdaki yazımdan da görüldüğü üzere Dragos Edgeless C28UHD ile pek iyi bir başlangıç yapmadık. Ürünün başka ve düşük bir modelin kutusunda gelmesi, ilk izlenimde karşıma çıkan renk paletinin karanlığı, düşük kontrast ve yazılarla ilgili sıkıntılar paramı çöpe attığımı hissettirdi. Ancak Mac Mini M2 ile yaptığım deneme bana gayet pozitif bir sonuç verdi monitörü temiz bir Windows kurulumu ile denemeye beni teşvik etti. Temiz Windows kurulumu sonrası monitör çok daha iyi bir performans verdi ve en azından fiyatına uygun bir 4K deneyimi sunabildi. Ürünün artıları ve eksileri şöyle sıralanabilir:
Artılar
- 4K çözünürlük için rakipsiz fiyat: Bu fiyata premium veya OEM markalarda/modellerde 4K monitör bulmak imkansız gibi bir şey. Kampanya zamanlarında hepsiburada üzerinden ürünü kart kampanyaları, puan vb. kazanımlar ile 4500 TL gibi bir fiyata edinmeniz mümkün (Kasım 2023 itibariyle).
- Şaşırtıcı MacOS performansı: Ürün bir retina MacBook ekranı ya da Apple Studio Display hissiyatı vermese de, MacOs üstünde -bence- Windows ortamına kıyasla çok daha yüksek performans sergiliyor. 28 inç ekran büyüklüğü sayesinde, eğer Apple cihazınızı masada iyi saklar ve kablosuz/klavye mouse ile desteklerseniz hafiften bir iMac hissiyatı yaşatabiliyor 🙂
- Farklı Çözünürlük/Yenileme Hızı Seçenekleri: Diğer marka monitörlerde pek rastlamadığımız ilginç bir özellik. Özellikle oyunlara girerken 144 HZ/2K moda geçip, masaüstü ortamında 4K 60 Hz kullanıma bir iki tıkla geçebilmek güzel bir seçenek.
- Ses ve USB Type-A çıkışları: Bu çıkışlar sayesinde doğrudan monitörden kulaklık veya soundbar/hoparlör ile ses almanız mümkün oluyor. Özellikle USB Type A bu fiyat segmentinde ince düşünülmüş.
Eksiler
Ürünün eksilerini değerlendirirken fiyatını da göz önünde bulundurmayı unutmayın.
- Düşük kasa / plastik kalitesi: Bu fiyat bandında çok iyi plastik kalıplar, çerçeveler beklemek hata olur. Ancak özellikle ayak kısmının vidalaması ve ayak kapakları bir tık daha iyi olabilirdi.
- Kullanımda görünür bir problem yaratmasa da ısınma problemi: Isınma ile ilgili problemler uzun vadede bir arızalara sebep olabilir. Ancak ben 2 aylık yoğun kullanım deneyimimde şimdilik böyle bir sıkıntı yaşamadım.
- Dahili hoparlörlerin çok düşük performansı : Monitör hoparlörleri genelde vasatın altında olur ancak Dragos bu konuda tamamen sınıfta kalıyor. Nokia 6220 tarzı bir ses kalitesi sizleri bekliyor. Nostaljiyi yaşayacaksınız.
- Arkadaki ışıkların kapatılamaması ve ofis ortamında kullanma şansını düşürmesi: Maalesef bu ışıklar ürünü çocuksulaştırıyor ve ofis ortamında kullanacakları zor durumda bırakıyor. Keşke kapatma şansı olsaydı.
- Işık sızması ve bulutlanma problemleri: IPS monitörlerin genel problemi olan ışık sızması, bütçe dostu bir ürün olan Dragos Edgeless C28UHD’de de kendisini gösteriyor maalesef. Gündüz kullanımında problem olmasa da, gece film izleyenler ve karanlıkta kullananların gözüne batabilir.
Sonuç olarak Mac Mini gibi cihazlarına ekran arayanlar ya da MacBook için harici ekran olarak kullanmak isteyenler Dragos Edgeless C28UHD’ye bir şans verebilirler. Ben özellikle MacOS ile ürünün tam bir fiyat/performans cihazı olduğunu düşünüyorum. Monitörün 2K 144 HZ modunu aktive etmek için kaliteli HDMI kablo ve belirli bir standardın üzerinde HDMI çıkışı kalitesi olan ekran kartı gerekiyor. Display Port ile bağlarken 2K 144 HZ default olarak aktifleşiyor. Monitörü gaming için kullanacak bütçe sıkıntısı olmayanların alternatiflere yönelmesini öneririm. Ancak bütçe çok dar ise Dragos’un 2K 144 HZ moduna şans verilebilir.
Monitörün satın alım sonrası fabrika kalibrasyonu pek iyi gelmiyor. Ekran kartı uygulamanız ve monitörün kendi menüsü üzerinden kalibrasyon denemeleri yapmanız tavsiye edilir. En son çare olarak hem monitörü hem de Windows/Ekran kartı görüntü ve renk profillerini varsayılanlara çevirirseniz Windows ortamında da en azından bir fiyat/performans 4K monitörü elde edebilirsiniz. Bu monitörden beklememeniz gerekenler ses kalitesi, gaming performansı ve varsayılan olarak düzgün bir renk paleti. Eğer kalibrasyonlar doğru yapılırsa ofis işleri ve multimedya için vasatın üstünde bir 28′ monitörünüz olabilir.
Ek Ürün Görselleri