Butch Cassidy and The Sundance Kid (1969) Film İncelemesi


Ülkemizde 1971’de vizyona girmiş, tüm zamanların en çok beğenilen Western filmlerinden biri Butch Cassidy ve Sundance Kid. Ülkemizde Sonsuz Ölüm adıyla gösterime girmiş, Sergio Leone‘nin western filmlerine nazaran daha az aksiyon, daha fazla karakter derinliği ve diyalog içeren bir film olduğu söylenebilir sanırım.

Yönetmen koltuğunda George Roy Hill oturmakta. Senaryo William Goldman‘ın elinden çıkmakta. Başrollerde ise muhteşem isimler var.  Paul Newman, Robert Redford ve güzeller güzeli Katharine Ross. Yaptıkları tren ve banka soygunları ile hayatlarını devam ettiren ünlü haydutlar Cassidy ve Kid, tren yolu firmalarının aldıkları önlemler, güvenlik güçlerinin modern teçhizatları ve kanun kaçaklarının sıkı takibi sonucunda ABD’de barınamaz hale gelirler. Cassidy’nin önerisi üzerine, Kid’in sevgilisi ile beraber Bolivya’ya geçerler. Filmimiz ikilinin Bolivyada’ki maceraları üzerine kurulu.

Dönemine uygun olarak ele aldığımızda, son derece nüktedan karakterler yaratmayı başarmış senaryo yazarı. Cassidy ve Kid’in diyalogları, filmde zaman zaman yükselen gerilimi güzel bir gülümsetmeyle yumuşatmayı her zaman başarıyor. Görüntü ve sanat yönetimine de özen gösterildiği belli olan film, zamanının ses getiren filmlerinden biri Holywood sinemasında bir dönemi de kapatan film olarak nitelendirilebilir. 70’lerden itibaren Holywood çok daha farklı tarzda, farklı bir profesyonellikle yapımlar üretecektir.

Bolivya’da geçen günlerin ardından filmimiz unutulmaz finali ile seyircilere veda ediyor. Damaklarda kendini tekrar izletmek için müthiş bir tat bırakarak. Böyle muhteşem, zamanının ötesinde hikayesi anlatılan ikilileri her zaman göremiyoruz.

Filmimiz, aynı zamanda Robert Redford ve ekibi tarafından bağımsız filmleri desteklemek amacı ile kurulan Sundance Vakfı ve film festivalinin de isim babalarından. İşte böyle zamanının ötesine taşan bir film Butch Cassidy and The Sundance Kid. Benim puanım 8.5/10
Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969) on IMDb

You may also like...