The Valhalla Murders (2020) – Dizi İncelemesi

Bir Netflix Yapımı

Netflix‘in yerel  kültürlerde ürettiği orijinal içerikleri oldukça ilgi görmeye devam ediyor. La Casa de Papel efsanesinden sonra Türkiye, İspanya, Almanya, İngiltere gibi pek çok ülkede yerel dilde içerik üretimine hız veren Netflix’in güncel projelerinden bir diğeri ise İzlanda yapımı The Valhalla Murders. Norveç ve İzlanda polisinin işbirliği yaparak bir dizi cinayeti çözmeye çalıştığı yapım, bu yönüyle Bron/Broen‘i oldukça anımsatıyor. Esasında kendi de bir İzlandalı olan ama Norveç polisinde çalışan dedektif Arnar ve İzlanda polisinden Kata’nın işbirliğini anlatan dizi, geçmişte erkek çocukların kaldığı bir yetimhale ile bağlantılı kişilerin teker teker öldürülmesini ele alan Arnar ve Kata işbirliğini konu alıyor. Dizinin bazı ülkelerde Brot adıyla gösterildiğini de hatırlatalım.

İskandinav Polisiyesi Sevenlere

Oldukça karanlık bir atmosfere sahip olan dizi, işlediği cinayetlerin getirdiği karamsarlığı izleyiciye yansıtmakta başarılı. İzlanda gibi bir refah ve düzen ülkesinde dahi gücün çarpıklığı, umursamazlığı ve siyasal / adli otoritenin keyfiliği başarı ile aktarılmış. Kata ve Arnar karakterlerinin kendi özel yaşamlarındaki çelişkiler ve açmazlar, dizinin yan hikayelerini güçlendirmek için eklenmiş. Buna şüphe yok. Fakat hem Kata hem de Arnar’ın özel yaşamlarından kayda değer bir sonuç ya da ana hikayeyi güçlendiren bir katalizör etkisi göremiyoruz dersek yanılmamış oluruz.

Görsellik ve oyunculuklar konusunda başarılı olarak nitelendirebileceğim dizi, polisiye kısmında ise sınıfta kalıyor. Valhalla cinayetleri ile ilgili resmi görevliler, izleyiciye fikir verecek kadar tanıtılmıyor desem yeridir. Suçlu olması muhtemel bireylerin izleyiciye sunulması ve finalde bir şaşırtmaca ile gerçek katilin ortaya çıkarılması bu türün klasik bir uygulamasıdır. Dizi ile ilgili spoiler vermeyeyim ama izleyince siz de katille ilgili ipuçları yerine neden Kata’nın oğlu ile ilişkisini veya Arnar’ın öz ailesini izledik diyeceksiniz.

İskandinav polisiye dramalarını seviyor, İzlanda’da yaşam ve bürokrasi hakkında bir şeyler öğrenmek istiyorsanız güzel bir mini dizi The Valhalla Murders. Bron/Broen kadar akıcı ve akılcı bir senaryosu yok. Benim puanım 7/10.

You may also like...

1 Response

  1. ufuk dedi ki:

    elne sglk

    sçs kib aeo mck!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.