Muhabbet Kuşu Bakımı – Sıkça Sorulan Sorular

Muhabbet Kuşu Bakımı – Sıkça Sorulan Sorular

Merhabalar. Daha önce yine bu blogda yazdığım “Muhabbet kuşu bakımı – Pratik Bilgiler” başlıklı yazım yoğun ilgi gördü. Pek çok arama motorunda üst sıralarda yer alan bu yazım, şu an yaklaşık 3500 yorum içeriyor ve pek çok sorunuz ilgili yazının altında yorumlar bölümünde tarafımdan cevaplandı. Sorun şu ki, bu 3500 yorum arasından sıkça sorulan soruları ve verdiğim cevapları maalesef okuyucularımızın bulması büyük zaman alıyor. Bu nedenle, muhabbet kuşu bakımı ile ilgili olarak sıkça sorulan soruları ve benim cevaplarımı içeren böyle bir yazı hazırlamayı uygun gördüm. Haydi başlayalım. İşte sizlerden yoğun olarak gelen sorular ve cevapları.

Soru 1) Muhabbet kuşumun cana yakın olmasını ve konuşmasını istiyorum. Ne yapmalıyım?

Cevap : Öncelikle şunu söyleyelim, muhabbet kuşlarında cana yakın olmak bir mizaç meselesidir. Bazı kuşlar, siz ne yaparsanız yapın maalesef dost canlısı değillerdir. Bu kuşları kuşçunuzdan değiştirebilir ya da oldukları gibi kabul edebilir ve bu şekilde besleyebilirsiniz. Tercih size kalmış. Neler yapabileceğinize gelince… Maddeler halinde sıralayalım.

  • Muhabbet kuşunuzu olabildiğince küçük alınız. Böylelikle küçük yaşlarda size bağlanacak, sizi görecek, sizi tanıyacaktır. Küçük kuşlar, insan elinde büyüdüklerinden insanlara daha yakın olma olasılıkları yüksektir. Kuşun kendini besleyebilecek ve su içebilecek halde olmasına dikkat edin. Annesinden çok erken ayrılırsanız ölecektir. Dolayısıyla burada ince ve hassas bir çizgi mevcut. Yem kırabilen ve su içebilen kuşları, olabildiğince erken almamız gerekiyor.
  • Tek muhabbet kuşları insanlara daha yakın olurlar. Eğer çift kuş besliyorsanız, muhabbetleri daha ziyade aralarında olacak, insanlara ilgileri azalacaktır. Eğer çift kuş beslemek istiyorsanız, genellikle konuşmadan ve cana yakınlıktan feraget etmeniz gerekecektir. Bunu unutmayın.
  • Kuşunuza ilgi gösterin. İlgi altında olduklarını rahatlıkla anlayabilen zeki hayvanlardır muhabbet kuşları. Onlar konuşurken belirli kelimeleri tekrar edin. Şampiyon, şeker, şıkıdım, cicikuş gibi belirli harfleri barındıran kelimeleri kuşlar çok daha rahat söylerler. Bu kelimeleri sık sık tekrar ediniz.
  • Kuşunuzun sabah güneşini görmesini sağlayın. Konuşmalarını hızlandıracak ve neşelerini yerine getirecektir. Kuşlar sabahları ötmeyi ve konuşmayı çok severler. Sesleri rahatsız edici ve uyku kaçırıcı olsa da, kuşun sabah güneşini görmesine fıtratına uygun olandır.
  • Kuşunuzu yalnız bırakmayın. Tatile çıkacaksanız mutlaka kuşlardan anlayan ve onunla ilgilenebilecek birine bırakın. Tatilinizi fazla uzatmayın. Kuşunuz size düşkünse, siz tatilde iken yemeden içmeden kesilebilir ve maalesef ölebilir. Duygusal hayvanlardır muhabbet kuşları.
  • Erkek kuşlar konuşmaya çok daha yatkındır. Özellikle tek erkek kuşların konuşması yüksek ihtimal dahilindedir. Dişilerin konuşması imkansız değildir fakat erkeklere göre oldukça nadirdir.

Soru 2) Bir erkek bir de dişi kuşum var. Ama çiftleşmiyorlar. Ne yapmalıyım?

Cevap : Muhabbet kuşları, herhangi bir hayvan değillerdir. Mevsimleri ya da dönemleri gelince çılgınca sevişen, birleşen hayvanlar değildirler. Adlarından da anlaşıldığı üzere “muhabbet” üzerine kuruludur yaşamları. Partnerleri ile de muhabbet etmek, anlaşmak isterler çiftleşmeden önce. Yani kafese bir erkek ve bir dişi koymak çiftleşeceklerinin garantisini vermez. Çiftler anlaşamayabilir, aşk yapmayabilirler. Böyle bir durumda eşlerden birine yol gözükecektir eğer mutlaka çiftleştirmek istiyorsanız. Bu durumda, erkek ya da dişi kuşunuzu kuşçuya götürerek eşini kendisinin seçmesini sağlamalısınız. Kuşçular ne dediğimi anlayacak, size yardımcı olacaktır.

Soru 3) Kuşumun erkek ya da dişi olduğunu nasıl anlayabilirim ?

Cevap : Erkek kuşların gagasının üstündeki bölüm koyu renklidir ve mavinin tonlarındadır. Eflatın, mor, mavi, koyu mavi gibi. Dişilerde ise bu bölüm renksiz, beyaz, krem rengi ve beyazın tonlarındadır. Erkek kuşlar daha sık kabarırlar, tüyleri genelde daha süslü ve gösterişlidir.

Soru 4) Muhabbet kuşumun ağzından yemler geliyor, yem kusuyor ve bu sık sık gerçekleşiyor. Bu ne anlama geliyor?

Cevap : Daha ziyade erkek kuşlarda gördüğümüz bu durum, kuşunuzun kızıştığını, çiftleşme döneminde olduğunu ve bir eş arayışı içinde olduğunu göstermektedir. Eğer kuşunuz yem kustuğu dönemde son derece hareketli, konuşkan ve tabiri caizse “azgın” ise herhangi bir sorun yoktur. Bir eşe ihtiyaç duyması dışında 🙂

Soru 5) Muhabbet kuşumu evin cereyanlı bölümünde / odasında bıraktım. Kuşum halsiz, tüyleri kabarık, uykulu halde ve hiç bir şey yemiyor içmiyor. Ne yapmalıyım ?

Cevap : Muhabbet kuşları soğuk havaya dayanamazlar. Kısa zamanda can verirler. Havalar sıcakken dahi, evin içindeki serin hava akımı onları hasta etmeye yeter. Bu nedenle eğer balkon açtıysanız, karşıt yönden pencere açmamaya ve kuşu cereyanda bırakmamaya özen gösteriniz. Eğer hava çok sıcaksa ve evin içinde cereyan estirmek zorunda iseniz, kuşu kapalı bir odaya koyunuz ve cereyandan uzak tutunuz.

Eğer kuşunuz cereyanda kaldı ve/veya üşüttüyse derhal kuşçularda ya da veterinerlerde bulabileceğiniz, soğuk algınlığı damlalarından almalı ve günde 2 yada 3 kez kuşunuza damlalık ile ağızdan vermelisiniz. Suya katarsanız, hasta kuş pek su içmediğinden ilaç etkili olmaz. Ağızdam damlalık ile veriniz. İnşallah bir kaç gün işinde kuşunuz kendisine gelecektir. Bundan sonra da cereyanda kuşu bırakmamaya özen gösteriniz.

Soru 6) Muhabbet kuşumu yıkamalı mıyım? Hangi sıklıkta yıkamalı, yıkama işlemini nasıl gerçekleştirmeliyim?

Cevap: Ben şahsen muhabbet kuşlarının sık yıkanması taraftarı değilim. Bunun nedeni, bu kuşların ziyadesiyle hassas olması, banyo sonrasında üşüterek kolayca hastalanabilmeleri ve biliçsizce yaptırılan banyonun ölüme sebebiyet verebilmesi.

Esasında, muhabbet kuşları bir kase veya tabak içerisine ılık su koyduğunuzda, ya da kafesine banyoluk taktığınızda genellikle kendi kendilerini yıkayabilirler. En çok yıkanmaya ihtiyaç duydukları bölgeler kafa üstü ve gaga çevresi, kıç kısmı ve kanatların altıdır. Kuşunuzun banyo yaparken özellikle bu bölgeleri ıslatmaya çalıştığını göreceksiniz.

Bunlara rağmen kuşunuzu kendiniz yıkamak isterseniz, bunu sakın kış mevsimi yapmayın. Soğuk suyla yapmayın. Çok sıcak olmayan ılık suda, duş ahizesinin altında Dalin ya da benzeri bebe şampuanı ile, kuşu boğmadan, suyun altında sürekli tutmadan yapın. Islanınca uçamaz. Kaçmamasına dikkat edin. Gözlerine ve gagasına yıkarken dikkat edin. Banyo bitince saç kurutma makinesi ile YAKMADAN kurutun. Havluya sararak ısıtın ve daha sonra kafesine bırakın. Banyo kuşlar için korkutucu bir deneyimdir ve kendisine gelmesi bir iki günü bulabilir. Bunu asla unutmayın.

Soru 7) Muhabbet kuşumu nasıl beslemeliyim ? Gıda ve vitamin katkıları olarak ne kullanmalıyım?

Cevap: Ben şahsen kendi muhabbet kuşuma herhangi gıda takviyesi, vitamin vb. ürünler vermiyorum. Kabuklu sarı darı dediğimiz türden yem, her türlü yeşillik, zaman zaman yumurta ve peynir ve az miktarda ekmek kırıntısı ve tatlı su ile beslemekteyim.

Vitaminli, ballı, şekerli krakerler ve gıda takviyelerinin ben şahsen kuşlar için gerekli olmadığını düşünüyorum. Yine de tercih sizin. Yağlı besinler, kızarmış besinler ve ağır yiyecekleri kuşunuza asla vermeyin. Kolayca kilo alabilir ve obez olabilirler. Sindirim sistemleri çok güçsüzdür.

Soru 8) Tatile gideceğim. Kuşumu yanımda götürmeli miyim?

Cevap) Oldukça zor bir soru. Öncelikle şunu söylemeliyim. Eğer kuşunuz size çok bağlıysa, sürekli sizinle oynuyor, size konuşuyor size ötüyorsa, tatilinizi fazla uzatırsanız kuşunuzu depresyona sokabilirsiniz. Daha önce de belirttiğim gibi muhabbet kuşları oldukça duygusal hayvanlardır ve en sevdiklerinden uzun süre ayrı kalmaya dayanamazlar. Ben, kızımdan bir haftadan fazla ayrı kaldığımda, eve döndüğümde onu tüy dökmüş, üzgün ve kilo vermiş halde buluyorum. Ailem yemeden içmeden kesildiğini söylüyor, gösterdikleri tüm ilgiye rağmen. İşte bu nedenle kuşunuzdan uzun süre ayrı kalmanızı tavsiye etmiyorum.

Peki kuşunuzu nasıl tatile ya da seyahate götürebilirsiniz? Açık konuşmak gerekirse en güvenlisi trendir. Ortam ısısı ve trenin hareketi kuşu fazla ürkütmeyecek kadar normaldir ve tren yeterince geniştir. Kuşun ürkmesi için neden yoktur. Otobüs ve araç seyahati, klima-cam açılması ve ortamın dar olması nedeniyle kuşunuzu oldukça olumsuz etkiler. Şahsi otomobiliniz ile seyahat ediyorsanız klimanızı fazla açmamalı, kuşu üşütmemelisiniz. Araç sarsıntılarından kuş oldukça korkacaktır. Bu nedenle seyahatin ardından bir kaç kendine gelememesi normaldir. Yavaş ve sakin sürmeli, kuşu sarsmamalı, korkutmamalısınız.

Soru 9) Muhabbet kuşumun kafesinin kapağı sürekli açık ve evin içinde özgürce dolaşabiliyor. Doğru mu yapıyorum?

Cevap) Gene zor bir soru. Aslında yapılan uygulama doğru ve iyi niyetli fakat pratikte muhabbet kuşlarının önemli bir bölümünün evden kaçmasına, ayak altında ezilmesine veya ev kazalarına kurban gitmesine bu uygulama sebep oluyor. Evin içinde özgürce dolaşan kuş bazen bir pencereden kaçabiliyor, bazen oturacağınız kanepenin üstünde gezebiliyor, bazen yerlerde gezerken ayak altında maalesef ezilebiliyor. İşte bu nedenle, tam özgürlük ve muhabbet kuşunu kafesinde sürekli kapalı tutmak arasındaki dengeyi yakalamak zorundayız.

O halde ne yapacağız? Muhabbet kuşu, evin ancak bir bölümünde özgürce dolaşabilecek. Bu herhangi bir oda ya da koridor olabilir. Bu ortamda istediği gibi uçacak gezecek. Bu odanın kapısı ve pencereleri kapalı ya da telli olacak, kuş kaçmayacak ve cereyan almayacak. Biz de bu odaya girerken dikkat edeceğiz. Adımımızı yere bakarak atacağız ve kuş yerde ise ezmemeye dikkat edeceğiz. Koltuklar ve sandalyeleri kontrol edecek, kuşu bulacak kafesine yada kafes üstüne koyacağız. Anlattığımda kulağa garip geliyor biliyorum ama inanın bana kuşlara zarar veren kazaları önlemenin en etkili yollarından biri bu şekilde davranmaktır.

Bir diğer almamız gereken önlem de, lavabo, klozet, bardak, kova, sürahi vb. su kaynaklarını açık bırakmamamız. Su içmek için bardağa, kovaya, sürahiye düşüp çıkamayan kuşlar maalesef boğulmaktadır. Bunu önlemenin yolu da su vb. sıvıları açıkta bırakmamak, klozet kapaklarını kapatmak, sürahileri ağzı kapalı tutmaktır. Bu şekilde de boğulma kazalarını önlemiş olacağız.

Soru 10) Muhabbet kuşu beslemek istiyorum ama temizlik konusunda titizim. Muhabbet kuşları temiz hayvanlar mıdır?

Cevap) Muhabbet kuşları, evde beslenebilecek en temiz hayvanlardandır. Kafeslerinin temizliği son derece basittir. Dışkılama aralıklar çok kısadır. Fakat 3-4 günde bir kafeslerini temizlerseniz hiç sıkıntı yaşamazsınız. Ayrıca, kuşların yedikleri sarı darı dediğimiz son derece organik ve temiz bir üründür. Dışkıları, uzun süre beklemediği sürece koku, leke yapan bir madde değildir. Bu nedenle, temizlik takıntınız varsa da, muhabbet kuşu besleyebilirsiniz

Soru 11) Muhabbet kuşum kendi kakasını yiyor. Bunu engellemek için ne yapabilirim ?

Cevap) Oldukça sık karşılaşılan bir durum. Aşağıdaki çözüm önerilerine dikkat edin.

1. Kuşunuz yeminden sıkılıyor olabilir. Farklı yiyecekler, yeşillik, ballı kraker vb. yedirmeyi ihmal etmeyin arada bir.

2. Yemi azalmış veya tükenmiş olabilir. Aç kalan kuş, başka çaresi kalmadığından kendi dışkısını yiyordur. Mutlaka yemliğini 2 günde bir temizleyin ve yeni yem koyun.

3. Son olarak, kafesin tabanına, ince gözenekli bir ızgara monte edin. Bu sayede, kuşun dışkısı ızgaranın altına düşecek ve kuruyacaktır. Izgaranın gözenekleri, kuşun gagasının geçerek ızgaranın altındaki pisliği yiyemeyecek kadar küçük olmalıdır. Haftada bir kez bu ızgaranın altını temizleyerek hem kafesi temiz tutar, hem de kuşunuzun dışkısını yemesini engelleyebilirsiniz.

———————————————————-

Bu yazıyı sizlerden gelen sorulara göre sürekli olarak düzenleyeceğim. Yorumlarınızı yazının altındaki yorumlar kısmından yazabilir ve bana ulaştırabilirsiniz.

You may also like...

844 Responses

  1. gürkan dedi ki:

    Ben yeni kuş aldım 3 aylık erkek 2 gün oldu alışması için bekledim suyunu yeminide eksik etmedim kuşu uçması için dışarı bırakıyım mı bide kafesin kazakla kapatıyorum sadece önünü açıyorum sizce bu doğru mu ?

    • RosenCruz dedi ki:

      Bir kaç gün daha bekleyin. Kafesin üstünü sağını solunu kapamayın korkar. Sadece geceleri biraz kapatın gün içinde rahatlasın hayvan.

  2. Ayberk dedi ki:

    Kuş alacağımda dışkı sorunu olurmu yoksa kafesine mi yapar? birde kafesine sokmakta sorun olurmu? şimdiden saolun

    • RosenCruz dedi ki:

      Genelde kafese yapar. Fakat dışarıda serbest iken ortalığa gelebilir. Tırnak ucu kadar bir şeydir ve mundar içermez. En temiz hayvanlardan biridir muhabbet kuşu evde beslemek için. Tercih sizin.

  3. Sugafloss dedi ki:

    Merhaba,
    Uc y once yavru erkek muhabbet kusu aldim, sizin tavsiye ettiginiz sekilde alistirmaya calistim. Yemini suyunu temizligini hic ihmal etmiyorum ve devamli ilgileniyorum. Sorun su ki kafese dogru yurudugumde bile geriliyor hayvan. Yem icin kafese elimi soktugumda kendini kafesin duvarlarina carpiyor.kaciyor. Bir turlu alismadi. Ayrica tunek ya da salincakta yan duruyor ve saatlerce o pozisyonda duruyor. O beni sevmese de ben onu sevdigim icin degistirmeyi ya da iade etmeyi dusunmuyorum ama yine de en azindan parmagima gelsin ya da benden korkmasin istiyorum. Ne yapabilirim? Tesekkurler

    • RosenCruz dedi ki:

      Bu iş biraz da şans işi. Sanıyorum kuşunuz pek cana yakın değil. Bazı kuşların fıtratı böyle. İnsana karşı soğuklar. Üç ayda bir iyileşme olmadıysa bence bundan sonrası zor. Tercih sizin

  4. şımarık dedi ki:

    Merhabalar uzun süre sonra tekrar size ulaşmak istedim. Yazın kuşumun ayaklarına baktığından bahsedip sizden tavsiyeler almıştım. Hatırlamanız için söylüyorum bunları belki hatırlamak zor sizin için 🙂 Yazın sizin kuşunuzda cereyanda kalmıştı ve yoğun bir tedavi uygulayarak onu hayata döndürmüştünüz. Nasıl bir tedavi uyguladığınızı ayrıntısıyla anlatma sözü vermiştiniz. Arada bakıyorum ama bu konuya dair bi yazınızı göremedim. Belki var ben göremiyorum eğer öyleyse de kusuruma bakmayın . Ben şiddetle ısrarla bu tedavi yönteminizi öğrenmek istiyorum. Hangi ilacı kullandığınıza kadar 🙂 Cevap verirseniz çok mutlu olacağım şimdiden teşekkürler.

    • RosenCruz dedi ki:

      Bu konuda biraz benim ihmalim oldu. Biraz da yoğunluktan bu yazıyı hazırlayamadım. Geçtiğimiz günlerde kızım gene üşütmüştü, Allaha şükür bu tedavi ile gene iyileştirdik. Artık paylaşmak farz oldu. En kısa zamanda inşallah

  5. sahabettin dedi ki:

    Merhaba
    2 hafta önce dişi albino erkek lutino muhabbet kuşu aldım eş olarak aldıgımda dişi olanın altından yumurtalar alınmış şimdi altlarında yumurta yok ama 10 gündür dişinin poposu şişik yumurta var herhalde ama yumurtlamıyor yumurtalıga sadece korkunca giriyor hemen geri çıkıyor sizce sorun ne olabilir.

    • RosenCruz dedi ki:

      Üreme ile ilgili sorularınızı kuşçunuza danışırsanız daha sağlıklı olur. Ben çoğaltma ve üreme yapan biri değilim, bilgim kısıtlı bu konularda.

  6. Üzgün dedi ki:

    bayramdan hemen önceki gün bi dişi bi de erkek iki kuş aldım. Dişi beyazdı erkekde mavili 2 gün sonra dişi kuş halsiz ve yogun gözüküyordu daha sonraki 2 günde kafesin altında yatıyordu veterinere götürdüm ama veterinerde beklerken öldü. Aldığım yere götürdüm ve bi dişi kuş daha aldım. Bu defa yeşil bi kuş gayet neşeli öten bi kuştu oda 3 gün önce ishal oldu damla vermeye başladım hem vitamin hemde ishal için Bu arada yem yemesi ve su içmesi gayet iyiydi dün akşam kafeslerini temizlemek için dışarı çıkarttım kuşları yeşil hasta olmasına rağmen yinede keyifle uçtu sonra gece yatatken bi ses duydum kafesden gelen pat diye yeşil kuş tünelden düşmüştü sonra çıktı yine düştü şimdi kafesin altında sanki ayakları tutmuyor gibi oturuyor bu durumdan sonra ne yapabilirim veyerinerler pek anlamıyor kuştan o yüzden ilk kuşum öldü bununda ölmesi beni çok üzecek ayrıca kafama takılan aldığımız erkek kuş hala sağa sağlam gayette iyi ama dişiler neden hastaladı ki

    • RosenCruz dedi ki:

      Kuşçu müşterilere hasta kuşları satıyor gibime geldi. Başka kuşçuya gidin. Yeşil kuşa damla tedavisi işe yaramazsa o da maalesef gidici olabilir. Geçmiş olsun.

  7. hilal dedi ki:

    merhaba tekrar. öncelikle teşekkür ederim 🙂 kuşumu ben erkek diye almıştım ama çere rengine netten araştırıp bakınca burun deliklerinin çevresinin beyazlaştıgını fark ettim. bana dişi kuş gibi geldi o yüzden. yani dişilerde de bu kusma olayı görülüyor mu kızıştıgında? işte ben daha küçük oldugunu düşünüyordum o yüzden kızışıcagını düşünmemiştim fotograf atsam bi bakabilir misiniz acaba cinsiyetine ve yaşına? az çok tahmin edebilirsiniz galiba?

    • RosenCruz dedi ki:

      Fotoğraf atın bir bakalım. Dişilerde daha az şiddetli de olsa yem kusma oluyor kızışınca.

  8. dinc kusculuoglu dedi ki:

    Muhabbet kusumun direkt olarak cereyanda birakmadim ama oda biraz serindi basini surekli asagida tutuyordu, veterinere goturdum vitaform verdi ve 2 gun sonrada sol ayagini tam olarak kullanmaz oldu simdi topalliyor.eskisi gibi neseli degil, ancak yemegini duzgunce yiyor ve kafesinde 2 ayagi ile birlikte tirmaniyor fakat tunukten salincagina atlamata zorlaniyor.lutfen yardiminizi bekliyorum, yanitlarsaniz memnun olurum.tsk.ederim…

    • RosenCruz dedi ki:

      İlaç tedavisine devam edin. Gerisi için de dua edin. Yem falan yiyormuş inşallah bacakları da toparlanır.

  9. izgimelis dedi ki:

    Kuşuma yanlışlıkla vurdum (kafesimiz yaylı.) Kapatırken o çıkmaya çalıştı ve aniden elimden kaydı neyseki ona birşey olmadı 1.5-2 aylık eve geleli 3 gün oldu ama benden ürküyor sorum: yeniden bana alışırmı alışması için ne yapmalıyım (yinede yanımdayken cikliyor ama önceden parmağımı uzatttığımda ısırmaya çalışıyordu artık yapmıyor ) |:

    • RosenCruz dedi ki:

      Fena olmuş. Kolay kolay unutmazlar işin şansa kaldı artık. İnşallah dost olursunuz tekrar. Dikkatli bak hayvana.

  10. Beyza dedi ki:

    Merhabalar . Yazdığınız yazıların tümünü okudum. Gayet doğru bilgiler verdiğinizi düşünüyorum. Bir sorum olacaktı. Benim sizin hayatını kaybetmiş muhabbet kuşunuzla aynı türde bir kuşum var . Yemini yiyor ancak pek sık su içmiyor. Alalı 1 hafta oldu. Kuş 1 aylıkmış. Verdiğiniz bilgilere uyup evde 1 hafta sonra uçurdum. İyi geldi ona. Tek sıkıntımız akşam uyurken 🙁 kardeşlerim var 2 tane küçük. sürekli bağırdıkları için uykusunu alamıyor. onu sessiz ve ışıksız bir odaya koysamda sürekli girip çıkıyorlar ve kuş uyuyamıyor . Ne yapmalıyım uykusunu alması için ?

    • RosenCruz dedi ki:

      Elinden geleni yapıyorsan sessiz uyuması için gerisi için üzülme. Sen gece maksimum sessizliği sağla. Girip çıkanlar için bir şey yapamazsın.

  11. sinem dedi ki:

    kuşum 33 günlük aldığımda 25 günlüktü.bir haftadır bende mubişim.yemini yiyor suyunu içiyor bunlarda sıkıntı yok.ama çok sessiz kuş sesi duyunca biraz canlanıyor onun dışında öyleee duruyor tünekte.bugün biraz haraketlendi bakalım.bebiş daha belki ondandır kabarmıyor da bilemedim.inşallah hasta değildir

  12. sinem dedi ki:

    bu arada kuşum erkek show hollanda cinsi kocaman kanatları var.

  13. sinem dedi ki:

    bir sorum daha olcak 33 günlük bebiş mubişime haşlanmış yumurta verebilir miyim?

  14. gizemli dedi ki:

    Dişi bir muhabbet kuşum var. Çiftleşince tekrar ötmeyi ve konuşmayı bırakacağı söyleniyor. Ve çiftleştirmeği düşündüğüm kuş başkasına ait çiftleştikten sonra tekrar ayırsam kuşum küsermi??

  15. Yelda dedi ki:

    Merhaba;
    2 yaşında erkek muhabbet kuşum var,yaklaşık 6 ay önce eşi öldü ..evde ara sıra salıyordum eşiyle beraber çok rahatça uçuyorlardı,ancak eşi öldüğünden beri uçmayı bıraktı.15 gün kadar depresyona girdi,tüylerini döktü,ben o dönemde çok ilgilendim ve kısa zamanda kendini toparladı.Şu an çok sağlıklı cıvıl cıvıl ötüyor,ancak uçamıyor..bir müddet baya uğraştım elime aldım odanın ortasına havaya bıraktım,ama yok uçmuyor..Sürekli kafesinin kapısı açık ilk aldığım günden beri hep açık bırakıyorum zaten,kafesten aşağı atlıyor bazen,parmağımla kafesine koyuyorum,ara sırada kafesine tutunup kanatlarını hızlıca çırpıyor..yazılarınızı okudum kilo alır demişsiniz henüz kilo belirtisi yok,ancak uçması için yapabileceğim bir şey var mı.??Yada bu durumun ona zararı var mı?
    Yardımcı olursanız sevinirim..Teşekkürler..

    • RosenCruz dedi ki:

      Çok üzüldüm. Kuşların olayı aslında tamamen uçmalarında. Onu kaybetmiş depresyon döneminde sanırım. Zorlamayın uçamıyorsa düşer ayağını falan incitebilir. Böyle yaşasın.

  16. hilal dedi ki:

    http://hizliresim.com/1n0doY ilk aldigim zaman cere rengi boyleydi.

    http://hizliresim.com/AYPJo0
    http://hizliresim.com/78ZA2Y
    http://hizliresim.com/gLRXL5
    sonradan cere rengi bu sekilde degisti. Cok hareketli oldugu icin hic durmuyo yerinde net cekemedim bi türlü. O yuzden daha iyi gorebilmeniz icin bu kadar fotograf atmak zorunda kaldım. Teşekkürler 🙂

    • RosenCruz dedi ki:

      Tam ortalarda bir yerlerde bu. Erkek olabilir. Burun rengi açılmış ama sanki bana erkek gibi geldi. Emin değilim.

  17. berfin dedi ki:

    Merhaba. Kuşumu alalı fazla olmuyor . Kuşumu çok seviyorum, onunla sürekli ilgileniyorum tüm ihtiyaçlarını karşılıyorum ama bizden biraz korkuyor elimi kafese birazcık uzatınca korktu. Ama ona sürekli ilgi gösteriyorum o yalnızken ötüyor. Ben onu severken tuhaf sesler çıkarıyor ama suyunu yemini yiyip içiyor sorun yok ama bizden biraz korkuyor ne yapmalıyım lütfen ama lütfen yardım edin bişi söyleyin …
    ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDİYORUM.

    • RosenCruz dedi ki:

      Daha ortama yeni geldiyse sıkıntı yok. İlk günlerde durgun olması normal fazla üstüne varmadan sevmeye çalışın. Islık çalın ilgilendiğinizi belli edin vs. Çok ele almaya zorlamaya çalışmayın. Zamanla hayvan kendine gelecektir.

  18. berfin dedi ki:

    Bir de kuşumun tırnakları çok uzun ne yapmalıyım

  19. berfin dedi ki:

    Tırnaklarını ne yapmaliyim
    Lütfen acillll

    • RosenCruz dedi ki:

      Tırnak acil bir durum değildir asla. Kendiniz kesmeyin bilmiyorsanız kesmeye kalkmayın. Kuşçu ya da veterinere götürün.

  20. berfin dedi ki:

    Soruma lütfen ama lütfen cevap verin lütfen

  21. berfin dedi ki:

    Kuşum tek ayak üstünde duruyor ağızdan yem tükürüyor korkuyorum lütfen cevap verin . (bunun dışında her şey normal)
    ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDİYORUM.

    • RosenCruz dedi ki:

      kuş kızışmış eş istiyor. o nedenle ağzından yemler geliyor. sorun yok. alabiliyorsanız bir eş alın. çiftleşsin.

  22. berfin dedi ki:

    Çok teşekkürler hemen bir es alacagim 🙂 《》

  23. mustafa dedi ki:

    Merhabalar,öncelikle yazılarınızdan faydalanıyor ve bu hizmetiniz için teşekkür ediyorum.Birkaç gün önce aldığımız muhabbet kuşumuzun poposunda kakasının kalması normal midir?Kuşcudan yavru olarak aldık.Yardımcı olursanız iyi olur.Selamlar.

    • RosenCruz dedi ki:

      Kuş kabızlaşmış ya da kakası biraz katı çıkıyor ondandır. Mümkünse ıslatın o bölgeyi sprey gibi bir şey ile ya da eldiven peçete gibi bir şey ile kendiniz alın. Normal bir durum zaman zaman olur.

      Rica ederim. Her türlü sorunuzda buradayım.

  24. Seda dedi ki:

    Merhaba. Ben bir muhabbet kuşu beslemek istiyorum ama annem temizlik konusunda titiz. Dışkılarını sıklıkla yaparlar mı?
    Bir diğer sorum: Kuşumu ne sıklıkta yıkamalıyım? Yıkarken nasıl özen göstermeliyim?
    Kuş alacağım yerdeki adam kuşların birbirine alıştıklarını söyledi, ne yapmalıyım?

    • RosenCruz dedi ki:

      Evet çok sık dışkı yaparlar ama kursaklarından pis bir şey geçmezki bunların.. Dışkılarında yem ve su olur sadece. Kuşu almadan yıkamayı düşünmeyin daha. Senede bir kez yeterlidir. Soğuk alırlarsa ölürler hemen o nedenle yıkama işi şart değil.

  25. gulen kusculuoglu dedi ki:

    Benim 2 yasinda muhabbet kusum var.1 aydir hasta, basini asgiya egiyor ve de tunekte adeta bir tarafa dogru yatiyor egik vaziyette ve yattigi tarafin ayaginin alti yara oldu.ayrica surekli uyuyor.ben yasli bir bayanim , lutfen yanitlayim cok uzuluyorum,

    • RosenCruz dedi ki:

      Veterinerin verdiği ilaçları ağızdan siz veriniz. Vermeye devam ediniz. Hastalığı ciddi gibi. İsterseniz bir de kuşçuya gösterin. Bana antibiyotikten ziyade başka bir sıkıntısı var gibi geldi. 1 aydır hasta olması düşündürücü. Normalde hastalıkları bu kadar üzün sürmez ya iyileşir ya ölürler kuşlar. Bir de kuşçu görsün.

  26. gulen kusculuoglu dedi ki:

    Kusum ayrica topalliyor sol ayagini tunegin ustune koyup yuvarlak bicimde tutuyor, veterinere goturdum antibiyotik verdi ve de vitamin 1 aydir duzelmde ne yapabilirim..simdiddn cevabiniza tesekkur ederim

  27. gulen kusculuoglu dedi ki:

    Tesekkur ederim.evet dediginiz gibi kuscuya da goturdum bir seyi yok , ama bir rahatsizlik gecirmis dediler(2ayri kuscuya goturdum)biz 1,5 ay once ev degistirdik, eve alismasi mumkun olmadi ve de saniyorum mutsuz , ama sevgimi ve ilgimi de esirgemiyorum.kusum cok akilli ve de 15o kelime konusuyor.bu ara cok durgun surekli uyuyor.tuneginden dusecek gibi geliyor.sizin sayfaniza hemen hemen hergun ziyaret ediyorum.kusumun rahatsizligina benzer bir hastalik bulurum da tedavi edebilirim diye umuyorum..tekrar tekrar tesekkurler…

  28. Seda dedi ki:

    Hemen cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Bugün yeni kuş aldık hayırlısı :)) Adını Lily koydum umarım ömrü uzun olur. :)) Verdiğiniz bilgiler için de ayrıcalıkla teşekkürler 🙂

  29. seda dedi ki:

    Merhaba benim kuşum sanirim 7-8 aylık. Abimlerdeydi ben seviyorum diye bana getirdiler. Bir aydır bizde. Geldiği günden beri ilgileniyorum. Ilk hafta hiç çıkarmadim sonra elime alıştırdim. Parmagimi uzatinca hemen atliyor. Ilk zamanlar kafesinden dışarı çıkmak istemiyordu. Şimdi kafesin kapagini açar açmaz omzuma kknuyor. odaya da alıştı belirli yerlere konuyor. Bizim problemimiz kafesinden dışarı ciktiktan sonra geri içine girmemesi. Kuşu avcuma alip koymak istemiyorum parmagimla uzattigimda da gitmiyor. Kafesine koyacağımi anladiginda elimi uzatmama bile iIn vermiyor ama kendi de kafesine girmiyor. Benim bundan evvelki kuşumun kafesi sürekli açık olurdu cani istet çıkardı cani ister kafesine girerdj fakat bu kuşum saatlerce disarda dursa da içeri girmek istemiyor. Aç kaliyor diye masaya yem koyuyorum ordan da yemiyor. Ayyy napacagim kafesine girmesine nasil alistiracagim biraz akıl verir misiniz? Cok tesekkur ederim

    • RosenCruz dedi ki:

      Zor bir durum. Sanırım tek çare acıkmasını beklemek. Özel bir kafese alıştırma yöntemi bilmiyorum ben. Masaya yem falan koymayın girsin kafesinden yesin.

  30. Yusuf dedi ki:

    Kuşum pamuk Ağustos’ta doğdu yavru aldım yani tırnakları çok uzun omuzda gezerken sıkıntı yaşıyor ayrıca kendi kendine konuimaya başladı bir sorun daha gagasını nasıl kesmeliyim çok uzadı
    saydılar.

    • RosenCruz dedi ki:

      Gaga ve tırnak evde kesmeyin havalar ısınınca kuşçulara götürün keserler 3-5 TL’ye.

  31. seda dedi ki:

    Merhaba
    Ben kuşumun kafesinden çıktıktan sonra geri kafesine girmemesinden şikayetçiydim. Bir yöntem buldum artık kendisi kafesine giriyor ben tutup koymak derdinden kurtuldum. Bunu sizle paylaşmak istedim belki benim gibi incitmeden kafesine gecnesi için çare arayanlar vardır.
    Yöntem oldukça basit. Kuşumu önce videoya kaydettim boyke jeyfi yerindeyken bol bol öterken daha sonra bu videoyu açtım telefonu kafesinin içine koydum. Içinde kus var sanarak girdi. Bunu bi kaç kez yaptım. Şimdi kendi başına girip çıkmayı öğrendi. Hem de kısa bir zaman içinde ve incinmeden..

  32. Murat dedi ki:

    Benim bir tane 6-7 aylık erkek kuşum var dun evde yoktuk ve eve geldiğimizde evde baska bir erkek kuş gördük eve giren kus cok güzel konuşuyor ve insana cok aliskin 2 erkegi bir kafese koyarsam bisey olurmu ???

    • RosenCruz dedi ki:

      Benim tavsiyem o kuşu bir süre misafir etmeniz. Muhtemelen yakınlarda bir evden kaçmıştır. Sahibini ararsanız mutlaka bulursunuz. Üzülmüşlerdir. Sahibine teslim ederseniz büyük sevaba girersiniz. O süre zarfında da mümkünse aynı kafeste tutmayın. Bir kaç ilan yapıştırsanız civardaki direklere falan sahibi bulur sizi.

  33. hilal dedi ki:

    Merhaba kusuma es almayi dusunuyorum da kusun kendisi nasil secicek esini anlayamadim. Kusu da goturup diger kuslarin kafesine mi birakmam gerekiyor? Nerden anlicam hangisiyle iyi anlastigini? Hemen kaynasirlar mi kuscuda yani? Tesekkur ederim.

  34. gulen kusculuoglu dedi ki:

    Mrb.muhabbet kusumun bir ayagi topalliyor ve diger ayagina yuklendigi icin ayaginin alti yara oldu her gun kusumun ayagine teramicin suruyorum bu da onu rahatsiz ettigivgibi kanadinin alti ve karnindaki tuyler yapis yapis oldu.acaba bu tuylerine bebek pudrasi surebilirmiyim, yahut ne onerebilirsiniz.

    • RosenCruz dedi ki:

      Neden topallıyor o meseleyi çözmeli önce. Daha sonra tüm hepsi hallolunca da ılık suda yıkamalı ve üşütmeden kurutmalı. Bir kuşçu yada veterinere gösterin o topallamayı.

  35. cmeltem dedi ki:

    iyi günler. dün yavru muhabbet kuşu aldım. aldığım yerde kursağında yem vardı. nasıl yem yedirdiler bilmiyorum. bana karışık yem verdi. kuşu kafese koydum yemini de yemliğine koydum. yemlikten ağzına yemi alıyor kıramıyor geri atıyor. karıştırıyor yemi ağzı ile fakat kıramıyor. yardımcı olursunuz umarım. teşekkürler

  36. Enes dedi ki:

    benm kuşum insanlara hiç yaklasmıyor parmagımızı uzatınca geliyor sonra tekrar uçuyor ..yere hiç inmiyor hep havada .Evimize getireli 15 gün oldu hala insanlara yanaşmıyor ? ne yapmalıyım acil cevap lütfen .

  37. Enes dedi ki:

    Kuşumu evime getireli 15 gün oldu hala insanlara yanaşmıyor ? hep havada uçuyor yere inmiyor ..sadece parmagımızı uzatınca geliyor hemen ucuyor ? ne yaplamıyım yardımcı olursanız sevinirim ?

  38. seda dedi ki:

    Kuşumu alali yaklasik 10 15 gun oldu ilgileniyorum konusuyorum kafes benden uzaktayken otuyor ben yaklasinca hala korkuyor ve bugun kafesi yanima aldim bana alismasi icin tuyleri oldukca kabarik devamli gunduz bile uyuyor hic boyle yapmazdi endiseleniyorum birde evim genelde soguk ama cereyanda birakmiyorum diskisi normal ishal degil normal mi yoksa anormalmi kendini kabartmasi yemini de yiyor

  39. Ebru Turan dedi ki:

    Merhaba benim birkaç sorum olacak.Benim bir tane 1.5 yaşında erkek bir muhabbet kuşum var.Kendisi evin içinde rahatlıkla dolaşan bir kuş.Adı Aliş.Alişin elimize alışmasını istiyordum ve bunu yapabileceğini söyleyen birine alişi verdim.Ancak dayanamadım birgün sonra aldım.Verdiğim kişi kanatlarını kesmiş çok üzüldüm.Aliş 3 gün küstü eskisi gibi değildi.O neşeli kuşum gitmişti.Oyuncaklarıyla bile oynamıyordu.Sonra düzeldi eski neşesi yerine geldi.3 hafta oldu kanatları kesileli ama hala uçamıyor.Yanına birde yavru dişi muhabbet kuşu aldım.Aliş ona alıştı hatta beslemeye başladı ama yinede yavrunun yeterince beslendiğini düşünmüyorum.Soru 1 Alişimin kanatları tekrar çıkar mı?2. sorum yavru muhabbet kuşum 1 aylık ona soyulmuş yem alsam daha mı iyi olur?Çünkü su dahi içtiğini hiç görmedim açlıktan ölmesini istemiyorum.Daha önce aldığım yavru kuş bu sebeple ölmüş.Bu arada verdiğiniz bilgiler çok değerli teşekkür ederim.

    • RosenCruz dedi ki:

      Yavruya kabuksuz yem alın ve zamanla kabuklu ile karıştırarak verin ikisine de alışsın. Aliş’in kanatları tekrar çıkar merak etmeyin.

  40. Ebru dedi ki:

    Soruma cevap yazdığnız için teşekkür ederim.Ancak tekrar bir sorum olucak dün Alişimin kanatlarını kesen kişinin dükkanına gittim.Kendisinin kokoreç dükkanı var.Dükkanında beslediği bir muhabbet kuşu ve bir de hint bülbülü vardı.2 side ayrı kafeslerde ama çok bakımsız duruyorlardı.Hatta muhabbet kuşunun tırnaklarıda düşmüştü.Biz annemle yemek için gitmiştik.Bana hint bülbülünü vermek istedğini söyledi bende sırf kuşa acıdığım için aldım eve getirdim.Önce kafesini hijen hale getirdim yemlerini değiştirdim.Yumurtadan mamalar yaptım.Marul verdim.Verdiğim herşeyi yedi.Ancak Alişim ve yavru kuşum Boncuk bu hint bülbülü Mıstıktan kötü etkilenir mi?Kafesleri ayrı ve ayrı odalarda duruyorlar. Bu alişimin resmi http://i.hizliresim.com/LomYpo.jpg Bu yeni alınan yavrumuz Boncuk http://i.hizliresim.com/jYmvVW.jpg Bu da Hint bülbülümüz Mıstık Sağlıklı gözüküyorlar mı yorumlarınızı merak ediyorum.Teşekkürler….

    • RosenCruz dedi ki:

      Kötü etkileneceklerini sanmıyorum. Hepsi aynı odada da durabilir. Ama bülbül ayrı kafeste olsun. Sesleri birbirlerine neşe veriyor. Sevap işlemişsiniz. Adamdaki muhabbet kuşunu da alın bari de işkenceye son verin. Kokoreçin etin dumanın pisin içinde ölmesin kuşcağız.

  41. Ebru dedi ki:

    Pardom mıstığın resmini koymadan yollamışım 🙂 http://i.hizliresim.com/AYW05B.jpg

  42. Ebru dedi ki:

    Aslında kokoreçideki muhabbet kuşunu da almak isterdim ama o 5 yıldır oradaymış anlayacağınız onu vermez. O kuşun durumu içler acısı.Allah yardımcısı olsun. Bu arada kuşlarımın resimlerinide yollamıştım.Resimlerine bakar mısınız? İyi görünüyorlar mı sağlık açısından merak ediyorum. İlginiz için teşekkür ederim.

  43. gulen kusculuoglu dedi ki:

    Iyi aksamlar, birkac size sorular sordum siz de yanitladiniz tesekkur ederim.Bukez de bir sorum olacak muhabbet kusumun aitibiyotigi ve vitaminini agzindan vermemi soylediniz, ben de oyle yapiyorum.ama gunde kac kez ilac vermeliyim.tesekkur ederim…..

    • RosenCruz dedi ki:

      Hasta değilse yok yere antibiyotik vermeyin. Zararı olur. Vitamin de keza öyle. Haftada, iki haftada bir yeterlidir.

  44. FULYA dedi ki:

    MERHABA
    1.5 YAŞINDA BİR ERKEK MUHABBET KUŞUM VAR KONUŞAN VE BANA ÇOK BAĞLI OLAN BİR KUŞ. 10 GÜN KADAR ÖNCE BİR EŞ ALDIK ANCAK KUŞUM EŞİNDEN KORKUYOR VE ONDAN KAÇIYOR. ARADA BİR YANAŞMAYA ÇALIŞIYOR ANCAK BU KEZ DE DİŞİ ONU GAGALAYARAK UZAKLAŞTIRIYOR. BİR KAÇ GÜNDÜR KUŞUM KEYİFSİZ BUGÜNSE TÜYLERİ DÖKÜLMEYE BAŞLADI VE HALSİZ UYURKEN DE DENGESİNİ KAYBETTİĞİNİ FARKETTİM. ACABA BU KEYİFSİZLİĞİ TÜY DÖKME DÖNEMİNDE OLDUĞUNDAN MIDIR YOKSA KUŞUM EŞİNİ SEVMEDİĞİNDEN DEPRESYONA GİRDİĞİ İÇİN Mİ TÜY DÖKÜYO OLABİLİR SİZCE NE YAPMAM GEREKİR Bİ SÜRE FARKLI KAFESLERDE Mİ TUTMALIYIM EŞLERİ?

  45. FULYA dedi ki:

    Teşekkür ederim. Bu kez kuşumu da götürüp eşini kendisinin seçmesini sağlıycam.

  46. sena dedi ki:

    Benim muhabbet kuşum kafasını cama çarptı ve burnu kanadı. Kafasını kanatlarıyla saklayarak uyumaya çalışıyor. Ama seslere ve en sevdiği videoya tepki verip canlanıyor. Ne yapmalıyım?

    • RosenCruz dedi ki:

      Bir uzman görse iyi olur. Kanama varsa durum ciddidir. Resim çekip atarsanız buradan yorum olarak bakalım.

  47. gulen kusculuoglu dedi ki:

    Iyi aksamlar, daha once size muhabbet kusumla ilgili sorular sormustum, cevapladiniz tsk.ederim.Bukez de soracagim soru su: kusumun 2 ayagida hasta idi, yavas yavas iyilesmeye basladi(2 aydir hasta idi)mukemmel sekilde konusuyordu hele hastaliginin en kotu oldugu donemde dahi konusuyordu.ancak 20 gundur konusmuyor.neden acaba, tekrar konusur mu ancak kapi zili gibi otuyor .cik gibi sesler cikariyor.daha once kusums sarki soyluyelim mi oglum dedigim zaman tepki verirdi tekrar ayni soruyu soruyortum ayni tep
    kiyi veriyor yani tepkisi ddgismedi ismini seslendigim zaman yine eskisi gipi davraniyor.yani davranislarinda pek bir sey yok ama tek farki konusmuyor ..

  48. gulen kusculuoglu dedi ki:

    Cevap verirseniz sevinirim…

  49. İrem dedi ki:

    Merhaba kuşum erkek ve 1 yaşında 6 ay önce soğuk bi akşam bulduk onu sahibini de bulduk ama dışarı atmış. Kuş yem kusuyordu yorumlardan okudum eş istiyormuş. Kuşumu götürmek ve eşini kendisini seçsin istiyorum ve yeni bi kafes almak istiyorum. Sorularımı ileteyim öncelikle eşini seçerken sevip sevmediğini nasıl anlayacağım ve ikinci olarak hem yeni eş hem yeni kafes üstelik bir hafta sonra yeni bi eve taşınacağım bunların hepsi kuşumun psikolojisini bozar mı? Kuşuma hayır’ı öğrettim kustuğunu gördüğümde hayır diyorum o an bırakıyor sonra ben odadan ayrıldıkça çaktırmadan devam ediyor gerçekten çok eğlenceli ve azgın bi kuşum var ama kusmalarından dolayı ölmesinden endişeleniyorum aşırı azgınlıktan ölüm söz konusu olur mu

    • RosenCruz dedi ki:

      Yok yok bir şey olmaz. Kusmaktan ölmez ama eşsizlikten depresyona girebilir. O duruma dikkat etmek lazım. Siz yemini suyunu eksik etmeyin.

  50. Elif dedi ki:

    Merhaba…2.gün.önce.dogum.günü.hediyesi.olarak.bir.muhabbet.kuşu.hediye.edildi.bana…kuşun.cinsiyetini,kaç.aylık.oldugunu.bilmiyorumsürekli.uyku.modunda.sanki…kıpırdamıyor.yerinden,ötmüyor.da…konuşmaya.çalışıyorum…bugün.sevmek.istedim…kafesin.içinde.dönüp.durdu,sonrada.elimi.ısırdı…ben.ondan.korkuyorum.o.da.benden….Lütfen.yardımcı.olun…:(http://i.hizliresim.com/G161EN.jpg

  51. pınar dedi ki:

    Merhaba benim muhabbet kuşumun dışkısında sorun var. Bi gün normalse bi gün anormal. Bazen sadece su gibi bir şeyler çıkarıyor, bazen de beyaz kısımları leke bırakıyor. Sanki bazen de beyazı ayrı yeşil kısmı ayrı çıkıyor. Acaba bir hastalığı mı var yoksa tüy dökümü bunlara sebep olabilir mi? Buradaki veterinerler kuşa bakmıyor yahu kafayı yiyeceğim. Şimdiden teşekkür ederim.

  52. Tural dedi ki:

    Kusu qaqasi. Gidikce uzuyor ne yapalim?

  53. abdulselam dedi ki:

    abi selamun aleyüm abi benim kuşu kuşçulara götürdüm french molt hastalıgfı var dediler 6-7 aydır besliyom hala uzun kuyruğu ve kanadı çıkmadı ne yapmalıyım tedavisi var mıdır? bide astım hastalıgı varmış bu konu hakkındada bilgi verirseniz sevinirim şimdiden tşekkür edrim

    • RosenCruz dedi ki:

      BU hastalıklar hakkında bilgim yok. Kuşçu yada veteriner daha doğru ve tam bilgi verir. Ben yanlış yönlendirmek istemem. Geçmiş olsun.

  54. erkan dedi ki:

    Bir sorum daha olacak. Kuş üşümesin diye akşamları 18.00 gibi bürodan çıkıyoruz üzerine bir bez örtsek karanlıktan sıkılırmı ? Şu anda hazır satılan tülü var. oda sadece etrafını kapatıyor üstü açık. yada önereceğiniz bir şey var mı ?

  55. nilüfer S. dedi ki:

    iyi günler, benim mavi kanat bir tane kuşum var 7 aylık (erkek) salma yöntemiyle bir dışı seçti (albino) eş tuttular, yavruları nasıl olur. Birde Albinonun aldıgımda tırnagı yoktu. Erkek kuşumda bugun hapşurmaya başladı ne yapmalıyım. Yardım ederseniz sevinirim

    • RosenCruz dedi ki:

      İşin bu kısmı genetik ve şans ile alakalı. Sürekli hapşuruyorsa duruma göre gene yazın bakarız. Soğuk almış olabilir.

  56. gulen kusculuoglu dedi ki:

    Muhabbet kusum nefes alip verirken sallaniyor, neden?

  57. Meryem dedi ki:

    Merhaba bnm 10 aylık erkek muhabbet kusum var 3 gun once kaynar sütün icine dustu ve hemen cikti bnde onu soğuk suya batirdim simdi durumu iyi yem yiyor konusuyor ama bu siralar eskisine gore daha fazla uyuyor bana olan ilgisindede azalma var nedeni ne olabilir napmaliyim hastamidir cevap verirseniz cok sevinirim kusuma cok düskünüm onu cok seviyorum durumuna cok uzuluyorum lutfen cevap yazin 🙁

    • RosenCruz dedi ki:

      Kuş o kadar badireyi atlatıp hayatta kaldıysa gerisini çok kurcalama. Tekrar eskisi gibi olması zor ve zaman alıcı. Büyük şok yaşamış o yavrucak.

  58. hilal dedi ki:

    merhaba bir sorum olacaktı. benim muhabbet kuşum 3 aydır bizimle. yavruyken aldığımız için de çok alıştı bize. sabahtan gec saatlere kadar evde istediği gibi dolaşıyor kafese sokmuyoruz istemediği için. ilgileniyoruz sürekli evin neşesi oldu maşallah. fakat bazen yemek yaparken falan elimzde ne varsa geliyor bıçakla zarar verecegiz diye korktuugumuz için uzaklastırmaya calısıyoruz o da sinirlenip elimizi ısırıyor acıtıyor. artık ısırdıgı zaman elimden atıyorum izin vermiyorum ucup hemen tekrar elime geliyor ısırıyor. bikaç gündür de öyle ısırdıgı zaman kafese koyuyorum biraz sakinleşince tekrar çıkarıyorum. sizce dogru mu yapıyorum? böyle ısırdıgı zaman kafese koydugumda anlar mı ısırmaması gerektgini acaba? yani her ısırdıgında koymuyorum kafese tabi ama bazen çok acıtıyor elimi ciziyor veya yüzümü çiziyor falan o zamanlr kafese alıyorum. ögrenebilir mi yani onu soruyorum. ögrenmezse boşu boşuna kafese koymayım kusu benden sogumasın.

    • RosenCruz dedi ki:

      Ben de deniyorum o metodu benimki de öğrenmiyor. Isırma bir savunma içgüdüsü sanırım ve ondan vazgeçmiyorlar

  59. Nilufer s dedi ki:

    Soruma cevap verdiginiz icin oncelikle cok tsk ler cok sik hapsirmiyor gunde bir kac kez ama keyfi yerinde yemini yemede disi kusla oynamasi yerinde bosu bosuna ilac vermek istemedim ama hasta olupda daha da kotulemesinide istemiyorum burun akintisi felan yok oyun yapiyor bilemedim cokta oyuncudur birde es tutan kuslarin asilanmasi lazimmis kuscu ben yaparim dedi yaptirmadaki fayda nedir

  60. nilüfer S. dedi ki:

    1) http://i.hizliresim.com/A029m7.jpg
    2) http://i.hizliresim.com/O32Gq0.jpg

    Beyaz kaç aylık oldugunu ögreneblir miyim. 8 aylık dediler ama bana öyle gelmiyor

  61. Emirhan dedi ki:

    Kusum halsiz kafesın kosesınde uyuyor kanatlarını hareket ettıremıyor ses cıkartmıyor hıc halı yok gıbı

    • RosenCruz dedi ki:

      Hemen kuşçudan ishal ve soğuk algınlığı damlası al ağzına damlat. Yoksa ölür çok hasta belli ki.

  62. Meryem dedi ki:

    Merhaba tekrar bir soru soracam dedigim gibi kusum surekli uyuyor ve ayaginin birinin ustune basamiyor ayagi sararmis silverdin yanik kremi suruyorum hergun kusum ölecekmi eski neşesi yok iyilesme imkanı yokmu elimden gelen herseyi yapmaya calisiyorum insan bi kusa bukadar baglanabilirmi onun bu halini gördügüm her an tekrar tekrar ölüyorum ben 🙁

  63. kral123 dedi ki:

    1 hafta oldu muhabbet kuşunu aldım ama ilk elime kafese koyunca kaçmıyordu şimdi kaçıyor elimi uzatınca kafeste çıldırıyor.Bu ne anlama geliyor bide dışarı çıkarayım mı. (3 aylık erkek )

    • RosenCruz dedi ki:

      Kafese elimizi fazla sokmuyoruz. kafes onların evi, kendi alanları. Ne kadar cok sokarsanız sizden o kadar uzak durur kus. Kapagı acın kendi cıkar görür acıklığı

  64. Nilufer s dedi ki:

    İyi gunler size oncedende sormustum ama bı yalnis anlasilma oldu galiba asilama deyince beforvel diye asi muhabbet kuslarina yapiliyormus bunun ne faydasi var ki diye sormustum bir ikinci sorum kusum hala hapsiriyor kuscular bana vitamin verdi soguk alginlik ilaci vermedi yem yiyor hareketli sikinti yok diye ama hapsirma cogaliyor lutfen yardim ederseniz cok sevinirim (ayrica kusum hasta asi yaptirmak dogrumu hastayken beforvel yaptirilir mi)

  65. kral123 dedi ki:

    Peki dışarıda elimi nasıl alıştırcam.Evde salınca elime , omzuma konmuyor nasıl alıştırırım.

  66. Meryem dedi ki:

    Allaha sukurler olsun kuşum iyilesiyor ayagina silverdin yanik kremi bide pişik kremi suruyorum hergun kafesini sicak suyla yikiyorum şırıngayla vitamin ilaci veriyorum kafeste kipirdayamior diye ben yemini elimle tutuyorum ac kalmasin die elimden gelenin fazlasini yapmak icin ugrasiorum kendine geldi ayaginin ustune basior ayagi kabuklanip dokuluo kendi derisi gorunuor iyilesior deilmi ?

  67. ismail dedi ki:

    Slm hocam bende 1erkek muhabbet kuşu var yanina bir dişi aldim anlastilar güzel opusuyorlar felan ama çiftleşme olma di 3ay kadar bekledim dişi yuvaya da giriyor cikiyordu bol bol opusuyorlar ama ciftlesme olma di diye dişiyi verdim başka dişi aldim hic dişiye bakmiyor arkasini donuyor erkek kavga etmiyorlar ve dünden beri çok durgun erkek kafa sini arkaya aliyor hep uyuyor kus hastami oldu yoksa uzuldumu

    • RosenCruz dedi ki:

      Eşinden ayırmışsın depresyona girmiş. Bu kadar çoğaltmak istiyorsan bir sürü çift alman lazım. Her çift yavru vermez.

  68. zafer dedi ki:

    http://www.hizliresimyukle.com/image/PzfS
    http://www.hizliresimyukle.com/image/Pzfh
    Yaklaşık bir yıldır baktığım muhabbet kuşlarım iki ay once 3 adet yumurtladi ancak yumurtalar boş çıktı. Fotoğraflarını eklediğim erkek kuş oldum olası uçma isteği yol ve uctugu zaman konarken dengesiz bir şekilde hareket ediyor. Konduktan sonra ayakları sağlıklı basmiyor. Onceleri gecici bir sorun olarak düşündüm ama sanırım ayaklarında bir sorun var gibi. Sizce sorun duzelirmi ve çiftleşmeye engel olurmu?

  69. cerenn dedi ki:

    Merhaba rosencruz benim bir tane erkek muhabbet kuşum var bana çok alışık odadan çıkmaya bile izin vermiyor hemen gelip kafama konuyor benimle birlikte oda gelmek istyo ama bir türlü konuşamadı konuşması için neler yapabilirim bide çok dışarı
    çıkmak istiyor kafesinde fazla durmak istemiyor kafesinin boyu nekadar olmali. Birde benim kuşum yem kusuyobunu akşama bi kac kez yaptığını gördüm ne anlama geliyo lutfen cevaplverirseniz cok sevinirim :((

  70. cerennn dedi ki:

    Merhaba rosencruz benim bir tane erkek muhabbet kuşum var bana alışık odadan cıkamama bıle ızın vermiyo hemen gelip kafma konuyo ama bi türlü konuşamadı konuşması için neler yapabilirim bide cok dısarı cıkmak ıstyo kafesinde durmak fazla istemiyo kafesıne nasıl alıştırabılırım bır de kafesın buyuklugu ne kadar olmalı Birde benım kuşum kusuyo bunu akşamları bi kaç kez yaptığını gördüm ne anlama geliyo bide haftaiçi sabahları yalnız kalıyo oglene kadar 1 e kadar cunku ben okula annem ve babam işe gidiyo evde sıkılırmı ? Cevap verırsenız cok sevınıcem lutfen cevap verın . :(((

  71. cerennn dedi ki:

    Rosen cruz merhaba kuşum dün konuştu cok sevındım Kafesının büyüklüğü ne kadar olmalı bırde es almazsak sıkıntı olur mu Özellikle aynanın karşısjına geçince yem ksuyor es almazsam ne olur ?
    Teşekkür ederim

    • RosenCruz dedi ki:

      Eş almazsan sürekli kusmaları devam eder, sürekli eş ister. Konuşması güzel olur ama bir süre sonra depresyon ihtimali olabilir. Yalnızlık Allaha mahsustur. En azından bir zaman sonra bence bir eş düşünün.

  72. saide dedi ki:

    Merhaba benim iki sorum olacaktı kumlu tünekler zararlımıdır ve kuşun üşütüp hasta olduğunu nasıl anlarım

    • RosenCruz dedi ki:

      Kumlu tünekler hakkında bilgim yok. Üşüten kuş kabarır, halsiz olur, hapşırabilir zaman zaman ve tünekte durmakta da zorlanabilir.

      • Özlem Siyirdici dedi ki:

        Ben bir sene önce muhabbet kuşu aldim biri biri erkek biri kız neyse bundan 1 pucuk ay önce 3 çocuğu oldu ama bakıyorum sürekli yumurta doğuruyor kutuyu kaldirdim iyimi yaptim bilmiyorum icinde 2 yumurta var onlarida atacam ama icim rahat değil bir sakıncası varmi acaba

        • RosenCruz dedi ki:

          Sakıncası olmaz ama yavruları belirli bir yaşa gelince sahiplendirip, esas çiftin üremelerini devam ettirebilirsiniz. Kolay bir iş değil her çift üreme yapamıyor. Sizinkiler uyum sağlamışlar.

  73. cerennn dedi ki:

    Eş alırsam huysuzlaşır mı peki konuşmaz mı ne gıbı kotu etkıler olur ?

  74. Sümeyye dedi ki:

    Merhaba RosenCruz 1 ay önce bir muhabbet kuşu aldım.Şuan 2 buçuk aylık.Çok durgun yani ötmüyor kafesinde gezinmiyor.Sağlığı iyi yemini suyunu içiyor.Kuş videoları açınca ötüyor sadece.Kuşun cinsiyeti erkek sanırım, yardımcı olabilirsen resim atıcam..teşekkürler..

    • RosenCruz dedi ki:

      Biraz büyük mü aldınız acaba? insanlara değil de kuşlara tepki veriyor sanırım. sürekli böyle devam ederse onu insana alıştırmak zor olacaktır artık

  75. can dedi ki:

    kuşu 2 gün önce aldık elime alıştı hint bülbülü var hep o kafesin üzerine çıkıyor onlarla dostmu olmak istiyor ?

  76. Sümeyye dedi ki:

    Satan kişi en fazla 1 ay 20 günlük olduğunu söylemişti.Kafasında ki çizgiler ise burnunun hemen üstünden başlıyor bitişik yani.Lütfen yardımcı olun çok araştırdım ama cinsiyetiyle ilgili net bişey bulamadım fikrinizi söyler misiniz?

    http://hizliresim.com/4Z8PEY

    http://hizliresim.com/oY9jbq

    Çok teşekkürler ayrıca..

    • RosenCruz dedi ki:

      Valla şu resimlere bakılırsa dişi ama daha çok küçük bu. İleride gaga üstü koyulaşabilir ve erkek olduğuna işaret edebilir. Şu an bişi söylemek için erken ama bişi söylemem gerekse dişi derim

  77. Sümeyye dedi ki:

    Sorularımı yanıtladığın için çok teşekkürler.Ama okadar çok sorum var ki..
    Kuşu elime alıştırdım yani parmağa kolayca geliyor.Ama ev içinde uçarken gelip kafama omzuma elime konmuyor mesela.Sonra hiç ötmüyor çok durgun gezinmiyor kafeste hiç hasta falan değil.2.5 aylık şuan.Dişiyse eğer konuşur mu ? Erkek muhabbet kuşu gibi cana yakın olur mu ki?

  78. cerennn dedi ki:

    İşte benimle ilgilenmemesinden korkuyorum eş alınca o yuzden fazla es almaktan yana degılım ayna da gostermıyoruum arıtk ama oyıne bıyerleren buluyodur 😀 Bana alışık ya suan uzaklasmasından korkuyorum oyuzden almıycam sanırım .

  79. gulen kusculuoglu dedi ki:

    Iyi aksamlar yine ben.caresizim size yaziyorum.kusum cok hasta idi daha once size yazmistim .veteriner benexol vermisti biraz biraz iyilesmeye bSlamisti ama asla eskisi gibi degil.fakat bugun ucmak istedi, ucacagi yere ulasamadan dustu, dusme esnasinda da galiba kullanamadigi ayagini yani hasta ayagini da incitti suan ayagi cok kotu ne yapabilirim….

  80. kubra dedi ki:

    Merhaba bizim2-3 aylik muhabbet kusumuz var bize cok alisti ancak bi kac gundur laf atiyoruz hic cvp vermiyo hic hali yok tek gozunde et parcasi cikti gozunun yarisini kapatiyordu aksamlari oluyodu genelde damlayla gecti o problem dunde yemegin icine girdi kotu kokunca yikadik onu ordami usuttu anlamadim hic keyfi yok hep uyumak istiyor ve ishal oldu neyapmamiz gerekir yardimci olum lutfen

    • RosenCruz dedi ki:

      Kış günü yıkamak büyük hata ama yemeğe düşmüş. Muhtemelen hastalandı. Kuşçudan ishal damlası ve soğuk algınlığı damlası alın ve ağzına damlatın. ve sıcak bir odada tutun. Üşümesin. Geçmiş olsun.

  81. merve dedi ki:

    Iyi aksamlar
    muhabbet kusum kafesinin icindeki suluktan pek fazls su icmiyor ve caytabagindan su icmeyi aliskanlik ve oyun haline getirdi ne zaman caytabagindan su versem kanatlarinin altini ayaklarini islatiyor . Bende kaloriferinin onune isinmasi icin komidin uzerine koydum yerde degil yatagin hizssinda ama dogrumu yapıyorum

    • RosenCruz dedi ki:

      Sıkıntı yok. Kafesteki suyu içiyor, ötekinde kendini yıkıyor. Kimi kuş su ile oynamayı çok seviyor ördek gibi. Sizinki de onlardan. Suyu ılık koyarsanız çay tabağına fazla üşümemiş olur.

  82. üzgün dedi ki:

    Merhaba,
    Ben iki buçuk aydır yaklaşık 7 aylık bir dişi muhabbet kuşu besliyorum. ilk aldığımız zaman 10 günlükken kafesten çıkardık, kanadında sorun oldu, veterinere gittik, kanadında zedelenme olmuş dedi veteriner. sonrasında vitamin verdi, bir süre onu kullandık. ama kanat hep düşük duruyor. bazen kafesten çıkarıyoruz, uçuyo gayet güzel, ama daha sonra zedelenmiş olan kanadı sürekli titretiyo. son 2 gündür sadece zıplayabiliyor, çok yüksek bir yere uçamıyor. artık ötmeyi de bıraktı. nolur yardım edin bana.

    • RosenCruz dedi ki:

      Veterinere gösterin gerekiyorsa kestirin kanadı. Veteriner kontrolünde yapın herşeyi. Geçmiş olsun. Bu onun anatomisi ile ilgili bir şey dışardan verilen tavsiyeler yetersiz kalacaktır. Uzman kontrolünde tedavi ettirmelisiniz.

  83. üzgün dedi ki:

    teşekkür ederim, yarın veterinere zaten götürücem ama çok üzgün olduğum için yazdım, ne yapılacak bilgisi olan var mı acaba diye. kanat kesimi derken, nasıl yani, kanadını tümden mi kesicek?

    • RosenCruz dedi ki:

      Kuşların kanatları kol gibi değildir. Kesilince tekrar uzar. Veteriner en doğrusunu bilir siz uzmana danışın.

  84. berfin dedi ki:

    kusum hasta ve neden kepek dokuyor??

  85. vakkas dedi ki:

    kardeş kuşum halsiz duruyo ve sürekli gözünü kapatıyor neden bi fotoğrafını atsam bi zahmet baksan

  86. Gül dedi ki:

    Öncelikle böyle bir blog açtığınız için çok yeşekkür ederiz. Ben kızım sevinsin diye bir muhabbet kuşu aldım. Kuş çok uçuyordu. Ben de kanadını kestirdim. Fakat kuşçu bir ay sonra çıkar diyerek kesti. Bi de ben bu işleri bilmiyorum. Ona keserken geri çıkacaksa kes diye söyledim. O da çıkar dedi. Kuşumuz şimdi kafeate öyle kımıldamadan duruyor. Çok üzgün gibi. Ben de çok ağır bir vicdan aZabı yaşıyorum. Kuşçuya tekrar gittim. Kanadını çekelim yeniden çıkar dedi. Öyle yapıyoruz ara ara. Benim ne kadar üzüldğümü tahmin edemezsiniz. Kuşumuzu tekrar nasıl canlandırabiliriz. Sanki yemi de az yiyor. Su içmiyor gibi. Ona bir sürü vitamin aldım. Tüyü çabuk çıksın diye. Bize gelelibeş gün oldu. Elimize aldığımızda kafesten çıkmak istemiyor. Onu öyle gördükçe çok perişan oluyorum. Kuşumuz için ne yapabiliriz. Sanki gerçekten bize küsmüş gibi. Hemen cevap verirseniz çok sevinirim. Hayırlı günler.

    • RosenCruz dedi ki:

      Bir insanın kollarını kesmek gibi işkence etmişsiniz hayvana. Kuşlarda kanat sadece uçmak için değil, denge için, ayakta durmak ve vücudu korumak ısıtmak için de gereklidir. Tam kış mevsiminde kanat kesmişsiniz.

      Artık eskisi gibi cıvıl cıvıl olmaz o kış. En azından uzun bir süre. Siz ilgilenmeye sevmeye devam edin. Kanatları düzgün kesildiyse tekrar çıkar ama zaman alır. Büyük hata.

  87. erkan dedi ki:

    Merhaba, dişi muhabbet kuşumuz yaklaşık bir yaşında. Bugün iki kez kustu, yediklerini epey çıkardı. Bir yaprak ıspanak vermiştik, yarısından çoğunu yedi, ondan olabilir mi ? Daha öncede sadece iki kez ıspanak vermiştik ama kusma olmamıştı.
    Diğer bir konuda kuşumuz sürekli kaşınıyor. Ayaklarını bile gagasıyla temizler gibi kaşıyor. Boyun kısmını, kuyruk kısmını günde defalarca kaşıyor. Birkaç kere bit ilacı sürdük kuşa yine kaşınmaya devam etti. Kuşu büroda besliyoruz. Gündüz iş yeri oldukça sıcak oluyor ancak akşamları 18.00’den sonra iş yerinde kalorifer yanmıyor. Kaşınma ısı farkından olabilir mi ? Gagasıyla ayaklarını sürekli temizliyormuş gibi kaşıması mantardan olabilir mi ? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    • RosenCruz dedi ki:

      Kafesi iyi temizleyin. Mantar olduğunu sanmıyorum. Bir de havalar ısınınca bir yıkayın. Ilık su ile. Belki kendi yıkanmayı seviyordur ılık su dolu bir kabı çevresine koyup giriyor mu bakın havalar biraz ısınınca. Kaşınması iyi değil ama şimdi yıkamak daha kötü olabilir.

  88. Gül dedi ki:

    Tekrar merhaba. Soruma cevap vermişsiniz. Çok teşekkür ederim. “Kuşların kanatları kol gibi değildir. Kesilince tekrar uzar. ” demiştiniz burada birkaç gün önce birine cevap verirken. Onu okuyunca sevinmiştim. Ama bana yazdğınız cevaba çok üzüldüm. Çok ağır bir vicdan azabı yaşıyorum. Kuş elimizde duruyor. Isırmıyor. Ses verince biraz kımıldıyor kafeste biraz da uçuyor zaten. Ama çok iyi değil işte. Bi yere uçunca sevinip ötüyor. Konduğu yerde. Srekli omuzda gezdirip konuşsak iyileşir mi psikolojisi? Bir de kuşçu kesilen kanatları üç dört gün arayla birer ikişer çek dedi. Tekniğini de gösterdi. Bir ay içinde eski haline gelir dedi. Gelir değil mi? Gerçekten kuşum için ne yapabilirim. Geri vermeyi bile düşünüyorum başka kuşları görünce belki neşelenir diye. Sizce ne yapayım

    • RosenCruz dedi ki:

      Kanatları geldikçe psikolojisi düzelir. Siz ilgilenmeye sevmeye devam edin. Kış mevsimi olması kötü olmuş. Sizden iyi bakacaklarını sanmıyorum. Kuşçulardaki şartlarda çok aman aman değil. Siz ilgilenmeye sevmeye devam edin. O hala kanatlarını kaybetmenin şokunda. O nedenle neşesizliği çok normal.

  89. ahmet kum dedi ki:

    kusum erkek alalı bır kac gun oldu sorunum ağzını acıyo ve otmeye calısıyor ancak sesı cıkmıyor neden ????

  90. Burhan dedi ki:

    Merhaba birşey sormak istiyorum 3 çift muhabbet kuşum war bir buçuk aydır bakıyorum son bi kaç gündür erkek kuş tüylerini kabartıyor ve ağzından sarı yapışkan bişey çıktı dişisinin altından yumurta war bu ayın 9 da ilk yumurtayı aldım size erkek kuşun resimlerini nasıl atabilirim

    • RosenCruz dedi ki:

      hizliresim.com gibi bir siteye yükleyip size verilen linki burada paylaşın ben resme bakarım

  91. Burhan dedi ki:

    Ağzından çıkan sarı sıvı bu yardımcı olurmusun acil

    • RosenCruz dedi ki:

      Hiç böyle bir şey görmedim. Aşırı derecede sümük gibiyse kuş hasta olabilir ama sıvı salya formunda ise normaldir, kızışmıştır.

  92. Burhan dedi ki:

    Damla gibi aşaya akiyordu ama çok hızlı deyil kafasını sağa sola sallayarak hapşırma öksürük gbi birden çıktı ağzından acaba kuşun nesi war napmami önerirsiniz

  93. Burhan dedi ki:

    Merhaba size birşey sormak istiyorum dişi 2 yumurtadan sonra yumurta yapmadı yuvaya da girmiyor geçen size resim atmıştım o erkeğin eşi neden yapmamış olabilir lütfen acil cvp werirmisiniz

  94. Burhan dedi ki:

    Dişi nin resmi neden yapmamış olabilir http://i.hizliresim.com/EzD24v.jpg

  95. Burhan dedi ki:

    Muhabbet kuşu üretimi yapmak istiyorum napmami önerirsiniz kuşlar damizlik yawru nasıl almam gerekir lütfen kimse yardimci olmuyor

  96. Burhan dedi ki:

    Slm muhabbet kuşum un altında 2 yawru war göğüs kafesi sert böyle jilet gbi dışarda normal mi bu. Acil cwp lutfen

  97. ayşe dedi ki:

    Muhabbet kuşumu mayıs ayında aldım daha yeni doğduğunu söylediler ve şuan yaklaşık 8 yada 9 aylık olduğunu düşünüyorum cinsiyeti erkek. Kafesine bir ayna koydum bunun doğru olup olmadığını sormak istiyorum. Ve de daha hala elime gelmedi kafesinden çıktığında bana yanaşmaya konmaya çalıştığını farkediyorum fakat sevdiği bazı yerler dışında biryerlere konmuyor ve benim elime yada omzuma da gelmiyor. Çok ötüyor yani hareketsiz veya sessiz bir kuş değil ama herhangi bir kelime söylemdi hala bazen güldüğümüz zaman bizi taklit ediyor. Sizce bunlar normal mi yoksa konuşmaya başlamış olması gerekiyormuydu cevaplarsanız çok memnun olurum. Teşekkürler

    • RosenCruz dedi ki:

      Hareketli ve cıvıl cıvıl bir kuş ancak insana yakın değil sanırım. Anladığım kadarıyla sıkıntı bu. Maalesef bazı kuşlar böyle oluyor.

  98. cerennn dedi ki:

    Merhaba kuşum pastel boya yemiş napmalıyım ağzı gagası falan simsiyah 😀

  99. Anıl Besler dedi ki:

    Merhaba, siteniz gerçekten muhabbet kuşları ile ilgili faydalı bilgiler ile dolu. Tebrikler. Benim de bir sorum var. Muhabbet kuşumuzu alalı yaklaşık 3 ay olmak üzere. Oldukça oyuncu ve tatlı bir yavru erkek. Aldığımızın ilk haftasında yemliğinde ayak bastığı yer ile yemliğin arasından geçmeye çalışarak sırtını kanattı. Bu şekilde oyun yapıyor. Veterinere götürdük. Antibiyotik, batikon ve vitamin tedavisinden sonra sırtı iyileşti. Aradan iki ay geçti, aynı şeyi yine yaptı. Yemliği değiştirmek dışında ne yapabilirim bunun önüne geçmek için? Bir de önerebileceğiniz bir antibiyotik var mıdır? Yanıtınız için şimdiden teşekkürler.

    • RosenCruz dedi ki:

      Yemliği değiştirin ve o tarz bir boşluğu olmayan yemlik alın. Sonrası sıkıntı olmaması lazım. Veteriner kontrolünde devam etmeniz en iyisi. Uzman görüşlerine uymakla doğru etmişsiniz. Benden de daha iyi bildiklerine şüphe yok. Geçmiş olsun. Kuş hareketli ve oyuncu sanırım. Bu tarz şeyler normal

  100. ahmet dedi ki:

    muhabbet kuşumu yıkarken dalin kullanacağım gözlerinede sürsem göünü yakarmı

  101. hilal dedi ki:

    Merhaba. Yaklasik 6 aylik bir muhabbet kusumuz var. Ceresinin rengi yeni yeni ortaya cikti kirmizilasiyor artik. Disi oldugunu anladik. Bizimle arasi cok iyi fakat artik es istiyor galiba. Es alacagiz ama alacagimiz kusun da cok yabani olmasini istemiyoruz bize karsi. Bu yuzden cok da buyuk bir kus almak istemiyoruz. 2 3 aylik bir erkek alsak sorun olur mu acaba disi buyuk oldugu zaman?

  102. Ecrin Turan dedi ki:

    Muhabbet kuşum henüz 1,5 aylık. 4 gündür soğuk algınlığı geçiriyor, yoğun nezlesi var. Dışkısı sıvı. Kuyruğu hareketli ve bitkin. Baytrill %5 ve Catasol vitamin kullanıyorum. Sıcak bir ortamda tutuyorum kendisi yem yemediğinde 2 saatte bir elimle yediriyorum, ısrar edince yiyor. Allaha şükürki şu an olumluya gidiyor.

    Ancak kanat kenarlarında kızarıklıklar gördüm. Bu kızarıklar soğuk algınlığından mı kaynaklanıyordur yoksa ayrı bir parazit durumu mu var acaba? (tüylerini üfleyip baktım bişey göremedim ama 🙂 ) Ne yapmalıyım ?

    • RosenCruz dedi ki:

      İlaçlara devam ediyorsunuz zaten. kanat meselesinin ciddi olduğunu sanmıyorum. ben de kendi kuşumda zaman alt kanat kenarlarında benzer şeyler görüyorum. kendi kaşıyarak yapıyor olabilir. şu hastalık atlatılsın parazit varsa bir sprey ile halledilir onlar.

  103. Ecrin Turan dedi ki:

    Çok teşekkür ederim, içimi rahatlattınız. Selamlar, saygılar.

  104. şahane dedi ki:

    mrb benim erkek muhabbet kuşum var 4,5 aylık yaklaşık cinsiyeti erkek, yaklaşık on gündür tüyleri göğüs kısmı çok dökülüyor. kaşınması çok yok ama tüy dökülmesi her anında dökülüyor, göğüs kısmındaki tüyler oldukça seyrek şu an. onun için çok endişeleniyorum ne olur yardımcı olun . teşekkürler

    • RosenCruz dedi ki:

      Parazit var herhalde. Ilık su ile o kısmı yıkayıp kuruyunca da parazit spreyi sıkın. Kafesi ve tüneği temizleyin.

  105. Gül dedi ki:

    Merhaba. Kuşumuzun kanatlarını çekmiştik. Şimdiıkıyor sanırım. Yalnız tüy diplerinde hafif kanama var. Bir de çok kaşınıyor. Kanama kaşımaktan mı yoksa tüy tüpleri patladığı için mi anlayamadım. Ne yapmalıyız. Teşekkürler

    • RosenCruz dedi ki:

      Hay allah. Ne gerek var bu kanat kesmelere anlamam. Hayvana işkence. Kanaması kaşımaktan değildir.

  106. şahane dedi ki:

    teşekkür ederim inşallah iyi olacak size bildiririm oğlumun durumunu saygılar

  107. Yeni dedi ki:

    Merhaba ben 2 kez kuş besledim. Biri öldü. Biri kaçtı. Şimdi tekrar almayı düşünüyorum Ama benim 6 saatlik okulum var. Evde birkaç saat yanlız kalabilir. Bu uygun mu ? Bide ben kuşumun kafese tıkılıp kalmasını istemiyorum. Olabildiğince kafesin dışında beslemem uygun olur mu ? Simdiden tsk..

  108. arif dedi ki:

    muhabbet kuşumu alalı 3 gün oldu yenilgi ve sulugun yerini bulamadi ne yapmalıyım lütfen hemen cevap verin

  109. seda dedi ki:

    Slm bizim minik kusumuzun kursagında ciddi bir sorun var sanırım…. iki kat oluyo hayvan duzeltmek icin hayvan kursagını ve bunu sık sık yapıor biara kendini koselere saklamayı adeet edindi arkasasım bu olur dedi ne yapmalı korktum uzuldum ama ne olduysa canlandı simdi bizim yanımızda mutlu baska odada sıkılıo belli

  110. limoş dedi ki:

    Mrb ben bi hafta önce erkek muhabbet kuşu aldım parmağıma konuyo kafeste tabi kafesi acip salinca bizden kaciyo neden konusunca çağırınca Gagasini oynatıyo bazen Ötüyor çok sevimli alıştı bize fakat spreyini sıkmam lazım Tutamıyorum ısırıyo nasıl sıkabilirim spreyi yardimci olursaniz sevinirim tskrlr

    • RosenCruz dedi ki:

      Sprey için acele etme. Avucuna almaya zorlarsan korkacaktır. Biraz daha alışsın size.

  111. Cansu dedi ki:

    İyi gunler 1 hafta once 35 gunluk erkek muhabbet kusu aldim kisa surede ele alisti evde rahatca ucuyor. Fakat ele geldikten bir sure sonra hep ayni yere ucuyor ve ulasmasi zor ben almadigim surece ordan gelmiyor oraya ucmamasi icin ne yapmam gerekir? Tesekkurler.

    • RosenCruz dedi ki:

      Her kuş yapar bunu. Yaşam alanında kendine bir yer seçer ve orada takılmak ister. Bizler ise kafeste takılmalarını isteriz. Normal bir durum.

  112. isimsiz dedi ki:

    Benim kuşlar 2 tane opusuyorlar 4 aylık erkek 5aylık kız ama çiftleşmiyolar ve salincak kavgasi ediyorlar akrabam kiler anlasiyor bizimki biye bole

  113. isimsiz dedi ki:

    Kuşunun kanatları kesik ne zaman uzar

  114. Elif dedi ki:

    Merhaba küçük kardeşim muhabbet kuşumu çok korkuttu dolaba kapatmış sanırım bu yüzden halsizlesti kafesinde donup kaldi kipirdamiyor yemek yemek ve su içmek istemiyor ötmuyor gözleri yarı açık ayakları üzerinde dururken zorlanıyor ve gün boyu kafesinin en altında hareketsiz duruyo ne yapmamiz gerek luten cevap verin

  115. kararsız dedi ki:

    Merhaba
    bize yeni erkek 1 yaşında muhabbet kuşu geldi bize alışır mı
    birde bir adet dişi muhabbet kuşumda var fakat yavru istemiyorum ve dişi kuşum daha uzun süredir bizimle erkeği dişi bir kuşla değiştirmelimiyim genede yanlarına bir süre sonra erkek kuş almam gerekir mi cok kararsız kaldım lütfen yardım

  116. AYŞEGÜL dedi ki:

    merhaba erkek muhabbet kuşu mu daha oyuncu sıcakkanlı olup çabuk alışır dişi muhabbet kuşu mu konuşması önemli değil

  117. ceren dedi ki:

    Meraba rosencruz şuan çok üzgünüm kuşum kuru fasulye yemeğinin içine girdi biraz sıcaktı şimdi de tek ayağını tüylerinin arasına saklıyor napmalıyım

  118. Zehra dedi ki:

    merhaba benim kuşumun eşi yok ama 1 haftada 3 kere yumurtladı geçen senede yumurtlamıştı. ve şimdi de kuluçkaya yatıyor sadece yemek yemek için çıkıyor ne yapmalıyım yumurtayı atayım mı ? birde dışkısını büyük yapıyor yumurtlamadan sonra oldu hastalık mı lütfen yardım edin teşekkürler

  119. mine dedi ki:

    merhabalar.bir sorum var.muhabbet kuşumuza bir eş aldık ve çiftleştiler.yumurtaların çıkmasına yani yavrulamaya birkaç gün kala çpk kötü kavga yaptılar ve dişi kuş erkeğin gagasını kopardı ve biz erkek kuşu öldürmek zorunda kaldık.ve aradan 3 ay geçti.biz bir erkek daha aldık bugün.kafesleri yanayana koyduk öpüşüp duruyorlar.bizim dişi kuşun kapağını açtık erkeğin kafesinin üzrinde gezinip duruyor habire öpüşüyorlar.erkeği ne zaman dişinin yanına salalım.ve ikinci sorum yumurtlama gerçekleşirse erkeğin çiftleşme isteği sonucu yine kavga çıkabileceği korkusunu yaşıyoruz yumurtlama olursa erkeği ayıralım mı?

  120. ayça dedi ki:

    merhaba. Benim muhabbet kuşum bizimle çok uyumlu sürekli konuşuyor hatta bazen olaylara tepki bile veriyor konuşarak. Erkek bir yaşın üzerinde kafesinde oyuncak ördek var bir süre onu sahiplendi sonrasında gerçek olmadığını anladı sanırım vazgeçti. ama tabii bu arada kızıştı ve artık neredeyse bize saldırıyor. ısırmak değil saldırıdan kastım 🙂 bir dişi alayım diyorum ama Ankara da yaşıyorum bu soğukta onu pet shop a götürüp getiremem. ve dişi aldığımda da bizden uzaklaşmasından öğrendiği bazı kelimeleri unutmasından korkuyorum. dişi almamak ona çok zarar verir mi yani belirli yaştan sonra eş almazsak ne gibi sorunlarla karşılaşırız ? kızışma dönemi ne zaman biter ? asla vazgeçmiyor çünkü 🙂 yalnız kaldığını düşünmüyorum evde beş kişiyiz hepimiz çok fazla ilgileniyoruz ama onun kızışması yüzünden bazen kapatmak zorunda kalıyoruz. bu durum geçer mi yoksa dişi almak artık farz mı oldu ? şimdiden teşekkürler.

    • RosenCruz dedi ki:

      O durum zor geçer. Çok iyi ve canlı bir kuşunuz var anladığım kadarıyla. Kızışma tatmin edilmezse depresyona girme ihtimali olabilir. Belli bir yaştan sonra da zaten kuş üreyemez hale gelir. Benim tavsiyem bahar aylarında ona güzel bir eş seçtirmeniz. Yalnızlık AllaH’a mahsus.

  121. cemal dedi ki:

    5 gün önce sarı renk erkek muhabbet kuşu aldım. 2. Gün olduğunda kafesten avucuma alıp çıkarmak istedim çıkardığım anda elimden uçtu ve dolabın üstünde durdu bende kafesin ağzını açıp girmesi için bekledim ve önüne geldiğinde elimle hafif itip girmesini sağladım. Sürekli olarak odamda durmuyor ara sıra salona götürüyorm kafesiyle müzik dinletiyorum ona. Şimdi odamda kafesin ağzını açsam doğru olur mu yani korkar mı benden ilerde.

  122. zeynep dedi ki:

    Merhaba .. 2 yasinda muhabbet kusum cami farketmedi carpti ucabiliyor ama ayaklarini kullanamiyor ne yapmam gerekiyor yardimci olursaniz sevinirim

  123. İrem dedi ki:

    Merhaba benim Bi erkek bi kız kuşum var. Kızın kafasındaki Tüyler Bi anda seyrekleşti göz etrafları açıldı sürekli kabarık ve sürekli tüylerini çekiştiriyor ve kuyruğunda tüysüz şekilde iki kemik gibi sap var etrafı tüysüz çok endişeleniyorum. Erkeği yanından ayırmalı mıyız? Fotoğrafını ekliyorum..

  124. leman dedi ki:

    Merhana benim bir tane kuşum var her elime geldugi zaman elimi cok ısırıyor kuşumun elimi artik ısırmasıni istemiyorum ne yapmaliyim 🙂 biraz sacma soru oldu heralde 🙂 k.b

  125. miray dedi ki:

    Merhaba benim bir tane kuşum var tırnakları uzamışta nasıl kesilecegini bilmiyorum kuşumun tirnaklarini hic kesmesem bir sorun olur mu

  126. Sena dedi ki:

    Kuşumun tüyleri çok dokuluyodu tutto markası olan ilacı sıktım ama kuşum çok ürkek asla kendini tutturmaz ve bize de çok gelmez ilacı sıkarken korktu ve artık konuşmuyor önceden çok güzel konuşuyordu ona laf attığımızda bir Şeyler diyor ama sesi çıkmıyor be ağzında beyaz birşey geldi bunun nedeni ne olabilir ?

  127. adsız dedi ki:

    merhaba ben adsız benim erkek kuşum var konuşuyor dişi alırsam konuşmayı kesermi neden

  128. ferit kaan dedi ki:

    merhaba ben 3 yıl önce yavru erkek muhabbet kuşu aldım bana çok alıştı fakat birtek kendişini sevdirmiyordu bütün herseyi yerdi yemeyecegi birsey yoktu. konuşmadı soğuk algınlığı oldu ama yinede yemek yerdi ama onceki kadar değil suya damlatma aldık icerdi ama yarar etmedi dişi muhahhabbet kuşu almıstık iyi anlastılar hemde birbirlerine arada bagrirlardi ama vurmazlardı sonucta ciftlesmediler erkeği istemezdi erkeği oldu suan dişi var asırı korkak durmadan işiriyor ne yaptiysam olmadı şimdide ceresi kahverengi oldu kafesi ağzıyla hep kemiriyor suan kizisma donemindemi zaten hep aldiğimdan beri isiriyor sizce es alsanmi bana erkek alirsan disisi olecek diyorlar saldirgan olsada seviyorum es aliyimmi alirken neye dikkat edecem biraz uzun oldu soru☺ lutfen cevaplayın

  129. Esra dedi ki:

    Benim 2 yaşlarında hem erkek hemde dişi muhabbet kuşlarım var. Bu zamana kadar kuşlarım çiftleşiyorlar ama bir türlü dişi kuşum yumurtlamadı. Kuşumun yumurtlaması için ne yapmam gerekir. Bana bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim.

  130. cic3k dedi ki:

    Merhaba 4 tane muhabbet kuşum var iki si yavru ikisi yetişkin ve esLiler. Aynı kafes te yaşıyorlar. Ama aralarında demir var kafes oldukça büyük . Yetişkin erkek kusumun gözü kızardı sonra kapandı. Ilık ıslak pamukla temiz led im çayla temizlenir. Silverdin sürdü, m hafif gozu açıldı a,a ma hala halsiz. Ne yapmam gerekiyor yaptığım uygulama yanlismi yardım edin lütfen onu cok seviyorum. Kör olmaz değilmi

    • RosenCruz dedi ki:

      Uygulamanız doğru ama kuşlardan anlayan bir veteriner daha iyi yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.

  131. adsızzzz dedi ki:

    Merhaba ben kuzenimin olan bir muhabbet kuşu aldım. Bu muhabbet kuşu erkek. 2. gün elime alıştı. Ama bir sonraki gün kaçtı ve elimi gagaladı. Ayrıca yem kusuyor. Eş almam gerekir mi? Almassam birşey olur mu?

  132. adsızzzz dedi ki:

    Merhaba ben kuzenimin olan bir muhabbet kuşu aldım. Bu muhabbet kuşu erkek. 2. gün elime alıştı. Ama bir sonraki gün kaçtı ve elimi gagaladı. Ayrıca yem kusuyor. Eş almam gerekir mi? Almassam birşey olur mu? Yardım edin

  133. adsızzzz dedi ki:

    Kuşum yem kusuyo.Eş almasam birşey olur mu

  134. Gonul Erol dedi ki:

    Merhaba bizim kusumuz sol ayagini iki gundur yukari kaldiriyor.(keyif icin yapılan kaldirma degil.)acisi var gibi..ara ara topalliyor.ama keyfi neşesi yerinde..ayaginin altina baktim gozle gorunur herhangi bir kuzarikliga ,şişlige,kesik ,morluk vs.rastlamadim.bugun 2. Gun birazdaha azalmasina ragmen devam ediyor.sebebi hakkinda bir yorumunuz olur mu?ilginize ve kurmus olduğunuz bu faydalı blog icin size simdiden tesekkur ederim.

    • RosenCruz dedi ki:

      Muhtemelen incitmiş, kafeste bir yere, tüle sıkıştırmış ve zorlamış olabilir. Muhtemelen kendiliğinden iyileşir. Devam ederse veteriner görmeli.

  135. şefika dedi ki:

    4 gün önce muhabbet kuşu aldik. Yavaş yavaş kendimize alıştırmaya çalışıyoruz. Herşey yolundaydı ama ona kendi sesini dinlettim çıldırdı internetten başka ses dinlediğimizde sakince ödüyordu. Ama kendi sesine acayip tepkiler verdi sanki bize küstü bunun sebebi nedir?

    • RosenCruz dedi ki:

      Şaşırdı muhtemelen. Beklemedi öyle bir durum zira onların dünyasında kendi seslerinin kaydı mümkün değil ve kendileri istemedikleri sürece o sesin çıkmaması lazım

  136. Beyza dedi ki:

    Meraba bnm kuşum 1.5 yaşında acaba artık konuşabilir mi merak ediyorum

  137. ezgi dedi ki:

    Bi muhabbet kusum var,Dun kafesin uzerindeki salincagindan dustu ve dunden bu yana yemek yemiyor konusmuyor ve su icmiyor cok halsiz kafesin dibinde kosede surekli halsiz duruyor kafasini yasliyor.uyukluyor.Bildiginiz bi yontem var mi …

  138. Beyza dedi ki:

    Ama 1,5 yaşında aylık degil

  139. merve dedi ki:

    Kusum alali 45 gun oldu. Kusum son bir kac gundur yedigini tane tane sirkelenerek. Cikariyr ve.sürekli uyku.modunda hic otmuyr ne.yapabilirim

  140. merve dedi ki:

    Kusum galiba usuttu sicak ortama koydum canlandi.yemi de elimle yiyor zorla kabarık tuyleride ne yapmaliyim lutfeb cevaplayin ilk Kusum ve.onu cok seviyorum: (

    • RosenCruz dedi ki:

      İlaç tedavisi şart. İlaçları kuşçularda bulabilirsin soğuk algınlığı için

  141. merve dedi ki:

    Axtim adinda kuscumuzdan ilac aldim suyuna. 10 damla koyuyorum duzelirmi

  142. ibo dedi ki:

    1 aylık bir muhabbet kuşu aldım 5 gün oldu daha çok güzel alıştı bize yemini de yiyor sorun yok
    Bizi görünce çildırıyor hep çikar istiyor kafese çikincada başımıza konuyor kaçmıyor bizden ama kafese girince çoğunlukla aşama duruyor neden acaba
    şimdiden teşekkürler cevabınız için
    Allah razı olsun sayenizde bilgileniyoruz…

    • RosenCruz dedi ki:

      Dışarı seven kafes sevmeyen kuşlardan o. İnsancıl. Sadece yem yemek ve su içmek için girmek istiyor kafese.

  143. ibo dedi ki:

    Kusura bakmayın yazarken kelimeler karıştı
    Kafesi alT kısmında yazacaktım. ..

  144. karakartal dedi ki:

    Merhaba benim iki tane erkek kusum var.Birbirlerine çok bağlılar.Bitanesi kızıştıgi için kuscuya goturdum oda kendine bi es seçti. Bi kac gun gecti esine alissin diye erkekleri ayri odada tutuyorum fakat birbirlerine seslenip duruyorlar acaba diğer erkekte ayni odada ama farkli kafeste olsa onlarin ciftlesmesine engel olur mu?esine alismaz diye korkuyorum ne yapmaliyim?

    • RosenCruz dedi ki:

      Zor bir durum. Eşlerin bu kadar iyi arkadaş olması da ilginç. Çeşitli varyasyonları siz deneyin. Sonucu bize de bildirin biz de öğrenelim

  145. esraa dedi ki:

    Merhaba. Muhabbet kuşum 4 buçuk yaşında. Dün hapşurduğunu farkettim ve burnundan sıvı da geliyordu hapşururken. Bi de halsiz sanırım uzun mesafe uçamıyo yere konuyo toparlayamıyo kendisini. Kafesine gittiğimde geliyo hemen ötmesinde ve yem yemesinde de problem yok. Acaba mevsimsel bi problem mi yoksa nezle mi? Cevap verirseniz sevinirim teşekkürler.

    • RosenCruz dedi ki:

      Sanırım hasta kuşunuz. Üşütmüş. Kuşçularda damlalar var bunun için. DAmlalıkla ağızdan damlatın ve sıcak tutun. Geçmiş olsun

  146. Okt dedi ki:

    Öncelikle paylaşımlarınızdan ötürü çok teşekkürler, ben yaklaşık 1 hafta önce muhabbet kuşu aldım, ilk günden elimi kafese soktum yem yedirdim ilkten çekindi sonraları alıştı, şimdi ise kendiliğinden yem yediğini görmedim 1 gün boyunca elimi kafese sokmadım ve beni gördükçe kabarıyo tüylerini yoluyo kaşınıyo ama elimi bi soksam kafese heycanlanıyo. Bu kuşu nasıl yemliğinden yem yemesini alıştırabilirim ?

  147. alpay dedi ki:

    Benim bir muhabbet kuşum var ilk başta ele geliyordu ama şi!di çok hareketli elime çok zor geliyor.

  148. alpay dedi ki:

    Birde dışarı çıktımı kafese girmiyor bazenleri gece dışarda kalıyor na yapmalıyım

  149. Aslı Varlı dedi ki:

    Merhaba benim yaklaşık 2 yaşında bir muhabbet kuşum var aldığımdan beri bazı zamanlar boğazına bir şey takılmış gibi kafasını sallayıp duruyor sonrada ağzından salyalar çıkıyor baya çırpınıyor böyle bir durumda ne yapmalıyım? Aspirinli suyun kuşa zararı var mı veya yararı? Şimdiden teşekkürler.

  150. Kendal Botan TULGA dedi ki:

    Kuşumun dışkısı bembeyaz sorunun ne olduğunu öğrenmek istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

    • RosenCruz dedi ki:

      Yaşantısında sıkıntı yoksa fazla takılmayın. Beslenme rejimine dikkat edin ve yem dışında yeşillik vs de verin

  151. hilal dedi ki:

    Muhabbet kuşum heyecanlandıgında yorulduğunda nefes alırken ses çıkarıyor ve kuyruğu sallanıyor ne yapmalıyım?

  152. ayşegül dedi ki:

    kuşum iki gündür kafasını gövdesine gömüp sürekli uyuyor çok halsiz .sanki boğazına bir şey takılmış gibi öne arkaya kafasını sallıyor sürekli gözlerini filan kapatıyor ne yapmalıyım lütfen yardım edin 🙁

    • RosenCruz dedi ki:

      Yem kusuyorsa kızışmıştır. Yoksa üşütmüş olabilir. Kuşçudan ilaç alın ve damlatın ağzına

  153. creen dedi ki:

    benim kuşum 4 yaşında ve bir kanadı kırık. ben onu bu şekilde buldum tedavi oldu ama geçmedi. o yuzden gagasını ve ayaklarını çok iyi kullanan bir kuş ama 1 ay önce yer değiştirdik başka bir şehire geldik. son günlerde agzını sallayıp yemleri kusuyor durgun ve fazla sinirli kabarıp duruyor ayrıca ne yapmalıyım

  154. Ebru Turan dedi ki:

    Merhaba
    Daha önce size birkaç sorum olmuştu.Cevapladınız teşekkür ederim.Ancak şu an kuşlarımla ilgili birkaç sorunum var.Aldığım dişi kuşum boncuk 5 aylık oldu.Ancak tüylerinde problem var.Bu nedenle uçamıyor.Çok ürkek bir kuş.Yanına yaklştığım zaman zıplıyor kendini atıyor.Mümkün olduğunca uzak durmaya çalışıyorum ancak bazen sanırım uçmaya çalışıyor ve düşüyor.Her defasında da kanat ya da kuyruk tüylerinden 1 tanesi kırılıyor.Bu nedenle hala uçmayı başaramadı.Biraz araştırdım French mohnt diye bir rahatsızlık varmış.Boncuk’un sizce bu rahatsızlığı olabilir mi?Erkek kuşum Aliş’in tüyleri kesikti şimdi biraz uçmaya başladı.Ancak kimi zaman kesik kanatlarını kendi çekiyor.Uzaması için benim çekmem gerekiyormuş.Ama ben kıyamam ki Alişime.Ne yapacağımı bilemiyorum.Üstelik Alişimi çok seviyorum o da bana çok alıştı.Devamlı benimle oynamak istiyor.Çok uçamadığı için bazen üstüme tırmanıyor konuşuyorda.Hatta bazen ben başka odadaysam yarım yarım uçarak yanıma geliyor.Çok üzülüyorum.Eskisi gibi tekrar uçabilir mi sizce?
    Bir de muhabbet kuşlarımıda hint bülbülümüde beslerken yumurta sarından mama yapıyorum.Beyazını ayrı veriyorum.Marul dere otu ıspanak ceviz badem fındık fıstık ayçekirdeği(içini çıkarıp eziyorum bu kuruyemişlerin)yemeyi çok seviyorlar.Bunların bir sakıncası var mı?Baya uzun oldu kusura bakmayın.Şimdiden teşekkür ederim.

    • RosenCruz dedi ki:

      Kuşun kanatlarını siz çekmeyin kendi çeksin. Sizden uzaklaşabilir, mesafe koyabilir. Aliş bence uçacak, kanatları da çıkacak tamamen. Ama süreç yavaş ilerliyor.

      Dişi kuşunuza çok üzüldüm. Bahsettiğiniz hastalık hakkında bilgim yok. Bilgim olmayan bir konuda konuşarak yanlış yönlendirmek istememe ama kuşlarda uzmanlaşmış bir veterinere gösterebilirsiniz isterseniz.

      Gayet güzel bakıyorsunuz kuşlara. Ben bir sıkıntı göremedim.

  155. Feyza dedi ki:

    Kuşum bugün birden halsizleşti ve önceki gibi ötmüyor sürekli uyku halinde dışkısında biraz sıvı gibi lütfen yardım edin çok halsizleşti ne yapmalıyım vitamin aldık ballı yem aldık . soğuk algınlığı olabilirmi ? evde kendimizi iileştirebilirmiyiz yoksa veterineremi götüreyim

    • RosenCruz dedi ki:

      Kuşçuya götürün. Hastalık damlası versin. Sonra sizde evde uygulayın öğrenin nasıl uyguladığını

  156. cesur dedi ki:

    merhaba ben bir kanarya beslerken muhabbet kuşu hevesimde başladı bir çift muhabbet kuşu aldım kuşçumdan form sitelerine baktığım üretim için kesin yavru almayın anlaşan gerekirse anaç kuş alın yazıyordu bende gittim anaç deil ama anlaşan bi 20 dk izledim anlaşıyorlardı bende aldım kanaryada olduğu gibi bir hafta alıştı ortama sonra dişi yem yedirmiyor ben eski bilgilerimden ayırmadım çünkü sabrını ölçüyor şunu soracam size BENİM KUŞLAR YUVAYA GİRMİYOR ama ağız yoluyla yem veriyor birbirine birde erkek kuş fazla ucamıyor çifleşirken sıkıntı olurmu , evde uçursam çifleşme isteği azalırmı , yuvaya alışması için ne yapmalıyım şimdiden tşkr ederim hayırlı çalışmalar

    • RosenCruz dedi ki:

      Çiftleşme işi kuşlara kalmış. Tüm şartları da hazırlasanız bazen olmayabilir. Çıksınlar dolansınlar oynasınlar. Rahat bırakın

  157. alp berat dedi ki:

    Kusum daha 2 saat Oldu yukari cikti oyle duruyor yiyip icmiyor herseyi haftada bir vitamin veriyorum cok sessiz oldu yerde vucudu oynuyor sorun yoktur insallah

  158. Aylin dedi ki:

    Benim 2 aylık bir muhabbet kuşum var ilk kez besliyorum ve banyo yapma konusunda korkuyorum ne yapmalıyım şimdiden teşekkürler 🙂

  159. Aylin dedi ki:

    Merhaba benim 2.5 aylık bir muhabbet kuşum oldu dün itibari ile sabah elimden yem yedi dışarı çıkarmak istiyorum ama çok mu erken şimdiden teşekkürler.

  160. Gizem dedi ki:

    Merhaba. 2 aylık kuşum ishal ve sürekli kendini şişirip uyuyor. Halsiz. Birde durmadan kendini kaşıyor. İshal ilacı veriyorum iki gündür. Dışkısı biraz düzeldi gibi ama hala uykulu ve kaşınıyor. Eski enerjik hali yok. Ne yapmalıyım

  161. yusuf dedi ki:

    Arkadaslar 1.5 yıldır es olan ama hıc yavru almadığım kuslarım vardı dişi bugun oldu. Kuslar yavrudan berı hep beraberdı. dişi kus olumu sonrası es almamlımıyım yoksa tek daha mı ıyı cunku dısı alıpta anlaşamazlarsa bırbırlerını oldurmelerınde korkuyorum . erkek kusuda cok sevıyoruz. N e yapmalıyım?

  162. Vasif dedi ki:

    Selam aleykum.Benim 2 tane kusum var.yuvada yapmisim ama disi kus hic yuvaya girmiyor hep erkek yuvaya girip cikiyor.Normalde yavrulari olmasi zamani ciftlesme zamani ama yavru yumurta henuz yok yuvada.Nasil disi kusu yuvaya sala bilirim?her hangi bir yol var mi?Lutfen yardimci olun bu konuda.Imza Vasif(Azerbaijan)

  163. zeynep dedi ki:

    Merhaba,
    Yaklaşık 1 ay önce erkek kuşuma bir dişi kuş aldım. Birbirlerine alışmaları için bekledim, şimdi alıştılar ve birbirlerine yem veriyorlar. Ancak 3-4 gündür dişi kuş hapşırır gibi hareketlerde bulunuyor ve sonrasında da kusuyor. Bunun sebebi ne olabilir?

  164. zeynep dedi ki:

    Ayrıca bu dişi kuşu gözlemledim, herhangi bir halsizliği yok, hala erkek kuşla yem alışverişinde bulunuyor. Hasta ise kendim iyileştirebilir miyim, yoksa veterinere mi götürmeliyim?

  165. murat dedi ki:

    Merhaba, ben kuşlaırmı çift şeklinde aldım ilk başta öpüşüyorlardı ama sonradan ben erkeği sevdikçe dişi ona saldırdı ben ikisinide evde saldım uçtular canlarını yakmamaya çok dikkat ediyorumki soğumasın benden ve erkeği eğittim benden hiç kaçmıyor evde uçarken omzuma konuyor çok cana yakın ama çiftleşmelerini istiyorum sizce ne yapmalıyım bi ilaç gibi bir şey avrmıı vereym de üresinler veya 1 ay boyunca hiç ellemiyim hiç sevmiyim bir kenara koyayım kendileri birbirlerine alışssınlarmı. (önceden yavruları olmuş)

    • RosenCruz dedi ki:

      Senin erkeğe ilgin onların arasını bozmuş sanırım. Kendi hallerine bırak bir süre

  166. Schifo dedi ki:

    Merhabalar,
    Sahipleneceğim bir muhabbet kuşuna kafes yapmak istiyorum. Bunun nedeni piyasada bulunan kafeslerin boyutlarının genelde küçük olması. Benim sorum; kafes tellerinin özelliği nasıl olmalıdır. Özellikle bazı metaller insanlara dahi zarar verirken muhabbet kuşları için durum nedir. Piyasada en çok bulunan uygun aralıklı “Galvaniz hasır tel” ile yapacağım bir kafes sağlıklı olur mu? En temizi sanırım çelik çubuklardan yapılan kafesler. Ancak bunlar fiyat açısından da çok masraflı ayrıca kütle olarak ağır sayılabilecek kafesler. Siz ne önerirsiniz? Yada el yapımı yerine hazır kafeslere mi yöneleyim. Ancak Avrupadan gelen kaliteli görünen bazı kafes markalarının Avrupada kafes yapımında kullanılması yasaklanmış olan maddelerden yapılan ürünleri ülkemizde sattıklarını duydum. Doğru mudur?

  167. ceyhun dedi ki:

    Merhaba; öncelikle sayfanızda tüm sorulara usanmadan cevap yazdığınız için tebrik ediyorum.
    Benim sorum su:
    “1 yaşındaki erkek muhabbet kuşuma, yem Kusmalari v.s davranışlarından kızıştığı kanısına vararak bir dişi almaya karar verdim.
    Bir çok dükkan gezdim canayakın konuşkan ve sağlıklı oğluma uygun bir kız bulmak için. Başlarda 8-9 aylık bir kuş almak doğrudur diye düşünüyordum. Ancak bir satıcı yavru bir dişi almanın, birbirlerine alışıp aşk yaşamaları için daha dogru olacagini söyledi. Mantıklı da geldi ve ben 3 aylik bir dişi aldım.
    Ayrı 2 kafese koydum. Erkek sesi duyunca adeta çıldırdı. Dişi de ona ilgiyle karşılık verdi ilk gün.
    2. Gün aynı kafese aldım ikisi de birbirini çok sevdi. Oğlum beni unuttu doğal olarak. Ancak gozlemledikce disiyi fazlaca sıkıştırma halinde olduğunu gördüm. Yavru dişi sadece bakıp boynunu dudaklarını uzatıyor.
    Uzun lafın kısası aradaki yaş farkı doğru ya da Yanlış mi?
    Kafeslerini bir süre ayirmalimiyim
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim…

    • RosenCruz dedi ki:

      Bence dişi biraz yaş olarak ufak ve istekli olsa da çiftleşmeye biyolojik olarak hazır değil

  168. Hasan dedi ki:

    Merhaba yaklasik bir hafta once evimize bir cift muhabbet kusu geldi guzel alistirilmis kuslar ama basta tabi bize alismalari zaman aldi ustlerine gitmedik kafesin kapisini acip kendilerinin gelmesini bekledik tam alisti eve geldigimizde sesimizi duyup cildiriyorlar disari cikmak istiyorlar elimizdeki yemek icin tatli bir kavga ediyorlar derken dun aksamdan beri eve geldigimizde hic tepki yok kafesten cikmak istemiyorlar erkek olani daha cana yakin olmasina ragmen o bile gelmek istemedi hatta elimi isirmaya calisti birde her ikisinin de ogurmeye benzer hareketler yaptigini goruyorum ama agzindan herhangi bir sey cikmiyor acaba problem nedir ne yapmaliyiz urkutecek bisey mi yaptik diye dusunuyorum

  169. Hilal Kara dedi ki:

    merhabalar.. erkek muhabbet kuşuna sahibim. sanırım 2- 2,5 yaşında. 9 aydır bende.. bana çok alıştı ancak son 2 aydır salyalı kusması ve ağlaması var. 2gün kusup, cıyk cıyk şeklinde sesler çıkarıyor sürekli olarak, sonra düzeliyor , bir kaç gün iyi sonra tekrar aynı hastalık. bütün tüylerini salya yapıyor, sabahlara kadar ağlıyor, başka odada olmasına rağmen sesinden dolayı bazen uyanıyorum. Vitaminler denedim, sıcak tuttum, temiz tuttum, olmadı. bir arkadaşımın dişi kuşları var, onların yanına götürdüm, hiç ilgilenmedi. tüylerini kabartıp, melül melül bakıp ağlıyor.
    Önerisi olan varsa, yardımcı olursanız sevinirim.. saygılarla..

    • RosenCruz dedi ki:

      Çok sıradışı bir durum. Ben de normalde eşsizlikten depresyonda diyecektim. İsterseniz bir veterinere ya da kuşçuya götürün. İlk kez bu kadar sıkıntılı bir durum gördüm

  170. yilmaz dedi ki:

    Merhaba muhabbet kuşumu yeni aldım evde dışarı alisti ve kafese girince Çıldıriyor kafesten çıkıp yanımıza gelmek istiyor kafeste durması zamanlar kafese koymak zorunda kalıyoruz ama yerinde durmuyor ne yapmalıyım tesekkurler

  171. taşhan81 dedi ki:

    kuşlarım çifleşti yumurtladı yemliği temizlerken erkek kafesten çıkıp cama çarptı ve öldü. iki gün önce yavrular çıkmaya başladı kuşun ilk anneliği tekbaşına. yani yavrulara bakabilecekmi? herkes ayrı bişey söylüyor yavruların ölmemesi için benim yapabileceğim neler var? lütfen acil bilgi verin lütfen

  172. Şampiyon dedi ki:

    Merhaba.Bn bugun iki kus aldim .hic yemek yemedi su icmedi oyle durdu acaba kuscu bana hasta kus mu verdi.Yoksa korktugu icin mi

  173. Şampiyon dedi ki:

    Kuscudan 1disi 1erkek istedim ama ikisininde gagasi mor renkte acaba ikiside erkek mi

  174. gözde dedi ki:

    1 yasinda disi muhabbet kuşum var daha kızışma doneminde degil fakat kizısma donemi oldugunda mi eş almaliyim yoksa suan da da alsam olur mu bi yandan da es almak istemiyorum ama eger es almam gerekirsa iyi anlasabilmesi icin esi nasil secmeliyim cevap verirseniz sevinirim iyi gunler ..

  175. ahmet dedi ki:

    merhaba ben 2 tane kuş aldım 1 tanede tuttum kuşlarım birbirleriyle öpüşürken ağızından yem çıkartıyor ötekilerde bunu yiyiyor

  176. erdem dedi ki:

    Merhabalar.
    Albino dişi – yerli erkek muhabbet kuşu eslesirmi ve yavru alabilirmiyim bilginiz varmi

  177. Haluk dedi ki:

    Merhabalar. Ben 6 7 ay önce erkek yavru bi kuş almıştım. Gayet sakin bir kuş huysuzluk yapmaz ele gelir fazla ötmez yani karakterini sevdiğim bir kuş:) ama kuşum biraz çirkin malesef yanına sevimli bir yavru bir dişi aldım bugün. Ama çiftleşme alışma gibi konularda pek tecrübem olmadığından pek içime sinmiyor. Dişiyle çok iyi anlaştı ve elime bile gelmez oldu acaba dişiyi vermeli miyim ayrı bir kafes alıp kendime mi alıştırmalıyım ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Kuşlar için hangi seçenek daha uygun olur. ? Biraz garip bi soru oldu ama cevap verirsenin sevibirim

  178. cankuş dedi ki:

    mrb yavru 2 aylık sanırım gagası mavi erkek muhabbet kuşum var bir gözünün kenarlarında kabarıklık ve kızarıklık oldu .alerjimidir kendi tozundan bile alerji olabilirmiş . kuşçu kremi sür geçer dedi.3 gün oldu
    teramicin göz kremi sürdüm henüz geçmedi .ve bu arada kremi sürmek için elime aldığımdan kafese yaklaşıldığı anda korkup kaçıyor.artık elime bile gelmeyecek . bize nasıl alışacak . yada korkusunu nasıl gideririz.ne yapmalıyım nasıl güzeldi aldığım zaman kafası sarı gövdesi mavi bir kuş .şimdi ise bir gözü hasta lütfen bilgilendirirseniz çok sevinirim.

  179. sayidhan dedi ki:

    Benim kuşumun gaga üstündeki yerin rengi açık mavı ve beyazımsı ,cicikuş ve kuşum diyor. Çok hareketi kafasını sallıyor ve yemliğin arasından geçiyor .Cinsiyetini öğrenebilirmiyim ?Dal darı ile eğitebilirmiyim ?

  180. sayidhan dedi ki:

    5-6 aylık şimdiden teşekkürler

  181. esra kayar dedi ki:

    Merhaba acil cvp istiyorum yorumları okudum çok fazla bilgiye sahipsiniz, muhabbet kuşları hakkında fazla bilgi sahibi yok malesef 🙁 benim muhabbet kuşum 5 yaşında yaklaşık 1 ay önce bitlendi ben onu gece yanıma alıp konuşuyordum dişi kuş ama bazı kelimeleri güzel söylüyordu, yanıma aldığım gece kaşıdım kuşu ve çarşafa kırmızı minik böcekler düştü bit spreyi aldım 2 gün arayla sıktım kafesi sıcak suyla yıkadım kurtulduk derken çok kötü bir şey yaptım kuş ilaç kokuyor diye yıkadım resmen elimde öldü hayvan sonra canlandı ama eski hali yok ayakları halsiz uçarken düşüyor ayakta duramıyor, neo terramycin aldım 1 hafta kullandık fayda etmedi, veteriner Baytril-k ½ 5 verdi 25 nisanda kullanmaya başladık 5 gün oldu ama hala düzelme yok 🙁 ilacı verdikten sonra kursağını çok kaşıyor. yem yemesinde sıkıntı yok suda içiyor arada haşlanmış patates veriyorum kaka yaparken kasılıyor ve poposu kızarmış ishal olduğundan sanırım terremycin göz kremi aldım hassas diye günde 1 kez sürüyorum ama kuş dermansız ve yaklaşık nerdeyse 1 ay olacak hiç ötmedi 🙁 elime alıp seviyorum kaşıyorum geceleri birlikte uyuyoruz sıcağı çok seviyor ne yapmam gerekir ölür mü iyi olur mu vijdanım rahat değil

    • RosenCruz dedi ki:

      Bu kuşlar çok hassas. Gereksiz ve yanlış yıkama ölüme kadar sürükleyebilir. Sizinki hayatta. Gördüğüm kadarı ile yem ve su tüketiyor. Bu iyiye işaret. Veteriner kontorlünde ilaçları vermeye devam edin. Fakat yıkanmanın getirdiği travma nedeniyle eski neşesi asla bir daha olmayabilir

  182. ayse dedi ki:

    Kusum 3aylik ama elimize alışması sürekli ucuyor kafese girmiyor diye annem kanatlarını kesti çok üzülüyorum ama uzarmi nasıl bakım yapmam lazım canım çok sıkkın iyi birşeyler söyleyin lütfen

  183. Hasan ALi dedi ki:

    Merhabalar yaklasık 1.5 2 hafta once yeni bi üye katıldı aramıza birkaç sorum var kuş kafesınden kendi cıkıyor ama geri acıkmasına ragmen girmior birtürlü mecbur bende elimle yakalayıp öyle kafesine koyuyorum. elimle yem tutuyorum yine gelmiyor hiç bişekilde ısınmadı ama konusurken karsılıklı konusuyoruz suskun anında ismiyle hitap edince ötmeye başlıor hemen

    • RosenCruz dedi ki:

      Konuşkan ama insana uzak bir kuş. Bu şekilde kabullenmeli ya da aç bırakarak elinize alıştırmalısınız.

  184. sayidhan dedi ki:

    file:///C:/Users/sait/Desktop/IMG-20150430-WA0012.jpeg

  185. sayidhan dedi ki:

    Resmi linkde.

  186. Ali dedi ki:

    Mmrb dişi bir muhabbet kuşum var yaklasık 2.5 yaşında 2 gündür yerinden hareket etmiyor. Sürekli konusurdu öterdi ama hiç sesi çıkmıyor kafesini açtığımda omzuma gelirdi şimdi sürekli benden kaçıyor ara ara tüylerini kabartıyor gözleri ara ara kapalı uyuyor gibi duruyor. Tüyleride dökülüyor kafesini şimdi temizledim ama 1 saatte baya tüy dökmüs kafasınıda ara ara kafesin demirlerine sürtüyor. Veteriner aradım ama bugün tatil diye hepsi kapalı bana bı konuda yardımcı olabilirmisiniz ilaç gerekirse eczacıyım çoğu veteriner ilacı satıyorum birde birkaç gün önce havalar soğuktu o zaman üsüttümü diye düşündüm şimdi güneşe koydum ama değişen bir durum yok çalıstığım içinde fazla ilgilenemiyorum sadece akşamları bir kaç saat yanımda

    • RosenCruz dedi ki:

      Ali bey kuşunuz üşütmüş, ishal olmuş ya da halsizleşmiş olabilir. Hepsi için genelde damla şeklinde ilaçlar var. Veteriner gözetiminde aldırabilir ya da kuşçulardan yardım isteyebilirsiniz. Normaldir çok narin hayvanlar. Damlalık ile ilaçları ağızdan verirseniz genelde iyileşirler. Ama hala iyileşme görmezseniz veterinere gösterin. İshali varsa ona da dikkat edin. Cereyanda kalmasın, rüzgar almasın. Çok narin bunlar.

  187. Boncuk dedi ki:

    Merhaba
    Muhabbet kuşumun erkek mi dişi mi olduğunu öğrenmek istiyorum. Gagası 3 hafta önceye kadar maviyken şuan kahverengi oldu. Dişi kuş kur yapar mı, ağzından yem çıkarıyor mesela. Daha önce hem dişi hem de erkek muhabbet kuşu besledim ancak ilk defa dişi gibi görünen ama erkek kuş gibi kur yapıp ağzından yem çıkaran bir muhabbet kuşu görüyorum. Kafam çok karıştı. Önümüzdeki ay eş almak istiyorum ancak muhabbet kuşumun cinsiyetinden emin olamadım. Yardım ederseniz çok mutlu olacağım. Şimdiden teşekkür ederim.
    http://www.hizliresimyukle.com/image/B1a8
    http://www.hizliresimyukle.com/image/B1ac
    http://www.hizliresimyukle.com/image/B1at
    http://www.hizliresimyukle.com/image/B1aM
    http://www.hizliresimyukle.com/image/B1aV
    http://www.hizliresimyukle.com/image/B1ap
    http://www.hizliresimyukle.com/image/B1am

  188. Boncuk dedi ki:

    Bu arada muhabbet kuşum 6-7 aylık . Gagası tekrar mavi olabilir mi acaba? Tekrar teşekkür ederim.

  189. Özgür dedi ki:

    Merhaba
    Muhabbet kuşumun erkek mi dişi mi olduğunu öğrenmek istiyorum. Gagası 3 hafta önceye kadar maviyken şuan kahverengi oldu. Dişi kuş kur yapar mı, ağzından yem çıkarıyor mesela. Daha önce hem dişi hem de erkek muhabbet kuşu besledim ancak ilk defa dişi gibi görünen ama erkek kuş gibi kur yapıp ağzından yem çıkaran bir muhabbet kuşu görüyorum. Kafam çok karıştı. Önümüzdeki ay eş almak istiyorum ancak muhabbet kuşumun cinsiyetinden emin olamadım. Yardım ederseniz çok mutlu olacağım. Bu arada muhabbet kuşum 6-7 aylık , gagası tekrar maviye döner mi yani cinsiyetini gizlemiş olabilir mi? Şimdiden teşekkür ederim.

    http://i.hizliresim.com/d50PGZ.jpg
    http://i.hizliresim.com/94EQd9.jpg
    http://i.hizliresim.com/MEW0v6.jpg
    http://i.hizliresim.com/QAWa7A.jpg
    http://i.hizliresim.com/XvJ0Xo.jpg
    http://i.hizliresim.com/4g8PM0.jpg
    http://i.hizliresim.com/AmgLk7.jpg
    http://i.hizliresim.com/5d2gQM.jpg

  190. Nevin Doğanay dedi ki:

    Merhaba,
    Benim muhabbet kuşum((erkek) bugün sabah kek yedi. Birkaç saat sonra durgunlaştı.Yaklaşık 6 saattir devamlı uyukluyor.Çok az yem yiyiyor.su içmiyor,hiç sesi çıkmıyor.Kek onu zehirledi mi?Ne yapmam gerekiyor?Hiç yerinde durmazdı.devamlı konuşurdu.Beni acilen bilgilendirir misiniz?Şimdi Cezayirdeyiz.Nasıl bir ilaç almam gerekir?Teşekkür ederim.

    • RosenCruz dedi ki:

      Çok yağlı bir şey yedi ise sindirim zorluğu olabilir. Yoksa zehirleyeceğini sanmam. Bence bir veteriner görse iyi olur durgunluğu devam ederse

  191. Emel dedi ki:

    3 çift muhabbet kuşum var alalı 3. 2. 1. ay oldu yemi suyu vitaminleri Gaga taşları ek besinlerin (marul havuç ballı kraker.vs) anlaşmaları kur yapmaları ortam sessizliği kafes yüksekliği yem yedirme olayı her şeyi tamam ama bi türlü yumurtalığa yaklaşmıyolar çiftlesmiyorlar lütfen yardım edin bilgi verin başka eksik bir şey varsa

  192. Özgür dedi ki:

    Bu güzel iltifatınız ve değerli cevabınız için teşekkür ederiz Rozencruz amcası:)

  193. ASYA dedi ki:

    ben iki haftaya yavru muhabbet kuşu alıcam babamla birlikte eminönünden ve tam olarak kuşuma ne malzemeler gerekli bilmiyorum internetten araştırdım yazı şeklinde bulamadım ama videolar buldum bundan da bişiy anlamadım yardımcı olursaız yani siz madde madde yazın ben anlarım
    örneğin;
    -kumtaşı
    -kafes
    -yem
    gibi şeyler yazarsanız anlarım

  194. ASYA dedi ki:

    en yakın zamanda cevabınızı bekliyorum birazda çabuk olursanız.size bir şey daha sorucam
    bizim köpeğimiz var cocker belki duymuşsunuzdur onlar kuş avcısı kuşa bir şey yaparsa yani ona havlarsa kuş korkar mı?

  195. ramazan dedi ki:

    Benim bir çift kuşum var erkek olan herhalde kabız oldu nasıl tedavi etmeliyim

  196. Uğur ŞİRİN dedi ki:

    Merhaba
    İki tane yavrum var cere renkleri ikisininde aynı cinsiyetleri ve fotoğraftan anladığınız kadarıyla kaç aylık oldukları konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
    http://i.hizliresim.com/g5Zb93.jpg
    http://i.hizliresim.com/qYPyJ5.jpg
    http://i.hizliresim.com/b5J9B8.jpg
    http://i.hizliresim.com/d5kMO4.jpg

    Bir de bir hafta önce yavrumun biri öldü veteriner hekim bulma konusunda sıkıntı yaşadık aldığımız kuşçuya götürdük soğuk algınlığı yaşadığını söyledi yapacak birşey yok kursağı su toplamış dedi ve kursağını sıktı ağzından salyalar çıktı çok üzüldüm daha sonra bi veteriner hekim bulduk gittik ağzından damla verdi ve iğne yaptı ancak eve geldiğimizde kuşumuz maalesef öldü tekrar aynı şeyi yaşamaktan korkuyorum ve allah korusun eğer böyle birşey yaşarsak kuşumuzu nasıl kurtarabiliriz bu konuda bilgilendirme yapabilir misiniz şimdiden teşekkürler.

    • RosenCruz dedi ki:

      Maşallah pek şekerler. Hastalandıkları zaman veterinerin verdiği damlayı ağızdan damlatmak, sıcak tutmak ve sürekli ilgilenmek lazım. Geç kalınca ölürler, çok narin bedenleri. Genelde soğuk algınlığı ve ishal olurlar. İkisi için de damlalar ve takviyeler var.

  197. Fatos dedi ki:

    İyi günler bir erkek muhabbet kuşum var yaklaşık 1 buçuk yıldır bizimle bakımı ile ilgili çok araştırma yaptım ve bakımına çok dikkat ediyorum fakat kuşum çok aşırı hareketli çok fazla ötüyo sürekli kafesten çıkmak uçmak istiyo bizimle oynamak bizi öpmeyi çok seviyo onunla gün içinde konuşuyoruz kafesten de çıkartıyoruz hemen hemen hergün fakat seslenmeyince sürekli bağırıyo kızıyo gagasını vuruyo nasıl sakinleştirebilirim kuşumu ?

  198. ali dedi ki:

    muhabbet kuşumun gagasının üzerinde kahverengi lekeler çıktı nedeni nedir foto altta

    http://i.hizliresim.com/j53qqJ.jpg

  199. denizzz dedi ki:

    merhaba, 2 hafta önce arkadaşım bana muhabbet kuşu hediye etti yavru olduğunu söyledi 1 hafta içinde tüy rengi falan değişti kafes içinde elime geliyor elimden yem yiyor ama onu dışında kafesin önünde geçerken korkuyor hiç ötmüyor bazen çok hırçın oluyor kafes dışına çıkınca bize yaklaşmıyor.. yem almak için gittiğim yere resmini gösterdim ve bana 4 aylıktan büyük dedi kuşum yavru mu değil mi anlamış değilim ne yaptıysam bana alışmadı hala çok korkak ve sinirli resmen ellerimi kanattı ne yapmam gerek bilmiyorum lütfen yardımcı olun

  200. edi dedi ki:

    Merhaba
    Cekeslovak muhabbet kusu aldim petshop annesinden yeni ayrildigini soyledi su an ne yemek yiyor ne su iciyor ne yapmaliyim

  201. hilal dedi ki:

    Merhaba benim 9 10 aylik disi kusum var. Bize cok duskun. Her gun kafesten cikariyoruz. Biz cikarmasaj bile kendisi kafeste yemliklerle, merdiveni ve salincagiyla ugrasip cikmak istedigini belli ediyor bize. Salincagini kafese carptiriyor vs dikkat cekmeye calisiyor bu sekilde.Bir suredir es almayi dusunuyorduk. Bugun bir petshopa goturduk ve es aldik. Tanidik bir petshopa goturduk kendi secsin diye. Fakat secebilecegi pek kus yoktu ona uygun bir tane kizismis erkek vardi. Onun kafesine koyduk. Opusmeye basladilar. Tamam anlastilar dedi adam. Oyle aldik kusu. Tasima kafesinde gayet iyiydiler opusuyorlardi benim disi kus erkek kusun kafasini kasiyordu. Fakat eve getirdik kendi kafesine koyduk. Simdi yeni kusa hic pas vermiyor. Her gun cikmak istedigi gibi yine kafesten cikmak istiyor. Merdiven ve yemliklerle ugrasiyor falan. Hic kusla ilgilendigi yok. Diger kus da yeni oldugu icin pek yanasmiyor kendi halinde. Acaba anlasamadilar mi? Normal mi boyle olmasi? Anlasamama durumu varsa geri goturmek istiyorum erkegi. Ama ben kusumun davranisi normal mi degil mi bilmedigim icin tereddut ediyorum birbirlerini sevdiler mi sevmediler mi diye.

  202. yusuf dedi ki:

    Merhaba sayin adminim
    Ben yaklasik 2yil once 7aylik yavru bir muhabbet kusum var ilk zamanlar cok ilgiliydim kudum cok korkuyordu cok ugrasmama ragmen Kafesinden kendi cikmiyor ama elime geliyor oda bos oldugu icin kafesin agzi hep acik bazen kendi cikiyor ve dolasiyor ama sadece 15dakikaya mahsus 2yildir benden korkuyor ve kafesten cikmiyor ne yapmaliyim?
    Ve baska bir sorun kusum yemden baska hicbirsey yemiyor yemini aldim kafese baska seyler koydum 1-2 gun yemsiz kaldi ama hala yesillik marul elma vb hicbir yiyecegi yemiyor ne yapmaliyim ayrintili bilgi verirseniz cok memnun olurum iyi gunler

    • RosenCruz dedi ki:

      Zorlamayın. Sadece yem yiyorsa yem yesin. Size alıştırmak için aç bırakarak elden beslemeyin deneyin ama 3-4 saati geçmesin açlık

  203. edi dedi ki:

    Merhaba
    Cekeslovak muhabbet kusu aldim petshop annesinden yeni ayrildigini soyledi su an ne yemek yiyor ne su iciyor ne yapmaliyim olarak mesaj atmistim size ne durumda oldugunu sormusunuz evet kucuk kus yemek yiyor ama su icmiyor simdide acaba su ihtiyaclari ne kadardir bide marul salatalik vermeli miyim tesekkur ederim cevap verdiginiz icin

  204. eylul dedi ki:

    Benim kusumun kafesinin kapısı surekli acık ama hic bir yere gelmiyor veya ucmuyor surekli kafesinin ustunde ne yapmalıyım

  205. denizzz dedi ki:

    Muhabbet kuşum kafes içinde yemini yerken sürekli etrafı kontrol ederek yiyor ve en ufak bir haraket ses olunca yemi bırakıp kaçıyor. Yeterince karninin doyduğunu düşünmüyorum paranoyak gbi biraz. bu normal mi kuşumu alalı 1 ay oldu çok ürkek .. şimdiden tskr ederimm

  206. Mert dedi ki:

    iki tane olmak üzere biri kız biride erkek kuşum var erkek olanı çok sakin ve elimi kafesin yanına yaklaştırdığımda korkuyor bunun için ne yapmalıyım ayrıca yanındaki kız olan kuşumdanda korkuyor.

  207. NURTEN dedi ki:

    MERHABA BENİM YAZIM BİRAZ UZUN OLACAK .. YALNIZ BU ŞEKİLDE ANLAŞILABİLİR VE DETAYLI ANLATIR ;BİLGİ ALABİLİRİM DİYE UMUYORUM.
    BİZİM 10 AYLIK ERKEK BİR MUHABBET KUŞUMUZ VAR. 4 AYLIK İKEN ALDIK. İLK 4 AY SORUN YOKTU ÖTÜYORDU , UÇUYORDU. ELİMİZE GELİYORDU.2 DE OĞLUM VAR ONLARDA ÇOK İLGİLİ İDİ.. ONLAR MI VESİLE OLDU KORKUTTULAR MI BİLEMİYORUM ANCAK YAKLAŞIK 2,5 AY ÖNCE DIŞKISINDA SIVILAŞMA FARKETTİM VE BİRDEN SUSTU.. HİÇ ÖTMEMEYE BAŞLADI. 2 FARKLI PETSHOPTAN 10 GÜN ARA İLE İLAÇ ALDIM . ÇARE OLMADI. VETERİNERE GİTTİM BU ARADA 20 GÜN GEÇMİŞ OLDU TABİİ .. VETERİNERDE SUYA KATILAN BİR SIVI VERDİ VE “BU KUŞ DÜŞÜNÜYOR” DEDİ. KULLANIN BU İLACI 7 GÜN AMA ÖLEBİLİR GİBİ DE GÖRÜNÜYOR DEDİ.. VETERİNERE 17 NİSANDA GİTTİM.. İLAÇ ÇOKTAN BİTTİ DEĞİŞEN BİRŞEY VAR MI DERSENİZ ; DIŞKISI DÜZELDİ AMA BU KEZDE YEM YEMEMEYE BAŞLADI.. ELİME ALDIM ELİMDE YEM YEMESİNİ İZLEDİM.. AĞZINA ALIP ALIP YEMLERİ YEMEDEN ÇIKARDIĞINI SADECE UZUN OLALARI YEDİĞİNİ FARKETTİM. GİTTİM O GÜN UZUN YEM ALDIM KOYDUM. BRKAÇ GÜN YEDİ SONRA YİNE YEMEMEYE BAŞLADI.. YİNE ELİMDE BESLEYİP GÖZLEMLEDİM.. KABUĞU ÇIKMIŞ OLANLARI YEDİĞİNİ FARKETTİM.. ELİMLE SOYDUM YEMLERİ BÜYÜK BİR İŞTAHLA YEDİ. GİTTİM HEMEN KABUKSUZ YEM ALDIM BU KEZDE.. ONLARIDA BİRKAÇGÜN İŞTAHLA YEDİ.. İNANIN EVDE ŞUAN 4 FARKLI ÇEŞİT YEM VAR AMA KAFASINA GÖRE YA YİYOR YA YEMİYOR Kİİİ YEDİĞİDE BİR KUŞU DOYURMAZ.. AÇLIKTAN ÖLMESİNİ İSTEMİYORUM . SÜREKLİ KAFASINI ARKAYA DÖNÜP UYUYOR .. SALINCA DA KOLTUK ALTINA GİDİP UYUYOR.. HER ŞEKİLDE UYUYOR.. ÖTMÜYOR. NE YAPMAM GEREK İNANIN ARTIK DÜŞÜNMEKTEN YORULDUM. 🙁 Bİ FİKİR DEĞİL OLABİLECEK TÜM OLASILIKLARI ÖĞRENMEK İSTİYORUM LÜTFEN DETAYLI OLARAK BANA DÖNÜN . .ÇOK MUTLU OLURUM

  208. sude dedi ki:

    hayla bana cevap vermediniz lütfen cevap verin çok üzülüyorum

  209. sıla dedi ki:

    kuşum dişi o bizde 2 haftadır var şu an sürekli boynunu oynatıyor yeni yem aldık ondam mı oldu yoksa boğazına bişey mi takıldı takıldıysa ne yapmalıyım acillllllllll

  210. zeynep dedi ki:

    Ben kuşumu 50 günlükken erkek bir kuş aldım bir senedir bakıyorum harika bir ikili olduk çok oyuncu fakat dün fazla bir şekilde kustu eskidende çok oynadıgında ağzından birkaçtane yem düşürüyordu ama dün fazla ve ıslak bir şekilde kostu yem yiyor su içiyor ötüyor halsiz gibi gözükmüyor ama ben yinede kuşum için çok endişeliyim bugun cevap verebilirseniz minnettar kalırım bu arada yazdıgınız yazıları çok beyeniyorum bence başka sayfalarda açmalısınız

    • RosenCruz dedi ki:

      Kuş kızışmış eş istiyor. Problem yok. Bu ufak yer şimdilik bana yetiyor. Övgüler için teşekkürler

  211. busenur dedi ki:

    kuşum banyo yapmak istemiyor ve sudan korkuyor napabilirim

  212. Nazan dedi ki:

    Merhaba 2 nisan 2011 dogumlu lutino bir disim var. Bize fazlasiyla duskun. Hatta aksam uyuma saati var, ustunu ortmemiz icin haber veriyor uykusu gelince. Susmuyor, ilgi cekmek icin salincagini, kumlarini, yemlerini atiyor. Alttaki izgarasi bile hep havada anlayacaginiz fazla hareketli 🙂 Ese ihtiyaci var, belli.. Optukce kaskati duruyor, basimiza surtunuyor. Bu zamandan sonra da es dusunmuyoruz. Sizce yine de es almali miyiz?

  213. seda dedi ki:

    Merhaba iki hafta önce muhabbet aldım ama çok durgun sadece sabah akşam çok az otuyor kuyruğu bir aşağı bir yukarı nefes alırken bütün vücudu sallanıyor sanki bir de sürekli kabarık ve gagasi kimildiyor sürekli içinden tuhaf gıcır gicir sesler geliyor yem yerken etrafa bakiniyor ve birde kafasının üstünde beyaz sert tüyler çıktı butün bunların sebebi bu tuy değişimi olabilir mi lütfen yardım edin ne olduğunu anlamıyorum korkuyorum bişey olacak diye

  214. Işıl dedi ki:

    Merhaba. Benim 3.5 aydır erkek Sevda Papağanım var. Bana alıştı benden korkmuyor fakat sürekli kavga ediyoruz ısırıyor. Elime gelmiyor. Ben de belki başka bir kuş alırsam onu alıştırırsam papağanımda alışır diye bugün sarı erkek bir muhabbet kuşu aldım ( ayrı kafese ). Muhabbbet kuşum ilk günden elime geldi kendini sevdirdi. Kafesinden çıkarmamam gerektiğini okumuştum ama çıkardım. Kafesinde yemliklerine suluguna yaklaşmadı. ben uzatmadan yemekte yemedi su da içmedi. Çok küçük oldugunu ondan hemen bana alıştığını düşünüyorum. Çok sağlıklı görünüyor ama kafesinde hiç hareket etmiyor. benim koydugum yerde bi kaç saat kıpırdamadan duruyor. Ötmüyorda. Gerçekten kücük oldugu için mi , hasta olabilir mi yoksa papağanımdan ürktüğü için mi hareket etmiyor? ( Papağanımla tanıstılar. Papağanım muhabbetin kafesinin üstünde gezdi ve muhabbet yine hareket etmedi )

    • RosenCruz dedi ki:

      Eve ilk geldiklerinde muhabbetler durgun olurlar. Ufaklar daha da durgun olurlar. Bu açıdan herşey normal

  215. MERAKLII dedi ki:

    Merhaba rosencruz.Benim tatlı mı tatlı erkek bir muhabbet kuşum var adı da pamuk. Pamuk bize çok alışkın konuşuyo bizimle yemek yiyo. Genelde dibimizden ayrılmıyo.Ağzıma ne soksam o da yemeye çalışıyo zehir bile olsa :DD Şimdi ben 6 haziranda köye gitcem annem ablam ve ben annem 1 hafta kalıp dönecek ama işte çalışıyo vardiyalı evde babam olcak babam da eve saat 8 de geliyo kuşum sıkılır mı depresyona girer mi ne yapmalıyım otobüsle gitcez bu yüzden götüremiyorum da tek başına sıkılır mı akşam babam geliyo ama :/ :(Yanıtlarsanız çok mutlu edersiniz beni )

    • RosenCruz dedi ki:

      Biraz sıkılacaktır. Babana kuşla akşamları ilgilenmesini söyle. Siz gelince bir iki gün sonra keyfi yerine gelir ama. Baban yemi suyu ihmal etmesin

  216. Evren dedi ki:

    Merhaba, 5-6 gün önce 2 adet muhabbet kuşu aldım. Başlarda canlıydılar bir sıkıntı yok gibiydi; sadece ilk günden beri çok korkaklar, el uzatınca, yaklaşınca hemen kaçıyorlar; ama dün akşamdan itibaren durgunlaşmaya başladılar. Özellikle dişi olanı sürekli uyukluyor. Gün ortası olmasına rağmen başını arkaya gömmüş uyuyor. Tüylerini de kabarttılar. İkisi de çok durgunlaştı. Aldığım kuşçu, 2-3 aylıklar ve tüy değiştirme dönemleri demişti. Bu durumlarının, tüy değiştirmeyle bir alakası olabilir mi? Aldığım günden beri çok dikkat ettim. Hava akımında bırakmadım, sularına vitamin damlatıyorum. Yardımcı olmanızı rica ediyorum.

    • RosenCruz dedi ki:

      Sanmam. Üşütmüş, hastalanmış ya da alışamamış olabilirler. Kuşçuya götürün gösterin

  217. Fatos dedi ki:

    Merhaba kuşumun ağzının çevresinde beyaz bir şeyler ne olduğunu bilmiyorum yardımcı olurmusunuz ? Bide nasıl tedavi edilir ?

  218. Esra dedi ki:

    Merhaba ben birşey sorucaktım benim kuşum son günlerde çok düşük bir sesle fik fik DİE sesler çıkarıyor birde sanki agzinda birşey yiyor gibi ses çıkartıyor neden olabilir

  219. ahmet ttttt dedi ki:

    Merhaba ben 1.5 aylık bir erkek muhabbet kuşu aldım . Yemek yiyor ama su içtiğini bir türlü görmedim ayrıca gaga tsşı gerwkli mi?

  220. Büşra dedi ki:

    1 bcuk 2 aylik erkek bir muhabbet kuşum var alali 5 6 gun oldu, ilk elime alisti pek bi problemde gozukmuyor yemini yiyordu 1 gun once konusturucu yem aldim ve yemine karistirdim ona basladgndan beri kafasini tuhaf bir sekilde salliyor ve bazen yemleri agzindan cikartiyor yemini degistirdim ve o yemden koymadim eski yemini yiyor fakat halen o tuhaf hareketleri yapiyor yutkunuyor kafasni ileri geri yapiyor bazen 1 2 damla su ckartyor bazen yemini neyden kaynaklanir acaba bi fikriniz varmi

  221. cansu dedi ki:

    Merhaba, 7 aylik muhabbet kusum var 2 gundur tuylerini kabartip oturuyor yemini yediginde nefes alamiyor neo terramycin veriyorum iyi olur gibi olup tekrardan kotu oluyor ne yapmam gerekiyor

  222. emre dedi ki:

    Merhaba.Benim kusum elime alışmış.Ama onu sevmek istediğimde elimi ısırmaya çalışıyor.Aslında elime alışmış. Çünkü serbest bıraktığımda elime konuyor.Sadece onu sevince ısırıyor.Ne olur yardım edin

  223. Derin dedi ki:

    Muhabbet kuşum 3-4 aylık. Daha alalı 2 gün oldu. İlk alacağımız gün çok aktifti. Fakat eve getirdiğimde durgunlaştı. İkinci gün durgun yani sürekli kabarıp uyumaya çalışıyor gibi (kafasını arkaya atmıyor). Dışkısı sulu gibi. Bir de ilk gün biraz ötüyordu ikinci gün pek fazla ötmemeye başladı. Sizce hasta mı ve ne yapabilirim ? (Hiç cereyanda felan kalmadı)

    • RosenCruz dedi ki:

      İshal olmuş olabilir. Gerekli damlaları temin ederek gagasından damlatınız. Yapamazsanız kuşçuya götürün

  224. Özgür dedi ki:

    Merhaba, 7 aylık erkek muhabbet kusum var 7 8 kelime biliyor son zamanlarda çok değişti sürekli kafa sallamalar sürtünmeler ağızdan yem vermeler genelikle elime yapıyor bunu anladığım kadar bi eş istiyor dişi bi kuş alırsam ılgısının azalacağının farkındayım ama konuşmasını unutmasını ıstemıyorum dişi bi kuş alırsam kesın unutur mu konuşmayı.
    Dışı kuş almaya karar verırsem dışının yaşı benim kuş ıle aynı olması gereklımı
    Tesekkurler

  225. Burak dedi ki:

    Kuşumun Kafasında kahverengi bir leke oluştu sizce ne olabilir, kuşumun bitlendiğinden şüpheleniyorum

  226. Eren dedi ki:

    Kusum annemi esi zannediyor ona asiri bagli annem onu opmeye calisinca hic otmedigidi gibi otuyor gozlerinin etrafi beyazlasiyor ve disi es almak istemiyir babam ne yapmaliyim ?

  227. Sinem dedi ki:

    Merhaba bugün bir muhabbet kuşu hediye ettiler bana yavru daha geldiğinden beri yemek yemedi su içmiyor sesi de yok hiç elime Alıp ürkütmek istemiyorum ne yapmam Lazım Açlıktan ölmesin hayvan nolur yardım edin.

    • RosenCruz dedi ki:

      ortama alışana kadar yemeden içmeden kesilebilir. yem kıramıyorsa kabuksuz yem de alın ve koyun yemliğine siz. fazla ürkütmeden takipte kalın

  228. LittleMonster dedi ki:

    Kuşum 1 yaşına geldi geçti bile ama hala konuşmadı çok ilgiliyim Babacım lafını ona dediğim kadar babama söylemedim konuşmadı çabalarım rağmen.Değişik sesler çıkartıyor ama hiç konuşmaya yakın sesi yok.
    Bundan hariç 2 haftadır genellikle akşamları nefes alırken hırıltılar ve zorlanma gibi belirtileri var .Çok enerjik ama burun akıntısı görüyorum hapşırmaları oluyor.Üşütmüş olamaz ama ne yapmalıyım.Acil yardım lütfen
    NOT:Vitamin kullanıyorum

    • RosenCruz dedi ki:

      Pekala üşütmüş olabilir. Onlar bizlerden daha narin. Bir soğuk algınlığı damlasını ağızdan günde 2 kere vererek tedaviye başlayın. Sıcak tutun

  229. Ümit dedi ki:

    kuşum kaşınıyor bugün su ile sprey sıktım kesildi kaşınması biraz çok fazla kaşınmıyor ama yinede kaşııyor sorun ne olabilir ??

    • RosenCruz dedi ki:

      Normaldir kaşınır kuşlar. Tüylerini temizler, tozları dökerler. Aşırı oluyorsa yıkama ve ilaç çözümlerini düşünün.

  230. nur dedi ki:

    Meraba
    Benim bir tane erkek kuşum var onun yanına yaklaşık 2ay önce bir dişi kuş aldım fakat dişi kuşum şu sıralar çok halsiz az yemek yiyip az şu içiyor ve şürekli uyukluyo ve bu sırada başını yere eyiyin düşmesinden korkuyorum sizce ne yapmalıyım ? Bana yardımcı olun lütfen şimdiden teşekkür ederim.

    • RosenCruz dedi ki:

      hastalanmış dişi. Güzelce ilgilenmeli. Üşüttüyse damla almalı ağızdan vermelisiniz. Bir kuşçuya gidin yardımcı olacaktır

  231. ilhan dedi ki:

    Merhabalar sarı tek renk dişi bir muhabbet kuşum var 1 yaşına girdi kuşumu tek olarak almıştım şimdi yanına bir eş almak istiyorum dün bir erkek kuş aldım birbirlerini gagaladılar ve erkek kuş ondan sonra durgunlaştı ve malesef öldü. Dişi kuşum çiftleşme belirtilerinin çoğunu gösteriyor aldığım erkek kuş da damızlık diye almıştım sizce bu erkek kuş neden öldü ve eş alırken ne yapmalıyım

    • RosenCruz dedi ki:

      dikkat etmek lazım. nasıl bu kadar kavgalarına izin verirsiniz. dişinizi kuşçuya götürün erkeğini kendi seçsin

  232. çıtır dedi ki:

    Meraba
    Ben yaklaşık 2ay önce erkek kuşumun yanına bir dişi kuş aldım sakin bi yapıya sahip fakat son iki gündür gündüzleri çok keyifli ve hareketli fakat akşam olunca iştahı azalıp sürekli uyuyo ve uyurken kafasını aşagı dogru eyiyo düşmesinden korkuyorum acaba sorunu ne olabilir ve ne yapmalıyım ? şimdiden teşekkürler

  233. ilhan dedi ki:

    Normalde izin vermezdim zaten ama arabada gelirken oldu herşey arabayı kullanırken ne yaptıklarını kontrol edemedim yanyana farklı kafeslere koyunca kafeste oyuncak olması birbirlerine alışmasını etkiler mi

  234. ilhan dedi ki:

    Normalde izin vermezdim zaten ama arabada gelirken oldu herşey arabayı kullanırken ne yaptıklarını kontrol edemedim yanyana farklı kafeslere koyunca kafeste oyuncak olması birbirlerine alışmasını etkiler mi

  235. Nur dedi ki:

    Merhaba benim kuşum yaklaşık 1 haftadır sürekli uyuyor tüylerini kabartıyor kafasını kanatlarını arkasına koyuyor tepki vermiyor bazen altına koyduğum gazeteleri kemiriyor bazende yerde uyukluyo dışkısı sulu yaklaşık 4 yaşında falan fazladan olabilr ne yapmalıyım

  236. Çok Üzgünn dedi ki:

    Merhabalar
    Benim kuşum bu sabah bir değişikti. Annem sabah camı açmıs biraz ondandır diye düşünüyorum. Kanatlarını açıyor ve gagasını açıp kapatıyordu. Hızlı hızlı nefes alıyordu. Bende korktum hasta mı olur falan diye baya da bi halsizdi Normalde dışarı çıkmak onun için en büyük en mutlu olacağı şey iken kapısını açtığımda çıkmıyodu bile neyi olabilir.Ne yapmalıyım Ne olur yardımcı olun.Teşekkürler

  237. muhammet dedi ki:

    Mbr. Kuşum üşütmüş sanırım hapşırıyor ve bazen çok kabarmadan sabit duruyor bazende yerinde durmuyor halsizmi degilmi anlayamadıgımdan ilac veya dogal yollardan iylestirmek icin kararsız kalıyorum zarar verebilirim diye ne yapmam gerekiyor acaba ?

  238. muhammet dedi ki:

    Kuşum dün öldü malesef sebebi belirsiz herzaman kondugu dolabın üstüne konup korkmus gibi ötüp can verdi bayılmıs gibiydi kalbinin 2 dakikaya kadar attıgına eminim. Heycandan bayılıp ölebilirmiş sizce neden ölmüştür

    • RosenCruz dedi ki:

      Kalpleri çok zayıftır. Korkunca ölebilirler. Dolabın orada bir böcek, sinek, karafatma gibi bir şey görmüş olabilir. Siyah nesnelerden ve yaratıklardan korktuklarını gözlemledim bazılarının. Başınız sağolsun

  239. Aysun dedi ki:

    Merhaba
    Benim 2 kuşum var hayriyeyle Hasan Hayriye dün gece kasılıp kaldı kuyruğu havada başı geride bir şekilde 3 DK Öylece kaldı dışkısını yaptığı yer kocaman oldu babam tam eline alıcaktı bir anda canlandı uçtu sonra hiç yaramazlık yapmadı ve geçen gün dışkısını serçe parmağımın ilk eklemi kadar yaptı Kocamandı lütfen bunun nedeni nedir söyleyin çok tedirginim

    • RosenCruz dedi ki:

      Bu kadar takmayın. Kuşlar kafayı geriye atıp dinlenme, uyuma gibi şeyler yapabilirler bazen. Sürekli yapıyorsa sorun olabilir ancak

  240. Aysun dedi ki:

    Perdede duruyordu bir anda kasıldı bu sabah da yumurtlamış Hayriye ama yumurtasını yemişler kırmışlar yani

  241. tugce dedi ki:

    merhaba. kuşum bayagıdır korktugunda, koşarken,yem yerken ince ince ses çıkarıyor böyle ağlar gibi. nefes almaktamı zorlanıyor acaba. bi rahatsızlıgımı var? yardımcı olabilir misiniz çok endişeleniyorum.

  242. Merve dedi ki:

    Merhaba
    2 aylık bir muhabbet kuşum var bana cok alisti surekli ucmak isteyen konusan harketeli bir kustu bugun kafesten cikardigimda ucamadigini gordum ucuyor ama sonra dusuyor hic susmayan kusum hic konusmuyor simdi. Sizce neyapmaliyim ceyranda kalmistir diyorlar korkuyorum

    • RosenCruz dedi ki:

      Halsizlik hali sürekli ise soğuk algınlığı ve ishal damlaları verin ağızdan. Sıcak yerde tutun ve ilgilenin

  243. Kubra dedi ki:

    Merhaba , benim kuşum yaklaşık 3 aylık. Son bir aydır burnu tıkalı gibi vik vik diye ses çıkarıp ağzını açıp kafasını geri geri çekiyor. Bir kaç saniye öyle kalıp başını sallıyor. Burnundan su atıyor. Bazen burun deliğinin etiyle tıkandığını fark ettim sonra açılıyor o sesi yaptıkça. Hiç kum vermemiştik gerekmiyor zannedip şimdi yedi biraz ama yinede aynı sesi çıkarıp tıkanıyor gibi oluyor. Nesi Olabilir? Yardımınız için teşekkürler.

    • RosenCruz dedi ki:

      Solunum yollarında problem var. Bir kuşçuya götürüp durumu gösterirseniz yardımcı olurlar

  244. İdil dedi ki:

    Benim kuşum çok hareketli bir kuştur normalde ama son zamanlarda kafesine döndüğü zamanlarda biraz daha sakin uykulu görüyorum kuşumu, ve tüy döküyor. Kaşınıyor bunun için tüy değiştiriyor dediler ben de vitamin ve sprey kullandım geçti ama tekrar başladı hala tüy döküyor sizce neden olabilir? Bir de kuşumun dışkısı biraz sıvı ishal olmuş olabilir mi ne yapmalıyım? Son olarak kuşum normalde uçup bize çok gelmez ama yanına gittiğimizde bizimle oynardı. Şu sıralar kafesten çıktığında gidip perdenin arkasına saklanıyor ve oradan yemek yemek haricinde çıkmıyor. Biz de biraz bize alışsın diye başka odada dışarı salıyoruz o zaman bize geliyor, sizce neden perdenin arkasına saklanıyor olabilir?

    • RosenCruz dedi ki:

      O perdenin orayı kendine yer etmiş orada takılıyor. Siz başka odalarda çıkarın size alışsın. O perdenin orayı kendine mekan bellemesin. İshal içim damlalar var alın onlardan ağızdan damlatın.

  245. İlayda dedi ki:

    Benim kusum 6 aylik ve ceresi pembemsi gibi acaba cinsiyeti nedir ? Bir sorum daha olucak kusum kafasini sallayip yem kusuyor bunu yaparkende poposunu tünege sürtüyor acaba bu yasta normalmidir ? Cevaplarsaniz sevinirim ….

    • RosenCruz dedi ki:

      Yaş itibariyle normaldir. Kuşunuz kızışmış ve eş istiyor. Dişi olduğunu düşünüyorum

  246. İlayda dedi ki:

    Öncelikle merhabalar .. benim bi kusum var 5/6 aylık. Ceresi pembemsi gibi bu arlar kusuyor. Kusarkende poposunu tünegine surtuyor bu yasta normalmidir bide kusum cok isiriyor onun icin kuscumdan 25 gunluk kus alicam bi sıkıntı olirmu cevap verirseniz sevinirim

  247. tugba dedi ki:

    merhaba. 3 yıldır muhabbet kuşu besliyorum 2 aya yakın bir süredir kanadında bir incinme söz konusu ve ne yaptıysam kime götürdüysem faydası olmadı bekleyin zamanla geçer dediler fakat aradan neredeyse 2 ay geçti hala aynı sol kanadı asagıda kanadını çırpabiliyor etrafında altında her hangi bir yara göremedim bu kanadıyla uçabiliyordu fakat veterinerin verdiği jeli kullandıktan sonra hiç uçamaz oldu buna ragmen keyfi yerinde mutlu durmadan onunla ilgileniyoruz arada çıkarıyorum yerlerde geziyor bazen kendi kendine uçmaya çalışıp düşüyor acaba düştüğü için bu incinme iyileşmiyormu lutfen yardım edin hiç uçamayacakmı oğlum 🙁

    • RosenCruz dedi ki:

      Uçma işini zamana bırakın. Kendisi mutlu ise siz bu şekilde sevin. Vücutları narin ve tedavi olanakları sınırlı. Dua etmekten başka elden bir şey gelmez. Zaten veterinere götürmüşsünüz.

  248. ceviz dedi ki:

    ben kuşumdan çok memnunum. 11 ay oldu alalı. 25 e yakın kelıme soyluyor ve anlamadıgımız uzun cümleler kuruyor. hepimiz çok seviyoruz. ama ufak sıkıntılarım var. 1.si banyosunu kendisi yapıyor ama banyolugu yok sulugunu kullanarak kafasını gagasını ve kuyrugunu yıkamaya calısıyor. sonrada aynı sudan su içiyor. zararlı olur mu. ve yeminin içine elmanın içini kesip doğrayıp koydum sorun olur mu ?

    • RosenCruz dedi ki:

      Eğer yiyorsa elmayı sorun yok. Sulukta yıkanması iyi değil çünkü o suyu içiyor. Zararlı olabilir kendisine. Banyoluk alın siz.

  249. tuğba dedi ki:

    benim 4 yıllık kuşum kaçtı bu sene yanına bi tane dişi kuş aldık ama ondan küçüktü erkek olan kaçınca dişi kuşum benden iyice korkuyo ama erkek kuşum olduğu zamnda gelmiyodu bana ne yapabilirim oda ölicek diye baya endişeleniyorum bir yardım etseniz çok sevinirim ???

  250. tuğba dedi ki:

    ayrıca yemde yemiyor suda içmiyor 🙁

  251. yigithan dedi ki:

    Muhabbet kuşum 1 yaşında 7 veya 8 aylık dışıdır içme suyu koymayınca öldü ruzgardanda etkilendi öldükten sonra eşinin kafasindakiler beyaz sert ucu siyah şeyler var bir dışı kuş var yanında ama anlasamiyorlar be kafasındaki şeyler hiç yoktu eşi varken aşırı çoğaldı ikisinde es mi almam gerekiyor?

  252. halil dedi ki:

    1.5 yaşında bır kuşum var çok hırçınlaşı önceden böyle değildi eş alsam eşini dövermi kafesine ne koysam atıyor

  253. Okan dedi ki:

    Selam hocam 07.07.2015 tarihinde aldım kuşu en başlarda hasta gibiydi ama düzeldi allaha şükür. Aldığım yer erkek olduğunu söyledi ama hevesle yaşını sormadan geldim internetten bakınca büyük olduğunu anladım fotoğrafı var aşşağıda sende petshopa gidip bi yavruyla değişmelimiyim yoksa alışırmı bana bugün dışarı saldım 30 dakka sonra tüneğini uzattım parmağıma gelmediği için tüneğe tutunduğnda kafesıne doğru yavaşça soktum uyku sersemiyken gidip gövdesini seviyorum ama uykusu gidince kaçıyor yine varmı tavsiyelerin iyi bir cevap bekliyorum 😀

    http://imgim.com/4783incin752360.jpg

    • RosenCruz dedi ki:

      Bana da bu kuş çok küçük gibi gelmedi. Bu açıdan erkek gibi duruyor ama yaşı tam kestirmek zor. Yaşlı gibi duran kuş yavru da olabiliyor satan yerin günahını almayalım. Çok hareketsiz ve pasif kalırsa değiştirin bence.

  254. erkan dedi ki:

    Merhaba, bir yaşında dişi bir kuşumuz var. 3 ay önce büroda sıkılmasın diye yaklaşık 2 yaşında bir erkek eş aldık. Dişi kuş aldığımız erkek kuşa yem pek yedirmiyor. Kafeste 3 yemlik olmasına rağmen erkek kuş hangi yemliğe gitse dişi kuş gidip onu kovuyor. Erkek kuş dişiye göre çok iri olmasına rağmen yem yemeden kaçıyor. Doğrusu erkek kuş az yemle nasıl 3 ay yaşadı anlamış değiliz. Görünürde anlaşır gibi duruyorlar. Zaman zaman gagalarıyla didişiyorlar ve zaman zaman da oynaşıyorlar.
    Bu yem sorununu nasıl çözebiliriz? Birde dişi kuş geldiğinden beri kaşınıyor. Erkek kuşta artık kaşınıyor. Defalarca sıvı bit ilacı sıktık ama yinede kaşınıyorlar. Bu kaşınma olayı için yemin içine konulan bir bitkiden bahsettiler. Sizin öneriniz nedir? Hayırlı bayramlar.

    • RosenCruz dedi ki:

      İlaç sıkmanız iyi olmuş. Kaşınma için bir diğer çözüm yıkamak. Ama bunlarda kaşınam refleksel bir hareket de aynı zamanda. Yani her kaşınma kir pasak bit manasına gelmiyor. Biraz kaşınmaları normal. hasta etmeden yıkayabilecekseniz yıkayın.

      erkek kuş çekinik belli ki. sizin yapacağınız pek bir şey yok. Belki kafesin tabanına yem serpebilirsiniz. Dişi tüm yemlikleri tutsa da erkeğin yerden yemesini engellemesi zor.

  255. Eda dedi ki:

    Kuşumun ağzından salya geliyor ama boyle baya insan gibi neden oluyor yardm edin lütfen

  256. şevval dedi ki:

    Mrb benim bir kuşum var sürekli yem çıkarıyormuş gibi yapıyor arada sırada su geliyor kuşum sürekli uymaya başladı bir kaç gün önce temizlik yaptık kapı cam acıktı hep sanırım üşütdü ne yapmalıyım iğleşmesi için

    • RosenCruz dedi ki:

      Yem çıkarıyormuş gibi yapması kızışmasından ileri geliyor. Eş istiyor. Çok sağlıksız ve halsiz ise damla tedavisine başlayın. Yazılarımı iyi okuyun

  257. Boncuk dedi ki:

    Kusum 2 haftadır kusuyor tiksirmayla birlikte onun dışında çok saglikli hareketli diskisi normal neden oluyordur? ?

  258. Esra dedi ki:

    Merhaba. Kuşum iki gün önce kuyruk bölgesinin biraz üstünde bi bölgeyi kanattı. Tüneğinde kan vardı. Dün eve geldiğimde daha çok kanattığını gördüm kuyruğundan damlıyordu hatta. Hemen veterinere götürdük o bölgeyi temizleyip baticon sürdü. Açık bi yara göremedim muhtemelen tüy koparmış kılcal damarı kanatmış dedi. Vitamin ve antibiyotik şurup verdi ağzından damlatılıcak. O bölgeye de baticon sürün dedi. Yalnız kuşum veterinerden geldiğinden beri sürekli uyku halinde ve iki ayağının üstünde uyuyor kafasını gömüp. Bazen ötüyor sadece. Yem de ben verirsem yiyor. Acaba strese mi girdi veteriner elinde tuttuğu için çok çırpındı çünkü. Beş gün ilaç vericem nasıl tutucağımı da bilmiyorum hırpalanıcak dolayısıyla acaba daha kötü olur mu? Sizin de tavsiyenizi almak istiyorum cevap verirseniz sevinirim. Teşekkürler

    • RosenCruz dedi ki:

      Veteriner ne diyorsa öyle hareket edin. İLaç vermekten korkmayın vermezseniz daha kötü olacak zira

  259. mustafa dedi ki:

    kuşlarım bir çift ve alalı 1 ay oldu doğurmasınada çok az var kafesin kapısı bozulmuş ve kapak açılmış sonrada kuşlarım kaçmış geri gelirlermi ????????????????????

  260. ceviz dedi ki:

    merhaba tekrar bir sorum olacak. kuzenim tatile gittiği için kuşlarını bize bıraktı. bizimde kuşumuz var. 2 sini de birlikte çıkardık. kuzenimin kuşu dişi olabilir. çünkü gagasının üstü pembemsi renkte ve sürekli bizim kuşun yanına geliyor. bizim kuşta kaçıyor. sizce bu neden olabilir? onlar kuşu erkek diye aldılar.bizim kuşu öpmeye çalışıyor. ve 1 haftadır kafesleri yan yana. kuşum konuşmaz diye korkuyorum. bir şey olur mu?

    • RosenCruz dedi ki:

      Sizin kuş onu istemiyor. Sizin kuşunuz ile çok iyi anlaşırsa ötüşebilir ve konuşmayı kesebilirler. Var böyle bir ihtimal

  261. gül dedi ki:

    Benim mubişler bir türlü çiftleşmiyor. Oğlan istiyor ama kızda tık yok … napılabilir sizce?

  262. yiğithan dedi ki:

    SELÂMÜN ALEYKÜM BAK ABI BENİM MAVİ KUŞ DIKKATSIZLIKTEN ÖLDÜ GERIYE KALANLARA ÇOK DİKKAT ESIYORUM IYICE ÖĞRENDİM İNTERNETTEN ŞİMDİ IKISI ÇOK İYİ ANLASIYORLAR HANI BAKAMIYORDUM KAFASINDAKİ ŞEYLER GEÇTİ SORUM ŞU BIRISININ GAGASİ MAVİ BIRISININ MOR CINSIYETLERI NEDİR LÜTFEN SOYLERMISINIZ ?

  263. dengen dedi ki:

    Kuşum şu an 6-7 aylık erkek 3 aydır ben de ve ne kadar ilgilensem de benimle hiç iletişim kurmuyor, ötmüyor bile. Kafeste bize arkasını dönüyor, bir hafta önce ayna aldım sürekli arkası dönük onunla oynuyor. Dişi alsam mı diye düşünmeye başladım. Siz bu konuda ne düşünüyorsuz? Tşk…

  264. yesim dedi ki:

    Merhaba;benim kuşum erkek 9 yaşında kuşcu yasından dolayı kist var dedi yem yiyor su iciyor ama halsiz ishal gibi kakası orman yeşili vitamin ilaci veriyorum ama emin olamadim ne yapabilirim

  265. Pelin dedi ki:

    Merhaba, benim bir dişi bir erkek iki tane kuşum var. Biz tatile gitmiştik. O yüzden onları kuşçuya bırakmıştık. Biz yokken dişi yumurtlamış. Biz onları almak için kuşçuya gittiğimizde dişinin kuluçkaya yattığını gördük. Sonra yumurtayı da alıp eve getirdik. Yuvalık kuşçunun olduğu için yumurtayı evdeki yuvalığa aktardık. İlk başta dişi kuşum yuvaya hiç girmedi. Ama sonra ikide bir girip çıkmaya başladı. Baktım bir tane daha yumurtlamış. Yalnızca tuvalet ve yem ihtiyacı için yuvadan çıktığını okumuştum. Ancak benim kuşum yumurtlayıp bırakıyor. Hiç üstüne yatmıyor. Yapabileceğim bir şey var mı?

  266. Hasan Ali dedi ki:

    hocam tekrar merhabaaa 🙂 anlatmıstım çift kuşum var kız ve erkek.erkek olan cok aktif demiştiniz aynen öyle bikaç bişey sorucam….erkek sürekli kafesi kemirmeye calısıyor neden acaba ? bu arada çiftleşme biraz geç olcak gibi daha 2 hafta oldu gerci yanyana geleli.araları cok güzrl beraber hareket ediyorlar sürekli o ucarsa oda ucuyor erkek elime geliyor 2 dakka durmadan kzıın yanına gidiyor kız zaten tam bi muhafazakar hiç elletmiyor namusuna düşkün, bigün olsun elimde usluca durmadı 5-6 aydır 😀 sürekli birbirlerine kur yapıolar aksama dogru bi başladımı sohbet ooo durdurabilene aşkolsun.suan tek sorun kemirme meselesi bu arada halen birbirlerini kasıolar kutuyada girip cıkıyorlar 🙂

  267. Mustafa dedi ki:

    İyi günler. Ben kuşumu dün akşam aldım. Kuş besleme konusunda cahil olduğumdan kuşu hemen elime almaya çalıştım. Geldide elime. Kafesin dışına çıkardım. Elimden yemek filan yedirdim. Sonra uçmaya başladı. Duvara cama falan çarptı. Artık kafes dışına çıkmaya korkuyo. İnternetten bakayım dedim. Kuş alındığı ilk 1 hafta dışarı çıkarma demişler. Bilmediğim için çıkardım ve şimdi çıkmaktan korkuyor. Bu korkusunu nasıl geçirebilirim? Ve kaç gün kafeste kalsın?

  268. Rumeysa dedi ki:

    Merhaba, sayfanızdaki bütün yazıları ve yorumları okudum. Bilmediğim bir sürü şey varmış. Sizlerden öğrendim. Benim muhabbet kuşum yaklaşık 3 aydır bizimle. Kafesten dışarı çıktığında omzumuza, başımıza, parmağımıza geliyor. Isırma gibi bir huyu yoktu. Fakat şu son gözlemlerime göre arada bir parmağıma geldiğinde sinirleniyor ve fazla acıtmadan da olsa canımı acıtıyor. Aldığım tüm muhabbet kuşları mutlaka ısırmıştır. Sanırım her muhabbet kuşunda gözlemleniyor. Isırdığı zaman onu karşımda bir yere koyuyorum ve “Isırmak yok, sana hiç yakışıyor mu?” dediğim zaman kafasını aşağı yukarı sallıyor ve sanki konuşacakmış gibi sesler çıkarıyor. Acaba bu konuşmasına mı işarettir yoksa başka birşey mi istiyor? Kuşum 6 – 6.5 aylık. Gerçekten evimizin neşe kaynağı oldu. Bir de küçük bir sorum daha olacaktı. Birkaç gün sonra tatile gideceğiz. Büyük ihtimalle yaklaşık bir hafta kalacağız. Ailem komşuya bırakalım hiçbirşey olmaz, onlar ilgilenir diyorlar. Ama ben bu konuda pek emin değilim. Çünkü bana çok düşkün, sizin başınıza geldiği gibi bir şey olmasından korkuyorum. Sizce ne yapmalıyım? Eğer kuşumu da götürecek olursam, mutlaka trenle gideriz. Şimdiden teşekkürler. Allah sizden razı olsun.

    • RosenCruz dedi ki:

      Trenle giderseniz kuş sizle gelebilir. Fakat vagonda cam açılırsa ve cereyan yaparsa korumanız lazım. Çok sevdiklerinden ayrılınca depresif hallere girebiliyorlar. Bu nedenle yalnız bırakmak sıkıntı. Ama götürmek de ayrı sıkıntı. İki ucu kirli bir deynek var yani. Tercih sizin. Götürecekseniz yol boyu üşütmeyin ve tatil yöresinde güneşin altında ve aşırı sıcakta bırakmayın

  269. zey dedi ki:

    Kuşum 2 gündür yem yemiyor ama çok hareketli ne yapmalıyım ??

  270. EMİN dedi ki:

    merhaba;
    kardeşim bendeki muhabbet kuşu ise maşallah çok iyi fakat yanaklarını sürtünerek kaşınması sonucu bit spreyi aldım kaşınması biraz azaldı fakat
    kuş gagasıyla kafasin üstüne çıkıp kafes telini var güvüyle ısırıyor ve gagasını sürtüyor ısırmayan kuş bazen elimi bile çok sert bir şekilde ısırıyor
    sanki diş çıkaran çocuklar gibi anlamıyorum alerjimi var nesi var acil yarım lütfen

    • RosenCruz dedi ki:

      Bunlar normal hareketler. Sizin kuş aktif. kafese kapatılınca her türlü oyun ediyor bence. takılmayın küçük şeyler

  271. EMİN dedi ki:

    BU HAREKETLERİ KAFESİNİN DIŞINDAYKEN DE YAPIYOR DEMİRİ VAR GÜVÜYLE ISIRIYOR RAHATSIZ GİBİ GÖZÜKÜYOR
    GAGASIYLA İLGİLİ NE TÜR PROBLEMİ OLABİLİR
    GAGA TAŞIDA VAR AMA
    NEDEN GAGASINI KIRICAK DERECEDE KAFES TELİNİ ISIRIYOR UZUN SÜRE YANİ NEDEN RAHAT OLMUYOR

  272. gamze dedi ki:

    Merhaba RosenCruz .

    4 sene once kuscudan yavru bir muhabbet kusu aldik.Yanaginda benekleri yoktu. Sanirim suan 4 yada 5 yasinda . Neyse gelelim konumuza.

    Oglumun durdugu odadan oksuruk sesleri geldi. Yeminin icinde bulunan cekirdeklerden suphelendik.

    2 gun sonra kusum ishal oldu. Suyuna ishal ilaci koydum ishali gecti bu sefer halsizlik, yem ve suya karsi isteksizlik basladi. Elimle yem yedirdim ve su icirdim. Veterinere gittik. Doktorumuz oglumun tuy dokme mevsimi nedeniyle halsiz dustugunu ve zayifladigini, eger ilgilenmezsek maalesef melek olabilecegini soyledi ve bize antibiyotik hap (adini hatirlamiyorum) ensure mama ve enjektor verdi. Bunlari 7 gundur uyguluyorum . Bugun oglum agzini acip acip kapatiyor. Yine elimle yem yedirdim ve su icirdim. Hala daha uyukluyor. Cok caresiz kaldim. Cevap verirseniz sevinirim. Tesekkurler.

    • RosenCruz dedi ki:

      Zaten işin uzmanına gitmişsiniz. Benim üstüne söz söylemem yanlış olur. Onun önerdiği tedaviyi takip ediniz. Yazın üşütmemesine ve cereyanda ve güneşte kalmamasına dikkat ediniz. İlgilenin. Kendini bırakmasına, ölüme terketmesine sakın izin vermeyin. Dualarım oğlunuzla.

  273. yusuf dedi ki:

    4 kuşum var ve 4 kuşumunda gagasının ucu yeşil Renk endişeleniyorum yardım edin

  274. Semih dedi ki:

    Kuşuma telefondan kuş sesi açıyorum oda dikkatqbir şekilde hemen telefona çıkıp dinliyor gagalıyor nadiren ötüyor….. bunun kuşa psikolojik olarak zararı olurmu. …yada ileride konuşma gibi

  275. tugce dedi ki:

    İyi gunler. Kusumu alali 1 ay oldu. Yaklasik 2 aylik diye tahmin ediyorum. Elime alisti uzatinca hemen geliyor kendini opturuyor sevdiriyor. Fakat cok urkek en kucuk sesten bile korkuyor. Saglikli olmasina ragmen uykuya duskun. Ayrica ucarken uzerime konmuyor kendim basima ve omzuma koyunca duruyir yalnizca. Bir seyleri gagalamayi cok seviyor fakat gagasi son zamanlarda acitmaya basladi. Kusumu hala cozemedim ne yapmaliyim lutfen yardimci olur musunuz

    • RosenCruz dedi ki:

      Büyüdükçe gagası güçlenir. Genelde zaten ürkek hayvanlar ama sizinki daha da ürkekmiş. Yapacak bir şey yok fıtratları o şekilde.

  276. Semih dedi ki:

    Size birden fazla sorum var hepsini benim gibi nunaralı cevaplarsanız çok sevinirim.
    1. Kuşumu bi arkadaştan aldım 1- 2 aylık sayılır ama kızmı yoksa erkekmi gagasına bakıp bir türlü karar veremedim karışık bir rengi var.
    2. Kuş bu aralar bazı neslerin karşısına geçip kafasındaki tüyleri kabartarak ve göz vebeklerini küçülterek ilginç bir ses çıkartıyor ne yapıyor olabilir ?
    3. Tırnaklarını ne zaman kesmem gerekir ?
    # CEVAPLARSANIZ ÇOK SEVINIRIM. . #

    • RosenCruz dedi ki:

      1) Resim atarsan söyleyebilirim cevabını.
      2)Kızışmış ve eş istiyor. Kendini kabartıyor cinsel ilişkiye hazırlıyor.
      3)Gerekmez. Çok lazım olursa kuşçulara götür 5 Tl ver keserler. Kesemez kanatırsan öldürürsün kuşu iyileşmez tekrar.

  277. Mertcan dedi ki:

    Dün 2 aylik kuş aldım 1 gündür yem yemiyor su içmiyor. Elimde su icirdim icti biraz yemde yedireyim dedim yemi agzina aliyor ama geri cikariyor ne yapayim?

  278. Berkant dedi ki:

    Benim 2 tane muhabbet kuşum var biri kız (9 aylık),biri erkek (14 aylık) erkek kuşum sakin pek fazla ısırma huyu yok bana alışık,dişi kuşum 4 aylık iken aldım bana hala alışık değil ,kuşlarım birbiriyle nadiren kavga ediyorlar ama birbirlerine hiç kur yapmıyorlar hatta yuvalık bile takdım dişi kuşum tüneyinde bazen duruyor kafasını içine sokup çıkartıyor ama erkek kuşumda tık yok üretmek istiyorum,eş tutmazlarsa ikisinden birinide vermek istemiyorum kafam çok karışık ne yapmam gerekiyor ???

  279. Mertcan dedi ki:

    Teşekkur ederim sorun çözüldü. Garip ama müzik açınca kuş yemeye basladi ve durmadan saga sola hareket ediyor sanki dans ediyor. 🙂

  280. Semih dedi ki:

    Gerçekten çok teşekkür ederim…
    1. Size nasıl resim atabilirim ?
    2. Kuşum çok sıçıyor sebebi nedir ?
    3. Kuşa yeni yiyecekleri nasıl alıştırabilirim ?
    4. Konuşacağını nereden anlayanilirim ?
    5. Siz belki bilirsiniz HAGEN VISION diye bir kafes var onu internettenten mi yoksa karşıdanmı alsam daha ucuz olur ?
    İYİ GÜNLER

    • RosenCruz dedi ki:

      1. imgur.com gibi sitelere yükleyerek burada linkini paylaşabilirsin.
      2. Sistemler çalışıyor diyelim 🙂
      3. Sürekli deneterek. Beğenmediğini yemez zaten.
      4. Çıkardığı sesler mırıltılar hırıltılar konuşma sinyalleridir. Üstüne gider ve aynı kelimeleri söylerseniz düzeltir ve konuşur.
      5. O kafesi bilmiyorum. Karşıyı da bilmiyorum. İstanbul’da yaşamıyorum 🙂

  281. ZEYNEP dedi ki:

    muhabbet kuşum kız çok konuşan bir kuştu eski evimizde.biz taşındık şimdi hiç konuşmuyor oynamıyor sürekli tünüyor sesi bile çıkmıyor acaba napmalıyım yada bunun sebebi nedir.

  282. ZEYNEP dedi ki:

    merhaba biz de 4 seneli dişi muhabbet kuşu var yeni eve taşındık yeni evde konuşan kuş konuşmuyor ötmüyor acaba napmalıyım:(

  283. buse dedi ki:

    merhaba kuşumu kafesten dışarı saldığımda kusmaya başlıyor normal de keyfi gayet iyi napılabilir acaba bilgi veririmisiniz bu arada kuşum erkek

  284. Sevgi dedi ki:

    Benim erkek muhabbet kuşum 14-15 aylık,dişi kuşum ise 8-9 aylık ikisi birbiriyle çiftleşirmi???

  285. Gizem dedi ki:

    merhaba kuzenim disarida muhabbet kuşu bulmuş 10 gundur bizimle cok otuyor tatli tatli ama en ufak seyde kalbi küt küt atiyor heyecandan ölcekmis gibi korkusunu yenmek icin ne yapabilirim acaba disarida yasadigi kotu olaylardan etkilenip de mi bu kadar korkak oldu yardim edin korkusunu nasil yenebilirimm 🙁

  286. Semih dedi ki:

    Ya ben resmi işini beceremedim face varsa ordan atsam olurmu ?

  287. hatice dedi ki:

    Merhaba. Benim 1bucuk yasinda disi kusum vardi. Dun yanina bir erkek aldim. Hic kavga etmediler. Kiz cok sewdi fakat erkek kus hic hareketli degil. Sizce bunun nwdeni ne olabilir? Bu arada erkek kusta bikac sefer otmustu

  288. Semih dedi ki:

    Böyle oldumu bakar mısın bi zahmet bir yaşı ve cinsiyeti şimdişimdiden teşekkür ederim. ….

  289. hatice dedi ki:

    Disi kusumun gagasinda yesil leke olustu. Neden olabilor ?

  290. Sulee dedi ki:

    Merhaba benim kusum 6-7 aylık ama 5 günden beri hergun sıkça 10 15 tane tüy dökuyor dökmesinden rahatsız olmuyorum ama korkuyorum bir hastalık olabilirmi diye ve can vermesinden korkuyorum çünkü her aksam sanki boğazına bişey kaçmıs gibi öksürüyor birde kuyruğundaki tuyler gittikce azaliyor sadece bir tane tüyü kaldı o tüy de duserse kuyrugu kalmayacak ben cok korkuyorum hastalıgı var diye lutfen yardım edinn !!!! 🙁

  291. Ali dedi ki:

    Benim bir çift muhabbet kuşum var dişi kuşum kızgınlık belirtileri var erkeği bınaltıyo , erkeğim ondan 4-5 ay büyük ama erkeğim dişiden sürekli kaçıyo nasıl çiftleştirebilirim ??????????

  292. Mustafa dedi ki:

    Muhabbet kusumuzun eksta gagasi cikti gecen ay kuscuya goturdum tekrardan uzadi ne yapabilirim ?

  293. Mert dedi ki:

    Ben kuşumu Alalı 5 gün oldu kuşum 6 veya 6.5 aylık erkek ama benden sürekli kaçıyor elimi kafese soktummu korkuyor bende korkutmamak için dokunmuyorum kusum zamanla alısırmı yası eğitilmeye müsayitmi bana Ne yapacaklarım konusunda yardımcı olursan cok sevinirim cevabını beklicem Simdiden tesekür ederim

  294. Serkan dedi ki:

    Merhabalar , kuşumu alalı bir ay oldu şuan 2 aylık , oldukça cana yakın kendini sevdiren omzuma başıma kendi gelip konan birlikte oyunlar oynadığım üstümden başımdan ayrılmayan bir kuş hatta cicikuş demeye bile başladı 🙂 benim sorunum ilk kullandığım champion marka yemi yeni aldığım versele laga ile karıstırarak verdim ve o andan sonra yeme olan ilgisi azaldı sadece içinden seçerek adını bilmediğim mısıra benzeyen soyulan şeyi yiyor ve çok nadir diğerlerini yiyor, iki günde bir havuc yiyiyor haftada bir yumurtalı mamasını yiyiyor. Yeme ilgi azalınca bonnie ballı kraker verdim onuda yiyor ama kaplarındaki yemlere ilgisi çok az , yem yemesini nasıl eski haline getirebilirim ?

    • RosenCruz dedi ki:

      Yem değiştirmelerde ciddi bir şekilde yadırgıyorlar. Bu nedenle tavsiye etmiyorum. Acıkınca mecburen yeni yemleri yiyecektir.

  295. hatice dedi ki:

    Kusuma yumurtayi nasil yedirebilirim ? elimdeyken yemiyor.

  296. gamze dedi ki:

    iki erkek bir dişi kuş aynı kafeste durabilirmi?

  297. Yabanci dedi ki:

    Muhabbet kusumu bugün aldim ölen kuşumun kafesine koydum ama kafesi koymadan once guzelce yikayip kuruttum fakat 4 5 kere öttü amaaa kuşum kabarik duruyor bunun sebebi nedir

  298. ömür dedi ki:

    Merhaba. Muhabbet kuşumuzun başı kapıya sıkıştı ama tamamen değil kısmen. Sağlığı açısından bişey olmadı sapasağlam. Uçuyor. Temizleniyor. Yemek yiyor. Duyuyor. Fakat cıvıl cıvıl konuşan kuş artık konuşmuyor. Sadece iki kere falan öttü. Acaba ses telleri sıkışma nedeniyle ya da korkma ve panik nedeniyle zarar görmüş olabilir mi? Yoksa bize mi küstü? Nasıl anlayabiliriz, ses telleri zarar gördüyse ne yapabiliriz? Lütfen yardımcı olun

  299. Berkant dedi ki:

    Merhaba ben daha önce 2 kuşumu anlatmışyım bugun başka bir soru sorucam cevaplarsanız mutlu olurum: dün doğum günümde arkadaşım bana 50-55 günlük yavru muhabbet kuşu almış geldiğinde elime alıp kursağına baktım kursağı bomboştu internetten baktım akşam olunca o yer dediler bende akşamdan kafesin altına yem serptim 2 tane ballı kraker taktım bide yemlikte yem vardı sabah hiç birine dokunmamış halada bişey yemiyo ne yapmalıyım nolur yardım edin !!!

  300. merve dedi ki:

    lütfen yardım edin. 1 günlüğüne evden gittim geldiğimde muhabbet kuşumun kafesinde kanlar vardı tüylerinede bulaşmış ama çok fazla kan vardı her yere minik minik bulaşmış. kuşumun gagasının üstü mavi. Dişi olsa adet diyeceğim ama dişide değil ne yapmalıyım anlayamıyorum yemeyini yiyor keyfi yerinde gibi

  301. Rabia dedi ki:

    Benim bir kuşum var adı Badem çook oyuncu elimden hep kaçıyor. Alalı 8 gün oldu . Çook korkak ama bi o kadar da tatlı . Elime alışması için ballı mama fln alsam iyi olurmu ?

    • RosenCruz dedi ki:

      Olabilir. Az acıktırarak elden besleme usulü ile de ele alıştırabilirsin ama çok aç bırakma. En fazla bir kaç saat

  302. Ogün dedi ki:

    merhaba,
    Öncelikle tüm yazını okudum kuşum hakkında daha çok bilgi edindim bu yazı benim çok işime yaradı çok teşekkürler.
    Gelelim konumuza benim kuşum bir kaç gündür kusuyormuş gibi ağızını açıp kafasını hareket ettiriyor sonra tüylerini kapartınca etrafa salya (ve ya kusmuk emin değilim) çıkarım duruyor. bide bunu yapmadan önce sürekli kafasını demirle kaşıyor yada gagasını durduğu yerlere gagalıyor. bunun sebebi ne olabilir cevap verirseniz sevinirim.

  303. gülşah mutlu dedi ki:

    merhaba yeni bir kuş aldım ve 4 gündür bizimle aynı evde yaşıyor. fakat geldiği günden beri ne bişey yiyor nede içiyor kendim beslemeye çalıştığımda kaçıyor bir çok meyve koydum hepsinden korkuyor ölmesinden korkuyorum yardım edin!

    • RosenCruz dedi ki:

      4 gün çok uzun bir zaman. yem kıramıyor olabilir çok küçükse. bu nedenle bir de kabuksuz yem vermeyi deneyin

  304. Yıldız dedi ki:

    Merhaba,
    Benim 2 tane kuşum var dişi kuşum yuvalığa giriyor erkek kuşum yuvalığın tüneğinden ona bakıyor acaba ne zaman çiftleşme olur ve yumurtlama ,bide dişi kuşum siyah gözlü tek renk ceresi krem rengiydi ama hafif mavilikler var dişim 10 aylık acaba erkek olmaz demi ? ( CEVAPLARSANIZ SEVİNİRİM )

  305. Çağla dedi ki:

    Benim kuşum 4aylık erkek ona yeni 6 aylık bir dişi aldık ama bizimki yerli yeni gelen hollanda cinsi bir sorun olurmu?
    Birde bazen öpüşüyorlar ama dişi kendini ellettirmiyor erkek kuşa vuruyor oda korkuyor ama daha geleli 3 gün oldu sizce alışabilirlermi??

  306. Çağla dedi ki:

    Birde aldığımız kuşçu kuşları 1 ay çıkarmayın eş olsun istiyosanız dedi doğrumudur yoksa benimkini salıp dişi olanı elime alıştırmalımıyım

  307. Çağla dedi ki:

    Sabah kalktığımda heryer tüy içindeydi erkek olanın kuyruğunun ucu vede kafa tüylerinin üstleri yoktu dişi olanın yerine başka kuşmu almalıyım yoksa tekmi kalsın dişiyi veriyimde biz erkek olanla gayet iyi ilgileniyoruz bir arkadaşa ihtiyacı varmı dişiyi versem depresyona falan girmez değilmi lütfen ???

  308. Beyza dedi ki:

    Ben kuşumu bugün aldım ve çok küçük. Saçlarımın arasında uyuyor hatta. Çok sık kaka yapıyor ama kursağı boş. Yediğini görmedim eve geleli 7 saat oldu. Yemiyo içmiyo git gide sıvılaşan kaka yapıyor. Satan abi diğer kuşlardan ayrı tutun bebektir dedi. Daha küçük taneli yem verdi hatta yavru yemi diye. Yaklaşmıyor bile

  309. Hasan dedi ki:

    İyi günler rosen cruz benim kusum dişi yaklasik 2 bucuk yasinda bizim evimiz biraz gürultulu bir ev ve cok cirpindigi icin kafesin üstünu örttük ve kusum kendin yeme ve suya kaptırdı göbeği çikti baya kuş kumu falan vermedik şimdi hatamızı anladık ona egzersiz yaptıriyoruz KUSUM YERDEN COK AZ KALKIYOR BUNUN SEBEBI NEDIR GOBEGI HALIYA DEGIYOR KURTULURMU LUTFEN CEVAPLAA??????????

  310. İncikBoncuk dedi ki:

    Benim önceden 1 kuşum vardı.Daha sonra üst komşumuzun balkonuna bir muhabbet kuşu düştü.Aç ve susuzdu.Kaç gündür dışarıda olduğunu bilmiyorduk.Bizim diğer muhabbet kuşunun yanına aldık.Önce biraz kavga ettiler ama sonra birbirlerini sevdiler.Sürekli öpüşüyorlardı.Ancak bizim ilk kuşumuz çok hareketli.Diğeri ise geldiğinden beri fazla hareket etmiyordu.Biz yaşlı diye düşünüyoruz.Ancak son birkaç gündür yeni kuş sürekli uyuyor , tüyleri sörekli kabarık ve bayağı kilo aldı.Birde son zamanlarda sürekli yerlere inip birşeyler arıyor.Uçması zaten ilk kuşumuz kadar hızlı değildi.Ancak son zamanlarda iyice yavaş uçmaya başladı.Artık ilk kuşumuza da fazla ilgi göstermiyor.Acaba yeni gelen kuş hasta mı yoksa hamile mi ?
    Eğer hamileyse ne yapmam gerekiyor ?
    Eğer hastaysa ne yapmam gerekiyor ?

    • RosenCruz dedi ki:

      Hamile ise yuvalık takmalı, hasta ise ilaç vermeli. Anlamadıysanız bir kuşçuya ya da veterinere gösterin

  311. ap dedi ki:

    yavru bir kuş aldım yuvadan aldım evet yem kıramıyor ama şuan kanarya yemlerini kırmaya başladı , elimle tane tane verirken sorun olmuyor kanarya yemlerini kırıp yiyor fakat normal yemleri henüz kırmayı başaramadı kırmaya çalışıyor fakat kıramayıp bırakıyor , şırınga ile bisküvi karışımı yapıp vermek istediğimde ağzını açmıyor ne yapmalıyım geri vermek istemiyorum 1 haftaya alışır kırar zaten dedi adam beklemeli miyim yoksa elimle devam mı edeyim

  312. fettah altundağ dedi ki:

    bir dişi bir erekek muhabbet kuşum var kafes içinde erkek olan dişiyi kafesin altlığına doğru kovalıyor ama dişi ondan kaçıyor erkek bazen yakalıyo onu sonra garip sesler çikarıyo ona zıplıyor sonra dişi kaçıyor erkek kuşun amacı nedir lütfen yardım edin

  313. fettah altundağ dedi ki:

    ve ikiside yuvaya girmek istiyor buyüzden yuva için kavga ediyorlar yemlerine kızıştırıcıda koydum hala çiftleşmiyorlar ve erkek olan kafasını hep kafesin demirlerine sürüyor

  314. ayşenur dedi ki:

    benim kusum çok sık olmasada ağzından yemler çıkarıyor yani kusuyor ve ıslak bir sekilde hapsuruyor ben ne yapabilirim

  315. cicikuş dedi ki:

    Meraba , 1 aylık muhabbet kuşum var yem kırmayı bende öğrendi , hep elimde omzumda ama aldığımdan beri sürekli uyuyor , her saniye , iki uçuyor sonra uyuyor , elime konuyor uyuyor , koltuğa gidiyor uyuyor , her saniye uyuyor normal midir yavru olduğu için ? 24 saat uyuyor

  316. Hasan dedi ki:

    Merhaba benim birçift muhabbet kuşum var biri dişi,biri erkek ,dişi kuşum 10-10,5 aylık, erkek kuşum 15-16 aylık kafeslerinde yuvalık takılı arada bi erkek kabarıp kur yapıyor dişinin ağzına kusuyor ,dişi kuşum yuvalığın içine giriyor 3-8 dakika içinde kalıyor erkekte yuvalığın tüneyinden ona bakıyor acaba ne zaman üreme ve yumurtlama olur

  317. selin dedi ki:

    benimde yavru muhabbet kuşum var , ilk başlarda elime geliyordu seviyordum , bir kaç gündür kafesine girmediği için avcuma alıp koyuyorum şimdi iste elime eskisi kadar gelmiyor sevmek istedğimde ısırıyor , ne yapmalıyım tekrar alışması ve korkmaması için , serbest bırakırsam avizeden aşağı inmiyor aç olsa bile .

    • RosenCruz dedi ki:

      Bir kere korkunca elden, daha alışmaları zor olur. Bu nedenle avuca alınmamalarını salık veriyorum sürekli olarak. Biraz kendi haline bırakın bir süre

  318. Ahmet dedi ki:

    Merhaba,

    Yeni aldığım albino muhabbet kuşu aşırı tüy döküyor kanatları iki aydır uzamadı ve uzayıncada sağa slda doğru uzuyor. Yalnızlıktan stres olmuş dediler yenisini aldık. Acaba tüy bakımı için ilaç vs var mıdır ?

    Not: Vitamin aldım zaten.

    • RosenCruz dedi ki:

      Tüy bakımım için yapılacak en iyi iş temiz tutmaktır kuşu. Ayrıca ilgilenmeli ve uçurmalısınız. Çırpılmayan kanat tüylerinin düzgün uzaması ve gelişmesi sekteye uğrayabilir.

  319. vedat dedi ki:

    Merhaba muhabet kusum var yeni aldim ama bazen erkek kus disi kustan kacio bunun sebebi nedir???

  320. Kübra dedi ki:

    Benim kuşun sürekli ağzında bişey varmış gibi gıcırdatıyo neden acaba lütfen yardım edein ??

  321. büşra dedi ki:

    Merhaba bnm 2yasinda disi kusum var dun es aldim jumboymus 1 yasindaymis amadisi kus kiskaniyor sanirim yem yedirmiyor galba ne yapmam gerekiyor korkuyorum erkegin ölmesinden acil cevap verilebilir mi

  322. Serhat dedi ki:

    Kuşumu alalı daha 1 gün oldu ama genelde benden korkuyo 18 günlük şuan bide kafesinde tüneğinden kımıldamıyo napmam lazım nasıl alışır bana ve kafesine

  323. tuna dedi ki:

    DAHA KUSUMU 1 gun once aldim hala alisamadi sakin sakin uzgun uzgun kafesin kosesinde gozlerini kapatip aciyor sanki cok uzgunmus gbi elimi uzatiyorum isirmiyor normalmi korkuyorum acil cevap ne olabilir sence sole yha lutfeen ???

  324. esra dedi ki:

    muhabbet kuşum devamlı ağzını açıp kapatarak nefes alıyor ve kalbi çok hızlı atıyordu.ağız kokusu vardı.
    yaklaşık 1 haftadır bu geçti fakat şimdi de bütün gün kabarıp uyuyor.kafesin altına inip kabarıp uyuyor. elime alıp baktığımda ağzında sümükümsü köpük gibi bişey doluydu ve dilinin ucu beyaz gibiydi.yemek yeme su içme sorunu yok ama halsiz ve devamlı aşağıda uyuyor.

  325. fettah altundağ dedi ki:

    abi dişi kuşu değiştirdim erkeğin türünden aldım (lutino)ama hep kavga ediyorlar bundan birbuçuk ay sonra yani bugün yuvalıkda birtane yumurta gördüm ama kuşlarım hep kavga ediyorlardı hiç çiftleşme görmedim zaten günlerin yarısında evde olmuyorum .ve dişi kuşhiç yuvaya girmiyor ve kuluçkaya bile yatmıyor bazen benden korkup giriyor ama geri çıkıyor hemen

  326. fatma dedi ki:

    6 gün oldu muhabbet kuşumu alalı ilk gün alışsın diye karışmadım 2.gün kafesten çıkarmaya başladım ama bu gün yemliğine yerleşmeye çalışıyobütün yemi eşeler gibi boşalttı.yemlikten sürekli uçmaya çalışıyo nereye konacağını bilmez gibi tabanına konuyor kafesin sonrada gagasıyla tutunup yukarı çıkmaya çalışıyo bu yaptıkları normalmi erkek diye aldım ama sanırım dişi çıktı birde yavru dediler kanatları,kuyruğu ve baş çevresinden başka biyerinde tüy yok yavru kuşlarda tüylenme böylemi başlar

    • RosenCruz dedi ki:

      Normal davranışlar değil bunlar. Belki de hayvan çok küçük. BU kadar küçük satılmamalıydı. Yemine ve beslenmesine dikkat edin.

  327. beyza dedi ki:

    Benimkuşumun ayağı eyri ve arıyo ayağını sıkıp açıyo onun için ne yaparsam geçer

  328. melíke dedi ki:

    oncelikle merhaba ben 5 gun once erkek biir m kusu aldim alirken kafeste baya hareketliydi kuscu 1hfta cikarmayin dedi ama 2gun teldenm kusu sesi acinca cildirdi yem koyarken elimi almaya calistim ufak efek geliyirdu ama sonra ben onu kfes disina cikardim hep avize uctu avucumda aldim buyuk hata yaptigimi bilmeden simdi elimi isiriyor gelmiyir elime ne yapmaliyim artik hic gelmicek mi elime

    • RosenCruz dedi ki:

      Senin bir hatan yok. Kuş insanlara mesafeli. Avucuna almaman gerekirdi ama olan olmuş artık. Biraz kafesinde tut ve kendine alıştır.

  329. semiha dedi ki:

    meraba.kuşum uzun bi süredir ucamiyor sanirsam annem kapiya sıkıştını söylüyor.kuşcu bu saatten sonra kanadı düzelmez dedi.hic mi şansi yok acaba..

  330. aslı dedi ki:

    muhabbet kusumu yeni aldim eve geleli 24 saat oldu çok az yem yedi kic su icmedi önüne ne koysam yemiyo bizden korkuyo kafesin yanina bile yaklaşsak diger tarafa kaçıyor diger kuşlarin arasindan geldigi icin mi yem yemiyor lütfen yardimcı olun

  331. alihan dedi ki:

    benim kusum 4 yildir yasiyo ama cok saldirgan elini kafesini yanina sok hemen gelio öterek ısircak hırcın ama kafesi acinca üstümüzde gezio diger odalara gidince arkamizdan gelio nasil evcillestirebilirm

    • RosenCruz dedi ki:

      Evcilleşmiş ama tam değil. Arkanızdan gelmesi iyiye işaret ele alıştırın aç bırakıp ama fazla değil en fazla 3-4 saat

  332. koray dedi ki:

    Kuşm ishal olmuş sanrım vetrnre götrdüm vitaminle oral parazit gdrici verdi eskisi gbi hiç konşmuyo ötmüo hiç sürekli uyuyo kafesine yaklaştrmıo kızıo ısırıo halsiz bi şklde duruyo hep biraz elime alıyorum sürekli ısırıma ve gagasını sağ sola sürtüo uyurken böle bşey yapmıo korkuyorum ölmesinden bi öneriniz varmı bnlar için dğa napmalıyım

  333. mehmet dedi ki:

    merhaba dişi bir muhabbet kuşum var bana alışkın onu bir erkekle degiştirmek istiyorum sizce degiştirmelimiyim

  334. mehmet dedi ki:

    bu arada kuşum 3.5 aylık

  335. Patik dedi ki:

    Merhaba kuşu alalı yaklaşık bir buçuk ay oldu, dişi kuş, geldiğinden beri çok sakindi, ben bir haftadan sonra alışsın diye dışarı çıkarıyodum uçsun diye uçmuyordu kafesi görüp hemen kafese giriyordu 40 günlükmüş daha, bir kaç kez zorla dışarı çıkardım istememesine rağmen hani bize eve alışsın diye ama olmadı, şimdi de çok hasta bağırsak enfeksiyonu geçiriyo, kuşçuya götürdüm ilaç verdi ama şuan bırakın vişe yiyip içmeyi ayakta duramıyo gözlerini açamıyo, acaba tedavisine devam etsem yaşama şansı var mı?

  336. Fatih dedi ki:

    Merhaba ben kuşumu aldığımda 7aylik flndı şimdi ben elime alıştırmaya çalışıyorum fakat gelmiyor çok uğraştım gelmesi için fakat tam tersine kaçıyo kuşumun cinsi erkek ele alışması için ne yapabilirim?

  337. hilal dedi ki:

    Merhaba. Sehir disina cikmistim 3 4 gun sonra geldigimda kusumu biraz halsiz buldum. Odada cam acik degildi ve kapisi kapaliydi. Oda biraz serinse belki o yuzden usutmustur diye dusundum. Sabah kabariyordu ve eski canli hali yoktu. Diskisinin koyulastigini fark ettim. Bir ara diskisini yapamiyordu baktim tuylerine diskisi yapismis onu temizledim. Temizledikten hemen sonra ishal gibi cok sulu yapti diskisini. Daha sicak bir odaya tasidim. Elektrikli ocagi yaktim. Battaniyeyle sarip ara ara ocagi yakiyorum. Ilac aldim soguk alginligi ve astim ilaci yaziyor uzerinde. Onu suyuna damlatiyorum. Cok halsiz degil ama hala eski halinden eser yok. Kabarik duruyor hep. Pazar gununden beri boyle. Istahi falan gayet normal. Bir seyler uzatiyorum yiyor falan ama hala bir gariplik var. Su an uyuyor mesela ama hizli hizli nefes aliyor. Diskisi bir sulu bir koyu oluyor hala ortayi bulamadik. Neden acaba? Ne yapmam gerekiyor. Hic ruzgarda kalmadi. Hep benim odamda duruyordu ve kapiyi kapatiyorduk. Simdi de oyle ruzgar almamasina dikkat ediyoruz. Ama neden boyle oldu anlayamadim.

    • RosenCruz dedi ki:

      Gayet iyi ilgileniyorsunuz aynen devam edin. Bundan sonrası kendisinin enerjisine kalıyor. Toparlanacaktır inşallah siz ilgilenmeye devam edin.

    • RosenCruz dedi ki:

      Sahibinden uzak kalınca kuşlar depresyona girip kendilerini bırakıyorlar. Bunu da unutmayın

  338. başak dedi ki:

    kuşumuz ishal oldu ishal ilacı aldık suyuna damlattık sanki biraz geçti gibi ama şimdide salıncağından inmiyor ve gözlerini açmıyor çok endişeleniyorum ne yapmalıyım. :(((((

    • RosenCruz dedi ki:

      İlacı doğrudan ağzına damlatın. Biraz korkacaktır ama bu şekilde daha etkili. Sıcak tutun, cereyan almasın ve ilgilenmeye devam edin.

  339. 61pt dedi ki:

    Kuşum sürekli kendini kafesne surtuyor agzndan kusmuk gibi yemler cikartiyor bu eş istedgi anlaminami geliyor yoksa hastami nerdeyse 4 yasinda ama ve bu surelerde hep tek basinaydi

  340. murat dedi ki:

    Gunduz bir cift muhabbet kusu aldim aksam kafesin icine yumurtlamislar bnde aldim yuvaliga koydum fkat sabah o yumurtayi goremedim yumurta nerede aliskanlik yaparmi acaba

  341. Busra dedi ki:

    ben kuşumu komşuma götürüyordum şehirdışına çıkıcaktık o gün de yağmur yağmıştı hava kapalıydı ve rüzgar vardı ben de kuşumun kafesini tülbentle kapatıp poşete koydum öyle götürdüm hava 20 dereceydi arada bir tülbent rüzgardan kabarıyordu işte komşuya gittim ev o kadar sıcaktı ki kaloriferler yanıyordu. benim içime kurt düştü korkuyorum da kuşum hastalanıp ölür mü

    • RosenCruz dedi ki:

      Gayet iyi koruyarak götürmüşsün. Elinden geleni yapmışsın. İnşallah bir şey olmaz içini ferah tut aklına kötülük getirme.

  342. Sevgi dedi ki:

    Kusum ayak altinda ezildi . Tam olarak gormedim ama olay olur olmaz su altina tuttum , cok halsizdi hep olecek gibi duruyordu . elimde isittim . biraz kendine geldi . sabah olunca iyice kendine gelmisti ancak otedmiyordu . otmeye calisti ama olmadi 🙁 ne yapcam? :'(

    • RosenCruz dedi ki:

      Ötemez kardeşim. Şok geçiriyor. Yaşadığına dua et sen. Artık uzun süre eskisi gibi olmaz. Nasıl sen ölümcül bir kaza atlattıktan sonra uzun süre şok yaşarsan onda da aynısı var. Kendinden 20-30 kat büyük bir yaratığın altında kalmış hayvan. İyi bak ilgilen de yaşasın.

  343. enes çiftçi dedi ki:

    merhaba 2 gün dür 1.5 ayllık erkek muhabbet kuşu aldım ilk geldiği gün yem yemedi hiç şimdi arasıra küçük sarı yemi kırıp yemeye çalışıyor günde sabah bide akşam ara sıra ötüyor ve tünek te öylece durup bize bakıyor elimden kaçmıyor arasıra üstüne çıkıp iniyor tekrar sizce bi problemi varmı ve bu arada hiç su içmiyor ne yapmam lazım lütfen cevap verin

    • RosenCruz dedi ki:

      Eğer çok ufaksa ve yem kıramıyorsa hemen kabuksuz yem alın açlıktan ölmesin. Daha sonra kabukluya geçersiniz. Güzl cana yakın bir kuş gibi. Su içer merak etmeyin. Suluğa ulaşabildiğinden emin olun yeter

  344. BirKuşSahibi dedi ki:

    Merhaba bizim 3 veya 4 aylık bi kuşumuz vardı her zaman öterdi ama elimizden çok korkardı şu an ötmesi azaldı tüyleri kabarıyor ve elimize geldiği anda uyuyor kafesinde uyuyamıyor kafese soktuğumuz anda çıkıyor kapısını kapatıncada çıkmaya çalışıyor ötmesi azaldı ve biraz halsiz uçmasında yemek yemesinde suyun vb. bir sorun yok hastamı oldu eğer olduysa ne yapabilirim şimdiden teşekkürler … 🙂

    • RosenCruz dedi ki:

      Merhaba üşütmüş ya da ishal olmuş olabilir. Gerekli damlaları kuşçudan alarak ağızdan verin. Ayrıca sıcak tutun. Geçmiş olsun. Devam ederse veterinere götürün

  345. revaz dedi ki:

    Benim kuşum hep durgun çok az ötüyor aksamlari üstünü kapatıyor hep kendini kafede vuruyor

    • RosenCruz dedi ki:

      Galiba mizacı o şekilde. Bu durumda ne desem bilemiyorum. Zira bazı kuşlar isteksiz, hareketsiz oluyorlar. Değiştirmek güç.

  346. Ahmet dedi ki:

    Merhaba,
    Bir çift muhabbet kuşum var. Son 1-2 haftadır su yetistiremiyorum. Ağızları ile suyu kafese döküp döküp duruyorlar. Ne yapmam gerekir? Veya neyi anlatmaya çalışıyor acaba?

    • RosenCruz dedi ki:

      İlk defa böyle bir durum gördüm. Suyu beğenmiyorlarsa bir değiştirin başka marka ile vs. Bir de oyun ediyorlarsa iki suluk koyun kapışmasınlar su için

  347. cavit dedi ki:

    benim muhabetkuşumun cirik rengi altı beyaz üstü hafif mavi cinsiyeti FACEBOK ADIM CAVİT ÇAĞAR KOÇ nolur acil cevap

    • RosenCruz dedi ki:

      Bir resim yükleme sitesine resim atar ve burada paylaşırsan daha iyi yardımcı olurum. Bu şekilde zor

  348. Tayyip Genç dedi ki:

    Muhabbet kuşumuzun eşi yok bir gün arayla 2 tane yumurta yaptı .Bugün çok hareketsiz ve gözleri kapalı ne yapabiliriz ?

    • RosenCruz dedi ki:

      Üşüttüğünü düşünüyorsanız damla ile tedavi başlayın. Sürekli böyle değildir umarım. Devam ederse bir kuşçu ya da veterinerden yardım isteyin

  349. cavit dedi ki:

    faceden istek gndr resmini yolayımyada face adını sole sana istek gndrm resini gstrm abi ltfn

  350. LittleMonster dedi ki:

    Selam gecenin bu saati oldu muhabbet kusum karanlik odada tuhaf sesler cikartiyor bunu 1 aydir yapmaya basladi yazin bole bir sorun yoktu rahatsiz edici bir durum haline geldi ne yapmaliyim.

  351. LittleMonster dedi ki:

    Bide en buyuk derdim kusum 1 yasina geldi hala konusturamadim benden daha fazla annemi seviyor onla oynuyor ama en cok ilgilenen benim acaba annem mi konussa benn butun cabalarima rağmen konusturamadim ne yapmaliyim .

  352. hesher dedi ki:

    merhaba. kuşumuz birkaç aylık yavru bir erkek, bi buçuk aydır bizimle yaşamakta ve henüz tam olarak ele alışmadığı için banyoda duşun altında yıkıyordum onu. dün üçüncü kez yıkadım ve elimde omzumda kurumasını bekledim, kısa bir süre için de kombi peteğinin üstüne tuttum parmağımdayken. kurudu ama uçma yetisi kayboldu kuşun kanatlarında bir gariplik mi var nedir hiç yerinde durmayan sürekli uçan kuş çok kısa mesafe katedebiliyor ancak uçarak ve korkmaya da başladı uçmaktan. harici olarak keyfi yerinde gibi kafesinde etrafı kemirmekle meşgul. ne yapabiliriz acaba bir yardım eder misiniz?

    • RosenCruz dedi ki:

      Daha bir iki aylık kuşu 3-4 kere yıkamaya ne gerek var anlamadım. Bunlar insan değildir. Bizim gibi her hafta yıkanmalarına falan gerek yoktur. Narin hayvanlar oldukları için tazyikli su, duş ahizesi vb. şeylerden ve başkasının zorlaması ile yıkanmaktan hazzetmezler. Muhtemelen bu işleri sevmedi ve korktu. Bu nedenle uçmuyor. Kendi kendine yıkanması için ona su birikintileri veya kapları verseniz daha iyi olur. Yazımı iyi okuyun. Senede 2 den fazla yıkamak gereksizdir.

  353. Muhabbet dedi ki:

    Benim kuşum var 9 aylık. Bu sabah gördüm tüneğinde kafasını öne arkaya sallıyordu. Bide kafesinde oyuncaklarına tutunup ters dönüyo acaba kızıştı mı yoksa başka bir sorunu mu var anlamadım
    Bir sorum daha olcaktı kafesinde kapısını açıyorum kuşum dışarı çıkmıyor elime alıp çıkartmaya çalışınca elimi ısırıyor ama kafesinin dışına çıkınca isirmiyor neden acaba
    Bide kendi kendine kafesinden çıkmasını nasıl sağlarım

    • RosenCruz dedi ki:

      Muhtemelen kızıştı. Kafese elinizi sokarsanız savunma moduna geçer. Orası onun özel alanıdır. Mümkün olduğuna kafesine elinizi sokmamaya, yemini suyunu o dışarıda iken değiştirmeye çalışın. Kendi zamanla çıkmayı öğrenecektir kendi isteğiyle .Zamana bırakın

  354. Ayhan dedi ki:

    Meraba benim 3 tane muhabbet kuşum var 1 erkek 2 dişim biri daha 7-8 aylık kuşum var. Erkeğim 38 aylık dişim 13 aylık, 8-9 aydır çiftim aynı kafeste ,arada bir erkeğim dişinin ağzına yem kusuyo,birbirini arada bi temizliyorlar dişi yuvaya girp çıkıyo ama erkeğim hiç dişinin sırtına çıkmaya çalışmııyo çok hımbıl bunları nasıl çiftleştirebilirim . yavrunun kafesi ayrı ama kafesleri yan yana ayırmalımıyım ???

    • RosenCruz dedi ki:

      Çiftleştirme olayları biraz kuşların kendilerine kalmış. Kafeslerinde yalnız bırakın ufaklığı alın bir de öyle deneyin

  355. Betul dedi ki:

    Arkadaslar erkek kus 6 aylik disiside 2 3 yasinda surekli gagalrini birbirlerine vuruo kavga ediolar ama disi kusun kuyrugu düşük duruo hep yuvalik fazla ilgilenmio karniba elledm sis gbi sanki hamilemi anlamadm yardimci olurmusunuz

  356. çıtır dedi ki:

    Merhabalar. Yaklaşık 1 bucuk yaşında olan dişi kuşumuza yalnız kalmasın diye eş almaya karar verdik.Kuşçuya kafesi ile götürüp 4-5 kuş arasından en çok yaklaştığı erkek kuşu aldık.(eş seçerken ben başlarında değildim annem götürmüştü,kuşçu ile gözlemleyerek çıtırın en çok yakınlaştığı erkek kuşu seçerek aldık) Yuvaları da var.
    yaklaşık 2 yıldan beri aynı kafesteler….Yuvaya girip çıkıyorlar.Birbirlerinin tuylerini düzetiyorlar.Ancak çiftleştiklerini hiç görmedim,sanki dişi kuş kaçıyor gibi,aslında istediği zaman erkekle öpüşüp koklaşıyor istediği zaman kızıp kavga ediyor gibi.Hiç yumurtaları olmadı.erkek kuş kafesin üstünde bir noktaya gidip oraya sürtünüyor.Dişi kuş da bizim elimize geldiğinde yada uygun bulduğu nesnelere sürtünmeye çalışıyor.Acaba bizim kuşlarımız sadece arkadaş olup eş olmadılar mı? Ne yapmamız gerekiyor?
    Bu arada dişi kuş çıtır bizi de çok seviyor dışarı çıkardığımızda yanımıza geliyor,erkek kuşun da yanına gelmesine kızıyor onu kovalıyor gitsin diye.Tabi bazen de oralı olmuyor.

    • RosenCruz dedi ki:

      Sanıyorum arkadaş oldular ama eş olmadılar. Çiftleşme işlemi karmaşık ve tam dinamiklerini bizim anlamamız zor. Kimyaları tutmuyorsa olmuyor

  357. çıtır dedi ki:

    bir de erkek kuş dişiye yem yediriyor.ama dediğim gibi yumurta falan yok ortada.Bahsettiğim durumlar yani yakınlaşlamaları çok uzun süredir mevcut.en az 1 yıldır bu şekilde.ortada yumurta falan yok

  358. LittleMonster dedi ki:

    Selam sorularimi cevaplamamissiniz yeniden yaziyim dedim
    .Sorularim:
    En buyuk derdim kusum 1 yasina geldi hala konusturamadim benden daha fazla annemi seviyor onla oynuyor ama en cok ilgilenen benim acaba annem mi konussa benn butun cabalarima rağmen konusturamadim.
    Birde son olarak gece odanin isiğı kapaninca muhabbet kusum kadada tuhaf sesler cikartiyor bunu 1 aydir yapmaya basladi yazin bole bir sorun yoktu rahatsiz edici bir durum haline geldi ne yapmaliyim.
    Cevaplarsaniz sevinirim.

  359. dmt dedi ki:

    Mrb iyi akşamlar benim iki tane muhabbet kuşum var ama bir tanesinin kursağı şiş düzgün hareket edemiyor sizce nedeni nedir ne yamalıyım yardımcı olursanız sevirim

  360. Furkan Yağcı dedi ki:

    Selamlar benim adım furkan ben kuş almak istiyorumda hangi ırk almalıyım ingiliz, yerli, çekoslavak gibi türleri var ilk kuşum cekozlavakti yine ondan mı almalıyım böle enerjik yaramaz bazen küserken ve en önemlisi konuşan bi cins istiyorum lütfen hepsi iyidir demeyin bitane söyleyin şimdiden sagolun

    • RosenCruz dedi ki:

      Vallahi kuşun ırkından ziyade mizacı önemli Furkan. Oyuncu ve cana yakın bir kuş almalı. Kuyşçuya git seç. Baktın cana yakın değil, değiştireceğini söyle ona göre satın al. Kuşçu ile önceden görüş yani.

  361. İsimsiz dedi ki:

    Muhabbet kuşum avizenin üstüne kabloları çıkarmış . sigorta attırdı tüyleri yandı şidmi hiç hareket etmeden uyuyor … 🙁

    • RosenCruz dedi ki:

      İyice dikkat et edin yakından gözlemleyin. Oraya alışmasın kabloları yenileyin tekrarlamasın iyileşince aynı işi. Geçmiş olsun

  362. Derya dedi ki:

    Merhaba evimizde erkek muhabett kusumuz var iki haftadır bizimle oğlum uç yasında ve kuş geldiği günden beri çok oksuruyor hast kalabilir mi yada alerji yaprmi kuşlar astım vb.gibi

    • RosenCruz dedi ki:

      Evet evcil hayvanların alerjen etkisi mevcuttur. Kuşlarda bu durum daha narin olmakla birlikte imkansız değil. Çocuğunuzun üşütme vb. sebeplerden öksürmediğinden eminseniz, kuş alerji yapmış olabilir. Kuşu bir süre evden uzaklaştırın. Çocuğun öksürüğü geçiyorsa kuş ile ilgilidir.

  363. maviş dedi ki:

    Merhaba yaklaşık 2-2buçuk yaşında erkek muhabbet kuşum var. En son dışarı evin içine birakali 1 yıl oldu o zaman da duvara çarptı ve kanadı yaralandı veterinere götürdüm ilaçlarını sürdüm ondan sonra bidaha dışarı birakamadim su an aramız gayet iyi az çok konusuyo otuyo oynuyo kendi kendine mutlu yani şubat tatilinde 15 günlük şehir dışına çıkmam gerekiyor. Muhabbet kuşu olan komşumuz var onunda kuşu erkek eve döndüğümde alsam kuşu geri bişey olurmu diye korkuyorum.olmadı su an bir dişi alsam 2 ayda alisirlar birbirlerine şehir dışına çıktığımda yanlız kalmazlar bol bol yem suda koyarım oylede dusundum. Yada evin karşısındaki kuscuya mi versem diye düşündüm 15 günde bişey olurmu diye orda kuşlara alışır eve geldiğimde onu da aldığımda bu sefer ordan ayrıldığı için üzülüp ölürmü diye düşünüyorum .

    • RosenCruz dedi ki:

      Komşunuza verin ayrı kafeslerde dursunlar. Kuşçuda cıvıl cıvıl ortamda başka başka kuşları görürse insanlardan soğuyabilir. 1 yıl boyunca kafeste durmaz kuş. Arada mutlaka çıkarmalısın. Düşe kalka uçmayı da gezmeyi de öğrenir merak etme. Seni çok seviyorsa senden ayrılınca üzülecektir şubat tatilini olabildiğince kısa tutmalısın

  364. ERKAN dedi ki:

    Meraba 40 gunluk muhabbet kusuma fazla yem yedirdik ve aşiri sekilde kursaginda şişlik olustu ve hareketlerinde yavaslama ve simdide yerinden kimildamama basladi ne yapmaliyim yardimci olursaniz sevinirim

    • RosenCruz dedi ki:

      Zorla mı yedirdiniz nasıl oldu anlamadım? Acilen diyete almalısınız. Suyuna bir iki damla sirke katın. Vitaminli yem veriyorsanız normal yeme çevirin. Vitaminler kilo aldırabilir. Ayrıca yeşillik ile de beslemeye çalışın arada bir ve çıkartın kafesten hareket etsin

  365. Yusuf dedi ki:

    Ben muhabbet kuşu alcam yalnız hangi ırk almalıyım ingiliz yerli çekoslavak,hangi ırk bele oyuncu istiyorum yalnız sadece hangisini almalıyım en azından sizin beslediklerinizi söyleseniz

    • RosenCruz dedi ki:

      Mizacı ile alakalı kuşun ırk ile değil. Bence kuşçuya git ve gözüne kestirdiğin en oyuncu en genç kuşu seç.

  366. Yusuf dedi ki:

    Hangi ırk almalıyım sence ingilizler tem el.oluyor yerliler bilmiyorum çekoslavak zayıf ve uzun tüylü mizacına bakcam ama hangi ırk sadece bunun cevabını verseniz aman hocam bitane söyleyin nolur

  367. Nesrin dedi ki:

    Merhaba,

    Benim 4 senedir disi sultan papaganim var. Esi yok. Bu sene ilk kez yumurtladi. 3 tane yumurtasi var suan.. Yumurtanin icinin bos oldugunu biliyorum ama atmamami tavsiye ettiler bana, ben attikca onun yumurtlicagini soylediler oyuzden 3 hafta beklememi soylediler. AMA simdide sorun su ki esi olmadigindan 24 saat hic kalkmiyor yumurtanin ustunden.. Yemek yemiyor su icmiyor.. gunde 3/4 kere zorlada olsa cikariorum kafesten ben yediriyorum iciriyorum ama yinede fazla yemiyo ve baya zayifladigini hissediyorum elime aldigimda.. Sizce ne vermeliyim daha fazla zayiflamamasi icin veya ne yapmaliyim kendisi yemesi icin?

    • RosenCruz dedi ki:

      Kendini açlıktan ölüme terkedeceğini sanmıyorum. Bence müdahale şart değil. Ama siz zaten çıkarıyormuşsunuz ve elinizden geleni yapıyorsunuz. Besin değeri yüksek yumurta sarısı vb. yedirilebilir.

  368. Samed dedi ki:

    1.nasıl ele alıştırabilir.
    2.ne almalıyım sadece bir tünek var oda plastik

  369. Samed dedi ki:

    Ne alayım kafesine plastik bir tünek var sadece

  370. Rabia dedi ki:

    Muhabbet kuşum var adı fıdtık 1aylıkken aldık 11 aylık şu an bize çok alıştı konuşuyor ama şu an 3 gündür ishal oldu ve çok keyifsiz veterinere götürdüm ilaç verdi çok etkili olmadı ped showrumdan ishal için damla aldım duyuna koydum damlalıkla ilacın ve damlasını verdim yinede hala isal çok az toparlandı acaba kışum eskisi gibi iyileşip konuşurmu??? Konuşmazss çok üzülürüm birde isali için başka ne kullanabişirim???

  371. Ahmet dedi ki:

    Ben muhabbet
    kusumu elimle yikadim sonra kuruladım bişey olurmu kusuma?

  372. Merwe dedi ki:

    Merhaba benim kuşum 1 aylık ve ben alalı 5 gün oldu durgun ve sürekli uyuyor ve tüyleri kabarık duruyor diye veterinere resimlerini çekip götürdüm vitamin werdi.ağzına şırıngayla 3 er damla sıkıyorum bugün 2. Gün,toplamda 5 gün kullanacakmışım ama benden korkmaya başladı ayrıca elimizde ısırıyor,bana alışması zorlaşacak,güvenini nasıl kazanıcam çok üzülüyorum

    • RosenCruz dedi ki:

      Bu tarz tedavi durumlarında tedaviyi yapan kişiden korkuyor ve uzak duruyorlar. Ama onların sağlığı için gerekli. Eline almak sıkıntı ise suyuna da katabilirsin ama etkisi azalır damlanın

  373. Feyza dedi ki:

    Kuşumu ılık suda yıkadım kuruttum fakat suan gagasini birbirine çarptıriyor ve konuşmuyor ne yapmalıyım?

    • RosenCruz dedi ki:

      Yıkama işinde aceleye korkutmaya gerek yok. hayvan kendi kendini yıkar su bıraksanız önüne. Hata

  374. ali dedi ki:

    benim bir tane muhabbet kuşum vardı bir tane daha aldık ama yeni aldığımız kuş 2 haftada öldü neden ölmüş olabilir ?

  375. Beyza dedi ki:

    Merhaba benim kuşum var yaklaşık 2.5 aylık banyoluk aldım onu taktım alıştı sonradan ılık su koydum ve yıkandı. Üşutmesin diye kafesini kaloriferin yanına koydum hareketlerinde bir problem yok ama yinede sizce zararlı olur mu

  376. Beyza dedi ki:

    Kuşumu elime alıştırmak için ve benden kaçmaması için ne yapabilirim

  377. hasannn ali dedi ki:

    hocam muhabbet kusumun ayaklarında beyazımsı pütür pütür şeyler oluştu sizce ne olmus olabilir mantar falan oluyomu bunlarda ? cevabınız ıcın sımdıden tesekkurler

  378. fatma sena sevimli dedi ki:

    merhaba daha dün 20 günlük erkek albino cinsi kuş aldım dünden beri su içmiyor nedenini sorabilirmiyim?

    • RosenCruz dedi ki:

      Yakından gözleyin. İçmesi lazım. İlk etapta yeni ortamında şoka giriyorlar yemeden içmeden kesiliyorlar. Muhtemelen öyle bir durum var

  379. Berke dedi ki:

    İyi günler bugün 2 aylik bır muhabbet kuşu aldım kuş şu içmiyor ve yem yemiyor rahat yesin diye kafesin altına koydum üstüne falan basıyor ne yapmam lazım zamanla yer mi içer mi

  380. Beyzanur dedi ki:

    Kuşumu aldigim gun kafesinden salmadım 1 ay oldu isirmaya calisiyor ne yapmaliyim salmaya basliyim mi

  381. Hatice dedi ki:

    Merhaba
    9 ay önce dısı muhabbet kuşu aldık. Birkaç gün önce sol gözünde akıntı ve şişlik oluştu. Biraz toparladı suan fakat dünden beri kuyruğundan nefes alır gibi inip kalkıyor ve sesler çıkarıyor çok korkuyorum ona bisey olacak diye veteriner e götürmek istiyorum üsutup daha cok hasta olmasından korkuyorum ağlar gibi sesler çıkarıyor sizce ne yapmam lazim:((((((((

  382. Hatice dedi ki:

    Ayrıca surekli kasiniyor hangi ilacı almam gerekiyor?

    • RosenCruz dedi ki:

      Spreylerden alın. Parazit olabilir. Bir de ılık su bırakın kafese belki kendi kendine yıkanır.

  383. melis dedi ki:

    Merhaba. Kuşumu yaz başi gibi aldim. Erkek. Hareketli ama biraz korkak. Son günlerde ağzinda yem falan yokken ağzini açip kapatiyor sürekli. Yem kusma gibi bir durum yok ama. Kafasini yukari aşaği sallayip duruyor birde. Bunu yaparken göz bebekleri küçülüyor. 1 hafta önce yikamiştik hastalanmis olabilir mi? Yemesinde içmesinde bir sikinti yok ama.

  384. hatice dedi ki:

    kusumu 3 gün önce aldım hic hareket etmiyor . Pardon 2 gün

  385. enes dedi ki:

    Abi benim kus ciflescek yuva yapiminda mazgali cikartimmi
    Bide kafes ne kadar buyuklukte olsun

  386. LittleMonster dedi ki:

    Muhabbet kusun 1 yasini gecti son gunlerde gece, bazen sabahlari durmadan ses çıkartiyor sağlik sorunu yok cok sukur ama bu ses cikarmasi rahatsiz edecek dereceye geldi durmaksizin devam ediyor sizce ne sorunu olabilir

  387. LittleMonster dedi ki:

    Görmemissinizdir diye tekrar yaziyorum.Kusum 1 yasini geckin .Son zamanlarda daha onceleri olan ama bu kadar uzun surmeyen bir sorunum var .Araliksiz ses cikariyor otme değil ve bunu uzun sure belkide sabaha kadar devam ettiriyor nedeni sizce ne olabilir gunduzleride yapmaya basladi endiseleniyorum.

    • RosenCruz dedi ki:

      Merhabalar. Psikolojik ya da fizyolojik bir sıkıntısı olduğu zaman kuşlar inleme gibi sesler çıkarabiliyorlar. Eşleri olmadıkları ve depresyon zamanlarında da bunlar görülüyor.

  388. Tufan CENGİZ dedi ki:

    2 GÜN ÖNCE 2 AYLIK BİR MUHABBET KUŞU ALDIM…KENDİNİ BİRAZ KABARTMIŞ HALDE KAPI GICIRTISINA BENZER SES CIKARIYOR…ODA SICAKLIGI EN DÜŞÜK 18 DERECE OLUYOR..NEFES ALIP VERİRİKEN VÜCUDU BIRAZ FALZA HAREKEKT EDIYOR…FAKAT AKŞAM LAMBAYI SÖNDÜRÜNCE TELEVIZYON ISIGINDA KALINCA AŞIRI DERECEDE HAREKETLENİYOR KAFESIN UST KISIMLARINA TIRMANIYOR MÜZİK DİNLETİRKENDE AYNISINI YAPIYOR…ÖTÜŞÜNDEDE BİR SIKINTI YOK SESLERİMİZE CEVAP VERMEYE BAŞLADI…FAKAT KABARMASI VE O SES AKLIMA TAKILIYOR

    • RosenCruz dedi ki:

      Sürekli kabarmıyorsda sıkıntı yok. Arada normaldir. Sesler de bana normal geldi. Hareket istiyor olabilir. Çıkarın kafesten hafiften ortamı öğrensin

  389. taha dedi ki:

    merhaba kuşum çok yem yedi karnı biraz fazla şiş ayrıca neredeyse hiç su içmiyor napmalıyım

    • RosenCruz dedi ki:

      Fazla yem yiyorsa kafesten çıkarmalı ve uçurmalısın. Yeşillik ve meyve sebze ile de doyurmalısın. Suyu kendi içecektir susuzluğa mahkum etmez kendini ama suyu tatlı su koy ve 2 günde bir değiştir

  390. Taner dedi ki:

    Merhabalar ütad,Benim bir çift muhabbet kuşum var.Gayet sağlıklı ve bakılı cana yakın oyun kuran oynayan kuşlar.Maalesef dişi kuşum boynunu sağa eğik olarak duruyor ve temizliğini yapamıyor.Yem yemesinde suiçmesinde hiç bir sorun yok.Hatta yem yedikten sonra oda içinde yürüyorlar halının üzerinde bişişler varsa gagalıyolar sonra kalorifer peteğinin üzerine çıkıp orada uyuyorlar.Uyanıp tekrar kafese gidip yemlerini yedikten sonra çıkıyorlar ya kafes üzerine yaptığım tünekte uyuyorlar yada yine peteğin üzerine gidip orada uyuyorlar.Dişi kuş normalde pipetlerle boncuklarla takla atar sırt üstü yatar oynardı.Artık hiç biri yok temzlik yapmak istiyor yapamıyor poposunda kakalrı yapışıp kalıyor ayapıyla temizlemeye çalışıyor ama yapamıyor.Normalde borcamla suyu koyduğuman önlerine girip banyo yapardı artık onuda yapmıyor.Mecburen anyoda fıskıye ile ılık su tutarak temizliyorum yoksa kokuyor.Tabi bunu yaparken de ısırıyor elimi ve hiç memnun olmuyor.Bu kuşa ne oldu bir yeremi çarptı kafasını bilmiyorum bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim …

    • RosenCruz dedi ki:

      Sanıyorum fizyolojik bir sıkıntısı var. Bir çarpma, düşme sonucu olmuş olabilir. Ya da erkek ile bir sürtüşmesinde darbe almış olabilir. Uzman bir veterinerin görmesini tavsiye ederim kuşlardan anlayan. özellikle dışkılama da sıkıntı olması kötüymüş. Geçmiş olsun. Tamamen yıkamak yerine isterseniz siz kıç bölgesini temizleyin rahat dışkılaması için sürekli yıkanmayı sevmiyorlar

  391. Berke dedi ki:

    Merhaba lutfen sorularimi cevaplayin. Tekrardan Merhaba kuşum ile 13. Günümü tamamladık… Kuşu rahat gezin diye odama çıkarıyorum fakat hep uçup biyerlere çarpıyor üstüne kafes kapatip yakalamam gerekiyor. 2. Olarak kuşum bazen bana çok Canayakin hiç korkmuyor ertesi gün çok korkuyor elimi görse kendini assagi atıyor sorunu nedir? Son olarak ona bir arkadas almam gerekmi alicaksam dişi mi erkekmi alayım kuşum 2 aylik bır yavru erkek ve alırsam 2 sine yeteçek kadar büyük bir kafesmı alayım yoksa teker teker kafesmı lütfen cevaplayin

  392. Pinar dedi ki:

    3 gun knce bi muhabbet kusu aldim ilk zamanlar yem yemiyordu fakat suan cok fazla yem yiyor ve cok fazlasiyla harketlendi yerinde duramiyo kafesin ustune cikiyo tirmaniyo neden olabilir ?

    • RosenCruz dedi ki:

      Ne güzel mutlu olman lazım. Kuş ortama alışmış. Kafesten çıkmak istiyor. Dikkatlice çıkar biraz uçsun

  393. berke dedi ki:

    görmediniz diye tekrar atıyorumMerhaba lutfen sorularimi cevaplayin. Tekrardan Merhaba kuşum ile 13. Günümü tamamladık… Kuşu rahat gezin diye odama çıkarıyorum fakat hep uçup biyerlere çarpıyor üstüne kafes kapatip yakalamam gerekiyor. 2. Olarak kuşum bazen bana çok Canayakin hiç korkmuyor ertesi gün çok korkuyor elimi görse kendini assagi atıyor sorunu nedir? Son olarak ona bir arkadas almam gerekmi alicaksam dişi mi erkekmi alayım kuşum 2 aylik bır yavru erkek ve alırsam 2 sine yeteçek kadar büyük bir kafesmı alayım yoksa teker teker kafesmı lütfen cevaplayin

    • RosenCruz dedi ki:

      Eş almak için acele etmeyin. Elinize alıştırın. Aç bırakarak alıştırabilirsiniz. Ama 4-5 saatten fazla değil. Sıkmayın, kaşımayın, okşamayın. Parmağınızda tutun sadece. Kafes orta büyüklük iyidir. Çıkarmaya devam.

  394. damla dedi ki:

    Merhaba kusumla iki gun once oynarken kuyruguna kalem batti ve kanadi sonra kendi kendine kuyrugunu koparttigini farkettim bugun de poposunun ustunun yesillestigini gordum ve orayi ovaladim ardindan olaganca buyuk bir diski cikti poposundan simdi cok halsiz ve ciftlesme kutusundan hic cikmiyor. Sizce durumu cok kotu mu ne yapmaliyim?

    • RosenCruz dedi ki:

      Kalem nasıl kuyruğa batar nasıl bakıyorsunuz bu hayvanlara anlamadım. Bence bir veterinere gösterin.

  395. Emircan dedi ki:

    Ben bugun 2.5 aylik bir kus aldim kusum alinmadan once cok haraketliydi ama eve getirince biraz durginlasi gozu biraz kisilmaya basla ve bazen tosariyor ne yapmaliyim

  396. cengizhan dedi ki:

    Merhaba yaklaşık 3 aydır kuşum var elimi kafesin kenarına götürdüğümde ıstırmaya çalışıyor elimi götürdüğümde ıstırıyor ne yapmalıyım

  397. Berke dedi ki:

    Kusumu dışarı çıkardığımda biri boğazını sıkıormus gibi otuyor napacagim

  398. berke dedi ki:

    Hayir kus elime nedense hic alismiyor bende maydanoz verip disari cikartiyorum alissin diye maydanonuzu elime koyuyorum ama gelmiyor dolabin ustunde bana yardim et der gibi otuyor nasi alistiricam ya ((

  399. Berke dedi ki:

    Kuşumun elime alışmasını konuşmasını çok istiyorum ama benden çok korkuyor lütfen yardım edin lütfen telefon herşeyi vereyim lütfen

  400. Batuhan dedi ki:

    Muhabbet kuşunun yemliğini sulugunu köpükle yikayip durulamak kusa bir zarar veririmi

  401. Batuhan dedi ki:

    Berke ben kuşumu elime soyle alistirdim 2,3saat disarida birak ondan sora eline yem dok kus yavas yavas gelicek zaten ani hareket yapma yemiyosa 2,3sat sora yine dene illa gelecek konusmasi ise her gun onla konus zaten konusmasi sabir ister 3 4 haftaya konusur ve sadece 1 kelime sole

  402. Milyy dedi ki:

    benim kuşum gagasından çıt çıt sesler çıkarıyo neden

  403. Asya dedi ki:

    Kuşum bana güven duymuyor sizce kafesin kapısını açarsam çıktığında kendi geri girer bu sayede alışırmı ama sizce girermi geri kafesine

  404. Seda dedi ki:

    Benim muhabbet kuşum sarımsaklı ve dereotlu yogurdun icine düştü. Hemen çıkardım biraz suyla temizledim kafese bıraktım. Eskisi kadar hareketli değil ve sürekli kendini temizleyip sirkeleniyor… Ölmez demi : ( Ne yapmam gerekiyor…

  405. Burak dedi ki:

    Kuşumun ayağına bıçak dayayıp fotoğraf çekçektim kuş birden bıçağına üstüne çıktı şuan yürüyemiyor hep bi yer yaptım onda eğri duruyor napcam :(((((((

    • RosenCruz dedi ki:

      Saçma sapan işler yapıp hayvanlara zarar veriyorsun bir de gelip çözüm istiyorsun. Bıçakla kuş yan yana gelmez. El kadar hayvan. Zekanız nerenizden fışkırıyor sizin?

  406. Paytak dedi ki:

    Benim kusumda gagasından sesler cıkarıyor hapşırık gibi ve sadece ürktügünde yapıyo bide ben kusumu aldığımda arka tüyü yoktu yavruda degil sanirim cekmislerdi ama elime almaya calistigimda cok korkuyor ve ötüyor bide 1metre uzaklıktan bisi düşünce tünelden atlıyor ve hiç su içmiyor alalı 4 gün oldu ve hep katı sıçıyor bunların cozumu

  407. Dora dedi ki:

    Benim kusumun kafesinin kapağını acıyorum cıkmıyo alalı 2 hafta oldu ne yapmalıyım

  408. Dora dedi ki:

    Benim kuşum hiç su içmiyor ve hep katı dışkılıyo suluğu tüneğin yanına koydum içmiyor ve hep tünekte uyuyo ne yapmalıyım

  409. Berke dedi ki:

    Kardeşim cevapların için herşey için minnettarım sana… kuşum senin sayende elime alisti ve herseyiye sağlıklı çok çok saol hayirlisiyla yakinda konuşmayada başlıyak ??

  410. buse dedi ki:

    benim 5 aylık bir erkek kuşum var kuuşum yeni geldiğinde her yere çarptı ama sonra düzeldi bu kez kanatlarını çırpıyor ama uçamıyor neden olabilir

  411. Murat dedi ki:

    Mrb ben 3 gün önce kuş aldim ilk g un yem yemedi su içmesi 2. Gün ise yem yedi fakat hala su içmiyor sulugunu günde bir değiştiriyorum

  412. Ebr dedi ki:

    Merhaba 5 aylik erkek bi kusum var yediklerini oldugu gibi cikariyor ama 3 defa dikkatimi cekti kendisini gordugu metaller,telefon ekrani(kendini gorebiliyor) gibi yerlerde ozellikle kisiyor. Daha cok kucuk degil mi. Biraz da eskisone gore sakin galiba ama hala konusuyor ve benimle de iletisimi gayet iyi veterinere goturmeli miyim. Dun de kum aldim damla vitamin aldim. Ne yapmalıyım beklemeli miyim veterinere mi goturmeliyim

    • RosenCruz dedi ki:

      Kuşunuz kızışmış ve eş istiyor. O nedenle ağzından yem bırakıyor. Normal bir hareket çiftleşmek istediğini belirtiyor

  413. hayat dedi ki:

    kuş annem gidince yem yemez su içmez oldu , gagasını tüyleri arasına soktu , acaba hastamı?

  414. Muhammed dedi ki:

    Selamun aleykum kuşlarim bu aralar ust uste yuvalik taktim ve yu valiga yem kabuklari koydum ne zaman yumurtlar

  415. enes dedi ki:

    Kardeşler abiler benim kuşlar bi türlü çiftleşme neden bır de bı çiftleşme olarak birbirlerine kusmuk verme belirtisi var

  416. Leyla dedi ki:

    Salam.sizə azerbaycandan yazıram.menim muhabbet kuşum kəndi bizim eve gəldi neredense bilmirəm.çokda salıklı bir kuşdu gəlincə.sonradan.öyrəndimki bu kuşlar hoş haber için gəlirlər. 2 gūn sonra anne olacağımı öyrəndim. Onunçin bu kuş mənə və eşimə çox önəmlidi.şimdi problem ne.bu kuş çok güzel uçuyordu asla bir yere çarpıb düşmezdi.son günler çok uçamiyor çarpib düşüyor.kafeste haraketli ama bazi yerlere önceki gibi geçemiyor ancaq qaqasıyla sallanarak geçiyor. Yemeyi su içmeyi yerinde.eşide var.bence bir yerlere çarpmiş ondan öylə yapır.MECBURKEN 1 keresinde tutub kafese salmağa çalışdım. Iki kere çarpdı yere düşdü.ama mecbur kalip yapdım.yapmaz olaydım.lütfən kömək edin.

    • RosenCruz dedi ki:

      Bir baytara göstermeli Leyla hanım. Kanatları kırılmış ya da incinmiş olabilir. Muhtemelen incinmiştir. Mutlaka doktor baksın

  417. Chair dedi ki:

    Merhaba biraz ilginc bir soru olacak ama;) muhabbet kuşum birkaç dakika mantarlı bir tırnağı ısırdı kemirdi falan sizce mantar hastalığı bulaşırmı? Zor iyileşen bir hastalık olduğundan endişelendim

    • RosenCruz dedi ki:

      Sanmam. Fakat bunlara müsaade etmeyin yinede. Mantar gaga ve burunlarından yayılabiliyor kuşlarda. O nedenle hiç temas etmesin en iyisi.

  418. furkan dedi ki:

    abi lütfen yardım benim kuş 4 aylık ve dişi kuşda yanında yem yiyo su içiyo hareket ediyo sonra garip garip haretler yapıp kusuyor bunu 30 dk da bir tekrarlıyo napmam lazım yarın veterinere gidicem ama sabaha ölü bulurum diye korkuyorum

    • RosenCruz dedi ki:

      Hayır. Kusması kızışmasından. Dişiyi beğenmemiş başka eş istiyor ve azgın bir halde

  419. hakan dedi ki:

    merhabalar benim bir 3 aylık erkek kuşum var hiç ses çıkarmıyor müzik şarkı valan actığımda biraz sessiz bir şekilde mırıldanıyor şarkıyı kapattığım gibi susuyor ve hiç ses çıkarmıyor arada sırada çok az mırıldanıyor susuyor öyle acaba neden olmalı cwp verirseniz sevinirim iyi günler

  420. begüm dedi ki:

    muhabbet kuşumun gagası baya kötü oldu mantar değil galiba acaba gaga mı yeniliyor ilaç aldım biraz aksaatım ama gagası hala yamuk baya ne yapmam lazım ?

  421. begüm dedi ki:

    Kuşum ilk 3 yumurta yaptı ama bakmadıkları için öldüler şimdide 2 tane yumurtası var dişiyle ilgilenmem lazım mı yumurta sürecinde birde bakabilecek mi şimdi önceden bakamadı da

  422. Samiye dedi ki:

    Benim kuşum ben konuşurken ağzıma yaklaşıyor sebebi ne olabilir acaba

  423. Pelin dedi ki:

    Merhaba, 1 yaşında erkek muhabbet kuşum var. 1 buçuk aylıktan beri bizimle. 6 aylıkken sağ ayağı felç olmuştu. Veteriner veteriner gezdik. vitaminler ve antibiotikler yardımıyla tabi bizimde yaptığımız masajlarla iyileştirdik. 2 ay önce tüylerini döktü. Bu sefer kanat ve kuyruk tüyleri kısa çıktı ve 2 aydır uçamıyor. Götürdüğüm veteriner french molt ( fransız tüy dökümü ) hastalığı olduğunu, tüylerinin böyle kalacağını ve birdaha uçamayacağını söyledi. Bu kuşumu pek etkilemedi gibi. Yem yemesinde, su içmesinde, ötüp cıvıldamasında falan hiçbir sorun yok ama benim moralimi çok bozuyor. Sanki engelli bir evladım varmış gibi üzülüyorum. Tüylerinin tekrar çıkması için yapılabilecek birşey varmı ?

    • RosenCruz dedi ki:

      Maalesef işin uzmanlarına göstermişsiniz. Benim üzerine yorum yapmam doğru olmaz. Böyle kuşlar gördüm. Onlar pek takılmadan hayatlarına devam ediyorlar. Siz de devam edin ve onu mutlu edin.

  424. Melis dedi ki:

    Benim kuşum kafesten dışarıya çıkmak istedi ama ben izin vermeyince kafesin bir demirini kırıp çıktı ve şuan suçlu gibi davranıyor ne yapmalıyım bide kuşum hiç bir yerine dokundurmuyordu kaçıyordu demirin arasından çıktığında beri heryerine dokunduruyor ıssırmıyor ve kafasını öptürüyor acaba kendinimi suçluyor mu izinsiz çıktığı için suçluyorsa ne yapmalıyım?

    • RosenCruz dedi ki:

      Yok yahu. Siz fazla sıkıştırmayın okşayın sevin. O size gelmek için o kadar uğraşmış demirleri aşmış. Suçluluktan ziyade size ulaştığı için mutlu. Sana düşkün galiba bu. Dikkat et. Bir de kafese dikkat edin elden geçirin cam açıkken falan çıkarsa uçar gider kuş.

  425. Enes dedi ki:

    Selamun Aleyküm Öncelikle Kardeşim Ben Dün eniştemden 2 tane 1 aylık kuş aldım Cevaplarınızı gördüm eve yeni geldiginde hiç hareket etmez felan ama benımkısı ara sıra yem yiyor hiç su içmiyor Önemli olan Kuşlarımın Biri geri Geri gidiyor Geri geri gitmesi sıkıntı olurmu yoksa normal birşeymi ?

  426. Enes dedi ki:

    Abi Sana ulaşmak için whatsapp facebook felan varsa ekleyim kuşa birşey olursa ordan yazarım Facebook Adresim https://www.facebook.com/Enesyildirim06 whatsap no 544 377 65 11 çaldırın ekleyeyim sizi

    • RosenCruz dedi ki:

      Buradan yazarsan hızlıca cevap veririm. Akıllı telefon ve facebook kullanmıyorum.

  427. Melis dedi ki:

    evet kuşum bana baya hatta baya düşkün kafeside düzelticem teşekkür ederim

  428. Esra dedi ki:

    *Yorumumu göremedim, tekrar gönderiyorum.

    Merhaba,

    Bir anne kuşum var.. dört tane de yavrusu ..ancak önemli olan o değil elbette.
    Bugün baktım anne bir uyukluyor bir denge sorunu yaşıyor.. yuvaya pek girmiyor .. daha önce de cereyanda kalıp hastalanan bir kuşum oldu ve ölmüştü ama ondan dolayı kuşlara çok iyi bakıyorum..
    Dediğim gibi bir garip hali var. Gözüme farklı göründü.. bir tatlı kaşığına kuş vitamininden birkaç damla damlattım ve aspirin ilacından da ufaladım tatlı kaşığındaki suyla karıştırıp kuşa verdim .. sömürerek içti resmen. Ancak korkuyorum bir şey olur mu acaba diye. Yavrular henüz yeni.. Tatlı kaşığındaki suyu içirdim ama acaba fazla ilaç yüklemesi mi oldu diye düşünüyorum şimdi de.. Lütfen yardımcı olur musunuz, ne yapabilirim? Cevabınızı bekliyorum.. İlginiz için teşekkürler.

    • RosenCruz dedi ki:

      Yorumları elle onaylıyorum sonra görünüyor. Zira reklam ve uygunsuz içerik yazanlar olabiliyor.

      Bir şey olma ihtimali var. Kuşlara ilaç vereceğiniz zaman düşük dozlarda ve dozlar arasında en az 6 saat vakit bırakarak verin. Herşeyi birden vermeyin. Organları çok zayıf ve hafif bir yüklemede ölebilirler. Endişeli iseniz bir süre temiz su veriniz. Sık sık içmesi için suyu ağzına götürünüz. Biraz da hareket ettirmeye çalışın.

      Denge sorunu sürekli devam ederse maalesef ciddi bir hastalığın işaretçisidir. Hastalık ilerledikçe hayvan dengesini kaybeder, ince tüneklerde duramaz. Gece uykusunda düşer vs. Umarım öyle olmaz.

  429. Esra dedi ki:

    “”Yorumları elle onaylıyorum sonra görünüyor. Zira reklam ve uygunsuz içerik yazanlar olabiliyor.

    Bir şey olma ihtimali var. Kuşlara ilaç vereceğiniz zaman düşük dozlarda ve dozlar arasında en az 6 saat vakit bırakarak verin. Herşeyi birden vermeyin. Organları çok zayıf ve hafif bir yüklemede ölebilirler. Endişeli iseniz bir süre temiz su veriniz. Sık sık içmesi için suyu ağzına götürünüz. Biraz da hareket ettirmeye çalışın.

    Denge sorunu sürekli devam ederse maalesef ciddi bir hastalığın işaretçisidir. Hastalık ilerledikçe hayvan dengesini kaybeder, ince tüneklerde duramaz. Gece uykusunda düşer vs. Umarım öyle olmaz.”””
    ____________________________________________________________
    Merhaba,

    Onay kısmını anlayabiliyorum. Doğaldır.
    Cevabınız beni endişelendirdi açıkçası. Kuşumun denge sorununu yeni farkettim..daha öncesinde böyle bir şey olmadığına eminim. Düne göre şimdi daha canlı görünüyor..daha hiperaktif. Yemek falan yiyebiliyor.. ancak aşırı derece su içiyor.. sindirme sorunu mu yaşıyor acaba diyerek kuş kumu yedirdim biraz. Mama olarak taze havuç,yumurta ve cici bebe bisküvisi karışımı veriyorum. Yuvadan çıkıp besleniyor da ayrıca. İlerleme devam ederse ne gibi bir hastalığı olabilir ki? Ne yapmam gerekir? Aspirin gibi ilaçları ufalayıp suyla birlikte vermeli miyim? Altı saatte bir? Hareketlerini ne şekilde yorumlamam gerek, inanın ki bilmiyorum. Bir sorun yok gibi görünüyor ama sonra bakıyorum bir durgunluk vs. Anne hasta olmasına rağmen yavruyla ilgilenir mi ayrıca?

    • RosenCruz dedi ki:

      Tekrar merhaba,

      Eğer bu denge sıkıntısı devam ederse ciddidir. Kuşlarda çok gördüğüm bir hastalık. İlk etapta ufak denge problemleri ile başlıyor. Daha sonraları düşmeler ve tünekte tutunamamalar sıklaşıyor. Özellikle geceleri uykuda iken kuş tünekten düşüyor. Ayakta durmakta zorlanıyor. Maalesef sonunda da ölüyor. Umarım sizinki öyle bir durum değildir ve geçicidir. Ben bu hastalığın norolojik olduğu kanısındayım. Fakat işin uzmanlarına danışmak lazım. Kuşlardan iyi anlayan bir veterinere gösterin durum devam ederse

  430. eray dedi ki:

    Abi bnm kusum tunekde dururken birden ciglik atarak yere dusuo sonra sol ayagi kaldirio sag tarafina yatio 45 gunluk bi kus snce ne oluodir ne yapmaliyimmm

    • RosenCruz dedi ki:

      Muhtemelen kuş hasta. Kuşlarda sık görülen bir hastalık bu. Bence bir veterinere göstersen iyi olur

  431. muhittin dedi ki:

    Kusumun kanatlari bir bir kopuyo sabah bi actim kafesi iki kuyruk kanadi kopmus. Az once de ucarken baska bi kanadi koptu. 5 aylik ve cok hareketli fazLa ilgileniyoruz. Depresyondan degildir. Tuy degisiminden mi kaynakli. Ben pek normal bulmuyorum da. Ucmasina da engel olmuyo ama..

  432. begüm dedi ki:

    yorumumu görmemiştiniz şimdi tekrar yolladım
    Kuşum ilk 3 yumurta yaptı ama bakmadıkları için öldüler şimdide 3 tane yumurtası var dişiyle ilgilenmem lazım mı yumurta sürecinde birde bakabilecek mi şimdi önceden bakamadı da

  433. gncy dedi ki:

    Merhaba, Benim muhabbet kuşumun 2 tane yavrusu var ve yavrular yumurtadan çıktıktan sonra erkek sürekli yuvaya giriyor. Anne dışarı çıkmasını istediği halde çıkmıyor sonrada kendisi çıkıyor anne ve yem yemeye başlıyor. O sırada erkek içerde ne yapıyor bilmiyorum ve biraz bekledikten sonra o da çıkıyor yuvadan, sonrada anne kuşun yanına gidip yem yemesine engel oluyor. Çok kızgın olduğundan sürekli çiftleşmek istiyor. Böyle bir durumda erkeği ayırmam gerekir mi? Yavruları besleme ve yem verme olasılığı nedir yada döver mi? Ayırsam dişi kuş yavruları besleme konusunda yeterli olurmu?

    • RosenCruz dedi ki:

      İlginç bir durum. Eğer sürekli tekrar ediyorsa bence erkeği bir günlüğüne ayırıp yeni durumu gözlemleyebilirsiniz.

  434. Muhammet dedi ki:

    Benim bir tane disi kusum wardi 7-8 aylikken almistim teyzemlerden 1-2 ay bende kaldiktan sonra yanina erkek kus aldim suan disi 13-14 aylik erkek ise 9 aylik filan bayadirda yan yanalar alisiklar birbirlerine folluk filan taktim opusmekten baska bisey yapmiyorlar bazende birbirlerini kasiyorlar bazende erkek cok otuyo ciftlesme olurmu yada yapmam gereken birsey warmi. Birde cok urkekler benden cok korkuyorlar bazen elimle maydonoz filan yedirirken geliyorlar onuda korka korka yiyorlar ? Simdiden teasekkurler

    • RosenCruz dedi ki:

      Senin yapacağın bir şey yok. Arada çıkar uçsunlar. Yuvalık takabilirsin takmadıysan.

  435. Muhammet dedi ki:

    Birde kafesten cikartmalimiyim ?

  436. melek dedi ki:

    Mrhb benim iki muhabbet kuşum var yavruları oldu şuan büyüğü bir aylık ikişer gün arayla iki tane daha kuşum var . anne kuş babayı istemedi baba kuşu ayirdim sonra büyük yavruyu da istemedi konuda babanın yanına koydum ilk gün iyiydi ama bugün kafesten yanlışlıkla dışarı çıktı duvara çarptı ayağı kırıldı sandım ama kurulmamış bugün gün boyunca kabarık sesiz bir şekilde duruyor kafesi kemiriyore alttaki kâğıtları yiyor anne şuan iki kusuda istemiyor ne yapmam lazım lütfen cvp

    • RosenCruz dedi ki:

      Merhabalar. Yavrular kendi başlarına beslenebiliyorlarsa anne artık önemli değil. Ama yem kıramıyorlarsa kabuksuz yem alın verin yavrulara. Ayağı kırılanı da kuşlardan anlayan bir veterinere götürün. Geçmiş olsun

  437. Pınar dedi ki:

    Benim 1 yaşında erkek muhabbet kuşum var. Akşamları uyurken kafasını arkaya çevirip uyuyor nedeni ne olabilir ?

    • RosenCruz dedi ki:

      Bunların uykuları öyledir. Kafalarını enselerine gömerler yada yarı gözleri açık uyurlar. Sıkıntı yok. Ama sürekli uyuyorsa hasta olabilir

  438. RosenCruz dedi ki:

    Muhabbet kuşları ile ilgili bir forum bölümü de açmak istiyorum siteye. Orada kuşlarımızın resimlerini, sorunları vs. paylaşarak fikir alışverişinde bulunabiliriz. Görüşlerinizi bu yorumun altında cevap olarak eklerseniz değerlendireceğim.

    Teşekkürler

  439. Muhammet dedi ki:

    Benden cok korkuyolar elime hic gelmiyorlar kafesten nasil cikarticam

  440. melek dedi ki:

    Cvp için tsk çok iyi olur ( forum) yavru kuşunun ayağı kırık değilmiş ama tuylerkabarik duruyor çok nadir babası besliyor yem kirabiliyor. Kafesi ve kafesin örtüsunu kemiriyor dala çıkmak ve yemlikten yem yemek istemiyor. Ve sürekli kafesin dibinde duruyor. Şimdiden tsk

    • RosenCruz dedi ki:

      Kafesin dibine yem dökmeli ve kafesin dibini temiz tutmalı onun için. Gücü kuvveti yerine gelince çıkar yukarı. Forum için bir taslak kurdum ama henüz yayına almadım. Sunucuda biraz sıkıntı var tümden siteyi başka bir sunucuya taşıyabilirim bu son haftada 3 kere erişim kesildi.

  441. melek dedi ki:

    Birkac yorumunuzu okumda uçarken kafasınida çarpmış olabilirmi birşey yediğini görmedim tüyleri kabarık bi şekilde duruyor gözleri kapalı tsk

  442. şebnem dedi ki:

    benim 7 aylık kuşum önceden konuşuyordu şimdi konuşmuyor ilgi göstermedim diye konuşmayabilir mi

    • RosenCruz dedi ki:

      Evet ilgi gösterilmeyince küserler. Ayrıca korktuysa, ciddi bir şok yaşadıysa vs yine konuşmayı bırakabilirler. Kelimeleri tekrar etmek lazım

  443. Muhammet dedi ki:

    Tesekkurler kuslari disari cikartiyorum ciflesmelerinde sorun olusurmu ? Birde duvarlara cok carpiyorlar

    • RosenCruz dedi ki:

      Uçmaya çalışıyorlar. Zamanla uçmaları düzelir. Siz dikkat edin cam çerçeveye.

  444. Mert dedi ki:

    Kuşum hiç enerjik değil ötüyor fakat bir yere koyduğumda hiç hareket etmiyor alalı 2 hafta oldu sebebi ne?

  445. ahmet dedi ki:

    merabalar bilgiler için öncelikle teşekkür ederim.Yalnız bir sorum olacak sevaplarsanız sevinirim Ben 1 saat önce yavru erkek muhabbet kusu aldım .kuşu agzımda ıslattıgım yemi elimde vererek beslememi söyledi satıcı peki suyu normal su kabından içebilir mi ve de yeni aldıgım için bana bir tavsiyeniz olabilir mi şimdiden teşekkürler Bu arada kuş 25 günlükmüş

    • RosenCruz dedi ki:

      Çok küçükmüş. Normal su kabından ne kastediyorsunuz bilemedim ama kafeslere takılan suluklardan içebilmesi lazım. İçemiyorsa siz daha geniş bir kab ile de verebilirsiniz biraz büyüyene kadar. İki yazımı da iyi okuyun kuşlarla ilgili.

  446. Mert dedi ki:

    Abi kuş uçuyorda oyun oynamıyor oynatmak için baktım top yapın kâğıttan bırakın filan yazıyo yaptım kâğıtla ilgilenmedi bile

    • RosenCruz dedi ki:

      Her kuş oyuncu değildir. İnsanlar gibi düşünün. Kimisi durgun mizaçlı olur, daha sakin olur. Böyle kuşlar da var.

  447. Mert dedi ki:

    Bu arada kuşumun dışkısı bembeyaz oluyor arada 2 gün hep beyaz yaptı aldığım yere sordum o kadar önemli değil dedi internetten baktim ya stresten yada pankreastan filan diyor ?

  448. begüm dedi ki:

    kuşum alt gagası şimdi yok ne yapmam lazım ona kabuksuz yem aldım ?

  449. Nilsu dedi ki:

    Merhaba benim kuşum eş istiyor eş almazsak durumu kötüye gidebilirim? Bide yem yemiyor bazen yiyor ballı yemi yemiyor parçalıyor ne yapmalıyım nolur yardım edin

  450. melek dedi ki:

    Mrh benim yavru kuşum otuzbes günlük hala yemlikten yem yeniyor kafesin dibine koyuyorum oradan yiyor kendi alsirmi ve ben yuvaligi kafesten çıkardım kuşlarim sonrasında çiftleşti tekrar mi yumurtluycak cevaplarsaniz sevinirim

  451. Mahmut dedi ki:

    Merhaba
    5 6 gun once kiz arkadaşıma yaklasik 1 aylik muhabbet kusu aldim bir kac gun sonra kus ona alismis yemini yemeye yavas yavas ele gelmeye hareketlenmeye baslamisti hatta arada disari cikarmis ucurmustu ama 2 gun once 10 günlüğüne sehir disina cikti kusu ben aldim yine ufak bi sok sonrasi yemini yemeye kafeste dolasmaya basladi yanliz hissetmesin diye konusup kus sesleri dinlettim sık sıkta disari cikardim yanliz kafese geri girme konusunda cok sıkıntı cektik elime geldiginde ayaklarinin üstüne parmagimi koyup ucmasini engelleyerek kafesine koyabildim. Simdi çok hırçın. Elimi uzatinca ya disari cikmak icin elime cikiyo yada cok sert bi sekilde ısırıyor. Yemini eseleyip yerlere saçıyor kafesin tellerini isirip kafasini aradan gecirmeye kafesten cikmaya çalışıyor. Bu konuda cok acemiyim yanlis birsey yapmak istemiyorum. Yardimci olursaniz cok sevinirim.

    • RosenCruz dedi ki:

      O hareket hoşuna gitmemiş ve artık senden çekiniyor. Biraz zaman vermek lazım. Çıkar uçsun. Acıkınca kendi mecburen girer kafese

  452. haydar dedi ki:

    Kusum bize geleli daha 1 gun oldu ve altina serdigim a4 kagidini yiyor ve altina girip uyuyor ne yapmaliyim

  453. Sercan dedi ki:

    Abi biz muhabbet kuşu aldık alalı 4ay oldu kuşu ilk aldığımda kabarık ve durundu gecer dedi babam hiç geçmedi kafesten salıyorum elime falan alıyor kendini sevdiriyor ama ucup tekrar kafese gidiyor hiç ısırmıyor yiyor içiyor duruyor bide sadece uçtuğunda tüğleri iniyor düzelme hiç yok sizce ne olmuş olabilir

    • RosenCruz dedi ki:

      4 aydır bu şekilde ise fıtratı bu şekildedir. İlgilenmeye devam et sen. Ele alıştırmak için yazılarımı iyi oku

  454. haydar dedi ki:

    Merhaba kusum daha cok kucuk muhtemelen 2 aylik falan kondugu yeri altami koymam lazim ustte benimki ve kolay kolay cikamiyor hollanda cinsi galiba..

  455. mübeccel dedi ki:

    Merhaba,benim dişi bir kuşum var henüz eve geleli 4gün oldu
    İkinci gün biraz hareketliydi elime geldi ama gece iki kez kustu öncesinde de kabarık duruyordu ve ishal
    bugün sabah kafesten saldık uçuyor ele geliyor ama yem yemiyor su içmiyor ve kabarık duruyor fazla kımıldamıyor

    • RosenCruz dedi ki:

      Yazılarımı iyi okuyun. Kuşu sıcak tutun. Cam pencere falan açmayın. Damlalar var. Kuşçularda satılan. Üşütmüş gibi duruyor o damlalardan alın ve günde 2 kez ağzına damlatın.

  456. İsmail dedi ki:

    Merhaba arkadaşlar bende 2aylık erkek muhabbet kuşu var daha uçamıyor ne Zaman çıkarsam kendini duvarlara vuruyor. Son seferinde fena vurdu ama arasıra ötüyor hiçbir sıkıntısı yok GİBİ birtek ceresi fena soyuldu ve ceresinin etrafı ÇOK AZ kelleşti.babam kötü çarptı diyor bişey olurmu acil abiler siz biliyonuz bu işi lütfen ölürmü?
    Alalı 2 gün oldu

  457. ismail dedi ki:

    çok teşekkürler rosencruz bu arada aleykümselam durumu iyi bizmle oynuyor çok ilgi gösteriyorum yeşilli veriyorum burnuda iyileşti gibi fazla çıkarmıyım dedim kapıyı açmaya çalışıyor 🙂 çıkarınca hiçbiryere çarpmadan uçtu fotosunu atarım tekrar teşekkürler

  458. sumeyye dedi ki:

    Merhaba yavruyken aldığım bir aydır bizimle yaşayan bir kuşum var. Kafesin içindeyken onu sevmeme izin veriyor parmağima falan konuyor ama parmagıma alıp dısarı cıkardığımda biraz uçup bir yere konuyor, bana hiç yaklaşmıyor ve sıkılınca kafesine geri dönüyor. onun dısarda da bana alışmasını nasıl sağlayabilirim?

  459. Berat Kozan dedi ki:

    Benim kuşum elime alışık. İstediğim zaman elime alıyorum. Ama kuşum sürekli kafesine kaçıyor. Benim yanımda durmak istemiyor. ( Kafesin içinde de eşi var o
    henüz alışmadı. ). Kuşum kendini sevdirmiyor. Ne yapmalıyım?

  460. Esra dedi ki:

    Merhabalar
    Bugün muhabbet kusum salıncagından düşme tehlikesi yasadı. Dengesini korumak icin kanatları ile cırpınırken kanadını kırdı. Çok canı acıdı ve kan kaybetti. Veterinere götürdüm. Kırılan tüyü kesip yarayı temizleyip dikiş attılar. Eve dönünce de yarası bir süre kanadı. Fakat simdi iyi. Bugün yasadıkları onu cok yordu ve sanırım gücsüzleştirdi. Veterinerin verdigi ilacı iciremedim. Yemek yerse su icer diye düsünüyorum fakat hiç yem yemiyor. Normalde sevdiği bazı yiyecekleri yedirmeye calıştım ama yemek yiyecek hali yok gibi. Bu yüzden su da içmiyor. Genelde sessiz ve uyku halinde. Ara ara toparlanıp canlaniyor, konusuyor. Fakat ilac icmedigi icin toparlanamamasından korkuyorum. 7 yaşında erkek. Ne yapmalıyım, yardımcı olabilir misiniz?

    • RosenCruz dedi ki:

      Veterinerin verdipği ilacı içirmeye çalışın. Doğru bir yol izlemiş ve işin uzmanından yardım almışsınız. Büyük bir şok yaşamış. Biraz zaman verin. Şu an yemek yemekten daha önemli öncelikleri var. Çok korkak ve narin hayvanlar bunlar. Böyle şoklardan sonra kendilerine gelmeleri zaman alıyor. Siz ilaçları verin, yem ve su bulundurun kafeste. Gerisi kuşa kalmış.

    • RosenCruz dedi ki:

      Soru ve sorunlarınız için forumu da ziyaret edebilirsiniz. Üyelik sadece 1 dakikanızı alır.

      http://www.rosencruz.com/forum/index.php

  461. İlknur dedi ki:

    Merhabalar. Bu benim ilk deneyimim olduğu icin cok bilgisizim ve yavrunun ölmesinden çok korkuyorum. Disi kusum yumurtlamisti ve yavru yumurtadan dun cikti. Gayet sesini duyabiliyordum. Ötüyordu. Bugun 2. Gün malesef ötmüyor sesini duymuyorum. Anne kus hic bir sekilde gostermiyor ustune yatmis. Yuvada ölmüş olabilir mi?

  462. Fadimenur dedi ki:

    Ya bana acil yardım edin uyuyamiyorum ağlamaktan gozum sisti eve geldim kusum kabarık duruyo ishal olmuş yemek yememis napcam bilmiyom gece lamba actim açmalı miyim napcam bilmiyom

    • RosenCruz dedi ki:

      Sıkıntı yapmayın. Ağlanacak bir durum yok. Kuşun ishalinin geçmesi için damlalar var. Kuşçulardan temin edin ve günde 2 kez ağzına damlatın. Odasını sıcak tutun. Üzerine varmayın. Dinlensin uyusun. İLaçlar ile beraber kendine gelmesi lazım. Yazılarımı iyi okuyun

    • RosenCruz dedi ki:

      Sakin olmak lazım. Sakin olmazsanız kuşu da iyileştiremezsiniz.

  463. irem dedi ki:

    Merhaba ben iki gun once bi muhabbet kuşu aldım. Gelirken evde kafes vaf diye kutuyla getirdik. Eve gelince biraz konusmaya calistim elimi kafese sokunca surekli kaciyo ve cok isiriyo aldigim yer 2.5 aylık dedi nasil egitebilirim yardim edermisiniz

  464. irem dedi ki:

    Merhaba ben iki gun önce bi muhabbet kuşu aldim. Aldigim yer 2.5 aylik oldugunu soyledi kafese elimi sokunca sürekli kaciyo ve asiri isiriyo. Eve gelirken kafes var diye kutuyla getirmistim. Nasil alistirabilirim yardimci olurmusunuz

  465. Leyla hayır dedi ki:

    Merhaba Benim iki tane muhabbet kuşum var bir tane Siz arada kanatlarını çok çırpıyor bir sabah baktım ki ölmüş aynı bir tane daha vardı o da arada kanatlarını çok çırpıyor ne yapmalıyım Acaba ne Vermeliyim ilaç olarak

    • RosenCruz dedi ki:

      Tam olarak hastalığın ne olduğunu kestiremedim ama suyuna düşük miktarda vitamin takviyesi verebilirsiniz. En iyisi kuşlardan anlayan bir veterinere göstermek.

  466. Fatma dedi ki:

    Lütfen yardım edin müebbet kuşum kaç gündür konuşmuyor boynu şişiyor kendini kabartıyor kafasını tuhaf şekilde sallıyor tam sıvı değil ama ishal gibi idrar yapıyor ve heryere kusuyor durgunlaştı çok korkuyorum veterinere gitme zamanı bulamıyorum mesaim uymuyor bana aspirin önerdi ama fark görmedim

    • RosenCruz dedi ki:

      Merhaba Fatma

      Öncelikle geçmiş olsun. Kuş üşütmüş ve ishal olmuş. Aspirini ikiye bölerek ezin ve çay kaşığındaki su ile karıştırarak azına dökün. Kuş içmek istemezse elinize almanız, ağzını açmanız ve biraz zoraki de olsa içirmeniz lazım. Kafesin olduğu odayı çok sıcak tutun. Ayrıca kuşçularda soğuk algınlığı ve kabarma için ilaçlar var. Bunları da damlalık ile ağzına damlatınız günde bir iki kez.

  467. Fatma dedi ki:

    Arada birde hapsurdugunu duyuyorum çok korkuyorum ne yapsam bilmiyorum

  468. İbrahim dedi ki:

    Merhaba muhabbet kuşumu 2 gün önce aldım bazen tüylerini hafif kabartıyor ve nefes alırken ses çıkartıyor ıslık sesi gibi yardım edermisiniz?

  469. İbrahim dedi ki:

    Bide gagasıyla yem kırıyormuş gibi sesler çıkartıyor ilk kuş deneyimim korkmaya başladım

  470. Eda dedi ki:

    Merhaba Muhabbet kusumun ayaginda mantar vardi normal insanlar için kullanilan bir krem uyguladim kusum gunlerdir ishal ve siyah kahverengi dışkı yapıyor.ishali icin ilaç damla aldim fakat geçmiyor.Krem zehirleyebilir mi ?

  471. Kader dedi ki:

    Merhaba 1 çift muhabbet kusum var ve 1 tane yavrulad 1 buçuk 2 aylık oldu anne baba kafeste istemiyor ayrı kafese aldım fakat yavru kusum çok üzülüyor sürekli yanlarına gitmek istiyor. Iki defadirda kendini kafese sıkıştırıp asmaya çalışıyor ne yapmam lazım acil cvp verebilirmisiniz

  472. Kader dedi ki:

    Ayrıca yavru kusum sol ayağına basamıyor veterinere goturdum incitmiş dinlensin kafese koyma dedi ilaç krem falan vermedi. Çok acı çekiyo elimden ayrılmıyor hiç ne yapmam lazim

  473. Aysu dedi ki:

    Merhaba ben muhabbet kusum ıcın antıbıyotık aldım sadece bir damla kullanmam gerekiyordu. Ama biraz fazla sıktım suya bısey olur mu acaba bilgisi olan var mı

  474. Tülay dedi ki:

    45 gunluk muhabbet kusum kendi kuslarımın yavrusu hic bıseyı yoktu birden halsizlesti tuylerının kabartmaya basladı bide sureklı uyuyo dıskısınıda sarı yapıyo bide ishal den sonra popo kısmının üstünde şişlik olustu Bı gunde koyu Bı renk neden olmus olabıir

    • RosenCruz dedi ki:

      Üşütmüş olabilir. Odasını ısıtın, bebe aspirini ezip çok az kaşığın ya da şırınganın ucu ile ağzına verin günde iki kez. Gerekirse veterinerlerden ekstra damla ve vitamin de temin edin. Geçmiş olsun.

  475. Maviş Boncuk dedi ki:

    Benim 2 tane muhabbet kuşum var ikiside dişi biri 8 aylık diğeri 6 aylık küçük olan çok korkak ve bize alışmıyo alıştıramadık diğeri büyük olan ise çok agresif o da bize alışmıyo uzun zamandır bizimle yaşıyorlar onları kendime nasıl alıştırabilirim ne yapmam lazım kuşlarım için

    • RosenCruz dedi ki:

      Özellikle dişilerin cana yakın olma durumu daha zor. Küçüklükten itibaren alışmadıysa yapacak bir şey yok gibi. Aç bırakarak elden besleyerek alıştırma denenebilir ama 5-6 saatten fazla yemsiz bırakmayın

  476. Ümran dedi ki:

    Merhaba bende bişey sormak istiyorum 5 yaşında erkek muhabbet kuşuma 10 gün önce dişi aldık ağzına kusuyor ama ondan kaçıyor bağırarak kafeste ordan oraya atıyor kendini..bilgisi olan cevap verebilir mi neden olabilir acaba

  1. 9 Eylül 2014

    […] Muhabbet kuşları ile ilgili son yazım ve sıkça sorulan sorular burada […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.