HP Victus 16 Laptop İncelemesi
HP Victus 16 Laptop Alınır mı?
Bilgisayar dünyasının köklü firması Hewlett-Packard, bir süredir oyun laptopları ile de oyuncuların ilgisini çekmeyi başarıyor. Amerikan menşeili firma, Victus ve OMEN serileri ile dizüstü bilgisayardan performans bekleyen kullanıcılara yönelik ürünler ortaya koyuyor. Bu serilerden Victus daha fiyat/performans odaklı ürünler olarak göze çarparken, OMEN serisi daha yüksek fiyatlı ve kaliteli bileşenler içeren bir seri olarak göze çarpıyor. Artan döviz fiyatları sonucunda yükselen donanım maliyetleri, Türk oyuncuları da fiyat / performans çözümler aramaya itiyor. HP Victus serisi oyuncu bilgisayarları da bu çözümler arasında öne çıkıyor.

HP Victus 16 Kapak
HP’nin başarılı online satış sistemi, önde gelen gaming influencerlarına yaptırılan reklamlar ve iyi dağıtım ağı Victus serisi laptopları Türkiye’de oldukça popüler hale getirdi. Peki Victus serileri nasıl laptoplar? Bu yazımda, tam 1 senedir HP Victus 16 sahibi bir kullanıcı olarak kendi deneyimlerimi aktaracağım. Her türlü sorularınızı ve geri bildirimlerinizi yorumlar bölümünden bana ulaştırabilirsiniz. İncelememde kullandığım laptop HP Victus 16 S0005NT kodlu ürün. Bu kodu özellikle yazıyorum çünkü HP Victus laptop serilerinde tam bir cümbüş hakim. Aynı kasanın içine farklı ekran, işlemci, bellek, depolama ve GPU yerleştirme kombinasyonları sonucunda yüzlerce farklı laptop piyasada gezmekte. Bunların büyük bir kısmını da teknik özellikleri iyice okumadan anlamak güç. Örneğin S0005NT’nin –örnek olarak veriyorum bu iki kod tamamen gerçeği yansıtmayabilir– S0003NT’den daha iyi olmasını beklersiniz (5>3 mantığından giderek) ama S0003NT daha kaliteli bir ekran (RGB ve NTSC) değeri ile gelebiliyor. Ya da tamamen aynı bilgisayar 512 GB ve 1 TB depolama seçenekleri ile bambaşka kodlarla tanımlanabiliyor. HP Victus’larda ürün kodları S, R ve FA gibi harfler ile başlayıp ülke kodları ile bitiyor. Türkiye klavyeli ürünler NT koduyla bitiyor. S, R ve FA serileri arasında tam olarak ne fark olduğunu anlamak ise güç. Bir diğer karmaşada model ve SKU kodlarındaki farklılıklar. Bendeki ürün HP Victus 16 S0005NT, HP’nin sitesinde aynı zamanda 7Z4Q7EA model koduyla da biliniyor. Bu kodlarla ilgili kafa karışıklığını anlatabildim sanırım. Önemli olan satır aralarını iyi okumanız. Zira HP web sitesi, özellikle ekranların NTSC ve RGB değerlerindeki tutarsızlıklara gelen eleştirilerin sonucunda oldukça detaylı bir şekilde tüm modellerin teknik özelliklerini artık açıklıyor.
Benim yaklaşık 1 senedir kullandığım S0005 kodlu modelin tam özellikleri şu şekilde (HP web sitesinden alınmıştır)

HP Victus S0005NT
Ekran:
HP Victus serilerinin en zayıf yönlerinden biri ekranları. Özellikle piyasaya ilk giriş dönemlerinde yanlış teknik bilgiler ile satılan ekranların düşük renk doğruluğu ve NTSC değerleri içermesi tepki çekti. Bendeki S0005NT kodlu üründe de %45 NTSC ekran mevcut. Bu sRGB olarak yaklaşık %62,5 gibi bir değere denk geliyor ve düşük bir renk gamına işaret ediyor. Eğer renk doğruluğu ve paleti açısından daha zengin bir ekran istiyorsanız bazı Victus ürünleri size uymayabilir. Tepkiler sonrası HP web sitesinde ekranların NTSC değerlerini daha şeffaf olarak açıklasa ve daha yüksek NTSC değerlerine sahip modelleri ülkemize getirse de, piyasada hala %45 NTSC ekranlı olarak satılan Victus modelleri mevcut. Bu monitörlerde özellikle beyazların sarıya yakın bir şekilde hissedilmesi ve renk paletinin daha zayıf olması gibi kusurlar gözünüze çarpabilir. CMN163E olarak bilinen panelin diğer kusuru yüksek gecikme değerleri (yaklaşık 28.5ms GTG)Eğer renk ve görüntü konusunda aşırı hassas değilseniz bu sizin için eksi olmayabilir. Ayrıca ekran parlaklığı da 250 nit ile sınırlı. Özellikle yoğun olarak gündüz kullanımı ve arkadan ışık alan ortamlarda kullanım açısından zorluk yaratabilir. Neyseki ekranın mat olması parlamaları azaltıyor ve gündüz kullanımını daha kolay hale getiriyor. 144 Hz oyunlarda gereken akıcılığı ve tazeleme hızını sağlasa da, düşük renk gamı ve yüksek gecikme hızı CMN163E kodlu paneli olan HP Victus laptoplar önemli bir eksi ile maça geride başlıyor demek yanlış olmaz. Piyasada BOE üretimi paneller kullanan, %72 NTSC ve 7ms gecikme hızına sahip, 300 nit parlaklığa ulaşan Victus modelleri de var. Eğer HP Victus serilerine ait bir laptop alacaksanız bu BOE panelli olanlardan almaya dikkat edin. Bendeki model tabiri caizse ikinci kalite bir panel ve HP’nin hanesine eksi olarak yazıyorum.
İşlemci:
AMD Ryzen 7 7840HS işlemci, etkili soğutma sistemi ile birleşince orta seviye bir gaming laptop için gereken performansı sağlıyor gibi görünmekte. Ancak cihazın içerdiği GeForce RTX4070 Mobile işlemciyi, özellikle 1920×1080 çözünürlükte, CPU yoğun işlevlerde beslemekte yetersiz kalıyor ve yaklaşık %12-13 civarı bir darboğaza sebep oluyor. Çözünürlük 2K‘ya çekildiğinde ise bu darboğaz büyük ölçüde ortadan kalkıyor. Darboğaz oluşmaması için S0005NT model Victus bilgisayarınızı harici bir 2K monitör ile kullanmanız gerekiyor diyebilirim. Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Alttaki resim çözünürlüğün 2K olduğu durumda 7840HS ve RTX4070 Mobile işlemcinin uyumlu ve ihmal edilebilir bir darboğaz ile çalıştığını gösteriyor.
RAM:
HP Victus 18 S0005NT modeli iki ram slotu ile geliyor. Bu slotlarda 8 GB DDR5 bellekler takılı ve bu bellekler 5600 mhz frekansında çalışmakta. Tavsiyem bu belleklerin sökülmesi ve 2×16 GB ya da 2×32 GB, yine 5600 mhz’de çalışan RAM’lerin takılması. 16 GB RAM’ın artık günümüzde oyuncular için minimum bellek miktarı olması gerektiğini düşünüyorum. Bu cihazı alacaklar da hızlı bir şekilde bellek güncellemesi için gereken bütçeyi ayırmalılar.
Depolama:
1 TB M2 nVME SSD sistemin kararlı bir şekilde çalışması için gereken depolama alanını sağlıyor.
Ekran Kartı:
Nvidia GeForce RTX4070 Mobile ekran kartı, daha önce de söylediğim gibi AMD Ryzen 7 77840HS ile özellikle FullHD çözünürlükte çalışmak için biraz fazla güçlü kalıyor. İşlemci ağırlıklı uygulamalar kullanıldığında yukarıda da söylediğimiz darboğaz oluşabiliyor. Bununla birlikte, eğer harici bir 2K monitör ile Victus gaming laptop kullanacaksanız, RTX4070 güzel bir avantaja dönüşüyor ve 8GB dedicated GDDR6 RAM’i ile hemen her türlü oyun ve uygulamada yüksek performans sağlıyor. HP Victus “S” serilerinde ekran kartı 120 Watt besleme değerine ulaşıyor. Mux Switch mevcut ve sadece harici ekran kartı ile bilgisayarınızı kullanabileceğiniz gibi, güç tasarrufu için özellikle masaüstünde kaldığınız durumlarda dahili AMD Radeon grafik işlemcisinden de faydalanabilirsiniz.

HP Victus 16 Görünüm (Sağ)
Kasa ve Portlar
Plastik ağırlıklı kasa, kalite hissiyatı olarak elbetteki alüminyum veya metal alaşımlı kasaların yakınından geçemiyor. Metal kasalı modeller zaten premium modeller ve fiyat olarak da Victus serilerinin üzerindeler. Kasadaki parlak “V” logosunun şık durduğunu söylemeyelim. Victus serilerinde port sayıları ve yerleri değişmekle birlikte, S0005NT modelinde sol tarafta 1 USB, 1 RJ45 ethernet ve 1 kulaklık/mikrofon ortak girişi mevcut. Sağ tarafta ise HDMI 2.1, AC güç girişi, 2 USB ve 1 USB Type-C girişi bulunmakta. Type-C portu Display Port 1.4 ve şarj girişi olarak da işlev görüyor. Plastik hissiyatı haricinde HP Victus serisinin kasa tasarımlarının Acer Nitro ve MSI Cyborg gibi rakip serilere kıyasla daha ciddi ve oturaklı bulduğumu söylemeliyim. Özellikle bir iş ortamında vs çantadan çıkardığınızda ejderhalı kırmızılı gaming laptopu yerine biraz daha ciddi ve ağırbaşlı bir havası var. Kasaların gri ve gece mavisi modellerinde ciddi bir parmak izi sorunu mevcut. Metalik boya ile alakalı bir durum bu. Bu sayfaya eklediğim görsellerde de bu parmak izi meselesini görmeniz için oynama yapmadım ve siz de farkedebilirsiniz.
HP Victus S0005NT modelinde Bang & Olufsen destekli çift 2 hoparlör bulunmakta ve HP Audio Boost teknolojisi ile tok ve net bir ses kalitesi sağlanmakta. Bluetooth 5.3 desteği sayesinde kaliteli BT kulaklıklarınızla da iyi bir ses deneyimi yaşayabilirsiniz ancak hoparlörler standart kullanım için yeterli.

HP Victus 16 Görünüm (Sol)
Klavye:
HP Victus 16 serilerinin bana göre eksilerinden bir diğeri ise klavye. 1 bölgeli RGB arkadan aydınlatmalı klavyede, harflerin yerleşimi tek kelime ile sıradışı. Tuşlar arası mesafeler alışık olduğumuz Q klavyelerden biraz farklı ve standart 101-101 tuşlu klavyelerde sık yazı yazanların, bu klavyede 10 parmak yazı yazmaya başlaması biraz vakit alacaktır. Arka aydınlatma varsayılan olarak sadece beyaz çalışıyor. Diğer renkleri açabilmek için Omen Gaming Hub yazılımına ihtiyacınız var. Farklı bölgelere farklı renkler vermek için ise Omen Gaming Hub da yetmiyor. Ek olarak Light Studio yazılımı lazım. Her iki yazılım da ağır, zor cevap veren ve karışık bir arayüz ile karşımıza çıkıyor. Bence HP’nin özellikle Gaming Hub yazılımını gözden geçirmesinde fayda var. Light Studio ise Omen Gaming Hub içine yerleştirilmeli ve kullanıcılar sadece klavye aydınlatmak için iki farklı yazılım kurmak zorunda bırakılmamalı. Numpad bölümü içeren klavyede özel olarak OMEN tuşu da yer alıyor. Bu tuş ile tek tuşa basarak Omen Gaming Hub arayüzünü karşınıza getirebiliyorsunuz.
Performans ve Soğutma
HP Victus 16 cihazın genellikle serin çalışan bir cihaz olduğunu söylemek mümkün. OMEN Gaming HUB üzerinden güç profillerini düzgün ayarlarsanız, cihaz çoğu zaman harici ekran kartı için hiç güç dahi çekmeden dahili ekran kartı ile ve düşük işlemci frekansında gayet serin çalışıyor. Gerek GPU gerek CPU boşta 37-38 derece civarında geziyorlar. Oyunlarda ise doğru güç profili ile girildiğinde CPU ve GPU için 80 derece değerlerini görmek çok zor. Zira fanlar yoğun bir şekilde devreye giriyor ve aktif bir soğutma sağlıyor. Bu fanların son derece gürültülü, tiz bir sesle çalıştıklarını da belirtmem lazım. Kulaklık ile oyun oynamıyorsanız kafanız çok şişecektir. HP Victus 15 ve 16 serilerinin güncel ürünleri genellikle Windows 11 için uygunlar. Her ne kadar kurulum mümkün olsa da, Windows 10 ile driver sorunları yaşamanız olası. Bunu da belirtmiş olalım.
SONUÇ
HP, özellikle Pavilion serileri ile yaşadığı itibar kaybını Victus serileri ile tekrar toparlıyor. Pavilion serilerindeki ısınma sorunları pek çok oyuncuyu çileden çıkarmış ve HP’yi gaming laptop pazarında adeta istenmeyen bir marka haline getirmişti. Victus serisi ile HP bu kötü gidişatı tersine çevirmiş görünüyor ancak Victus’ların yoğun bir influencer ve sosyal medya bombardımanı ile geldiği unutulmamalı ve eksileri de belirtilmeli. Özellikle ekran konusunda yaşanan karmaşalar yine Türkiye’de pek çok oyuncuyu HP Victus serilerine küstürdü. Ben ağırlıklı olarak harici ekran ile kullanan biri olaran %45 NTSC ekran üzerinde fazla durmasam da, pek çok oyuncu bu ekranın ve panelinin gecikme, parlaklık ve renk gamı olarak düşük olması nedeniyle Victus serilerine mesafeli yaklaşmakta. Sizlere tavsiyem almayı planladığınız Victus laptopun model kodunu iyi araştırmanız, HP Türkiye web sitesi üzerinden doğrulamanız ve ekran kalitesinden emin olduktan sonra satın alma gerçekleştirmeniz. Yukarıda da belirttiğim gibi halen %45 NTSC modeller HP Türkiye tarafından satılmakta. Bu modeller yerine %72 NTSC değeri sağlayan BOE panelli Victus ürünlerinden almak daha mantıklı. İncelediğim S0005NT modeli ekran olarak sınıfı çok zor geçti diyebilirim. Öte yandan harici ekran ile kullanacaklar, renk gamına takılmayıp RTX4070’li bir laptop kullanmak isteyenler S0005NT modeline şans verebilirler.
Performans ve soğutma konusunda HP Victus 16 S0005NT sınıfı geçiyor. Güçlü bir soğutma sistemi GPU ve CPU’yu yüksek performans altında dahi genelde 80 derece altında tutabiliyor. FHD çözünürlükte işlemci, işlemci ağırlıklı uygulamalarda ciddi bir darboğaza sebep olabiliyor. Bu nedenle oyuncuların daha yüksek çözünürlüklerde kalmaları ve harici ekran kullanmaları yerinde olacaktır. Klavye yerleşimine alışmak zaman alıyor ancak tecrübeli oyuncular bunun üstesinden kısa sürede gelecektir. Omen Gaming HUB ağır ve sıkıntılı bir yazılım. Ancak cihazdan tam performans alabilmek için ne yazık ki gerekli. HP’nin bu yazılımı güncellemesi yerinde olacaktır. Ses kalitesi, yeterli giriş portları, WIFI 6 ve Bluetooth 5.3 desteği cihazın artıları arasında. Bir diğer artı cihazın şık tasarımı. Kasa her ne kadar plastik olsa da, görünüm itibariyle ışıklı ejderli oyuncu kasalarından ayrılarak iş vs ortamında kullanacakların da ciddi ve oturaklı bir makine kullanmalarını sağlıyor. Özellikle belirli yaşın üzerindeki ve iş hayatındaki insanlar için “hala oyun oynamak” ya da oynuyor görünmek bir tabu yada istenmeyen durum olabiliyor. Victus tasarımı ile orta yaşlı oyuncuları da kucaklıyor ve daha ciddi bir laptop tasarımı sunuyor.
Artılar (S0005NT)
Oturaklı tasarım
İyi soğutma
Mux Switch
Yüksek performans GPU
Eksiler (S0005NT)
Ekran ile ilgili karmaşalar ve bazı ürünlerde ikinci kalite panel kullanımı
Klavye ve ışıklandırması ile ilgili problemler
CPU temelli darboğaz
Omen Gaming Hub (hantal ve yetersiz)
HP Victus 16 serileri ile ilgili ya da daha spesifik olarak S0005NT modeli ile ilgili soru ve sorunlarınız varsa bana yorumlar kısmından ulaşabilirsiniz.