En ünlü hava korsanı – Dan B Cooper

Dan B Cooper tüm zamanların en ünlü ve başarıya ulaşan ender hava korsanlarından biridir. Vakası halen FBI tarafından çözülememiş bu adam havacılık ve suç tarihine damga vurmuş, efsaneleşmiştir.

40’lı yaşlarında bir adam olan Dan B Cooper,  24 Kasım 1971 tarihinde bir Boeing 727 uçağını kaçırmış, daha sonra 200000 dolar fidye alarak, yolcuları serbest bırakmış ve mürettebat ile birlikte uçağı Meksika yönüne çevirmiştir. Bu sırada paraşütle Seattle semalarında kendini bırakan Dan B Cooper, büyük bir insan avına rağmen asla yakalanamış, ABD havacılık tarihinde çözülmemiş tek hava korsancılığı vakası olarak kalmıştır. FBI dosyayı o günden bu yana açık tutmasına rağmen, ırmak kenarında Cooper’ı gören tek bir çocuk tanık dışında elle tutulur ciddi bir kanıt elde edememiştir.

Cooper’ın paraşütle atlayış gerçekleştirdiği uçak kapağı daha sonraları kilitli bir şekilde üretilmiş, bu kilit mekanızmasına Boeing firması Cooper’ın adını vermiştir. Cooper’ın ünü ABD sınırlarını aşmış, kendisi efsane bir suçlu olarak tarihteki yerini almıştır. Artık o adına festivaller düzenlenen ünlü bir kanun kaçağıdır.  Cooper adını taşıyan ve meşhur korsan olduğunu itiraf eden yaşlı bir karakter, meşhur Prison Break dizisinde de yer almıştır. FBI Cooper’ın artık eceliyle öldüğünü düşünmekte ve zaman zaman tekrar açtığı dosyayı yakın zamanda kapatmaya hazırlanıyor.

Daha fazla bilgi için;

http://en.wikipedia.org/wiki/D._B._Cooper

 

 

You may also like...

1 Response

  1. dbc dedi ki:

    Cooper nehir kenarından görülmedi, 1980 yılında bir çocuk Cooper’ın fidye olarak aldığı ve bulunduğunda paramparça olan bir kısım banknotu buldu. Vikipedi makalesini daha dikkatli okumanızı öneririm.