Pearl Harbor Baskını

Pearl Harbor baskını, 7 Aralık 1941 tarihinde, Japonya tarafından,  Hawaii sahillerindeki ABD donanmasına karşı gerçekleştirilmiştir. 2 Saat içinde 2400 ABD denizcisi öldürülmüş, 1100 denizci USS Arizona ile beraber denizin derinliklerine gömülmüştür.

ABD donanması, bu baskın ile büyük ölçüde güç kaybetmiş ve tekrar kendine gelmesi 1942’nin sonlarını bulmuştur. Bu baskına kadar savaşa girmekte göreceli olarak isteksiz olan ABD kendini 2.Büyük savaşın içinde bulmuştur. Esasında Japon baskınının bilindiği, fakat kamuoyunu savaşa ikna etmek için  ABD yönetiminin bu tarz bir eyleme göz yumduğu şeklinde yorum ve teorilerde vardır.

Baskın sonucunda ABD savaşa girmiş devasa bir üretim hattını müttefiklerin hizmetine sunmuştur. Sınırlarında bomba patlamayan, rahat bir şekilde tüm nüfus ile savaş makineleri üreten ABD, müttefikleri bir kez daha savaşa sonradan katılarak zafere ulaştırmayı başarmış, Avrupa’yı Nazi boyunduruğundan kurtarmak için en büyük çabayı gösteren ülkelerin başında gelmiştir.

You may also like...