The Man from Earth (2007) Film İncelemesi

Bir bilimkurgu filmi düşünün. Tek bir odada geçiyor. Diyaloglar üzerine kurulu. Hiç bir özel efekt, doğa üstü olay ya da varlık içermiyor. İşte öyle bir film TMFE. Gücünü senaryosundan, güçlü diyaloglarından ve karakterlerinden alıyor. Film artık işi bırakmak istediğini söyleyen profesör John Oldman‘ın hikayesini ve evini taşıdığı akşam ona küçük bir veda partisi vermek isteyen akademisyen arkadaşlarını ele almakta. Bütün olaylar, eşyaları kolilere doldurulmuş, bir sofa ve bir şömineden ibaret oturma odasında geçiyor. Biraz viski ve bir sorgulama eşliğinde, arkeoloji, teoloji, tarih, psikoloji ve biyolojiden anlayan adamlar bir profesörün hikayesini dinlemekte.

Esasında filmi anlatmak zor. Zira ağızdan çıkacak her cümle, filmle ilgili detayları açık edebilir ve seyir zevkini bozabilir. Bu nedenle John Oldman’ın esasında 14000 yıldır yaşayan bir adam olduğunu ve artık bu konuda bir itirafta bulunmak istediğini söylemek en iyisi. Bu itiraf nelere yol açacak? Alanın en uzman isimleri olan akademisyenler onun tarih, coğrafya,bilimler ve dinler tarihi hakkında anlattıklarını soğukkanlı bir şekilde dinleyip mantıklı sorular sorabilecekler mi? 14000 yıldır yeryüzünde olan bir adama hangi sorular sorulabilir? Böyle bir film TMFE. Karakterleri dikkatle takip etmelisiniz. Her birinin farklı eğilimleri var. Farklı görüşleri temsil ediyorlar.

Oyunculuklar son derece güçlü. Diyaloglar zekice hazırlanmış. John Oldman’ın yanıtları, ona sorulan sorular, algı ve sorgu biçimleri son derece iyi yansıtılmış oyuncular tarafından. Kesinlikle izlenmesi gereken bir film. Sosyoloji, Pozitivizm, empirizm, bilim tarihi, sanat tarihi, dinler tarihi üzerine çalışan / bu konulara ilgi duyan herkesin ilgisini daha bir farklı şekilde çekecektir diye düşünmekteyim.

 

Filmin finaline özellikle dikkat ediniz. Gerçekten o tarz bir final gereklimiydi? Kanımca John Oldman’ın hikayesinin yorumu izleyiciye bırakılsa film çok daha değerli, çok daha büyük bir film olabilirdi. Ama bu hali ile de  yeterince muhteşem ve kesinlikle izlenmeli

IMDB

You may also like...