VestaCP üzerine WordPress Kurulumu

VestaCP (Vesta Control Panel), Rusya’nın soğuk bağrından kopup gelen oldukça popüler ve ücretsiz bir cPanel alternatifi. VPS yada Dedicated sunucularınızı yönetmek için gerekli olan tüm işlevleri ve yazılımları bünyesinde barındıran Vesta Panel’in kullanımı ülkemizde de giderek artıyor. Gerek web sitelerini kendi kontrolü altındaki bir sunucuda barındırmak isteyen kullanıcılar, gerekse de yasakları aşmak için VPN amaçlı olarak VPS kullananların sayısında da önemli bir artış var. Bu kullanıcıların önemli bir bölümü cPanel lisansı için aylık 12-13 doları gözden çıkarmak zorunda değil. Şurada kurulumunu anlattığım CentOS Web Panel (CWP), yine ücretsiz ve güzel bir alternatif.

Bugün ise kısaca VestaCP kurulumuna değinip, daha sonra bir en popüler içerik yönetim ve blog sistemlerinden biri olan WordPress sitesini nasıl terminal üzerinden kullanıma hazır hale getireceğimizi göstereceğim. Vesta Panel, apache ve nginx web sunucuları ile geliyor. İsterseniz kurulum sürecini kendi ihtiyaçlarınıza göre özelleştirebilirsiniz. Aşağıdaki resimde VestaCP’in ana ekranını görebilirsiniz.

VestaCP Ana Ekran

Aşağıdaki anlatım, kısaca VestaCP kurulumunu ve daha sonra detaylı olarak WordPress’in bu panel üzerindeki bir site için işlevsel hale getirilmesini içeriyor. Vesta Panel kurulumunu kısa geçiyorum. Kurulum hali hazırda oldukça kolay ve aşağıda görebileceğiniz gibi yalnızca 4 adımdan oluşuyor. Aşağıdaki rehber, temiz kurulum bir CentOS 6.5 için geçerli. Fakat Debian ve Ubuntu altyapılı sistemlerde de aynı komutlar ile ilerleyebileceğinizi düşünüyorum.

Lafı fazla uzatmadan adım adım kuruluma geçelim.

VestaCP Kurulumu

    1. İlk adımda PuTTy gibi bir yazılım yardımıyla sunucumuza “root” olarak bağlanalım.
    2. Eğer mevcutsa apache2/httpd’yi kaldıralım. Şu komutları kullanalım.
      service httpd stop
      yum remove httpd -y
      yum clean all
    1. Vesta Panel kurulum scriptini indirelim.
      curl -O http://vestacp.com/pub/vst-install.sh

      Şimdi kurulumu başlatın ve ekrandaki yönergeleri takip edin. Tamamlandığında, Vesta CP girişi için gerekli olan kullanıcı adı ve şifrenizi, mutlaka kaydedin.

      bash vst-install.sh

VestaCP Giriş ve Domain / Veritabanı Ekleme

  1. Vesta Panel’e giriş için, https://SIZIN.IP.ADRESINIZ:8083 bağlantısını kullanmanız gerekiyor. Mutlaka https kullanmalısınız. Aksi taktirde sistem yönetim paneline giremezsiniz. Giriş yaptıktan sonra veritabanı, web site, DNS vb. ayarları gerçekleştirin. Oldukça pratik bir menüsü var Vesta Panel’in ve zorlanmamanız gerekiyor.
  2. Daha sonra WordPress web sitesini kuracağımız domaini “WEB” menüsünden ekleyin.
  3. Bu adımda da veritabanını oluşturun ve kullanıcı adı, şifre detaylarını belirleyin. Veritabanınızın adına, ön ek olarak kullanıcı adınız gelecektir. Örneğin VestaCP kullanıcı adınız admin ise, wordpress olarak oluşturacağınız veritabanının adı admin_wordpress olacaktır. Buna mutlaka dikkat edin. Artık WordPress tabanlı sitemizi kurmaya geçelim hafiften, ne dersiniz ?

VestaCP Üzerine WordPress Kurulumu

    1. Tekrar sunucumuza root olarak bağlanalım SSH üzerinden.
    2. WordPress kurmak istediğiniz ve az önce panel üzerinden eklediğiniz domaine terminal üzerinden gidin. Örneğin WordPress sitesini benimblog.com adresine kurmak istiyorsanız ve az önce bunu VestaCP yönetim panelinden eklediyseniz, kullanıcı adınız da admin ise şu komutu kullanın.
      cd /home/admin/web/benimblog.com/public_html/
    3. Son sürüm WordPres’i indirelim ve unzip yapalım.
      wget http://wordpress.org/latest.zip
      unzip latest.zip
    4. Şimdi tüm WordPress dosyaları indirildi ve arşivden çıkartıldı. Fakat WordPress isimli bir dizindeler. Biz bunu benimblog.com ana dizinine taşımak istiyoruz. Şu komutu kullanalım.
      cd wordpress
      mv * .[^.]*

      ..

    5. Boş WP dizinini ve index.html dosyasını bir temizleyelim.
      rmdir wordpress
      rm index.html
    6. Nano isimli SSH tabanlı editor ile config.php dosyasını düzenleyelim. Buraya, yukarıda Vesta Panel içerisinden oluşturduğunuz veritabanı ve kullanıcı adı bilgilerini girmemiz gerekiyor.
    7. mv wp-config-sample.php wp-config.php
      nano wp-config.php

Ctrl+O ile dosyayı kaydedin ve Ctrl+X ile Nano’dan çıkarak tekrar SSH ana ekranına dönün.

  1. İşimiz bitti. Şimdi www.benimblog.com adresine gidin WordPress kurulum sihirbazının istediği temel bilgileri doldurun. VestaCP ve WordPress kurulumunuz çalışmaya tamamen hazır !

————————————————————————————

Soru ve sorunlarınız için forumu kullanabilir yada yorumlar bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

You may also like...

2 Responses

  1. AHMET CAHAN dedi ki:

    Merhabalar.
    Vesta cp kullanıyorum.
    Yapılanlar:
    Wordpress i direk ftp ye gönderdim.
    Veri tabanını oluşturdum.
    Oluşturulan veri tabanında ki bilgileri, Config.php ye girdim.
    https://pcdestek.info.tr çalıştırdım.
    Kurulum ekranı gelmedi. Sorun nasıl çözülür

    • RosenCruz dedi ki:

      VestaCP geçen seneler içinde çok fazla güvenlik açığı verdi. Bu nedenle kendim kullanmıyorum ve kullanılmasını da önermiyorum. Güncel kurulum kılavuzları için kendi web sitesindeki rehberleri kontrol etmenizi öneririm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.