Justified – Dizi İncelemesi

Sıradışı bir kanun adamı : Raylan Givens

Başrolünde Timothy Olyphant ‘ı izlediğimiz, 2010-2015 yılları arasında 6 sezon yayınlanan Justified, finalinin üzerinden yıllar geçmesine rağmen halen izlenen ve konuşulan bir dizi. Kentucky’de yoksulluk ve kanunsuzluk içerisinde büyüyüp kanun adamı olmuş bir Adalet Bakanlığı Şerifinin seneler sonra tekrar memleketine görev icabı dönmesi ve burada suç ile mücadeleye devam etmesini konu alan dizi sıradışı kanun adamı Raylan Givens karakteri ile benzer yapımlardan sıyrılmayı başardı.

FX kanalının Justified dizisinde Adalet Bakanlığı bünyesindeki Kentucky şerif ekiplerinin Kentucky ve çevre eyaletlerde organize suç örgütleri ile mücadelesini izliyoruz. Fakat dizinin salt konusu bundan ibaret değil ve dizi de safkan bir polisiye değil. Bu bağlamda CSI ya da Law and Order gibi bir dizi beklememeli izleyiciler. Justified, kırsaldaki ABD yaşamının açmazlarını, ırkçılığı, organize suçu, sıradanlaşan madde bağımlılığını ve sefaletini başarı ile aktaran bir drama. Arka planda ilerleyen, uyuşturucu mafyasını içeren daha büyük hikaye örgüsüne ek olarak her bölümde Givens ve ekibinin ufak ve yerel suçları da çözmesini izliyoruz. Graham Yost‘un yapımcısı olduğu dizi drama unsurları ile polisiye unsurlarını başarı ile harmanlıyor. ABD taşrasının aptallığını yer yer trajikomik sahneler ve salak suçlular ile izleyiciye  yansıtmayı iyi bilen dizi mütevazı oyuncu kadrosuna rağmen yayınlandığı dönemde ilgiyle izlenen ve reytingleri yüksek bir diziydi.

Justified dizisinin en sıradışı karakteri şüphesiz Şerif Raylan Givens. Olyphant tarafından canlandırılan Givens karakteri, modern zaman kanun adamlarından ziyade Vahşi Batı şeriflerini andıran giyim tarzı, aksanı, silahşörlüğü ve gözüpekliği ile ilgi çeken bir karakter. 2000’lerde izlediğimiz hiç bir kanun adamına benzemeyen Givens, inisiyatif kullanımı, hazır cevaplığı, bizzat kendisinin sık sık kanunları çiğnemesi ve düzensiz aşk yaşamı ile daha ziyade bir anti-kahraman izlenimi veriyor. Şu sıralar izleyecek sağlam bir polisiye-drama arayanlar için Justified doğru seçim olabilir. 2020’lerin politik doğruculuğundan tam olarak nasibini almamış, ABD taşrasındaki eğitimsiz alt sınıfın suç yaşamını ve kanun adamlarının mücadelesini tam isabet ile izleyiciye aktaran diziye bir şans verilebilir. Sezonlar arasındaki kalite dengesi zaman zaman bozulsa da bu diziye olan ilginizin tam olarak düşmesine engel değil. Benim diziye puanım 8/10.

 

 

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.