Ölümlü Dünya (2018) Film İncelemesi

Ölümlü Dünya, Leyla ile Mecnun dizisinden tanıdığımız Ali Atay‘ın ikinci yönetmenlik denemesi. Atay, daha önce Limonata filmi ile dikkatleri çekmişti. Bu sefer ise bir absürt komedi/aksiyon filmi ile karşımızda. Filmin konusu ise şu şekilde:

Binyıllık bir gizli örgüte hizmet eden Mermer ailesinin şu anki jenerasyonu Kadıköy civarında bir restoran işletiyor gibi görünmektedir. Gerçekte ise aile bir suikast timidir. Ters giden bir kaç operasyonun ardından aile hizmet ettiği gizli örgüt ile çatışmaya girer ve acilen kaçmak zorunda kalır.

Filmin absürt yanı işte buraya devreye giriyor. Yaşanan aksaklıklar, sakarlıklar, hatalar üzerinden bir komedi kurgulanıyor. Aile fertlerinin temel kuralları ihmal etmesi, dikkatsizlikler ve bazen aptallıklar sonucunda işler geri dönülmez şekilde bozuluyor. Filmin güzel yanı, sinemaları işgal eden tek düze şive ve karakter komedilerinden ayrılması, Feyyaz Yiğit ve Doğu Demirkol. Cidden bu iki oyuncu üstlerine düşenden de fazlasını yapıp filmi sırtlamışlar.

Film dediğim gibi vizyona giren Türk filmlerinin genelinden sıyrılmayı başarıyor. Yer yer sürreal bir hale gelen aksiyon sahneleri olsun, sıradışı konusu olsun, en azından tek düze bir film izlemediğimizi hissediyoruz. Öte yandan sahneler arası kopukluklar, bazı olayların hiç gösterilmeden yaşanmış bir şekilde izleyiciye aktarılması bir kopukluk hissi yaratıyor. Özellikle aksiyon sahnelerinde yaşanan bu kopukluğu ben bütçe yetersizliklerine bağlamak istiyorum.

İrem Sak filmde konuk oyuncu gibi ve karakteri de bir o kadar eğreti duruyor. Kendisinin BKM ve yan iştiraklerinin filmlerinde biraz fazlaca rol aldığını ve yüzünü eskittiğini söyleyebilirim. Belki bir süre seçici davranması kendisi açısından iyi bir kariyer hamlesi olabilir. Sarp Apak ve oyunculuğu hakkında fazla söylenebilecek ne var bilmiyorum. Açıkçası kendisi hakkında tarafsız olmam zor zira bana hep Avrupa Yakası’ndaki hallerini hatırlatıyor. Bu nedenle kendisinin performansı hakkında nötr kalmak istiyorum. Alper Kul da keza yine üstüne hep yapışan o komedi karakterinden kurtulamamış. Aksiyon sahnelerinde bile bu insanın silah çektiğine inanmak güç geliyor. Ahmet Mümtaz Taylan karakterinde sırıtmıyor ve rolünün hakkını veriyor.

Ölümlü Dünya, bir gişe filmi olmakla deneysel bir film olmak arasında gidip gelmiş. Bence Türk sineması adına iyi bir deneme ama filmin finalinin muğlak kalması, hikayedeki kopukluklar ve yer yer sıkan komedi sahneleri, bu tarz filmlere aşina olmayan seyirci için olumsuz faktörler olarak değerlendirilebilir. Ben şahsen bir TV filmi ya da mini dizi olarak daha hoş olacağı kanaatindeyim. Genel olarak film gerçekten bazen komik olabilen pasajlardan oluşuyor ancak seyirci için bir bütünlükten söz etmek zor. Oyuncu kadrosunun artık cidden aşina olduğumuz ve hafiften sıkan isimlerden oluşması da filmin bir diğer eksisi (Feyyaz Yiğit ve Doğu Demirkol’u tenzih ediyorum). Biraz daha para harcanmış aksiyon sahneleri, daha kısa tutulan komedi sahneleri ile çok daha iyi bir film de olabilirmiş sanki. Aksiyon iddiası olan filmlerin artık Türk sinemasında biraz para harcamaları gerekiyor. CGI ile kotarılmış silah ateşlemeleri, bir araba camını bile kırmaktan imtina eden bütçeler ile bu filmlerin ilerlemesi zor.  Bir fırsat tepilmiş gibi.

Bu tarz filmleri sevenler bir şans verebilirler. Filmin absürt bir yanı olduğunu ve ciddi bir hikaye sunumu olmadığını izleyicilerin bilmesi ve beklentilerini buna göre ayarlaması lazım. Benim puanım 6.5/10. Kesinlikle kötü bir film değil ama kaçırılmış bir fırsat gibi. Muhtemelen kısa zaman sonra televizyonda gösterilecektir. Sinemada izlemek yerine DVD/Blu-Ray bekleyebilir ya da paranızı saklayabilirsiniz.

 

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.