Çin Hükümetinin İlginç Yasakları

Çin’in baskıcı rejiminin yasakları oldukça meşhur. Aşağıda bu yasaklardan en ilginç olanlarını sizler için toparladım.

Kaynak : http://listverse.com/2018/07/02/10-of-the-weirdest-things-the-chinese-government-has-banned/

1)Hip-Hop

Çin Halk Cumhuriyetinde hip-hop müzik ve dövmeli hip-hop şarkıcıları yasak. Yasağın kaynağı tam olarak bilinmese de, genel kanı müzik türünün içerdiği isyankar sözler, şarkılarda kadınların aşağılanması, uyuşturucu madde kullanımının özendirilmesi ve Çin’in kültür devrimi ile ters düşmesi nedeniyle hip hop müziğin yasaklandığı yönünde.
10_hip_hop_china

2)Zaman Yolculuğu

Evet Çin’de zaman yolculuğu yapmak, zaman yolculuğu yaptığını iddia etmek ve zaman yolculuğunu gündemine alan sanat eserleri üretmek yasak. Yasak zaman yolculuğu filmlerinin oldukça popüler olduğu bir dönemin ardından geldi. Hükümete göre zaman yolculuğu filmleri reenkarnasyon, Çin tarihinin yanlış yansıtılması, feodalizm ve abartı gibi öğeler içeriyor ve Çin halkının gelişimi ve Çin hükümetinin çıkarlarına ters düşüyor. Bu nedenle hükümet zaman yolcuğunu yasakladı.

3)Ünlü Magazini/Dedikodusu

Çin, Haziran 2017’de ünlülerin yaşamları ile ilgili dedikodu ve haberler üreten 60 internet sitesini kapattı. Yasağın sebebi tam olarak bilinmese de, hükümet bu blogların ve sitelerin düşük kaliteli olduğunu ve sosyalist değerleri yansıtmadığını savunuyor. Oldukça popüler 60 internet sitesi, bir gecede Çin internet sisteminden erişilemez hale geldi.

4)Reenkarnasyon

Evet yanlış duymadınız. Çin’de reenkarnasyon yasak. Reenkarne olduğunun düşünenlerin devlet din işleri bürosundan onay almaları gerekiyor. Diğer yasakların aksine, bu yasağın bir siyasi temeli var. Bu temel, Çin ve Tibet arasındaki üstünlük mücadelesine dayanıyor. Tibet uzun yıllardır Çin işgali altında fakat Tibet halkının ruhani ve siyasi lideri Dalai Lama işgalden evvel Hindistan’a kaçmayı başardı ve kitlesini oradan yönetmekte sorun yaşamıyor.
7a_dalai_lama
Tibet Budizm inancında Dalai Lama’nın ölümünün ardından reenkarne olacağına inanılıyor. Bir Tibet rahibinin yeni Dalai Lama olarak ortaya çıkmasındansa, Çin yeni ve reenkarne Dalai Lama’yı kendi kuklası olarak atamak istediğinden ülkedeki tüm reenkarnasyonlar kamu iznine bağlı. Şu an oldukça yaşlı olan Dalai Lama ölürse, Çin kendi ruhani ve politik liderini (reenkarnasyonunu onayladığı) bölgeye atamak istiyor. Tibetlilerin kendi çıkaracakları Dalai Lama’yı tanımama ve bölgede kafa karışıklığı yaratmak da bir diğer amaçları.

5) Kelime Oyunu (Mecaz, İma) Yasak

Çin’de basın, internet ve sosyal medya ortamında ciddi bir sansür var. Bu sansürü aşmak için sarkazm, ironi ve kelime oyunları kullanan vatandaşları engellemek için Çin tüm kelime oyunlarını ve mecazları yasaklamış durumda. Hükümet yasakların Çin kültürünü ve yazı dilini korumak için olduğunu söylese de, gerçek sebebin sansür olduğunu herkes biliyor.

6)“Katılmıyorum”

Mart 2018’de Çin anayasında bir değişiklik yapıldı ve devlet başkanının en fazla iki kez 5 yıllık dönemler halinde ülkeyi yönetmesine izin veren kısmı değiştirildi. Bu şu an ki devlet başkanı Xi Jinping’in ölene kadar koltuğunda kalmasına izin veren bir değişiklik oldu ve son 2 haftaya kadar değişiklik basına sızdırılmadı. Tepki olarak Çin vatandaşları internette ve sosyal medyada “ Katılmıyorum ” temalı paylaşımlar yapmaya başladı. Kısa süre hükümet bu mesajların tamamını engelledi ve “katılmıyorum” yazılı paylaşımlar yapanların internet servisleri bu mesajları göndermedi. Bununla birlikte anayasa değişikliği ile ilgili hoşnutsuzluk bildiren ve Xi Jinping’in ölene kadar koltukta kalacağını ima eden diğer tüm etiketler ve tabelalar da engellendi.

7)Winnie the Pooh

Winnie the Pooh çizgi filmi ve tüm ilişkili pazarlama materyalleri de Çin’de yasak. Yasağın sebebi Pooh karakterinin devlet başkanı Xi Jinping’e benzetilmesi. Pooh karakteri aynı zamanda sosyal medyada ve chat odalarında başkan Jinping’den örtülü olarak bahsedilirken kullanılan bir şifreleme kelimesi olarak da kullanılıyor. Artık bu kelime Çin internet sisteminden tamamen silinmiş vaziyette. Tabii görsel ve basılı her türlü materyal de.

4a_pooh_xi

8)Sosyal Medyada Canlı Yayın

Çin’de popüler sosyal medya araçlarından canlı paylaşım yapmak tamamen yasak. ABD kökenli pek çok sosyal network Çin’de hali hazırda faaliyet gösteremiyor fakat ınstagram, youtube, twitter gibi mecraların ÇiN’de milyonlarca kişiye hizmet veren klonları var ve burada kullanıcılar rahatlıkla canlı yayın açabiliyor. Canlı yayınları önceden üretilen içerikler gibi sansürleyemediğini anlayan Çin hükümeti, 2017’de yasakları devreye soktu ve popüler sosyal medya sitelerinden canlı yayın hizmetini sonlandırmasını istedi.

9) “N” Harfi

Çin kültüründe N harfi, İngilizce’deki “X” gibi bir belirsizliği işaret ediyor. Başkanın görev süresi üzerindeki limitlerin kaldırılacağı ve ölene kadar başkanlık yapacağı anlaşılınca, sosyal medya kullanıcıları N harfi ile tepkilerini koymaya başladılar. Hükümetin cevabı gecikmedi ve N harfi yasaklandı. Tabii N harfinin alfabe ve fonetik açısından önemli olduğu ve başka kullanım amaçları da olduğu akla gelince yasak bir gün sonra kaldırıldı.
2_N_529083309

10) Din

Çin kendisini ateist bir devlet olarak tanımlamakla beraber, inanç ve ibadet özgürlüğünü benimsediğini de her fırsatta aktarıyor. Bununla beraber ülkedeki gerçek durumun böyle olmadığını herkes biliyor.

Devlet, her türlü ibadet kurumunu ve aracını kendisi regüle ediyor. İncil ve Kuran gibi kitapların dağıtımı tamamen devletin tekelinde ve istediği miktarda üretimi ve satışına izin veriyor. Vatikan Çin’de kendi piskoposlarını atayamıyor. Çin ve Vatikan ortak müzakere sonucu karar veriyorlar.  Çin’in geçmişte Noel yortusunu yasakladığı da biliniyor.

Müslümanlar için de durum farklı değil. Kamu çalışanlarının ramazan ayında oruç tutması yasak ve yasağın uygulandığından emin olmak için Çin devleti askeri ve polisiye tedbirler alıyor. Müslüman öğrencilerin okullarda komünist propagandayı benimsemesi için eğitimler veriliyor ve Cuma günleri öğrencilerin toplu ibadetini engellemek için çeşitli spor etkinlikleri düzenleniyor.

Haca gitmek için de devletin özel izni gerekiyor. Sadece 50-70 yaş aralığındaki ve hükümete bağlılığını ispatlamış Müslümanların hacca gitmesine izin veriliyor.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.