Jerome Powell Kimdir?

Jerome Powell Kimdir?

Jerome Powell, Başkan Trump döneminde ABD Merkez Bankası (FED) başkanlığına atanan, dünyanın en güçlü insanlarından birisidir. Yönettiği ekiple beraber aldıkları kararlar ile sadece ABD ekonomisini değil, tüm dünya ekonomisini etkileyebilecek kararları veren isimdir. Sadece faiz oranları hakkında verdiği tek bir kararla ABD ekonomisinin gaza mı yoksa frene mi basacağı kararı da yine Jerome Powell ve ekibine aittir. Merkez Bankası koltuğuna 2018’de oturmuş olmasına rağmen Powell, Washington’a ve siyaset sahnesine yabancı bir isim değildir. Baba Bush’un başkanlık döneminde Hazine Bakanlığı yardımcılığı gibi görevlerde bulunan Powell, Obama döneminde ise FED yönetim kuruluna atanmıştır. Obama’dan sonraki başkan Trump, Powell’ı FED Başkanlığı için aday göstermiş ve kongre onayının ardından Powell her iki partinin de desteği ile 2018 başında FED Başkanı olarak atanmıştır. Powell, hem demokrat hem de cumhuriyetçi başkanlara hizmet etmiş üst düzey bir Washington bürokratıdır diyebiliriz. Son görevi ise ABD Merkez Bankası Başkanlığı olmuştur. Jerome Powell’ın Görev süresi 2022’de dolacaktır.

Jerome Powell Hakkında İlginç Bilgiler

  • Dört farklı başkana hizmet etmiştir. Bunlar George H.W. Bush, Barack Obama, Donald Trump ve Joe Biden’dır. Bu başkanlardan ikisi Cumhuriyetçi, ikisi ise Demokrat Parti’den seçilmiştir.
  • Ekonomi kökenli değildir. Bu bağlamda, son 40 yılda FED’in başına gelen ve ekonomi kökenli olmayan ilk isimdir. Jerome Powell lisans eğitimini hukuk alanında, Georgetown Üniversitesinde yapmıştır. Bir dönem avukatlık da yapmıştır. Bununla birlikte kariyerinin önemli bir bölümü Wall Street ve yatırım bankalarında geçen Powell, iktisadi manada kendini geliştirmiş bir isim olduğunu söylemektedir. Powell ayrıca Think-Tank kuruluşlarında da görev almıştır.
  • FED’in başına geçen en zengin başkanlardandır. Finans ve yatırım bankacılığı alanındaki kariyeri Jerome Powell’ı zengin bir adam yapmıştır diyebiliriz. Washington Post’un raporlarına göre Jerome Powell’ın kişisel servetinin 20-55 Milyon Dolar arasında olduğu tahmin edilmektedir.
  • FED başkanının yıllık maaşı 203500 dolardır. İlginç bir bilgi olarak başkan olmasına rağmen FED’de en yüksek maaşı Jerome Powell’ın olmadığını ekleyelim. Bazı FED bürokratları yıllık 300000 dolar civarı olan maaşları ile başkan Powell’dan daha çok kazanmaktadır.
  • Meşhur komedyen Jerry (Jerome) Seinfeld’in aksine kendisine Jerry denmesinden hoşlanmamaktadır.
  • İşe bisikletle gidip gelenlerdendir. Powell’ın başkan olmadan önceki dönemlerinde de FED yönetim kurulu üyesi olarak görev yaparken işe bisikiletle gidip geldiği biliniyor.
  • Kendisinden başarı tavsiyesi isteyenlere sıkı çalışmayı ve fazla göz önünde olmamayı öğütlüyor.

Kaynak

https://finance.yahoo.com/news/things-never-knew-federal-chairman-225131060.html

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.