1898 İspanyol – Amerikan Savaşı

1898 İspanyol – Amerikan Savaşı

1898 İspanyol-Amerikan Savaşı, Amerika Birleşik Devletleri ile İspanya arasında gerçekleşen bir çatışmadır. Savaş, 25 Nisan 1898’de Amerika Birleşik Devletleri’nin İspanya’ya savaş ilan etmesiyle başladı ve 12 Ağustos 1898’de imzalanan Paris Antlaşması ile sona erdi.

Savaşın başlıca nedenleri arasında, İspanya’nın Güney Amerika ve Asya’da sömürge topraklarına sahip olması, Amerikan ekonomisinin genişleme isteği, Amerikalıların Küba’daki isyan hareketine destek verme talebi ve USS Maine olayı sayılabilir.

Savaşın ilk çatışması, İspanyol donanmasına ait bir savaş gemisini batıran Amerikan denizaltısı USS Merrimac’ın Santiago limanını bloke etmek için İspanyol filosuna karşı yaptığı intihar saldırısı oldu. Ardından, Amerikan donanması Filipinler’deki İspanyol gemilerini etkisiz hale getirerek Manila Körfezi’ni ele geçirdi.

Savaşın en ünlü çatışmalarından biri, İspanyol deniz gücünün Atlantic filosunun Amerikan deniz gücü tarafından yok edildiği Santiago Muharebesi’dir. Bu muharebeden sonra, Amerikan askerleri Küba’nın güneyindeki Santiago kentine girdi ve İspanyol güçlerini yenilgiye uğrattı.

Savaşın sonunda, İspanya tüm haklarını ABD’ye devretti ve ABD, Guam, Puerto Rico ve Filipinler gibi İspanyol sömürgelerinin kontrolünü ele geçirdi. Bu sonuçlar, ABD’nin dünya sahnesindeki yükselişine ve İspanya’nın düşüşüne neden oldu.

Ancak, savaşın sonucu Filipinler için trajik oldu. ABD, Filipinler’i İspanya’dan almış olsa da, Filipinli ayaklanmacılarla Amerikan askerleri arasında çıkan çatışmalar, 250.000’den fazla Filipinli sivilin ölümüne neden oldu. Bu olay, Filipinler’in İspanya sömürgesi döneminin sona ermesinin yanı sıra Amerikan kolonizasyonu döneminin de başlangıcını işaret etti.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.