12 Angry Men (1957) – 12 Kızgın Adam

Her bir jüri üyesi farklı karakterleri temsil ediyor

Elimden geldiğince dikkat ettiysemde, bu yazı spoiler içerebilir. Filmi izlemediyseniz,  sadece koyu kısımları okumanızda yarar var.

Bir dava düşünün. 18 yaşında, varoşlarda yetişme bir delikanlı, pek de iyi geçinmediği, her hafta kavga ettiği babasını öldürmekle suçlanıyor. Delikanlunın ufak tefek sabıkaları var, o gece babası ile tartıştığı ve babasını öldürmekle tehdit ettiği yönünde komşuların ifadeleri var. Delikanlı o gece sustalı bir bıçak alırken görülüyor. Ve cinayetin olduğu gece apartmanı koşar adım terkederken komşuları tarafından görülüyor. En azından görüldüğü yönünde şahitler var.

 

Bu genç adamın yargılaması için görevlendirilen 12 jüri üyesi ilk etapta genç adamın suçundan emin gibi. 11 kişi delikanlının elektrikli sandalyeye oturtulması yönünde görüş bildirirken, tek bir adam soruşturmanın derinleştirilmesini istiyor.

Henry Fonda’nın başrolde olduğu ve aynı zamanda yapımcılar arasında yer aldığı, ilginç bir film 12 Angry Men. Esasında tek bir adamın neleri değiştirebileceği teması üzerine kurulmuş gibi  film. Fakat altında yatan anlamlar çok daha derin diye düşünmekteyim.

———spoiler ———-

Jüri üyeleri birer birer fikirlerini değiştiriyorlar. Zira en başta “suçsuz” oyu kullanan 8 numaralı jüri üyesi mantıklı ve ispatlanabilir argümanları ile yavaş yavaş delikanlının suçsuzluğunu  anlatıyor. Delillerin ve tanıkların dikkatlice incelenmesi gerektiğini, mantıklı bir şüpheye yer olduğunu ve insan hayatının bu kadar basit delillere dayandırılmaması gerektiğini söylüyor.

———spoiler ———-

Dolayısıyla

1. İnsan hayatına verilen değer

2. Tek bir adamın yalnız başına başarabilecekleri

3. İkna kabiliyetinin önemi

4. İnatçılığının gereksizliği

5. Akılın ve mantığın ön planda tutularak, duygular kontrol altına alındığında verilen kararların doğruluğu

6. Demokrasi, oy birliği ve oy çokluğu

7. ABD Adalet sistemi

Henry Fonda inanılmaz bir iş çıkarmış.

gibi konularda dersler veren bir film 12 Angry Men. Tüm film tek bir odada geçiyor, oyunculuklar ders verir nitelikte. 12 Jüri üyesinin karakterleri, özellikleri, hayata bakışları birbirinden farklı.

——-spoiler——–

Fakat hepsi tek bir ortak noktanın, mantığın ve aklın etrafında yavaş yavaş toplanmaya başlıyorlar

——-spoiler——–

Eşine az rastlanılacak bir film 12 Angry Men. Üzerinde özenle çalışılmış, her detayı titizlikle düşünülmüş bir sinema başyapıtı.  Tek bir odada, bir masa etrafında toplanmış 12 adamı izlememize rağmen, bir an bile sıkmayan, bunaltmayan bir yapısı var. Henry Fonda son derece soğukkanlı bir şekilde, bir hayat kurtarma mücadelesi veriyor.

İşin ilginç yanı ise, gerçekten delikanlının masum yada suçlu olduğunu asla öğrenememiz. Zira önemli olan masumiyet yada suçluluk değil. Önemli olan aklın ve mantığın ışığında delillerin değerlendirilmesi ve makul bir şüphe olup olmadığını belirlemek.

——-spoiler——–

Jüri üyelerinin hiçbiri cinayeti delikanlının işlediğinden emin olmadığından, suçsuzluk yönünde oy bildiriyorlar. Zira deliller tam olarak delikanlıyı göstermiyor ve ifadeler çelişkili.

——-spoiler——–

Sinema sanatının nadide örneklerinden biri 12 angry men. Amerikan yargısına, insaniyet ve vicdan hususlarına ciddi göndermeleri olan, içerisinden onlarca mesaj çekip çıkarılabilecek filmlerden. Her sinema severin izlemesi gerektiği kanaatindeyim. 

IMDB 

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.