Mou Gaan Dou Film İncelemesi

Kirli İşler Film İncelemesi

Bugün, hak ettiği şöhretin çok daha azını elde edebilmiş bir filmi, daha doğrusu bir üçlemenin ilk filmini inceliyoruz. Ülkemizde Kirli İşler ya da İçişleri adıyla bilinen, pek hoş bir polisiye-casusluk filmini ele alıyoruz.

Başrollerinde Andy LauTony Chiu Wai Leung ve Anthony Chau-Sang Wong gibi uzak doğu sinemasının güçlü isimlerini gördüğümüz film, bir çete liderinin, emrindeki çocukları polis okuluna sokması ile başlıyor. Okulun idealist eğitimcilerinden müfettiş Wong, çete liderinin akademiye soktuğu öğrencilerden birini (Chen Wing Yan) kendi safına çekmeyi başarıyor ve polis okulundan (göstermelik olarak) atarak, polis muhbiri olarak yer altı dünyasına gönderiyor. Bir diğer mafya elemanı ise, kendisini akademiye sokan mafyaya sadakatle bağlı bir şekilde polislik görevine devam ediyor ve büyük bir ivme ile polis teşkilatında basamakları tırmanıyor.

İçişleri

Yaklaşık 10 yıl sonra ise, bu iki köstebeğin yolları kesişiyor. Yani, mafyanın polis teşkilatındaki köstebeği ve polisin mafya içindeki köstebeği, birbirlerinden haberdar oluyorlar. İki taraf da, köstebeği bulmak için yoğun bir çaba sarfederken, köstebeklerin iç dünyalarındaki çatışma da, yönetmen ve senarist tarafından başarılı bir şekilde ekrana yansıyor. Polis köstebeğinin, 10 yıllık bir yeraltı dünyası mesaisinin ardından yorgun ve ailesini kaybetmiş bir adam olduğunu görüyoruz. Tam tersine, mafyanın köstebeği ise kariyerinde hızla ilerliyor, güzel bir yuva kuruyor ve lüks bir hayat sürüyor. Bu iki karakterin çarpışmasının ardından, film muhteşem bir final ile hikayesine noktayı koyuyor. Bu iki ana karaktere olarak, Müfettiş Wong ve mafya babası Hon Sam da güçlü karakterler olarak karşımıza çıkıyorlar filmde. Oyunculukları, nadiren devreye giren müzikleri, realist çekimleri ve kamera açıları ile dikkat çeken filmin hikayesi, muhtemelen bu sayfayı okuyanlara tanıdık gelecektir. Çünkü, büyük ses getiren üçlemenin ilk filmini, ünlü yönetmen Martin ScorseseThe Departed adıyla Hollywood’a uyarladı. Film 2007 yılında 4 Oscar ödülü alarak büyük başarı kazandı ve orijinal filmin şöhretini fazlasıyla geride bıraktı.

Kaliteli oyunculukları, güçlü hikaye anlatımı ve senaryosu ile dikkat çeken film, klişelere girmeden güçlü olay örgüsünü anlatarak seyircinin dikkatini çekmeyi başarıyor. Uzakdoğu’dan çıkan en iyi filmlerden biri oluyor böylelikle.

Mou-Gaan-Dou Poster

Infernal Affairs ve The Departed

Son günlerde, Kirli İşler, tekrar Türkiye gündeminde zira filmin bir uyarlaması da Show TV ekranlarında dizi olarak dönmekte. Dizinin adı “İçerde“. Başrollerinde Çağatay UlusoyÇetin TekindorAras Bulut İynemli gibi isimlerin olduğu dizi, mafya için polise ve polis için mafyaya sızan iki kardeşin hikayesini anlatıyor. Filmin yerli uyarlamasında, Türk dizi ekranlarının olmazsa olmazı olan aşk hikayeleri ve kardeşlik unsuru da ana hikaye akışına eklenmiş gibi duruyor. Dizinin yönetmenliğini Ezel ile hatırladığımız Uluç Bayraktar, yapımcılığını ise Ay Yapım üstleniyor. İlk iki bölüm itibariyle, Türk dizi sektörünün standartlarına göre fena bir dizi değil “İçerde”. Fakat orijinal filmin kalitesine ulaşması için daha iyi oyunculuklar, daha az müzik, daha kısa bölüm süreleri ve daha iyi bir hikaye anlatımı gerekiyor.

İzleyicinin ne yapması lazım? Öncelikle, Hong-Kong sinemasının başarılı örneklerinden olan Mou Gaan Dou üçlemesinin izlenmesi gerekiyor. Daha sonra, ilk filmin ABD uyarlaması The Departed, son olarak ise yerli dizi İçerde takip edilebilir. İçerde, aşk ve drama dizileri arasında boğulduğumuz şu günlerde ekranlarımıza düşen bir çöl vahası niteliğinde. Uyarlandığı film olan Mou Gaan Dou, harika senaryosunu Budizm felsefesi ile yoğurarak, klişelerden uzak bir hikaye anlatmayı başaran harika bir uzak doğu yapımı. Polisiye-casusluk sevenlerin mutlaka göz atması lazım bu filme.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.