Bira hakkında bilmedikleriniz

Bira hakkında bilmedikleriniz

 

İnsanlık tarihinin en eski, en köklü, en güzel içeçeklerinden biridir Bira. Büyük veba döneminde Avrupa nüfusunun önemli bir bölümünü kurtarmış, üretimi ve tüketimi sürekli olarak düzenlemelere tabi olmuştur. Bira ile ilgili bazı sıradışı bilgiler derledim. İşte bira hakkında bilmediğiniz 20 şey.

  1. Bira üretme ve farklı mamullerin mayalanma sürecine etkisini araştıran bilim dalına zitoloji adı verilmektedir.
  2. Bira tarifi ve üretimi ile ilgili ilk bulgular 5000 yıl öncesine dayanan tabletlerde bulunmuştur.
  3. En eski bira reklamı 4000 yıl öncesine dayanır. Bulunan reklam tabletinde, iri göğüslü bir kadın “Aslan yüreğini içinde barındıran EBLA tavernasının birasını için” demektedir.
  4. İlk profesyonel bira üreticileri kadınlardır.
  5. Alkollü ilk trafik kazası milattan 2000 yıl önce gerçekleşmiştir. Antik Mısır’da tanrıça Hathor tapınağına ait bir rahibeyi at arabası ile ezen sürücü, kendisine birayı satan tavernanın kapısına asılmış ve cesedi çürüyene kadar orada bırakılmıştır.
  6. Yaklaşık 400 bira çeşidi vardır. En çok bira markası Belçika’dadır.
  7. Senosilikafobi, boş bira bardağı korkusudur.
  8. Dünyanın en pahalı birasının şişesi 1000 dolardır. Vielle Bon Secours adlı bu bira sadece Londra’da bir barda satılır.
  9. Bira için daha fazla tahıl bulma gereksinimi, antik çağ insanlarını tarıma yönlendirmiş ve tarım devrimi bira sayesinde gerçekleşmiştir.
  10. Münih yakınlarındaki WeihenStephan bira üretim tesisleri yaklaşık 1040 yılından beri faaliyet göstermektedir ve günümüze kadar faaliyet göstermeyi başarmış en eski profesyonel bira üreticilerindendir.
  11. Bira, hayatta kalmanız için gereken neredeyse tüm mineralleri içermektedir. Bu nedenle yemeğin kıt olduğu orta çağ döneminde, Avrupa’da insanlar bira içerek hayatta kalmışlardır. Bira sadece yetişkinler için değil, çocuklar için de bir enerji kaynağı olarak tüketilmiştir.
  12. Bilimsel araştırmalara göre, bira içmek, böbrek taşı oluşumunu engeller.
  13. Bira kemiklerinizi güçlendirir.
  14. Bira sizi daha zeki yapar. Bira içen bireylerde, bilişsel fonksiyonların daha iyi çalıştığı gözlemlenmiştir.
  15. İlk kutu bira 1935’de üretilmiştir. Bu tarihten sonra evde bira içme kültürü yerleşmiş ve bira içmek için bara gitme zorunluluğu ortadan kalkmıştır.
  16. Dünya’da kişi başına en çok bira tüketen ülke Çek Cumhuriyetidir. Dünya’nın en hızlı büyüyen bira pazarı Çin Halk Cumhuriyetidir.
  17. Antik Mısır’da erkeklerin bira üretmesini ve satmasını yasaklayan kanunlar mevcuttu.
  18. Bira üretmek için soylu kadınlar için önemli bir uğraştı. Antik Peru’da, ancak soylu veya güzel kadınlar bira üretiminde görev alabilirdi.
  19. Almanya’da, 1800’lü yıllarda, sütlerini çoğaltacağına inandıklarından süt anneleri günde 7 bardak bira içerdi.
  20. Çıkartılmış en eski kanunlardan biri bira ile ilgilidir. Babil Kralı Hammurabi, tüm vatandaşların sosyal statülerine uygun olarak gündelik biralarını tüketmeleri gerektiğini emretmiş ve kötü bira getiren kadınların boğulmalarını emretmiştir.

———————————————————————————————————————————————

Kaynak: wearyourbeer.com

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.