Yarınsız Adam (1976) Film İncelemesi

Daha önce Cüneyt Arkın‘ın İnsan Avcısı adlı filmini şurada incelemiştim. Bu sefer ise 1976 tarihli Yarınsız Adam filmi üzerinde durmak istiyorum.  Yıkılmayan Adam ve  Satılmış Adam filmleri ile beraber bir üçlemeyi temsil eden film, çocukluktan itibaren yoksulluk ve sefalet ile mücadele eden bir adamın ve arkadaşlarının hikayesini anlatıyor. Yönetmenliğini Remzi Jöntürk’ün yaptığı film, dönemi için sıradışı bir politik duruş gösteriyor. Filmin kadrosunda Cüneyt Arkın, Macit Flordun, Bilal İnci ve Mete İnselel gibi isimleri görüyoruz.

Murat ve Kemal kimsesiz ve sefil çocuklardır. Beraber ekmek çalmaya teşebbüs ederler ve Murat yakalanır. Kemal’in kaçması için kendini feda eder aslında. Zorlu ıslahevi ve cezaevi yıllarının ardından Murat, hapishaneden çıkar ve içeride tanıştığı Baba (Bilal İnci) için çalışmaya başlar.  Bir yandan baba için çalışırken bir yandan da eski mahallesinde yıkımı söz konusu olan okulun fakir çocukları ile yakınlaşır. Fakirliğin, sefaletin ve gelir dağılımındaki adaletsizlikler Murat’ı rahatsız eder. Kendince adalet dağıtmaya çalışsa da, başı beladan kurtulmaz.

Konusu yukarıdaki gibi olan film, yukarıda da belirttiğim gibi politik bir duruş içeriyor. Murat’ın içeriden çıktıktan sonra bariz bir biçimde değiştiğini hissediyoruz. Eski mahallesine dikilen apartmanları, gençlerin dinledikleri yeni nesil müzikleri, karaborsacılık ve stokçuluk yapan tüccarları bir türlü içine sindiremiyor. Arkadaşı Zeliş’i kötü yoldan çekip çıkardıktan sonra ona dahi sıcak bakamıyor. Düzenin değiştiğini, dünyanın kirlendiğini çok iyi bir biçimde hissediyor. Filmin anti kapitalist ve sol mesajı net bir biçimde kendini belli ediyor. Rahmetli Cem Karaca’nın harika müzikleri ile süslenen film, finalde de çok hoş bir mesaj vererek kapanışını yapıyor.

Filmle ilgili sıkıntı düzgün bir kopyasının olmaması. Kanımca restorasyonu hakeden bir film Yarınsız Adam. Günümüze ulaşan versiyonun görüntü kalitesi oldukça düşük. Aşağıda paylaşacağım Youtube linkinden siz de farkedeceksiniz. Aralara serpiştirilen ve hafif komedi sosu da içeren kavga sahneleri maalesef filmin ciddiyetine yakışmamış. Kavgacı karakter oyuncularımız işlerini iyi yapsalar da, genel itibariyle bu sahnelerin filme ve filmin mesajına zarar verdiğini söylemek mümkün. Bilal İnci’nin iyi adamı oynadığı nadir filmlerden biri olan Yarınsız Adam’ı yeşilçam severlere tavsiye ediyorum. Aşağıdaki kısımdan filmin tamamını izleyebilirsiniz. İyi seyirler.

 

https://www.youtube.com/watch?v=H40IcG0qO_I

 

 

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.