Cloudflare Domain Kaydı İşine Giriyor

Önde gelen güvenlik ve DNS sağlayıcısı firmalardan Cloudflare, çok yakında domain satışı, transferi ve yönetimi ile ilgili hizmetini başlatacağını duyurdu. Hali hazırda internet trafiğinde çok önemli bir pastayı kontrol eden, güvenlik sektöründe de kurumsal ve bireysel çözümler ile hizmet veren Cloudflare’in domain (alan adı) işine de girmesi, sektördeki GoDaddy, namecheap, namesilo vb. firmalardan nasıl bir reaksiyon görecek bekleyip göreceğiz.

Cloudflare

Cloudflare’in en büyük vaadi, domainleri hiç bir kar eklemeden satacak olması. Örneğin. com domainlerin kayıt işlemlerindeki yetkili (Registry) merkez VeriSign firması. VeriSign domain kaydı için yetkili registrar firmalardan 8.02 dolar talep ediyor diyelim. Buna 18 centlik ICANN bedeli de eklenince, bir COM domain kaydetmenin firmalara maliyeti 8.20 dolar oluyor. Firmalar bunun üstüne kendi karlarını koyarak örneğin 10 dolara, 11 dolara COM domain satabiliyorlar. Cloudlare işte bu noktada devreye giriyor ve ICANN ve TLD yetkilisi firmanın maliyetlerine ek olarak domainlere kar yansıtmayacaklarını iddia ediyorlar. Yeni Cloudflare ile COM domaini 8.20 dolara alacaksınız.

Peki CF bunu neden yapıyor? Cloudflare böylelikle DNS varlığını daha da güçlendirmeyi ve tabiri caizse internet trafiğinin çok önemli bir bölümünü yönetmek istiyor. Bunu halihazırda DNS sistemi üzerinden yapan CF, şimdi işin domain/alan adı kısmını da ele geçirmek istiyor. Bunu karsız yapmaları, niyetlerini zaten belli ediyor.

Sistemin şu anda test aşamasında olduğunu belirteyim.

https://dash.cloudflare.com/domains adresinden kayıt olabilir ve sıradaki yerinizi alabilirsiniz. Ücretli CF müşterileri ve eski müşteriler daha erken sisteme dahil edilecekler. Mevcut alan adlarınızı Cloudflare altyapısına transfer ederek işe başlayabilir ya da yeni bir domain alabilirsiniz. Sistemin tüm dünyaya muhtemelen bu yıl sonunda açılması hedefleniyor.

 

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.