Sega Dreamcast

Efsane Sega Dreamcast

 

90’lı yıllar konsol savaşlarının son derece şiddetli olduğu yıllardı. Fakat şimdiki liderlerin aksine dönemin liderleri özellikle 90’ların ilk yarısında, 80’ler den aldığı güçle gelen Sega ve Nintendo’ydu. NES; SNES, Mega Drive, MD II gibi konsollar hepimizin çocukluk hayallerini süsleyen makinelerdi. Pek çoğumuzun bunların hiçbirine sahip olamadan klasik atariler ile çocukluğumuzu geçirdik fakat dünya genelinde işler başkaydı. K.Amerika, Avrupa ve Japonya’da konsol üreticileri kılıçlarını çekmişlerdi.

Konsol piyasını değiştiren firma

 

Japonlar disiplinleri ve sapkınlıkları ile ünlüdürler

Sony 90’ların ikinci yarısında PlayStation ile  yarışa dahil oldu ve bir daha hiçbirşey eskisi gibi olmadı. Esasında Panasonic’e CD sürücü üretmek için bu işe girişen Sony’nin PlayStation’u o kadar başarılı oldu ki, bu tarz konsollara marka olarak adını verdi.

 

Dreamcast’in fişinin çekilmesinin ardından bir Sony yöneticisi

Bu durum Sega ve Nintendo cephesinde büyük sarsıntıya neden oldu. PlayStation’a cevap olarak piyasaya sürülen N64 ve Sega Saturn, Sony’nin pazarlama ve teknolojideki üstünlüğü ile rekabet edememiş, PS yağmur gibi kaliteli oyuna boğulurken diğer konsollar lokomotif oyun sıkıntısı çekmekteydi. Dreamcast her ne kadar PS’den kat kat üstün bir makina olsa da, çıkışı yaklaşan PS2 çok daha fazlasını vaadetmekteydi. Sega golü erken atıp defansa çekilmişti ama Sony’nin en iyi forvet oyuncusu daha oyuna girmemişti.

Belki de Sega’nın tek ihtiyacı Draper gibi bir adamla çalışmaktı.

2000’lere gelindiğinde artık 2.nesil konsol savaşları başlamıştı. Bu sefer Microsoft’ta XBox ile yarışa dahil olmuştu. Fakat Sega, Nintendo Gamecube, Playstation 2 ve  Microsoft XBOX’un girdiği yarışta erken start aldı. Dreamcast adını verdiği konsolunu büyük bir gürültü ile dünyaya tanıttı. Dahili 56K modemi, GDROM adını verdiği diskleri, Windows CE tabanlı altyapısı ve online oyun desteği ile konsol büyük ilgi çekti. 1998  ve 1999 Dreamcast’in en parlak yıllarıydı. Soul CaliburSonic AdventurePower Stone, and Hydro Thunder lokomotif oyunlar ilk senesinde Dreamcast’i büyük başarıya ulaştırdı. Electronic Arts ve Konami gibi spor oyunları üstadı firmaların Dreamcast’e oyun yapmamaları büyük handikaptı.Sega Sports ile bu boşluk doldurulmaya çalışıldı. Fakat 2000 yılındaki büyük Sony PS2 lansmanı Dreamcast için sonun başlangıcı oldu.

Dreamcast bir PC gibi kullanabilen zamanının ötesinde bir makinaydı

DVD gibi yükselen ve artık standart haline gelen bir teknolojiyi desteklememesi DC’nin ölü doğumunun işaretleriydi belkide. Buna rağmen 800 MB lik GDROM’lara konsol tarihinin en güzel oyunlarından bazıları sığdı. Phantasy Star Online ile konsollarda online oyunun tadına vardık.

Dreamcast’in üretimi durunca pek çok Japon intihar etti. Yüzbinlercesi hayata küstü

2001 yılının sonunda Sega, Dreamcast’in fişini çekti. Dreamcast Sega’nın ürettiği son konsol oldu ve şirket bundan sonra oyun yazılımları ile ilgileneceklerini ve oyun yapımı üzerine yoğunlaşacaklarını belirtti. Bununla birlikte özellikle Japonya’da 2007 yılına kadar refurbished konsol satışları ve oyun üretimi devam etti. Günümüzde halen developerlar el yapımı yazılım ve oyunlar ile bir kült mertebesindeki bu konsolo yaşatmaktalar.

Sega Dreamcast oyunları, emülatörleri ve yazılımları için güzel bir web sitesi

http://www.dcisozone.com

———————————————

Teknik Özellikleri :

processor: 64-bit hitachi sh-4
processor clock speed: 200 mhz
mips (million instructions per second): 360
bus speed: 800 mb per second
cache:
instruction: 8 k
data: 16 k
graphics: 128-bit 100 mhz nec powervr 2dc
resolution: 640×480 or 320×240 interlaced
colors: 24-bit (16,777,216) maximum, as well as 16-bit (65,536) mode
polygon rendering: 3,000,000 polygons per second
geometry engine:
alpha blending
perspective correction
gouraud shading
anistropic, bilinear and trilinear mip mapping
z-buffer
memory: 8 mb video ram
audio: 45 mhz yamaha super intelligent sound processor
channels: 64
sample rate: 44.1 khz
special effects: reverb, delay and surround sound
memory: 2 mb ram
memory: 16 mb
operating system: windows ce-based or custom sega os
game medium: proprietary gd-rom (gigabyte disc)
transfer speed: 1800 kilobytes per second
storage capacity: 1.2 gigabytes
memory buffer: 128 k
modem: 56 kilobits per second (kbps)

 

You may also like...

5 Responses

  1. adsız dedi ki:

    haci, bilgiler çok kofti olmuş. özellikle görsellerin altında yazanlar..

    “Japonlar disiplinleri ve sapkınlıkları ile ünlüdürler”: ne alaka haci?
    “Dreamcast bir PC gibi kullanabilen zamanının ötesinde bir makinaydı”: yok yau?
    “Dreamcast’in üretimi durunca pek çok Japon intihar etti. Yüzbinlercesi hayata küstü”: bu bilgi neye dayanıyor?

    hiç ciddiye alınacak bir yazı değil bu. kusura bakma..

    • admin dedi ki:

      esasında görsellerin altındaki yazılar zaten kofti bilgiler. gerçekle bir alakası yok. benim espri anlayışımın ürünleri. komik olmayabilir yada saçma gelebilir ama doğrudan metin ile birebir örtüşen resim altı yazıları koymuyorum pek.

      “Japonlar disiplinleri ve sapkınlıkları ile ünlüdürler”

      – esasında bu adamların eğlence ve adultery kültüründe cidden ilginç işler var. bana mail’den ulaşırsan bunları anlatabilirim ama burda biraz ofansif kaçabilir.

      “Dreamcast bir PC gibi kullanabilen zamanının ötesinde bir makinaydı”

      -içine rahatlıkla linux kurulabildiği ve telnet yapabildiği için pek çok kişi, özellikle hackerlar dreamcastı bu şekilde kullandı.

      “Dreamcast’in üretimi durunca pek çok Japon intihar etti. Yüzbinlercesi hayata küstü”: bu bilgi neye dayanıyor?”

      bu bilgi bir yere dayanmıyor. bu japonların arcade sevgisine benim abartılı bakışım. dreamcast kanımca arcade oyunlara öncelik veren son modern konsoldu. zaten günümüzde de arcade makinaları dreamcast altyapısı ve “naomi” adıyla japonyada halen işletiliyor. dreamcast’in fişinin çekilmesi özellikle konsolun anavatanında büyük tepki çekti. halen japonlar homebrew yazılımlar ve oyunlar ile konsolu yaşatmaya çalışmakta.

  2. necati bilgiç dedi ki:

    Yazıların bilgilerinde yanlışlıklar vardır. Sega saturn ps1 den önce çıkmış ve daha kaliteli ve teknolojik konsoldur. ilk net bağlantı sağlayan konsoldur. Film kalitesi ps1 den yüksektir. Oyun çözünürlük ps1 den üstündür. Sony nintendo ile anlaşamayınca konsol üretmiştir. Sega dreamcast dönenimde; sahibinin ölümü üzerine finansal yetersizlik ve konsol da 100 dolar indirime gitmesinden kaynaklanan nedenlerle üretimi durmuştur. Ps2 yenildiğinden değildir. Dreamcast ps2 den her açıdan üstün bir cihazdır. Saygılarımla

    • admin dedi ki:

      ps2’den donanım olarak değil ama zevk olarak üstün olduğuna inanıyorum. .SEGA’nın çekilmesi bence de çok acı oldu piyasa için.

  1. 3 Mayıs 2023

    […] oyunseverler tarafından oldukça popüler olmuştur. Ancak, SEGA sonrasında piyasaya sürdüğü Dreamcast konsolu ile Sony PlayStation ve Microsoft Xbox gibi rakiplerle rekabet etmekte zorlanmış ve […]