AKP ve Terörle Mücadelede Gelinen Son Nokta – 2

Yazının ilk bölümünde AKP döneminde yeniden canlanan PKK ve AKP’nin terörle mücadeledeki tutumuna değinmiştim.

Terörle mücadeleki zaafiyeti sadece mevcut iktidara bağlamakta hatalı olacaktır. Son yıllarda iyice şeffaflaşan, sosyal medya aracılığı ile herşeyin duyulduğu ve dilden dile aktarıldığı bir ortamda, TSK’nın zaafiyetleri ve hataları da hızla kamuoyuna ulaşmaktadır.  Geçtiğimiz günlerde istifa eden Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’in ses kaydından TSK’nın hatalarının -bir kısmına- bakalım.

“BU İŞİ YÜRÜTEMEYİZ BİZ”

2 TERÖRİST 30 ASKERİMİZİ KAÇIRIYOR. YAV REZALET BENİM TİM KOMUTANI, UNSUR KOMUTANI DİYE KOYDUĞUM ARKADAŞIM ÖNCE MEVZİDE SİLAHINI BIRAKIP DA KAÇARSA BİZ BU İŞİ YÜRÜTEMEYİZ. BİZ BU EĞİTİMİ YAPMAMIŞIZ YETİŞTİREMEMİŞİZ DEMEKTİR. RÜTBESİ DE VAR KOLUNDA O ORDA SİLAHINI BIRAKIP DA MEVZİSİNİ KAÇARSA TABİKİ MEVZİMİZ ÇÖKER TABİ Kİ ZAYİAT VERİRİZ. İKİ TANE ADAM GELİYOR KARŞIDAN 30 KİŞİYİ KAÇIRIYOR GERİ GİDİYORUZ YAV REZALET. OLACAK ŞEY DEĞİL. NEDEN? SEVK İDARE EDEMEDİĞİMİZ İÇİN TİMİMİZİ.

SİLAHINI BIRAKIP GİDİYORLAR

EN ACISI DA SİLAHINI DA BIRAKIP DA GİDENLER. ROJ TV SİLAHIN NUMARASINI DA BERABER GÖSTERİYOR. ÖYLE Mİ? SİLAHIN NUMARASINI DA GÖSTERİYOR. BEN OLSAM O RÜTBELİNİN YERİNE İNSAN İÇİNE ÇIKMAM. AMA UTANMIYOR ADAM. BUNLARLA İŞ YAPAMAYIZ. YOKSA CANI SIKILAN ÇEKER GİDER. ONDAN SONRA MEVZİMİZE DE GİRİLİR. BİR SÜRÜ DE ŞEHİT VERİRİZ. ARTIK HERŞEY MİLLETİN ÖNÜNDE AÇIK ARKADAŞLAR.

“KENDİ ERİMİZİ VURDUK”

EĞİTİM ZAFİYETİ NEDENİYLE TERÖRİST DİYE MASUM ERİMİZİ KENDİMİZ VURDUK. KABAHATLİ BİZİZ BAKIN YİNE ÖRNEK, DİLİMİN UCUNA GELİYOR SÖYLEMEK İSTEMİYORUM. BÖYLE TİMİ MİMİ SAHİP OLMAZSA ORDA BİR TANE KARALTI GÖRÜR TAK DİYE ATEŞ EDER BAŞLAR SESİ DUYAN HERKES ATEŞ ETMEYE BASILDIK DİYE. ARKADAŞIMIZI BİR ERİMİZİ ALNINDAN VURURUZ. VURDUK MU? HABERİNİZ VAR MI? VAR DEĞİL Mİ? OLAYI TAKİP EDİYORSUNUZ.

BALYOZLA İLGİLİ, BİZDE HERŞEY İMHA EDİLMİŞTİ. HERŞEYİ İDDİANAMEDEN ÖĞRENDİK

Şimdi Balyoz denen yani 1. Ordu Komutanlığı karargâhında 2003 yılında yapılan bir plan seminerinden dolayı ortaya atılan bu iddialar hakkında birşeyler söylemek istiyorum. Arkadaşlar, bu olayla ilgili seminerle ilgili evrakların hepsi imha edilmiş olduğu için olay ortaya çıkınca bir şey bulamadık. Araştırdık genelkurmayı, Kara Kuvvetleri’ni, 1. Ordu’yu ya nedir bu ne diyorlar bunlar filan. Balyoz malyoz hiçbir evrak bulamadık. Bir tane mesaj çıktı. Bunun için bir girişim yapamadık. Beklemek zorunda kaldık. Biliyorsunuz bir gazeteci gitti bir çuval evrak verdi falan cdler midiler. O gazeteciye. O dönem içerisinde o cdleri de ele geçiremedik. Bize ne kadar doğru yazıldı ne yaptı onu da bilemiyoruz. Ne zaman ki iş iddianame hazırlandı vs.

Bu cdler elimize geçtiği zaman olayın ne boyutta olduğunu neyin iddia edildiğini açık açık anladık. Balyoz’da, bize üzen taraf neyimiz var neyimiz yok çaldırmışız. Konuşmalarımız dâhil. Ne konuşuyorsak var adamların ellerinde, namerdin eline malzeme verdik şimdi bizi üzen taraf arkadaşlar birinci orduda her şeyimizi çaldırmışız. Her şeyimizi. Seminerle ilgili seminerle ilgili neyimiz var neyimiz yok çaldırmışız yetkisiz kişilere ulaşmış konuşmalarımız dâhil. Esas rezalet bu. Nasıl bu olur yav, nasıl bu olur? Ne konuşuyorsak var adamların elinde. Sıkıntı burda. Bu rezilliği yapmışız. Balyoz’un hikayesi bu. Suç olan kısmı da işin içerisinde olabilir, onu burada kaydı ihtiyatla sayıyorum ama bunlar hep bizim aleyhimizdeki kişilerin eline çok güzel malzeme verdi.

Maalesef namerdin eline malzeme verdik. Balyoz’un, günahı, vebali 1.Ordu’ya ait. Karargâhtan böyle planlar nasıl dışarı çıkar izahı yok kim verdi, biz verdik. Hiç kimseyi suçlayamayız. Bunların günahı, vebali, hatası koskoca birinci orduda bir plan semineri yapılıyor tüm planlar tüm teferruatıyla milletin elinde şimdi. Bir de bu rezalet var. Nasıl olur yav, bir ordu karargâhından bu bilgiler nasıl çıkar ya? Nasıl çıkar izahı yok.

 

ÖZET

1. Her yere kontrolsüz mayın döşedik.

2
. Emir komuta birliğini sağlayamıyoruz.

3.
 Çatışma anında tim komutanlarımız mevziye silahını bırakıp kaçıyor.

4.
 Eğitim zafiyeti nedeniyle terörist diye masum erimizi kendimiz vurduk.

5.
 Sınır karakollarımız hatalı yapılmış, Hantepe de hatalı. Halimiz
tam bir kepazelik.

6. 
İHA (insansız hava aracı) skandalında, teşkilat yapımızın yanlış olduğu anlaşıldı.

7.
 Terörle mücadelede hiç kimsenin talimatına ihtiyacımız yok.

8.
 Operasyonlarda artık son bir yıldır mantıklı iş yapmaya karar verdik.

9.
 Artık her şeyi yasal zemine oturtmak zorundayız. Herkesin gözü üzerimizde.

10.
 Elimizdeki teknik imkânları kullanamıyoruz, eğitim ve tatbikatımız zayıf.

————————-

Işık Koşaner’in itirafları devrim niteliğinde ve ordumuzun zayıf durumunu göstermekte. Öte yandan görülüyor ki, MİT terörle mücadele hususunda istihbarat sağlama işini bıraktı ve İmralı ile Kandil arasında bir postacı görevi üstlenerek diyalog sağlamak ile uğraşmakta. Son günlerde piyasaya düşen ses kayıtlarını ve Müsteşar Hakan Fidan’ın üslubunu ben şahsen bir Türk vatandaşı olarak hazmedemedim. Fakat gelinen noktada görülüyor ki, AKP uzun vadede Öcalan’ın serbest bırakılmasını da içeren bir barış paketi üzerinde çalışmakta ve bunu topluma hazmettire hazmettire, yavaş bir şekilde işletmekte. Habur rezaleti bu bağlamda PKK’lıların destursuzca bir çıkış yaptıkları ve açılım sürecini baltaladıkları bir olay oldu AKP için.

Görülüyor ki, her ne kadar AKP hükümeti ve Genelkurmay terörle mücadelenin kararlılıkla süreceğini söyleseler de, durum hiç te öyle değil.

1- AKP terörü diyalog yoluyla çözebileceğine inanan bir parti. (Şahsen buna katılmıyorum. AKP’nin ılımlı tüm hükümetleri döneminde PKK sürekli olarak güç kazandı ve gencecik erlerimizi şehit etti. AKP iş başına geldiğinde ise PKK bitme sürecindeydi.)

2- TSK aynı şekilde terörle mücadele etmeye çalışmakta fakat kendi içindeki çalkantıları bir türlü atlatamamış durumda.  Pek çok şahin nitelikli generali Ergenekon ve Balyoz sürecinde içeri alınan TSK, elindeki silahı, yetkiyi ve istihbaratı da etkin bir şekilde kullanmaktan aciz durumda gözükmekte. Son dönemde ki terörle mücade zaafları gösteriyor ki, TSK artık gerilla savaşını unutmuş bir konumda görünmekte.

3- MİT, terörle mücadeleye kanımca yeterli destek vermemekte. Müsteşar, PKK ile diyaloga gönülden inanıyor ve bu işlerde bizzat görev alıyor.

4- Emniyet terörle mücadele için elinden geleni yapmakta ve bundan sonra daha da devreye girecek gibi görünmekte. Fakat imkanları ve kabiliyetleri sınırlı. Öte yandan üst düzey Emniyet kadrolarının önemli bir kısmının da, muhafazakar, PKK ile mücadeleyi AKP çizgisinde yürütmek niyetinde olan isimler olduğunu düşünüyorum.

Türkiye’de PKK’nın bitirilmesi için naçizane çözüm önerilerim

1- TSK, terörle mücadele için artık yerleşik bir ordu kurmalıdır. Ege’de Yunan tehdidi sona ermiştir. Ege ordusunun adı ve görevi değiştirilerek Diyarbakır’a konuşlanmalıdır. Bu ordu, sürekli olarak doğu-batı tayinleri almayan, yerleşik, yüksek maaşlı, terörle mücadelede uzman subay-astsubay ve uzman personelden oluşmalıdır.

2- Askeri istihbarat kesinlikle lağvedilmemeli, gerekirse JİTEM benzeri, fakat bu sefer daha sıkı denetlenen bir operasyonel istihbarat departmanı, PKK ve yandaşlarına korku salmalıdır.

3-Polis Özel Harekat, şehir ve yerleşim yerleri etrafındaki kırsallarda görev almalı ve uzman personeli ile terörle mücadele etmelidir.

4-PKK’nın Avrupa’daki para kaynakları mutlaka kesilmelidir. Bu hususta gerekirse operasyonel eylemler yapılmalıdır.

5-Sınırötesi operasyonlar ve kara harekatları sürekli olarak gerçekleştirilmeli, ABD’nin onayı beklenmeden K.Irak sürekli olarak gözetim ve kuşatma altında olmalıdır.

6-PKK’nın ülke içindeki propagandasına son verilmeli, bu propagandayı yapan herkes özel yetkili savcıların eline teslim edilmelidir.

7-Kürtçe dilinin yaşatılması için devlet tarafından gereken titizlik gösterilmeli, Kürtçe özel televizyonlar izlemek ve Kürtçe kamu hizmeti alabilmek Kürtler için bir hak olmalıdır. Bu esnada gerçekleştirilen kültürel ve ekonomik açılımlara devam edilerek bölgenin ekonomik açıdan kalkınması kesinlikle sağlanmalıdır.

—————————————————————-

 

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.