Behzat Ç. Ankara Yanıyor (2013) Film İncelemesi

Uzun bir aradan sonra yeni bir film incelemesi ile bloglamaya devam edelim. AKP hükümetinin yoğun baskıları ve dizinin başlangıç ruhundan kopması  sonucu televizyon ekranlarında daha fazla göremediğimiz Behzat Ç., maceralarına polis kimliği olmadan sinemalarda devam ediyor.

Yönetmen koltuğunda Serdar AKAR‘ı gördüğümüz film, bir seri katilin peşine düşen cinayet masası ekipleri ve Behzat’ın hikayesini anlatıyor bizlere. Ercüment Çözer, hükümete yakın polis müdürleri ve siyasiler, Harun, Akbaba, Hayalet ve Başkomiser filmin çekirdek kadrosunu oluşturuyor. Filmde Sanem Çelik ve Serenay Sarıkaya da rol almaktalar.

Film bir Alman büyükelçilik görevlisi ve İçişleri Bakanının öldürülmesi ekseninde ilerliyor. Bu arada Suriye’deki çatışmalara silah desteği sağlayan derin güçler, Gezi Direnişi ve bu yaz yaşanan toplumsal hareketler de filmde yerini almış. Behzat’ın dışarıdan destek verdiği cinayet masası ekibi Alman büyükelçilik görevlisinin katilini ararken daha derin bir komplonun içinde buluyorlar kendilerini.

Oyunculuklar ve hikaye örgüsü bazında baktığımızda, dizinin herhangi bir bölümünden çok da farkı yok gibi filmimizin. Biraz daha yüksek bütçe, aksiyon, birden fazla ülkede geçen bir olay örgüsü filmimizi diziden ayıran temel farklılıklar. Filmin değerimi gözümde artıran önemli olaylardan bir tanesi, Behzat Ç. ruhuna uygun bir şekilde bu yaz ki olaylara ilişkin ciddi göndermelerde bulunması ve muhalif ruhunu sık sık ön plana koyması. Burada spoiler etiketi kullanmak istemiyorum ancak finale doğru ilerlerken film, katille ilgili bir kaç çıkarımda bulunabiliyorsunuz. Ama senaryo anlamında filmin finaline biraz da olsa hareket geldiği söylenebilir.

Sonuç olarak, Behzat başkomiseri tekrar görmek beni memnun etti. Açık konuşayım, özlemişim. Fakat diğer Behzat Ç. filmi gibi, bunu da diziden ayıracak çok ciddi bir prodüksiyon göremedim. Eğer amirim maceralarına sinemada devam edecekse, böyle büyük anlatılar yerine belki daha küçük polisiye/cinayet  hikayeleri etrafında gidebilir. Behzat Ç.’ye ekranlarda yapılan baskılara ve yıldırmalara bir inat olarak gidilmesi ve görülmesinde sakınca yok. Benim notum  6.5/10.

 

You may also like...

1 Response

  1. sadık dedi ki:

    süper bir filmdir