Accepted (2006) – Film İncelemesi

Kendi Üniversitesini Kuran Fırlama Liseliler – Accepted

İzlediğimiz Hollywood yapımları sayesinde, pek çoğumuz artık ABD üniversite giriş sistemlerine aşinayız. SAT sınavından alınan puana ek olarak, öğrencilerin bireysel olarak girmek istedikleri üniversitelere başvuru yaptıkları, lise yıllarında aldıkları krediler ve katıldıkları projeler üzerinden değerlendirildikleri bir sistem söz konusu ABD’de. Başrolde Justin Long‘un yer aldığı Accepted filminde ise bu sisteme meydan okuyan bir grup yaratıcı öğrencinin macerasını izliyoruz. Yardımcı rollerde, o dönem henüz şöhret yolunun başlarında bir Blake Lively ve dönemin gençlik filmlerinin vazgeçilmez şişman/inek öğrencisi Jonah Hill‘i izlediğimiz film, sinematik ve sanatsal olarak büyük beklentisi olmayanlara eğlenceli bir buçuk saat vaat eden bir gençlik komedisi.

Filmde Long tarafından canlandırılan Bartleby Gaines, lise yıllarını boşa harcamış, başvurduğu hiç bir üniversiteden kabul alamamıştır. Çevresinde gerek akademik başarısızlıklar, gerek yanlış tercihler sebebiyle üniversiteye yerleşemeyen bir arkadaş grubu da vardır. Ailesinin üniversiteye gitmesi yönündeki baskılara dayanamayan Bartleby, web sitesi tasarımından anlayan bir arkadaşına sahte bir üniversite web sitesi yaptırı: South Harmon Institute of Technology (SHIT!). Fakat arkadaşı web sitesini fazla gerçekçi yapmıştır ve kendisi gibi yüzlerce öğrenci bu sahte üniversiteden kabul mailleri alır ve ilk dönem harcını da öderler! Ne yapacağını bilemeyen Bartleby ve yakın arkadaşları civardaki bir binayı kiralar, dekore eder ve üniversite tabelasını asar. Toplum tarafından sıradışı, asosyal, sorunlu, aykırı ve akademik olarak yetersiz bulunan yüzlerce genç bir anda standart bir müfredatı ve fakülte kadrosu olmayan bu binada çılgınca “eğitim almaya” başlar. Okulun popülerleşmesi ve civardaki rakip üniversitelerin dikkatini çekmesi ile beraber işler yokuş aşağı gitmeye başlayacaktır.

Long’un yaratıcı ve girişimci genç profilini başarı ile canlandırdığı filmde, güzelliğinin zirvesinde bir Blake Lively izlemek de mümkün. Film Amerikan yüksek öğrenim sistemine eleştiriler getirirken, gençlerin ve ailelerin hatalarını da alt metinde izleyiciye aktarmayı başarıyor. İyi bir hiciv komedisi olan filmin sanatsal ya da estetik olarak büyük bir standart hedeflemediğini söylemek mümkün. Bununla birlikte izleyicisine keyifli vakit geçirtecek bir film olduğunu düşünüyorum. Nisan 2026 itibariyle Netlix Türkiye üzerinden izlenebilen filme puanım 6.9/10.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.