The Foreigner (2017) Film İncelemesi

Başrollerinde Jackie Chan ve Pierce Brosnan‘ı izlediğimiz, 2017 tarihli bir aksiyon-siyaset-dram filmi olan The Foreigner ile karşınızdayız. Uzun süredir güncellemediğimiz bloga da bir el atmış olduk böylece. The Foreigner,  kızını bir silahlı patlamada yitiren acılı bir babanın intikam mücadelesini anlatıyor. Vietnam savaşında ABD saflarında savaşmış, Çin doğumlu bir İngiliz vatandaşı olan (garip oldu biliyorum) Quan Ngoc Minh, kendisine Authentic IRA adını veren grubun bombalı saldırısı sonucunda kızını kaybeder. Devletin anti terör birimlerinden ve Kuzey İrlanda  ile birlikten sorumlu bakan Hennesy’den (Brosnan) istediği desteği alamayan baba, kendi intikam mücadelesine girişir. İlk başlarda 60’lı yaşlarındaki bu adamı hafife alanlar daha sonra nasıl bir hata yaptıklarını anlayacaklardır.

Öncelikle şunu belirtelim. Bu sulandırılmış aksiyon ve komedinin bir karışımı olan klasik Jackie Chan filmlerinden değil. Arka planında terörizm, İngiltere-Kuzey İrlanda meselesi, intikam, aile gibi anahtar kelimeleri de olan daha ciddi bir film. Chan’ın bu tarz filmleri kariyerinin son dönemine saklaması bence bir hata olsa da, geç de olsa doğru yolu bulmuş. Brosnan filmde Chan’ın karakterinin kafayı taktığı ve kızının katillerinin adlarını bilen bir politikacı olarak geçiyor. Eski bir IRA üyesi fakat artık barıştan yana. Brosnan’ın son derece karizmatik bir portre çizdiğini de belirtelim. Aksanı ile beraber rolüne cuk oturmuş. Film de eski IRA üyelerinden oluşan komite, İngiliz anti-terör birimi, acılı baba Mingh (Chan) ve teröristler arasındaki köşe kapmacaları izliyoruz. Arada aile entrikaları ve casusluklar da dönüyor. Yer yer aksiyon dozu yükseliyor ve Martin Campbell ve ekibinin bu sahneleri iyi kotardığı söylenebilir. Chan yaşı itibariyle eskisi kadar aktif olmasa da, bir kaç sahnede başarılı bir şekilde aksiyon dozunun altından kalkabiliyor.

Pierce Brosnan

ABD-Çin-İngiltere ortak yapımı film, biraz da Çinli film yapım şirketlerinin pastadan pay alma çabası olarak değerlendirilebilir. Batı’da geçen ve batı meseleleri üzerinden kurgulanan bu tarz bir film ile Çinliler film pazarında da gelecekte iddialı olacaklarını gösteriyorlar. Hem de kendi içlerinden çıkardıkları bir aktör ile. Filmin ortak yapımcılarından bir kısmının Çinliler olması, bu tezimizi doğruluyor. Chan ve Brosnan rollerinin hakkını veriyorlar. Bol bol İngiliz-İrlanda aksanına doyacağınız film, izleyenlere hiç de fena olmayan 2 saat vaat ediyor. Filmin renk paleti ve görüntü yönetimi de bence konusuna uygun belirlenmiş. Müzikler idare eder seviyede.

Sonuç olarak The Foreigner, biraz Taken, biraz Bourne sosları içerse de, tam olarak bu filmlere benzeyen bir yapım değil. Aksiyon dozu daha düşük, politik dili daha kuvvetli. Güncel meselelerden olan teröre odaklanıyor ve bunu İslami Terörizm klişesine girmeden yapıyor. Oyunculukları vasatın üstünde seyreden, yer yer aksiyona doyuran bir film. Acılı bir babanın neler yapabileceğini, biraz abartılı bir dille olsa da anlatıyor. Hiç fena bir seyirlik değil. Benim notum 7.5/10

The Foreigner IMDB

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.