Galler Prensi Kimdir?

Kraliçe II.Elizabeth‘in vefatının ardından Britanya monarşisi ile ilgili gelişmeler tekrar sosyal medyanın gündemine geldi. Hanedanın yaklaşık 720 yıl önce tesis ettiği Galler Prensliği kurumu da merak edilen kavramlar arasında. Galler Prensi kimdir? Bu ünvan kimlere verilir? Galler Prensi neden Britanya Kralı olur? Bu gibi soruların cevabını bu yazıda kısaca vermeye çalıştım.

Galler Prensi Kimdir?

Galler Prensi, Britanya Monarşisinin 1301 yılında kurumsallaştırdığı ünvanlardan biridir. O dönemde, derebeyler arasında tam birliğin kurulamadığı Galler, Prenslik olarak yaşamını sürdürmektedir. 1283 yılında İngiltere Kralı I.Edward son yerel Galler Prensini idam ettirmiş ve Galler bölgesini tek bir bayrak altında toplamayı başarmıştır. 30 yıl süren savaşlarından ardından, 1301 yılında -aynı zamanda uzun bacaklı Edward olarak da bilinen- İngiltere Kralı I.Edward Galler’in işgalini tamamladıktan sonra, Galler Prensi olarak oğlu II.Edward’ı atamış ve o günden bu yana Britanya Kralının/Kraliçesinin veliahtının Galler Prensi olarak görev yapması -nadir istisnalar olmakla birlikte- bir gelenek halini almıştır. Kral I. Edward’ın veliaht oğlunu Galler Prensi ünvanı ile donatması ile ilgili çeşitli spekülasyonlar mevcuttur. Bazı tarihçilere göre ünvanı veliaht oğluna bırakan I.Edward, Galler üzerindeki otoritesini ve İngiliz hakimiyetini vurgulamak istemiştir. Bir diğer görüşe göre ise I.Edward, Galler’e verdiği önemi göstermek ve gelecekteki direnişleri engellemek amacıyla veliaht evladını bu bölgenin prensi olarak atamıştır. Bu kararı, gelecekte II.Edward olarak krallık tahtına oturacak veliahtın Galler’de doğmuş olması ile ilişkilendirenler de mevcuttur.

Neden Galler Prensi İngiltere Kralı Olur?

Son günlerde Kraliçe Elizabeth’in ölümünün ardından, Kraliçe II. Elizabeth’in veliahtı Prens Charles, uzun yıllar boyunca Galler Prensi ünvanını taşımıştır. Kraliçenin Eylül 2022’deki ölümünün ardından geleneklere uygun olarak Kral III.Charles ünvanıyla tahta çıkmış ve Galler Prensi ünvanını veliaht oğlu William’a devretmiştir. Kral III.Charles’ın krallığının sonlanması durumunda şu andaki Galler Prensi William Birleşik Krallık tahtına çıkacaktır.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.