Rose Island (2020) – Film İncelemesi

Rose Adasının İnanılmaz Hikayesi

Yer İtalya. Tarih 1960’ların sonu. Mühendislik fakültesini yeni bitirmiş genç, özgür ruhlu ve idealist Giorgio devlet ve toplum baskısından bunalmış, özgür bir yaşam aramaktadır. Aradığı özgürlüğün denizde olduğunu farkeden Giorgio, babası bir tersane işleten mühendis arkadaşı ile İtalya açıklarında, fakat uluslararası sularda bir platform inşa etmeyi ve burada her türlü baskıdan uzak yaşamayı amaçlar. Bunu da başarır. Arkadaşı ile inşa ettikleri ada kısa zamanda bir eğlence merkezine dönüşür ve Avrupa’nın her yerinden ziyaretçileri ağırlar. Eski kız arkadaşının telkini ile Giorgio bu adayı sadece bir disko ya da gece klübü gibi kullanmanın sisteme bir başkaldırı olmadığını anlar. Uluslararası sulardaki 400 m2’lik adasının bağımsız bir ülke olarak tanınması için Birleşmiş Milletler’e başvurur. Bu noktada işler karışmaya başlar. Karasularının hemen dibinde, dönemin siyasi tabiriyle anarşist ve komünist tehlikelere ev sahipliği yapması muhtemel bağımsız bir devlet istemeyen İtalyan hükümeti işin içine girer. Giorgio ve arkadaşlarının iki seçenekleri vardır. Ya direnecekler, ya da İtalyan hükümetine teslim olacaklardır.

Gerçek Bir Hikaye

Konusu gerçek bir hikayeye dayanan Rose Adasının İnanılmaz Hikayesi, tüm dünya gençlerinin hükümetlerine karşı daha fazla özgürlük için seslerini yükselttiği ve tarihe 68 kuşağı olarak damga vurdukları bir dönemde geçiyor. Orijinal adı “L’incredibile storia dell’Isola delle Rose” olan film uluslararası piyasalara Rose Island olarak pazarlandı, ülkemizde ise Netflix Türkiye kanalıyla Rose Adasının İnanılmaz Hikayesi olarak vizyona girdi. Filmin dönemin siyasal atmosferini arka plana alarak daha fazla özgürlük, daha az devlet baskısı ve regülasyon isteyen gençlerin taleplerini bu ada üzerinden anlattığı söylenebilir. Başrolünde Elio Germano‘yu izlediğimiz filmin yardımcı rollerinde Matilda De Angelis gibi bir güzellik ve Leonardo Lidi yer alıyor.

68 kuşağına ve bu kuşağın politik eylemlerindeki yaratıcılıklarına ilgi duyanların şans vermesi gereken bir film Rose Island. Arka planında romantik dokunuşlar içerse de esas duruşunun politik olduğunu söylemek mümkün. Başroldeki Elio Germano yeni mezun mühendis rolü için nispeten yaşlı dursa da rolünün altından kalkıyor. Matilda De Angelis bu güzellik ile her an Hollywood’a transfer olabilir gibi duruyor. Film 2 saatlik süresi ile izleyiciyi fazla sıkmadan o dönemde Rose Adasında yaşanan gerçek olayları bize vasatın üzerinde bir kurgu ile aktarmayı başarıyor. Romantizm soslu politik komedi/drama filmlerini sevenler için izlenebilir bir film Rose Adasının İnanılmaz Hikayesi. Hikayenin giriş kısmının fazla uzun tutulması, İtalya’daki siyasal etkilerinin skeç tadında ve hızlı bir çözülme ile verilmesi dışında bence ciddi bir kusuru yok. Netflix Türkiye üzerinden filmi izleyebilirsiniz. Benim puanım 6.5/10.

Herkese iyi seyirler.

 

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.