1917 (2019)

Birinci Dünya Savaşı Temalı Bir Film – 1917

Ünlü yönetmen Sam Mendes‘in büyük beklentiler ile ve Steven Spielberg‘in yapım şirketi aracılığı ile beyaz perdeye taşıdığı filmi 1917, adından da anlaşılacağı üzere Birinci Dünya Savaşı temalı bir film. Amerikalıların çok daha çetin bir savaş verdiği İkinci Dünya Savaşı Hollywood’un daha çok ilgi gösterdiği bir tarihi savaş iken, Birinci Dünya Savaşı sinemada nispeten daha az işlenmiş bir konu olarak değerlendirilebilir. Bu bağlamda filmimiz önemli bir eksikliği de kapatıyor. Savaşın en şiddetli yaşandığı cephelerden biri olan Batı cephesinde yaşananlara odaklanan film, yanlış istihbarat sonucu düşman tuzağına çekilen bir alayı durdurmak için haberci olarak gönderilen iki onbaşının düşman hatlarının gerisine doğru çıktıkları imkansız yolculuğu anlatıyor.

1917‘yi diğer savaş filmlerinden ayıran en önemli özelliği ise titizlikle üzerinde çalışılan çekim tekniği. Filmin başından sonuna kadar haberci askerleri takip eden kamera neredeyse hiç bir sahne kesintisi olmadan sizi filmin finaline ulaştırıyor. Bu bağlamda olayları bir izleyici gibi değil askerlerin yanındaki bir şahit olarak görüyorsunuz. Tabii ki tüm film tek plan çekimden oluşmuyor. Fakat Sam Mendes ve görüntü yönetmeni Sir Roger Deakins, kamerayı ve objeleri ustaca kullanarak tüm filmi tek bir planda çekiyormuş gibi göstermeyi başarmışlar. Kah siperlerde, kah yeraltı sığınaklarında, bazen virane şehirlerde, bazen azgın nehirlerde kamera kesintisiz bir şekilde aksiyonun ortasındaki karakterlerimizi takip ediyor ve bizi filmin içerisine çekiyor. Filmin nasıl başlayıp nasıl finale erdiğini anlamakta güçlük çekiyorsunuz. Oldukça akıcı bir biçimde hikayesini anlatmayı başarıyor 1917.

Sam Mendes, DreamWorks, Steven Spielberg ve Yıldız Konuk Oyuncular

Filmdeki aksiyon ve savaş sahnelerinin sayısının Er Ryan’ı Kurtarmak gibi yapımlara kıyasla daha düşük olduğu söylenebilir. Bununla birlikte savaşın askerler üzerinde yarattığı yıkım ve tükenmişlik, izleyiciye aktarılan gerilim açısından film oldukça başarılı. Askerler sırtlarında silah olan süper kahramanlar değil, yorulan, acıkan, korkan, kaçan, çaresiz bir piyon olarak gösterilmiş ve bu anlatım savaşın doğasına uygun. Etkileyici renk paleti, kostüm ve silahların dönemi gayet başarılı bir şekilde yansıtılması, kamera kullanımı ile 1917 son yılların en iyi savaş filmlerinden biri olmayı başarıyor. Sam Mendes, DreamWorks ile çalışarak bu alanda tecrübeli yapımcıların deneyimlerini oldukça iyi kullanmış. Savaş filmi sevenlere kesinlikle tavsiye edebileceğim bir film 1917. Konuk oyuncular arasında Colin Firth, Mark Strong, Benedict Cumberbatch gibi oldukça güçlü isimler var. Başrollerde George Mackay ve Game of Thrones dizisinden hatırladığımız Dean-Charles Chapman yer alıyor. Pandemi nedeniyle ülkemiz sinemalarında gösterime girmeyen filmi Amazon Prime Video üzerinden yasal olarak izleyebilirsiniz. Filme puanım 8.5/10.

You may also like...

1 Response

  1. 12 Ağustos 2021

    […] önce incelemesini şurada paylaştığım 1917, iki İngiliz askerinin tuzağa çekilen 1600 kişilik bir birliği kurtarmak […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.