Donnie Brasco (1997) Film İncelemesi

Mafyaya 30 yılını vermiş, mafya için 26 adam öldürmüş, raconu bilen işinin ehli bir adam (Lefty) düşünün. Bir gün bu adam genç bir kuyumcu ile tanışır. Daha doğrusu değerli taşlardan anlayan bir genç ile. Gence kefil olur, onu ekibine katar ve mafya içerisinde yükselmesi için ona bir yol açar. Kendi yapamadığını yapması için. Esrarkeş oğlu ile kuramadığı muhabbeti onunla kurmak için.

İlk başlarda işler iyi gidecektir. Lefty aradığı yoldaşı (Donnie Brasco) bulmuştur. Bu sırada İtalyan mafyası içinde hesaplaşmalar yaşanmakta, ekip liderleri öldürülmekte ve farklı güç odakları tarafından farklı isimler iş başına getirilmektedir. Değişmeyen tek şey Lefty’nin yükselememe kaderidir. Öte yandan Donnie Brasco bir FBI ajanıdır ve dışarıda artık ilgilenemediği bambaşka bir hayatı vardır. Ailesi ve üç kızı ile ilgilenmekte zorlanan Brasco, gittikçe daha çok mafyanın adamı olmakta, gittikçe daha az bir aile babası görüntüsü çizmektedir. Bu sırada Lefty’nin bağlı olduğu Sonny Black, hesaplaşmaları kazanarak bölgedeki mafya işinin başına geçer. Black, yeni iş planlarında Lefty yerine, genç ve yetenekli Brasco’ya güvenir. Kaybetmeye alışkın olan Lefty bunu dert etmez ve Brasco ile vedalaşır. O artık lider Black’in adamıdır. Öte yandan gelişen olaylar gösterecektir ki, Brasco ve Lefty artık bir baba oğul, abi kardeş gibilerdir ve aralarında farklı bir bağ oluşmuştur.

İşte böyle bir film Donnie Brasco. Mafyaya başarı ile sızan bir FBI ajanının hikayesini, muhteşem bir psikolojik çözümleme ve enfes oyunculuklar ile anlatmakta. Al Pacino bu sefer bir mafya patronu değil, mafya içerisinde hiçbir zaman yükselememiş bir ayakçı rolünde. Kendisine yoldaş seçtiği Brasco, karısı ile problemler yaşayan, ailesi ile gizli görevi nedeniyle ilgilenemeyen bir FBI ajanı. İkili arasındaki bağ zamanla gelişir. Brasco Lefty’yi zamanla iyi bir adam kefesine koyarak diğerlerinden ayrı tutacak, Lefty ise Brasco’da gençliğini ve kendi öz oğlunda göremediklerini görecek. Operasyonu bitirmek ve mafyayı adalete teslim etmek artık Brasco için daha da zor.

Filmin gerçek bir hikayeden uyarlandığını ve gerçekten Joseph Pistone adlı FBI  ajanının, mafyaya sızarak uzun zamanlar içerden bilgi topladığını belirtelim. Pistone şu anda gözlerden uzak bir şekilde, kafasına mafya tarafından konan 500000 dolarlık ödül ile tanık koruma programında yaşamakta. Büyük sekte vurduğu mafya ise daha sonra yapılan operasyonlar ile FBI tarafından çökertildi.

Al Pacino, J.Depp ve Michael Madsen’ın oyunculuk dersleri verdiği enfes bir mafya/casusluk filmi bu. İtalyan mafyasının işleyişi, FBI bürokrasisi, gizli ajanların psikolojisi ve aile yaşantıları üzerine güzel bir film bu. Zaman zaman tempo düşüyor fakat diyaloglar çok zekice yazılmış. Özellikle Depp ve Pacino arasındaki konuşmaları iyi izlemek şart. Bu tarz filmleri sevenlere rahatlıkla önerebileceğim bir yapım bu. Zaman zaman yavaşlaması dışında neredeyse eksisi yok.  Notum : 8/10

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.